Ako dijete neuredno piše može biti da ima poteškoća u grafomotorici. (Kako boja - tj. je li dijete neuredno samo u pisanju ili prelazi crtu i kada treba obojiti nešto? Kakvi su pokreti rukom dok piše - je li zglob ruke gibljiv ili "krut"?)
Evo kako ja radim: nikada ne križam neuredna slova nego zaokružim najljepše slovo koje je pobjednik u ljepoti i kažem djetetu neka pokuša napisati još tako lijepih. Ako prelazi crtu našalim se da slova prelaze granicu bez putovnice, a to je zabranjeno, pa im je onda zabavno paziti na to
(Napominjem, ja radim u malom razredu u kombiniranom odjeljenju, pa se imam više vremena posvetiti pojedinom učeniku, da ne ispadne kako se hvalim da sam ja nešto super). Ako vidim da dijete piše slovo ukrivo uhvatim taj krivi pokret, sjednem pokraj njega dok piše i "navijam": hajde, ne daj mu da ti pobjegne...

Kupila sam si priručnike "Ples pisanja" gdje se pokreti pisanja uvježbavaju kroz razne pokrete, pa i to primjenjujem.
Ja na ploči ispišem pravilno slova i dam klincima hrpu kreda u boji pa oni ponavljaju preko tih mojih slova, pa pišu sami... tek kada svladaju pokrete rukom šaljem ih na mjesto pisati u pisanku.
A za vježbu grafomotorike npr. printam im (imate na netu) točkalice (ili engleski dot to dot) - to je ono kada trebaju spojiti točkice po redu i dobiju sliku.
Isto tako zgodne su i mandale, ako netko ne zna što je to
http://www.mandali.com/sample/ a možete ih i sami iscrtati. Uključiti neku lijepu glazbu + bojanje mandale = predivno opuštanje za dijete!