Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
Ajde neka mi netko kaže zašto oni traže smanjenje pdv-a na repromatrijal, pa to nema nikakve veze.
Svi ti veći proizvođači(svi iznad 80.000,00kn prihoda) su u pdv-u i njima je svejedno koliki je pdv zato što ga koriste za pretporez.
Sad sam zbunjena zato što ili oni traže između ostalog nešto što je nebitno i nikom ni iz džepa ni u džep ili novinari trkeljaju i samo zbunjuju javnost.
mene isto zbunjuje pdv
kužim da netko tko nije mljekar traži smanjenje pdv-a. koliko god ulazni pdv koriste kao odbitak, toliko ga još uvijek moraju plaćati na svoje izlazne račune. čak i kad posluju na nuli ili u gubitku, vrlo vjerovatno će im računica pdv-a pokazati obvezu uplate, jer je u troškovima velik dio onih bez pdv-a ( doprinosi, kamate na kredite... ), a na 100% prihoda treba platiti pdv.
ali mljekarima je (zasada) sustav pdv-a samo olakšanje. imaju pravo na korištenje pretporeza za materijal, struju, vodu, gorivo...a ne moraju ga plaćati jer prodaju mlijeko (pdv 0%).
je, iz njihove perspektive to je beskamatno kreditiranje države i komplicirano je svaki mjesec od porezne tražiti povrat pdv-a, ali izvedivo i na kraju isplativo.

možda se pripremaju na još veći udar na svoje poslovanje kad se zbog ulaska u EU uvede pdv na mlijeko?

i zloćko je spominjala nešto da su svi u sustavu pdv-a, zbilja nisam skužila zašto je to loše za mljekare?