Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: Carski u Splitu - par praktičnih pitanja

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno Carski u Splitu - par praktičnih pitanja

Znam da se puno pisalo i o carskom i o Splitu ali mi su mi sve informacije raštrkane, a trebaju mi konkretni odgovori. Dakle, možete li mi reći vi koje ste rodile u novom splitskom rodilištu:
    1.) Je li se zbog zadaka ide automatski na carski rez? Ja bih to naime htjela, ne želim porod na zadak ni pokušaje vanjskog okreta. Hoće li me poslušati ako im kažem da hoću carski?
    2.) Kako je sa micanjem poslije carskog - je li kod opće što prije ustajanje, a kod spinalne 24h mirovanja?
    3.) Kako je sa dojenjem nakon carskog?
    4.) Kad stave i izvade kateter za mjehur?
    5.) I napokon, nakon koliko dana se ide doma? Pretpostavljam nešto duže nego kod prirodnog poroda? S malim sam u našem malom rodilištu bila puštena treći dan doma, sve je bilo divno.
    Ali sad me čeka Split. Molim vas pomozite svojim iskustvima meni isprepadanoj!

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Neće ići zadak vaginalnim, u to sam uvjerena.
    Vanjski okret možeš odbiti!
    Znači cr!
    Ostalo ne bi odgovarala, jer nisam rodila cr.

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ako nije prvi porod, zadak nije indikacija za carski...
    Čak štoviše ponekad ni za prvi....
    Tako je meni rekao gin koji me porađao sva tri puta....
    Meni je treća beba bila na zadak dopred porod....

Nije st, al govorio je on općenito....
    Posljednje uređivanje od Cheerilee : 26.02.2012. at 14:12

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Potpis, ali mislim da u St rodilištu neće porađati zadak vaginalno, bez obzira koji porod po redu.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Pepita, zašto misliš?

Ja ih znam dvije koje jesu rodile vaginalno zadak (sa mnom ležale u bolnici), ali ih znam i par koje su odmah išle na carski. Ne znam o čemu to ovisi.

2. Micanje nakon carskog - odmah nakon 10-12 sati, bez obzira spinalna ili opća (moje iskustvo od prije 3 godine).
    3. Dojenje - svak vodi svoju politiku. Neki dr kaže može odmah, neki kaže ne radi anestezije, neki ne radi lijekova koji se dobivaju, neki ne radi toga šta još nije došlo mlijeko (kako vidiš, ima svega ). Ja se sad spremam na treći carski, i nemam pojma što će me zadesit, nadam se da ću je dobit na sisu što ranije. (ovo provjeri, ne znam kako je sad u novom rodilištu, ovo su info iz starog)
    4. Kateter sam prvi put izbjegla, drugi put su mi ga stavili prije operacije i izvadili nakon cca 36 sati (još sam ih ja moljakala)
    5. Doma se ide nakon 7 dana, ali u nedostatku kreveta može i ranije (ja sam išla nakon 5). Prije odlaska ti obavezno naprave uzv i ginekološki pregled (ovo ne znam jel rade nakon elektivnog CR, takvog još nisam imala )

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Evo ja imam iskustva s carskim...2 u starom rodilistu i 1 u novom.

1) Kako bi rekla moja (bivsa, hvala Bogu) ginekologica - zavisi na koga naletis u smjeni. Prvi carski mi je radjen bas radi zatka, nije se pokusavalo s okretom i cekali su dok ne pocnu trudovi. U bolnicu sam isla kad mi je pukao vodenjak.

2) Za spinalnu ne znam, moja sva 3 su bila u opcoj. Dizanje sto prije, cim dodjes iz intenzivne na odjel.

3) Nezgodno, zbog bolova. Meni nije bio veliki problem, mozda zbog prijasnjih iskustava. Mozes zamoliti sestru da ti doda bebu ako bas ne mozes je dohvatiti ili cimericu, ako je u boljem stanju od tebe.
    Dojila sam na odjelu, u intenzivnoj ne, tamo su mi samo donijeli bebu i pokazali mi je.

