Citiraj SikaPika prvotno napisa Vidi poruku
Ne znam jeste li ovo propustile komentirati ili mislite da je to sasvim normalno?
Pa kako će djeca između sebe razvijati suosjećanje ako vide da nastavnica koja bi im trebala biti bliska ne poduzima ništa da se dijete pa makar i nakon ovakvog nemilog događaja osjeća kao krpa? Za mene je ovo nedopustivo!
Nisam za kažnjavanje nasilinika ukorom ili bilo kojom takvom pedagoškom mjerom. Slažem se sa Zdenkom i curama sa sličnim stavom kada kažu da je tom djetetu potrebna pomoć. Sigurno je. Ne želim ni pomisliti koliko se to dijete osjeća nesigurno, nesretno i izgubljeno kad radi takve stvari.
Ali da nastavnica nije mogla obratiti više pažnje na sedmogodišnje dijete. Halo, pa on ima samo sedam godina, prvi razred. Za mene je to nedopustivo.
Neću zauzeti generalni stav i reći da su svi takvi, jer nisu (MM je profesor), ali da sve vodi k tome, vodi i to je ono što je najstrašnije u cijeloj priči.

Makita, ja ne bih učila maloga da se obrani na način da se baci u borbu i pokaže šakama da se zna obraniti. Više bih poradila na njegovu samopouzdanju pa kad nasilnik uopće krene na njega, da zauzme stav kojim će pokazati da ne da na sebe. Znam da je to teško s tako malim djetetom, ali pokušaj.

Sretno!
Potpuno se slažem!!!

Jedino, budući da je ono neprihvatljivo ponašanje često, a moje dijete ZAISTA nikad do sad nije bilo dio ovakvih nemilih događaja, pomislila sam:

što ako nasrne (netko) na njega, recimo guši ga, nešto tako zaista krajnje opasno....znate, to su stvari koje, da ima ne znam kakvo samopouzdanje, mogu završiti kobno. Stanje je da moje dijete ne zna ništa što uključuje fizičku silu, ne zna dat pest, ne zna stisnit šaku, maksimalno zna odgurnit i vikat. Nikad ga nisam učila na ništa više od tog. Uz fusnotu, ne smiš nikog gurnit da se ozlijedi, npr. niz stepenice, nego samo da ga odmakneš...

Nikad takvo nešto nije vidio ni u kući niti među prijateljima ni znancima. Sretna sam zbog toga, na to sam ponosna.

Ali, za slučaj krajnje nužde, mislim da ga moram naučit izbjegavat udarce, izvuć se iz ...kako se zove kad vas netko mlati i iznad je vas, a vi na podu...odgurnit u toj situaciji, otkotrljat se dalje pa se dignit...te stvari. Ne razgovaram li o tome, dijete će mi bit iznenađeno svaki put ako se nešto ponovi. Vježbamo li uz razgovor neke takve stvari, sigurnije će proć kroz nezgodnu i potencijalno opasnu situaciju.

Razumijete li na što sam mislila? Kad kažem, stisnit šaku, svi misle, evo je, ona bi oko za oko. Uhhh