Hvala.
Trebat ću i ja vas nagodinu, kad moj I. krene u 1. razred.![]()
Hvala.
Trebat ću i ja vas nagodinu, kad moj I. krene u 1. razred.![]()
uh, nama je ovaj tjedan bio .......
i moje dijete ima nizak prag tolerancije na neuspjeh. sva se uzruja, oci joj zasuze. imala je ovaj tjedan dvije greske iz ispita iz mat, a prirodu jos cekamo.
u boravku su radili neki listic(mat) i zaokruzila joj je tri zadatka da nisu dobra. u dva je zaboravila po jedno sjeciste zaokruziti i ja sam joj jos kuci rekla da nesto nije dobro iako je dobila kvacicu (sumnjam da bi ju za isto dobila na ispitu).
i sad joj je, naravno, matematika najtezi i najgori predmet.
Moja danas piše ispit iz matematike. Baš me zanima kako će to proći. Završavaju sa geometrijom pa je to završni test iz toga, a od petka ili ponedjeljka kreću sa brojevima. Inače je dobra u školi, učiteljice ju hvale. Samo neka tako i nastavi
))
moja je jučer isala matematiku i bila gotova za pol sata, išli smo u bolnicu k ortopedu i rekla sam joj da čim preda ispit dođe doma. Inače sve je bilo točno
Muku mučim kako svog prvašića natjerati da istu pjesmicu pročita triput...
Ili možda da pročitaš Majku uspjeha?
(ŠALIM SE)
Odglumite predstavu: neka se popne na stolac s nekim metalnim lončićem u rukama (koji će poslužiti kao "mikrofon" - neka recitira u njega pa će mu to promijeniti boju glasa) i neka bude voditelj koji najavljuje ili netko tko nastupa u predstavi. Ti ga napr. najaviš, a on onda "nastupi". Mijenjaj lonce pa će ga zanimati kako pjesma zvuči u raznim "intonacijama".
:iskusna:
Posljednje uređivanje od čokolada : 25.10.2012. at 16:53
snimaj ga mobitelom dok čita, pa mu pusti snimku.
svi se vole gledati.
napokon diktat .... juhuuuu.... iz talij. moja mislim čak jedina dobila * , isto iz čitanja...
strah mene matematike ..... sutra opet tupljenje po geometrijskim tjelima.
prešli su napokon u novu školu, bila je prva do cilja u trčanju, na kraju je 1 prestigla, sretan neki tjedan kod nas......
nego imam pitanje, mi smo na 3. pisanki iz Tal. vama Hrvatski, to me čudi, koliko pišu.... i ne razumijem ali mi smo potrošili cile jedne bojice..... kao da moja jednim oštrenjem trečinu bojice skrati , Steadtlerove ABS![]()
Jesi li probala kupiti one bojice što se ne šilje nego "vrte" (kao olovke za oči i usta)? Ja kupila svom u Mulleru.
Sinoć smo kod kuće imali "čitalačku večer" - oko sat vremena sam čitala klincima priče. Inače, moj I. dok sluša priču toliko se vrti (dobro da ne dubi na glavi) ali sinoć smo čitali zajedno - jedan odlomak ja, jedan odlomak on. Kad je neki razgovor ja budem jedan lik, a on drugi. Bilo nam je jako zabavno i pratio je. Nemam vremena to često raditi ali ću se truditi barem vikendima tako. To je baš dobar način da se djeci približi čitanje.
Mi smo lani (škola) bili u projektu "Čitamo mi, u obitelji svi" (projekt školskih knjižnica Hrvatske). Bilo je super, knjižničarka je kupila 8 knjiga - slikovnicu, zbirku pjesama, dječji roman i još nekih knjiga za djecu i odrasle (enciklopedijeske, knjige o odgoju djece i sl). To je stavila u ruksak koji je kružio razredom. Poanta je da cijela obitelj mora zajedno čitati, od najmlađih koji ne idu u školu do mame, tate, bake, djeda... Svi su tjedan dana čitali i dojmove upisivali u dnevnik.
U letku koji smo dobili pisalo je kako je najčešća greška roditelja - kada djeca malo porastu i počnu sama čitati izgubi se zajedničko čitanje roditelja i djece. To bi trebalo i dalje njegovati i kada krenu u školu pa sve do 4. razreda.
Evo link, pročitajte uvodni tekst, ima dosta korisnih informacija. https://sites.google.com/a/knjiznica...svi/o-projektu
Te nisam otkrila, vidila sam takve pastele, imamo ih, al ne ostavljaju dobar trag, ipak su to pastele. Imamo još dva paka istih-Steadtler, neke kao prirodne i gomilu ovih načetih....al mislim da je trik u oštrenju, dovoljno je doslovno jednom zavrtiti i možeš se ubosti na vrh, a ona vrti li vrti.... uzalud meni govorit
šta se čitanja tiče, joj meni se iskreno ne da, toliko sam se umorila od studiranja, konstantnog doškolovavanja da mi jednostavno se ne da ništa oko škole.... prošao me potpuno onaj početni zanos da radim s malom dodatno![]()
nine, a da joj zemeš šiljolo pa samo doma pošiljite ono kaj se bašmora i kad se mora.
i kaj me još zanima pitala sam te to ali nisi odgovorila,
kad tvoja mala kojoj je talijanski prvi jezik, uči sva slova i kombinacije od početka, kak se njima objašnjava kaj se i kak čita i piše ( kod nas je lako kad smo po Vuku) si skužila kaj me zanima?