4) Ovo mi je bilo malo cudno i ne znam o cemu ovisi odluka da li trebas kateter ili ne. Prva dva carska uopce nisam imala kateter, ako su mi ga stavili tokom carskog i izvadili nakon carskog, to ne znam. Na trecem su stavili kateter odmah u sali, a izvadili tek 2. dan na odjelu, kad sam se i ustala.

5) Ides doma 7. dan poslije carskog. Dan koji je radjen carski se broji kao nulti, a 6. dan izlazis.

I da, zadnji put mi uopce nisu radili UZV ni gin. pregled, samo su izvadili savove.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj eliot prvotno napisa Vidi poruku
    Znam da se puno pisalo i o carskom i o Splitu ali mi su mi sve informacije raštrkane, a trebaju mi konkretni odgovori. Dakle, možete li mi reći vi koje ste rodile u novom splitskom rodilištu:
    1.) Je li se zbog zadaka ide automatski na carski rez? Ja bih to naime htjela, ne želim porod na zadak ni pokušaje vanjskog okreta. Hoće li me poslušati ako im kažem da hoću carski?
    2.) Kako je sa micanjem poslije carskog - je li kod opće što prije ustajanje, a kod spinalne 24h mirovanja?
    3.) Kako je sa dojenjem nakon carskog?
    4.) Kad stave i izvade kateter za mjehur?
    5.) I napokon, nakon koliko dana se ide doma? Pretpostavljam nešto duže nego kod prirodnog poroda? S malim sam u našem malom rodilištu bila puštena treći dan doma, sve je bilo divno.
    Ali sad me čeka Split. Molim vas pomozite svojim iskustvima meni isprepadanoj!
    1) ja sam rodila blizance, prva je bila na zadak, druga poprečno. rečeno mi je da ću na cr zbog zatka
    2) obrnuto, spinalna je 5,6 sati intenzivne, opća 24 sata. rodila sam spinalnom, čula plač beba, poljubila ih, poslije sam sat vremena bila s njima, mazila se, sat nakon cr. a zena do mene nije mogla pogledat svog sina ni 5 sati nakon opće, bolilo je.
    3) ja nisam imala puno mlijeka, kolostrum došao tek 4. dan, ali možeš dojiti normalno nakon cr (moja frendica je prošli tjedan rodila cr i uspješno odmah dojiča)
    4) stavili su mi prije operacije (to mi je najgore i najbolnije od svega bilo), vade 3. dan nakon poroda
    5) ideš doma nakon 6 dana osim ako ne bude komplikacija.
    6) da dodam - sestre na odjelu cr u splitu su pregrozne, pripremi se na psihičke torture. zao mi je što ih nisam snimala mobom i tužila bolnicu.

rooming in je meni, sa blizancima nakon cr bio GROZAN
    ali to je neka druga priča
    sretno!

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Slazem se sto se tice sestara na odjelu za CR. Iznimka mi je bila samo jedna smjena.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Pinky, luce, u čemu su točno sestre grozne, da se znam pripremit :padaunesvijest:

može i na pp ako vam je bed pisat o tome

astral avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

i mene zanima?

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Sad kad razmisljam o njima, mozda bi i drugacije rekla, drugacije reagirala, ali kad si u onom ranjivom stanju - hormoni, bol, beba, i ona odvratna zatvorenost u 4 zida, pa tako 7 dana - onda ti treba bar minimum ljudskosti, dobrog ponasanja i koja lijepa rijec.
    Uglavnom, ja se ne bi vracala. Meni je bilo bolje u starom rodilistu i to samo zbog onog fenomenalnog balkona na koji si mogao izaci i udahnuti zraka i popricati s drugim rodiljama.
    Sto se tice izlazaka iz sobe na hodnik, stekla sam dojam da je to generalno zabranjeno ali nadje se koja smjena gdje mozes malo protegnuti noge.

