Citiraj sophie girafe prvotno napisa Vidi poruku
uf uf
imam dvoje djece ako cemo poceti sa onim najvaznijim. Hvala maxi, na dobronamjenom savjetu.
forum je meni zabava dok je ovako hladno i ne mogu van. Ima i korisnih savjeta i velikih gluposti. Ali ja uopce nisam mislila traziti savjet.Zanimalo me cuti kako drugi razmisljaju o necemu o cemu trenutno promisljam. Usput ako naidje neki pametan savjet kako odhendlati tantrum super; zato sam se ponadala da kad vec mama courage to ne dozvoljava valjda ima neki nacin na koji joj i to sto si zamisli i uspije
jer ni ja ne bi dozvoljavala, ali ne znam kako
vidjela sam JEDNU vrticku grupu i opisala kako je tamo, ali uopce ne znam kako se ti mali hahari mogu ponasati. Ne znam jel oni pljuju zato sto ne znaju da se to ne smije ili zato sto je zabavno. Ok vjerojatno zato sto je zabavno, a i da vide sto ce biti. Ali da li mislite da je jedni nacin za objasniti djetetu da to nije prihvatljivo ponasanje poslati ga u kut?
Trampolina, ovo udaljavanje iz grupe kuzim point, ali ono sto mene zanima je nacin na koji se to napravi.
To dijete ne dozna slučajno, nego odgajateljice u vrtiću često razgovaraju s djecom o pravilima kojih se treba pridržavati, o uvažavanju potreba drugih ljudi i o mjerama (kaznama) koje dobiju oni koji krše pravila. Često imaju plakatić na kojem je nacrtano "mi ne radimo ovo, ovo i ovo" (nema toga puno, da djeca mogu zapamtiti).

Obično se radi o tučnjavi, otimanju igračaka i drugom ponašanju koje je opasno po druge i neprihvatljivo. Dijete tada bude izdvojeno iz grupe (ide na stolicu mudricu, obično nakon treće opomene) da tamo razmisli što nije bilo u redu. Odgajatelj mu kaže u čemu je problem kad ga pošalje na stolicu mudricu (iako to djeca jako brzo pokopčaju) a kad je kazna istekla, ponovno porazgovara s djetetom ili to obave zajednički. Koliko godina, toliko minuta. Često nije samo jedno dijete u takvoj kazni. Ako su se tukli ili svađali, poslije dobiju uputu da objasne što ih je smetalo + da se ispričaju, ovisno o situaciji. Bez brige, jako puno se vodi računa o tome.

I sva djeca dobivaju uputu kako da se bez nasilja brane od napada drugih - trebaju ispružiti ruku i reći "Stop" ili tome slično, trebaju odmah zvati tetu odgajateljicu, trebaju reći "to me boli" ili "to me smeta" da se odmah zna. Ne čeka se tučnjava da bi se djeci to objasnilo, radi se s njima od prvog dana.

I ja sam doma primjenjivala metodu hlađenja (imam dvojicu s malom dobnom razlikom, pa su znali divljati i tad bih ih razdvajala da sebi spasim živce, na par minuta da se ohlade). Poslije svakako treba razgovarati o tome.

Inače, ima situacija kad ti klinci stvarno ispale živce ili se dogodi nešto opasno, pa ne razmišljaš o tome hoćeš li im napraviti beskrajnu emocionalnu štetu ako grakneš ili čak i gorje. Moji su to iskusili kad su se penjali na ogradu balkona i još u nekim situacijama. Tad se akcija zaustavlja bilo kojom metodom, ali to nije svakodnevni postupak. U vrtiću su ipak tete bolje educirane i znaju kako se te stvari postavljaju u grupi.