Posljednje uređivanje od jelena.O : 28.10.2012. at 15:08
ma da išla sam joj uzet to veliko s kutijom u kojem ne vidi što šilji, i ostaviti joj ono obično - cvilila je
nastava im je sva na talij., znaći i prof. iz engleskog prevodi na talijanski, osim hrvatskog zato njega i najviše voli..... a što se tiče jezika, jednostavno je, uče umjesto slova npr. našeg Č i Ć, odmah cijeli slog CHI, CI, GN... uđe im u uho... imaju dosta tih doniranih radnih knjiga gdje nadopunjuju riječi ispod slike u kockice.... npr. slika mame i ispod je mamma, koliko su puta napisali, jednostavno i zapamte...čim je moja koja je upoznata s tim jezikom cca godinu dana imala potpuno točan diktat![]()
e da, na početku kako je već znala pisat na hrv. bila zbunjena s tim da se ne piše kako se i čita, al je išla 2mj na privatne sate, tamo je skužila razliku.... pametni su oni a i ona je već velika, skoro 8god![]()
Muku mucimo sa bojicama, olovkama i siljilom
koja marka siljila vam se pokazala najboljom?
Mapedove bojice i njihovo šiljilo, baš jučer sam išla u nabavku bojica i flomastera(ove iz pernice mu je brat zapljenio).
nego jučer sam išla kupovati plastelin, kako smo doma prvo kupovali playdooh pa onda i pravili isti takav ja nemam pojma koji mu je plastelin dobar, i koliko bi to trebalo koštat i koja zaliha im uopće treba onako otprilike za prvi razred?
naši jaaako malo rade s plastelinom, više s glinamolom
mi nemamo nikakvih problema s bojicama i siljenjem. bas mi se cini da malo crtaju. imamo mapedove bojice i jos neke no name debele.
Ja lagano ludim.... u školi je sve za sad ok,više ću znati za koj dan kad idem na informacije.Kći mi je toliko traljava, svaki drugi dan našto zaboravi.
Jedan dan jaknu,pa kišobran pa za par dana knjige iz matem. ostanu pod klupom,suprug ide po njih i brojiiii...
Danas nema pernice,ronila je suze dva sata... pa neznam više na koji način s njom razgovarati.
Do sada je odlično pazila na svoje stvari i nikad joj se nije takvo što događalo. Sve si mislim da nestigne spremit knjige ,odnosno zaboravi jer se natrčavaju po školi,žure tko će prije izaći..... A i počeli su jedni od drugih sakrivati stvari.
I moj je već izgubio i jaknu i kapu... Za jaknu sam izgubila nadu da će odnekud izronit, jer su prošla već 2 tjedna od gubljenja i stvarno je bila predobra.
Za kapu se još nadam...
Jučer su pisali diktat, nije mi donio da vidim, ali kaže da je bio loš i da je učiteljica rekla da bi to bilo za dvojku. I tu sad ja ne znam kako reagirati. Prvo mi je skočio tlak, a onda sam mu rekla (smireno, ipak) da je on prepametan da bi dobivao dvojke i da se drugi put mora malo više potruditi.
hvala za siljila, kupit cu mapedovo i herlitzovo pa cu vidjeti
zna li netko gdje ima za kupiti geometrijska tijela (drvena)?
trazim po netu zanimljive linkove s materijalima za vjezbanje, ja sam do sada vecinom printala s artree, ali sam naisla na jos jedan zanimljivi, ako nekog zanima
http://zlatna-djeca.blogspot.com/p/radni-listovi.html
i, ako netko zna za druge, nek zalijepi link
geometrijska tijela imaš u dućanu igračaka, u kompletima šarenih drvenih kockica za igru (tipa HABA, ali ima i običnijih - jeftinijih).
to napominjem zato jer puno djece ima te kockice doma, ali ih nekako zaboravimo polaskom u školu.
koliko riječi vaši dobiju za napisati u diktatima? pretpostavljam da su samo riječi a ne rečenice.
Moj piše diktate tako da je uvijek na početku nekoliko samostalnih riječi i onda ide cca 4-5 rečenica, obično kombinacija izjavnih,upitnih i uskličnih.
Angie - mislim da si mu dobro rekla. Nikakva korist od kazne, samo pohvala za trud...
Ja sam išla na informacije pa veli učiteljica da mi nema što za reći :D sve napravi što se od njega traži, aktivan je samo kod onoga što ga zanima, ima veliki vokabular i lijepo se izražava, matematiku je sve porješavao bez greške, diktat i 'lektiru' također.
a što se šlampavosti tiče - pola sadržaja pernice mu već nedostaje... Pilao me 2 tjedna da mu nabavim FC oni sivu trokutastu olovku s točkicama - nestala je u roku 5 dana... Sad mu nadopunjavam pernicu s onime što imamo doma....
Moram priznati da sam ja jako iznenađena sa svojim prvašićom.
Ok učiteljica ga je pohvalila tu nisam ni sumnjala da će biti problema.
Ali kako je krenuo motati knjige i trgati mislila sam da će do sada biti kupus i da će gubiti olovke, gumice i slične stvari.
Ali evo do sad moram priznati nije još ništa izgubio, za pohvalu.
E da i učiteljica ga je pohvalila da je odgovoran
Da vas utješim: i najšlampavije dijete (kao moje napr.) u 2.r. više ne gubi knjige, bilježnice, a i pernica se doma vraća uglavnom puna (tu i tamo izgubi gumicu ili po jednu olovku). Savjet: ne trpati previše stvari u pernicu, izbjegavati onu na kat, flomasteri im napr. ne trebaju, drvene bojice staviti samo osnovne (6-8 boja), svakako 2-3 grafitne olovke, 1 malo ravnalo, a što se tiče gumica ja kupim one duguljaste pa ih nožem podijelim u 3 dijela (ionako su malene one lastike koje ih drže u pernici).
Za one koji nisu u boravku odlična informativka za zapisivanje domaće zadaće postoji u AGM-u (pothodnik), AGM je izdavač, ali ima mislim i u Profilu za kupiti. Na dvije stranice raspodijeljen je cijeli tjedan s imenima dana pa ako im se napišu imena predmeta za određeni dan, onda neće zaboraviti upisati zadaću.
nisam se javila prije ,ali pernicu smo našli, ostala na klupi pa ju je učiteljica spremila.
Samo da pozdravim ekipu, dugo me nije bilo ovdje. Karlo je ove godine prvasici mama s njim, iako sam prosla to dva puta... ali ovaj put je drugacije.
cekana stvarno te nije bilo dugo
kako se Karlo snasao kao prvacic
Dobro se snasao, voli skolu, jako je brizan i savjestan. Citanje vjezbamo, pa mi je to novost u odnosu na ostalih dvoje velikih u avataru, ali bas uzivamo. Malo sam bila zabrinuta jedno vrijeme, no, ide sve bolje i bolje![]()
Evo baš pregledavam bilježnicu iz hrv., pisali su diktat u bilježnicu,ima ispisano 5 redova riječi (po 4-5 kraće riječi) i 3 reda rečenice - kraće.
Posljednje uređivanje od genius : 10.11.2012. at 10:54
Moja je sad 5 i pol. godina, nije još za školu ali primjetila sam nešto šta me muči pa me zanima jeste lis e vi s tim susreli i da li da se brinem.
Prvo naopako piše slovo S i broj 2. Inače je slova počela pisat sama ali sam ja uletila s tim pravilnim pisanjem jer sam odmah skužila da piše od dolje pa pokušavam to ispravit.
Neki dan smo gledali autobuse koji su imali brojwvw od 1 do 21. I čitajući brojeve skužim ja da ona čita naopako. Broj 12 je njoj 21. Broj 13 je 31.
I ispočetka je počinjala pisat na papiru od donjeg lijevog kuta ili čak desnog kuta, sad se ne mogu sjetit.
Sad je napokon prihvatila da se piše od gore i udesno.
Jel se trebam brinuti?
Mislim da ne trebas.
Djeca nekad ne dozivljavaju slova kao mi, dvodimenzionalno, nego trodimenzionalno. Probaj joj objjasniti da on ok napise slovo, samo su se ljudi dogovorili da ga pisu bas na odredjeni nacin.
anne, i moja klinka je znala prije škole pisat naopačke i s i 5 i J, nećakinja još koje zna okrenut naopačke, obje su sad krenule u školu.
Samo da te pitam na kojem jeziku ste čitale brojeve na francuski ili naški?
kak joj ide francuski, kaj planirate za školu?
U vrtiću još ne uče francuska slova, manje više kad ona uzme sama nešto pisat ja je malo pomažem da ne piše krivo.
Mislim da su rekli da će po novoj godini učit slova, to mi je jedna mama rekla.
A za dalje nemam pojma, kod nas bi trebala ići s a7 i 3 mjeseca.
Dogodine ću je probat ubacit u britansku školu, ali lista čekanja je duga.
Ako ne upadnemo nisam sigurna američka ili francuska(belgijska).
Čujem da se u američkoj više igraju pa me to više privlači.
nekako me strah d auči francuski prije naše škole jer je dosta različit u čitanju.
Inače već super govori francuski, sad se čak i igra na francuskom.
A engleski je isto super, ljudi ne vjeruju kako ona govori, a sve je sama naučila.
zanimljiv članak u vezi s naopakim pisanjem i čitanjem nekih slova: http://www.planetzoe.hr/tekst.php?id...ropsihologija?
cure, kome se obratiti ako vam konstantno na uplatnicama za boravak i prehranu pisu krivo ime djeteta?
bas mi idu na zivce. dođe mi da ih takve vratim uciteljici, ali mislim da ona nema veze s tim.