Cuj, mozda vama ne bude tako. Sestre se rotiraju po odjelima pa mozda naidjete na neke bolje. Zelim da vam bude tako.
    A mozda je i do mene? Ja sam sva 3 carska preplakala s kamatama
    Posljednje uređivanje od luce2006 : 27.02.2012. at 08:51

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Čekaj, hoćeš reć da nema mrdanja iz sobe?!

Dobro, ako je beba s tobom još mi je to i ok, ali šta ako zapne na neonatologiji?

Ja se u stvari bojim prvih 48 sati bit sama s bebom, nisam baš bila u top formi prva dva puta za dizanje bebe, prematanje itd

astral avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

pa čekaj, zar ti ne dođu sestre ili banice pomoć oko djeteta?
    prematanje, zar i to moramo same?

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Pa i nema bas mrdanja iz sobe, ali kako sam vec rekla, netko ce te odmah s vrata potjerati natrag u sobu, a neke ce ti dopustit da malo prosetas. Dopusteno je otic po pidjame koje stoje u ormaru kraj pulta pa sam to znala iskoristiti i par puta na dan
    WC i tus kabina su u sobi, tako da nema potrebe izlazit za to.

Za situaciju kad je dijete na neonatologiji, to ne znam.

Sestre ne pomazu oko djeteta, ali vjerojatno hoce ako ih zamolis. Previjaju ih 3x na dan, ujutro je kupanje prije vizite. Za prematanje - ponesite svoje pelene i kremu ako hocete previti dijete na svoju ruku. Na nekoliko mjesta sam procitala da je obavezno nositi svoje pelene, ali meni to nije bilo tako, uvijek je bilo njihovih. Jednom mi je bebac imao stolicu u neko gluho doba noci pa sam ga sama previla jer bi dosta vremena proslo do sljedeceg prematanja.

Sto se tice hendlanja bebe - oni leze u malom kreveticu s kotacicima, moze mu se podesavat visina. Vas krevet ima daljinski kojim se podesavaju uzglavlje i podnozje, tako da nije bas veliki problem doci u zeljenu poziciju da uzmes dijete iz krevetica. Na tom istom daljinskom je i zvono za sestre, tu ih moram pohvaliti (sve smjene ), stvarno su bile azurne u dolascima.

E da, ponesite i 1 rolu wc papira, za svaki slucaj ako zatreba.
    Sapuna je uvijek bilo.

astral avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

bravo, hvala na informacijama, sve su dobrodošle

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

meni su bile grooooooooooooooooooooooooooozne a u biti im je to taktika da ništa ne rade. izgade te, psihički unište i ti onda iz prkosa sve radiš sam. a ona ladi neku stvar u sobi za odmor.
    ja imam trombofiliju, bola sam se heparinom cijelu trudnoću i 6 tjedana iza poroda (sve vi ćete dobiti ili ste dobile te prebolne inekcije nakon cr, sad zamislite 328 dana tih inekcija, bljak) i morala sam se ustati zbog zgrušavanja. ali kako padam u nesvist kad vidim krv, kad su me digle (za vizite dr) ja sam pala u nesvist. dr im je rekao da mi oko 11 daju inekciju protiv bolova, dignu me i pomognu šetati.
    one su mi umjesto toga cijeli dan mijenjale infuziju. morala bih pozvoniti kad kesa otkapa. svaki put kad bi pozvonila došle bi i izderale se da nisam jedina, da šta zahtjevam. nisu me htjele otkačit sa infuzije ni dignuti ni promijeniti vrećicu na kateteru. bebe su mi plakale, svaka sa svoje strane kreveta, ja sam visila o rubu kreveta pritegnuta na tu kesetinu punu mokraće (8 infuzija taj dan, ništa mijenjanja kese), ja ih molim da me dignu, da mi stave novu kesu (bojala sam se da ne eksplodira, a stala je ispod bebe), samo bi urlale i otišle. UŽAS.
    kad sam ih molila da mi daju ruku da odem do wc-a jer nisam imala snage, nacerila mi se u facu i rekla da ona nije plaćena da mi daje ruku.
    kad sam ih molila da mi daju bebe da ih dojim, grubo su mi stiskale bradavice (nisam imala kolostruma do 4. dana) i vikale da šta ću uopće dati bebama, njih su dvi a u mene ni kapi... itd itd itd da ne otvaram bolne rane, dovoljno sam se nanervala a ti si dobila otprilike sliku što očekivati

astral avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

ne znam da li su uvijek iste sestre na odjelu di su carice ili se mijenjaju sa ostalima ali čula sam da ima takvih i to je grozno!

nemam namjeru na carski (nikad se ne zna) ali takvo ponašanje prema ženi koja ja tek operirana je užasno

prvu curu sam rodila u starom rodilištu (osoblje je ostalo isto) ali nisam imala tako neugodnih iskustava iako sam bila dosta šivana i jedva hodala...

ali ne znam da li bi mogla ne odbrusit takvoj jednoj glupači

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

E da mogu i ja doći k njima s parfemima i poklonima kao Severina, možda bi bile ljubaznije..
    Zapravo je dobro da sam čula sve ovo od vas da se pripremim kako su grozne.
    Nekako si mislim da ću sve to nekako progurati, samo da mi beba izađe živa i zdrava. Bojim se zapravo najviše toga da me neće htjeti na carski nego da će me tjerati na vanjski okret ili porod na zadak, a to definitivno NE ŽELIM.
    Nego kako je s posjetama na carskom, kad mi može doći MM nakon poroda da vidi mene i bebu? Puštaju li posjetitelje u te sobe?

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

O Pinky, baš mi je žao da si to prošla...

Imala sam susret-dva s takvim sestrama, ali moje iskustvo iz St rodilišta je da je većina sestara jako dobra i predana, mene su znale "vikati" da se njima javim da me odvedu do kupatila a ne da idem sama. Svakako je izgleda lutrija na koga ćeš naletit i treba se pripremiti na neke stvari, ali mislim da u startu ipak treba ići s pozitivnim stavom.

Inače, ne sjećam se da sam dobila ikad injekcije heparina, a ne piše ni u otpusnim pismima (ostalo je sve točno navedeno).

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj trampolina prvotno napisa Vidi poruku
    Inače, ne sjećam se da sam dobila ikad injekcije heparina, a ne piše ni u otpusnim pismima (ostalo je sve točno navedeno).
    Novo rodiliste, nova pravila.
    Sad dobivas injekcije svaku vecer. Grozno peku.

POsjete - muz moze doci kad dodjes na odjel. Zaboravila sam koja je tocno satnica, cini mi se od 16.30-17.30. Oni dolaze k tebi u sobu.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Svima?!

Al se to s preseljenjem u novo rodilište i mišljenje struke promijenilo?

Bolje mi je da se maknem s ove teme, tko zna što ću još doznat...

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ima li tko kakvih novih saznanja po ovom pitanju?
    mislim na carski zbog zatka?

RuMo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Bok cure! Je li krsim "kod" ako upitam, zna li tko dobrog dr-a u splistkom rodilistu, koji je strucnjak za carski rez, i spreman ga je napraviti na dogovoreni dan, bez da se cekaju trudovi??? Bebac mi je zadak, sve me strah da ne zakasnimo, da ga ne izvlace vaginalno na silu... A neke mi cure savjetuju da nadjem vezu, no ne poznajem nikog, pa nemam pojma kako nac vezu i sta to konkretno znaci? Jel to znaci "korupciju"? :D Please javite se, ako tko sta ima pametnog za rec! Hitno, jer se blizi dan!!! Hvala unaprijed!

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

koliko znam (neformalno) u skoro ni jednom rodilištu osim riječkog ne rade porod na zadak vaginalno. vjerojatno će ti ponudit CR u 38., 39. tt. Jel vanjski okret opcija? To nije invazivno, pokretnom liječnik proba bebu okrenut, ako se beba da onda se okrene ako beba ne želi neće se okrenut. To je vanjsko, prati se na UZV di je beba, no ne rade to svugdje treba se raspitati.

Pronalaženje veze je korupcija, a ako platiš ili nagradiš tu vezu je i mito nažalost.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •