Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: prestanak dojenja..povratak na krasno radno mjesto

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    paulina55 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Post prestanak dojenja..povratak na krasno radno mjesto

bok

uskoro (u 5 mj) se moram vratiti na posao. Radim svakako i u svaka doba tako da će mi biti teško nekako otprilike tempirati dojenje.
    Sada smo uglavnom na sisi, a 1 obrok dnevni je na AD i navečer prije spavanja je na boci.
    U startu smo imali problema i poslje nikako nadokanditi tu potrebnu količinu. Iskreno, kasnije kako je vrijeme odmicali nisam se baš tome ciljano niti mogla posvetiti jer sam od njegovog rođenja položila 5 ispita na magisteriju, i u tom periodu isto tako dosta izbivala iz kuće, pa su mu davali taj jedan obrok na bocu kada mene ne bi bilo.
    Uglavnom, zanima me sljedeće, šta i kako sada kada krenem raditi? U opciji da kompletno prestanem dojiti šta trebam napraviti, i sa mlijekom i sa bebom? Kakav je postupak?
    Odnosno ako ostanem ovako, ima li neka varijanta pa da ga barem podojim navečer ili po noći i ujutro? Jel to može tako nekekako funkcionirati, tj.hoću li uspjeti tako imati uopće mlijeka?

Thx

p.s.hvala krasnoj državi na krasnom zakonu, koji je vrlo stimulativan za ostanak kod kuće za bebom do 1 g..........6 mj ćemo živjei od zraka i naravno one krasne naknade koju bi trebali dobiti

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nemam savjet oko dojenja i ne želim se pravit jako mudra ... ali mislim da je u toj dobi bitan svaki mjesec koji beba provede s mamom
    Ja bih ostala još dva mjeseca na roditeljskom i onda iskoristila cijeli GO, tako bi bila još tri mjeseca s bebom i savladala bi barem jedan obrok dohrane. Uz svakakve poslodavce možda ti je to nažalost nemoguće, ali eto, jedna je od opcija.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Možeš ga podojiti ujutro, popodne, navečer i/ili noću. Imat će šest mjeseci i osoba koja ga čuva moći će mu dati i jedan obrok dohrane i bočicu.

Bebe su prilagodljiva bića. Iako im je najvažnija mama (i cica) ne mora biti 24 sata na dan ako nije moguće. Uopće ne moraš prekidati dojenje, dok god vam bude pasalo. Uvijek će biti vremena za dva-tri obroka, zar ne? A tvoje cice će se prilagoditi isto takvom režimu.

A naravno da bi bilo najbolje da si još s njim, ali ako moraš raditi-moraš.

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Sa L sam počela raditi kad je bila stara 8 mjeseci. Tad je već imala jedan obrok dohrane koji je jela dok sam bila na poslu (istina, nisam izbivala dulje od šest sati, a i posao mi je blizu). Dojila je kad sam bila kod kuće, dok me nije bilo, nije ni pomišljala na cicu.
    kao što Beti3 reče, oni su vrlo prilagodljiva bića.
    Dok te nema, neka papa obrok dohrane i bočicu, a kad si doma, neka cica. Šteta bi bilo prekinuti dojenje ako ti i beba još želite dojiti.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ne znam da li znaš da možeš koristiti stanku za dojenje. Imaš na pravnim savjetima o tome. Radiš 6 h. Hzzo plaća 2 h - 831,50 kn/mjesec

I ja sam se ranije vratila na posao. Rad u smjenama. Dojila je kad sam bila doma. Tu je muka sa prepunjenosti bila. Ali išlo je.

paulina55 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

morati ću vidjeti za stANKU za dojenje, samo što je naravno problem uvijek poslodavaca koji nažalost imaju malo razumijevanja za takve stvari. Trebala bi raditi dnevno po 8 sati, pa radim po 9-10 i vikende.....naravno bez naknade pod izlikom SEZONA JE MORAMO POVUĆI!!!

anasti avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

i ja bih voljela što duže dojiti ali kad se s godinu dana vratim na posao raditi ću smjene dnevne noćne od po 12 sati, pa čak i da tražim da radim samo do 3 svaki dan što je moguće neko vrijeme, radim na takvom poslu gdje nemam vremena za izdajanje, nekad ni na wc ne stignem kad me volja nego trpi cile! da naglasim da radim u državnoj firmi i to u zdravstvenoj ustanovi, pa se ipak još uvijek koluta očima kad se zbog bolesnog djeteta ide na bolovanje, za potporu dojenju mislim da ne moram ni pitati. ma sramota!
    ne znam, dotad ću nešto valjda smisliti..

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Citiraj anasti prvotno napisa Vidi poruku
    i ja bih voljela što duže dojiti ali kad se s godinu dana vratim na posao raditi ću smjene dnevne noćne od po 12 sati, pa čak i da tražim da radim samo do 3 svaki dan što je moguće neko vrijeme, radim na takvom poslu gdje nemam vremena za izdajanje, nekad ni na wc ne stignem kad me volja nego trpi cile! da naglasim da radim u državnoj firmi i to u zdravstvenoj ustanovi, pa se ipak još uvijek koluta očima kad se zbog bolesnog djeteta ide na bolovanje, za potporu dojenju mislim da ne moram ni pitati. ma sramota!
    ne znam, dotad ću nešto valjda smisliti..
    Ne moras se izdajati dok si na poslu. Kroz tjedan, najvise dva ce ti se sve izregulirati. Mozda ces to prvo vrijeme hitati doma jer ce ti dojke bit prepune, ali sa godinu dana uz dohranu vec i nema toliko mlijeka. Barem je meni tako bilo.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Mozes traziti da radis do 15 sati tj. bez nocnih smjena. Ali s godinu dana i tri obroka dohrane nece se nista dogoditi ni ako radis u smjenama od 12 sati. Dojis kad si doma, ne trebas se izdajati dok si na poslu. Kod nas funkcionira bez problema, sad vec drugi put, s drugim djetetom.

lastavica1979 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Do 3 godine djeteta u državnoj službi imaš pravo radit bez noćnih smjena i nedjelja. Dok dojiš djete dogovoriš se s šeficom da radiš jutarnju smjenu i mislim da bi svi izašli u susret bar je kod mene tak.

anasti avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

o hvala!

Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Paulina, totalno te razumijem..imamo slicnu situaciju, razlika je jedino sto je moj iskljucivo na prsima!!!

ja ima nedoumicu:
    dali poceti sa dohranom ranije ( idem raditi sa navrsenih 5 mj), pa da mu to mjenja taj jedan obrok dok me nema ili mu uvesti jedan obrok AD?... jer nisam sigurna koliko cu se moci izdojiti s obzirom da sve posauga

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Nije nikakva prepreka da dojis i radis - ja nekoliko meseci radim, decko sisa kad dodjem kuci, pred spavanje i nocu (jos uvek :/). Jedino sto moj ima 17 meseci, pa je ima svih 5 obroka krute hrane i nema potrebe za flasicom. To pisem jer ima beba koje odbijaju da uporedo koriste flasicu i sisaju (imali smo jedan period kad sam ja bila bolesna i muju mucili jer je hteo ILI jedno ILI drugo). Meni se cini da to kod vas nece biti problem jer vidim da vec kombinujete AD i dojenje.
    Ono sto bih ti ja savetovala je da ne cekas da pocnes da radis nego da 20-ak dana pre polaska na posao krenes na prilagodjavanje na tempo kakav ce biti kad krenes da radis. Ovo je vazno i zbog bebe - da ne bude prevelik sok i odvajanje od tebe i od dojenja, a i zbog tebe - jer u pocetku sa preskakanjem podoja moze doci do prepunjenosti grudi, pa je lakse da to resis i da se laktacija prilagodi promeni dok si kod kuce.

nevenera avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

ja sam se vratila s prvim na posao kad je imao 8 mj, imao je 2 obroka (drugi sam uvela par dana prije). cicanje prije odlaska, pa voće pa ručak i eto mene oko 15. dojenje ostatak dana i noći. ujutro na posao. sad ćemo opet isto. nema financijske mogućnosti ostati doma. mm ima plaću oko 2600-3000 kn a ja 5500 kn. stoga će on na rodljni a ja ću radit. jako mi je žao zbog toga ali ne treba bit kraj dojenja kad se vratimo na posao.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

ja bi radije počela dohranu jedan mjesec ranije
    ne bih uvodila AD
    to ja samo ovako naglas razmišljam
    jer nažalost postoji mogućnost da ću i sama morati tako...

Čoksa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Sličan problem.
    Vjerojatno počinjem radit kroz koji tjedan,beba je 9,5 mj. stara,isključivo na cici,sa dva obroka nadohrane dnevno. Radila bih svega nekoliko sati (max 4-5 sati dnevno).
    Malac jede ujutro kašicu oko 10 h,popodne oko 3h,a u međuvremenu i "okovremenu" još 200-tinjak puta cica.
    E sad,kako se organizirati s obzirom da toliko cica,da li dojenje prorijediti tako da se uvede adaptirano da "nadopuni" ovo,ili ubaciti i večeru u dohranu pa da mu manje treba.
    Eh,da, i kako ga ujutro "otkopčat" s cice kad ciclja i krmka skoro do 9-10 h,a ja se moram izvuć iz kreveta oko pol 7 (uzmimo u obzir da zavrišti i kad mu okrenem leđa,kamoli kad se maknem)?

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Čoksa prvotno napisa Vidi poruku
    Sličan problem.
    Vjerojatno počinjem radit kroz koji tjedan,beba je 9,5 mj. stara,isključivo na cici,sa dva obroka nadohrane dnevno. Radila bih svega nekoliko sati (max 4-5 sati dnevno).
    Malac jede ujutro kašicu oko 10 h,popodne oko 3h,a u međuvremenu i "okovremenu" još 200-tinjak puta cica.
    E sad,kako se organizirati s obzirom da toliko cica,da li dojenje prorijediti tako da se uvede adaptirano da "nadopuni" ovo,ili ubaciti i večeru u dohranu pa da mu manje treba.
    Eh,da, i kako ga ujutro "otkopčat" s cice kad ciclja i krmka skoro do 9-10 h,a ja se moram izvuć iz kreveta oko pol 7 (uzmimo u obzir da zavrišti i kad mu okrenem leđa,kamoli kad se maknem)?
    Ja sam isto pocela raditi pola radnog vremena kad mi je prva imala 9 mjeseci. Tempirala sam tako da je uspavam cicom (i tako "kupim" sat-dva) i onda odem, u medjuvremenu bi se ona probudila, jela nesto konkretno, pa red igranja pa voce i znalo se dogoditi da jurim doma a ona vec opet spava
    Nisam uvodila AD ni proredjivala podoje po noci, napredovala je bez problema.

Samo probaj tempirati da ti zaspi prije nego odes, ostalo ce se vec posloziti (jer placu kad vide da odlazis, medjutim ako se probude a ne vide te - obicno nema frke, sve im je ok... bar je mojoj bilo, a isto po noci nisam ledja mogla okrenut - odmah urlik)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •