mi bili na testiranju u školi...M. je položio sa 32/32 bodova.nisam stalno bila sa njime jer sam morala opet popunjavati neke papire i ankete. uglavnom trajalo je 30 min., morao je brojati + brojanje unazad, prepoznavati oblike, razlike između slika, desno, lijevo, naprijed, nazad, rastaviti na glasove riječ mačka, neke riječi pročitati, pisati brojeve, svoje ime, nacrtati neke oblike...
jedni govore ne ih učiti slova,a onda dođu na upis i moraju se potpisati i čitati
evo i mi smo dobili jučer poziv za testiranje u školi ( T 06/2005) i to da testiranje počinje u 13.00 !!!!
pa to je suludo po meni, kud nisu u 8, 9 ili 10 ujutro, u 13.00 sati njima već opada koncentracija
kad je kod vas bilo testiranje?
i onda kad je skužila se naljutila i više nije htjela odgovarati na pitanja![]()
naravno da ne moraju znati
ali eto, moraju ih nešto pitati
valjda
Ne znam kakvim su pitanjima bili izloženi jer moj prvorođenac nije baš raspoložen za prepričavanje. Uglavnom, koliko sam ga shvatila, pisali su neke crte, označavali lijevo-desno, ispred-iza i sl...
Slova nisu pisali.
Mislim da nema smisla komentirat sadržaj, jer to nije provjera znanja (iako bi moj uživao da jest), već razgovor u kojem stručne osobe procjenjuju zrelost djeteta. Nama su rekli da rezultate ne možemo dobit što mi potvrđuje prethodnu tezu.
To je bilo to što se škole tiče- sad čekamo kolovoz i popis razreda. A u travnju liječnički.
)) pa poznavajući mog sina, on može briljirati i ići iz jedne krajnosti u drugu.
no, kod nas nema odgode mi smo obveznici)
ali, šalu na stranu, kći od susjede je prošle godine testiranje imala popodne i sama psihologica je komentirala mami nešto u stilu opala koncentracija, popdnevni sati (ne sjećam se točno na koji dio testiranja se odnosilo).
Kod nas je to testiranje bilo simpaticno druzenje i igra. Posle nekih sat vremena je uciteljica meni toliko detaljno izanalizirala dete da sam bila fascinirana i zapanjena kako je mogla sve to primetiti u tako kratkom vremenu. A mala kaze da se samo igrala, niko je nista nije ispitivao.
Cure,
da li će netko predavati molbu za školu kojoj ne pripada po mjestu stanovanja? Da li molbu predajem odmah ili čekam sve preglede i potvrde? Mi dobili termin u školi krajem 3. mj., a kod doktora tek krajem 4. mj.
ma ne moraju znati slova, ali stvarno ne zznam zašto ih to onda ispituju
nas su pitali samo da napiše ime...to ih većina ipak zna
pitaju ih analizu, sintezu, rastavljanje na slogove (sve s kraćim riječima)
riječi koje se rimuju
dovrši niz npr. trokut-krug- zvjezdica-trokut
dimetrično dovršiti crtež pomoću točkica
suprotnosti daleko-?
crtež čovjeka-bitno je da sadrži detalje tipa 10 prstića, obrve i sl.
slikopriče, ili poredaj sličice da dobiješ priču
zbrajanje do 5 ali ne 2 plus 1 nego zadaci riječima, imaš dvije jabuke, prijatelj ti da još jednu koliko sad imaš
pitanja o obitelji, kako se tko zove, što rade roditelji, koliko su stara braća sestre, adresa
godišnja doba, dani u tjednu
boje, ali ne samo osnovne nego i tamnoplava, svjetlozelena i slično
što se tiče upisa u školu koja ne pripada mjestu stanovanja najbolje ti je nazvati i pitati direktno kad i što treba napraviti
moja šogi je zvala i pedagoginja škole koju je izabrala ju je nazvala nakon službenih upisa u 5. mj. kad su vidjeli kako brojčano stoje
iz mog iskustva tu obično ne bude problema
[QUOTE=leonisa;2096597]ma da? super.
ne znam jesi li vec pisala ili ne, koji grad?[/QUOTE
iz Varaždina
kod nas uopće nisu bila pitanja tipa što i koliko jede/pije, kad je prohodao/progovorio, porođajne težine i visina, zubi... i takve stvari koje ne znam zašto bi bile važne za upis u školu, nego baš neke logične, tipa: s kim živi, tko se brine za njega, koliko je samostalan, čime se bavi u slobodno vrijeme, ima li kakvih poremećaja/bolesti, kakav mu je karakter/ponašanje, je li preživio kakve traume....
što se tiče provjere znanja, koliko sam uspjela doznati, nije trebao pisati ni čitati, nego rastavljati riječi na glasove i slogove, izdvojiti prvi i zadnji glas, neke predvježbice za čitanje, malo brojanja i zbrajanja na prstiće - čisto da se vidi ima li dijete logike, grafomotoričke vježbice - precrtavanja likova po točkicama, nacrtati čovjeka....
Stijena, pitanja o prehrani su bila kod dr a ne u školi kod psihologa
kod nas ovako:
- testiranje u školi - samo oib i jmbg (samo brojeve, nikakve papire ne treba donositi)
- liječnički - zdravstvena iskaznica, potvrda stomatologa, nalaz urina i krvi, zdravstveni karton pedijatra na uvid, knjižica cijepljenja, oib
- upis - ništa jer sve izvlače preko oib-a, samo ispuniti upisnicu
Moja je cura neki dan zrcalno napisala svoje ime, da li je to znak za nekakav alarm?
![]()
Ma ne, to ti je znak da još nije sasvim sigurna da li je dešnjakinja ili ljevakinja.... Traje to ponekad do kraja prvog razreda, pa i dulje. Moj sin (ljevak) tako je pisao dugo dugo, čak i sada povremeno zamijeni b i d, 6 i 9, ali to je za njih tipično. Nešto sporije je naučio čitati upravo zbog tog obrtanja slike, jer pisati lijevom ili desnom rukom nije baš ista stvar.
Najvjerojatnije je dijete "kombinirano" tj. nije čista dešnjakinja, kao ja - sve radim desnom osim navođenja igle, udaranja lopte nogom i slično... čak se ne mogu sama sjetiti, to lakše primijeti netko drugi.
Evo ti testa kako da djetetu utvrdiš dominantnu stranu (iako to još ne mora biti sto posto u ovoj dobi, ali bez brige - učiteljice to znaju prepoznati):
- uzmi kartonski tuljac od papirnatih ručnika, stani sučelice djetetu i pruži joj ga OBJEMA RUKAMA, pa gledaj kojom će rukom ona posegnuti
- opet pruži tuljac na isti način i reci joj da pogleda kroz njega kao kroz dalekozor (trebala bi uzeti dominantnom rukom i staviti na dominantno oko)
- daj joj telefon i gledaj na koje uho češće stavlja slušalicu
- reci joj da ispreplete prste - palac dominantne ruke je najčešće gore
- gledaj kojom rukom baca loptu, kojom nogom udara loptu, kojom nogom kreće biciklom i slično
Moj sin i danas zna potpuno zrcalno pisati i pisana slova (i ja, ne baš uredno, ali sasvim dobro).
Terapiju imaš pri ruci - mom sinu je to sviranje instrumenta. Zakletom ljevaku probudilo je desnu ruku i uravnotežilo moždane polutke, he he he...
potpis na peterlin. cak i ovaj dio sta radim s lijevom (npr. ptvaranje boce ili staklenke, s desnom ne znam kako).
lea vrlo cesto, pa i sada nakon sto relativno dugo pise, zna napisati zrcalno.
na pocetku ona nije ni skuzila razliku, odnosno sto joj govorim, a gledala je u slova.
djeca te dobi uopce ne trebaju jasno razlikovati desnu i lijevu stranu, nije im mozak jos sazrio za to, koliko ja znam to nema veze s ljevacima i desnjacima
Obavili doktora i kod doktora dobili termin u školi. Pitanja za karton o braku su mi isto nepotrebna za zdravstveni karton. Pitala me s kim dijete živi, jesmo li u braku i koliko godina smo u braku.
Doktorica je bila jako ljubazna i simpatična. Za jedno docijepljivanje koje smo propustili rekla da niti ne treba.
Bilo mi je super kad je Max rekao da živi s mamom, tatom i bratom s tim da je brat još kod mame u trbuhu.
Čokolada![]()
.
Peterlin, ja više uopće neću postavljati pitanja na temama, nego otić s tobom na kavu, Ti uvijek imaš za mene vrijeme, odgovor i smiriš me ili me uputiš.
Testirat ću je malo kako si napisala.
Leonisa tnx. Viš, viš možda je to genetika, ni za mene nisu znali kad sam bila mala, no isforsirali su desnu ruku, jer su dobili takav savjet od doktora i učitelja, s argumentom kako je svijet napravljen i prilagođen dešnjacima.
I danas često koristim lijevu ruku, desna mi je ostala glavna samo za pisanje i jelo.
Isprike kaj sam odlutala malo od teme, nebum više, a i za smajliće.
nama su jos daaavno na goljaku rekli da ju pustimo, ali da bi do pete godine trebalo iskordinirati oko-ruka-noga da joj bude ista strana dominantna na sve tri tocke.
no nismo...pustili smo je.
mi cemo danas do stomatologa
u petak dr i onda smo valjda napokon gotovi
Mojoj djeci su gledali dominantnu stranu na testiranju za upis u školu i ako se dobro sjećam, za mlađega je baš bilo napisano nešto u smislu vjerojatno ili pretežno ljevak.
I pitali su obojicu da li razlikuju lijevo i desno, kao i gore-dolje, ispred-iza, unutra-van, veće-manje... Istina, nitko ne radi problem ako djeca ne razlikuju lijevo-desno, a napomena o dominantnoj strani ide u dokumentaciju.
Samo pitaj što god te zanima, ako znam i mogu, rado ću pomoći. Ako se nađe vremena i za kavu, nema problema...
Testiranje dominantne hemisfere smo mi radili doma kroz igru, više kao zafrkanciju jer nas je zanimalo, nego kao neku ozbiljnu stvar. Upute kako se radi našla sam u knjizi "Jednorozi su stvarni" Barbare Meister Vitale.
nas su naručili u 18h, i odmah mi je palo napamet, pa kud tak kasno, koncentracija joj sigurno nije ista kao danju
da nema ovog topica ne bi pol toga obavila...
sistematski imamo termin u travnju i to je prvo sto sam sredila.
danas sam se sjetila nazvati i skoluto obavljamo sljedeci tjedan. taman nakon vrtica.
rimajnder samoj sebi: nazovi zubara!!
Mi sutra idemo na sistematski za školu pa me zanima cijepe li ih, kako to izgleda, gdje - u ruku?
Sada baš nešto iščitavam kako nakon tog cjepiva djeca sat vremena moraju mirovati (???)...da ga onda šaljem sutra u vrtić nakon sistematskog ili što?
Shiny di si to nasla? mi smo na sistematskom u 11. sati. moram smisliti di s njim poslije.
Ne znam gdje si to našla da moraju mirovati, kod nas nije bilo ništa slično. Nakon prvog cijepljenja (Priorix) je uredno išao u vrtić odmah nakon toga, a nakon drugog (DiTe + polio, dva uboda u obje ruke) je išao svirati u muzičku školu, dakle, nikakve poštede nije imao.
Za ovo drugo cijepljenje (DiTe + polio) je doktorica rekla da bi bilo dobro stavljati obloge, da ih zna od toga boljeti ruka. O mirovanju nam nitko nije rekao ni riječi.
bez panike...bezveze sam uguglala, odvelo me na neki forum gdje se pisalo o mirovanju bla, bla...pa rekoh da pitam.
tanja_b, koje cjepivo dobiva na tom sistematskom, Priorix ili DiTe+polio?
Kod nas (Split) je sistematski u travnju, testiranje u svibnju.
Treba li stomatolog biti "državni"?
Nama je prvo na listi kupovina torbe (naravno, Herlitz u NN na sniženju) ne bi li se junior malčice zainteresirao za ovu temu...
cureja bih malo upala kao izvanzemaljac. surfala sam malo po netu pa sam naisla na ovaj topic i citam, citam.... i moja je curka ove godine predskolac!
![]()
mi smo se cijepili prekjučer, priorix, i još jedno imamo cijepljenje prije škole u 5. mj. to je valjda di-te-per
pitanja 3, ko hoće nek odgovori
1) mislite li da će se osječati "drukčije" ukoliko ih ne upišemo na vjeronauk
2) kakve su torbe na kotačiće
3) isparilo mi ali kad se sjetim javim![]()
mi smo se prekjučer upisali u OŠMalešnica iako pripadamo Kovačiću, inače trebaju molbe ali eto imali smo slučajnost da nam je ravnatelj odmah odobrio, ali fakat slučajnost...u Malešnici bez molbe ne ide
i da....molbe se predaju nakon testiranja u školi kojoj se pripada po mjestu stanovanja, i nakon što prođe prvi upisni rok šalju se u Ministarstvo na odobrenje, nakon toga slijede ponovni upisi...
Posljednje uređivanje od ewa : 23.03.2012. at 13:46