Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 82

Tema: Inducirani porod

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Inducirani porod

Za tjedan dana sam zbog nekih komplikacija narucena na indukciju.
    Tada ulazim u 39 tjedan.
    Zanima me da li ima netko iskustva s indukcijom prije termina?
    Jel to onda duze traje?
    Moram priznati da se bojim.....
    Jel imate kakav savjet,jel postoji nesto sto bi mi moglo olaksat da se brze otvorim?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

meni su prokinuli vodenjak u 14 sati, rodila sam u 17.10. isto sam bila u 39. tjednu. pustili su me da sjedim kroz trudove, da se ljuljam, namjestam naslon, to mi je jako olaksalo, mozda cak i ubrzalo porod, iako ne mogu tvrditi.

sretno!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala ti Sandraf sto si mi bar ti odgovorila
    A jesi li prije indukcije imala pozitivan nalaz,tj. jel se cervix poceo skracivati i jesi li se pocela otvarati?
    Cini mi se da je i to vazno za uspjeh indukcije,pa zato pitam.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja imam ne bas lijepo iskustvo s indukcijom i ako nije neophodna, ne bih je nikome preporucila.....
    meni je nalaz cerviksa bio nezreo, tj nisam bila ni malo otvorena a taj sam dan morala roditi (zbog zamucenja plodne vode)...
    dobila sam prepidil gel i bolovi su bili jaki, cesti, iscrpljujuci, bez prirodnog ritma pomalo otvaranja nego, naglo i nekontrolirano...
    osim toga, stalno sam bila prikacena na ctg i nisam imala mogucnost promjene polozaja, sto je dodatno otezavalo otvaranje

najezim se kad se sjetim

a kako ti pomoci, ne znam....ako ju mozes izbjeci, izbjegni, ako samo krene, super, sto duze ostani na nogama, skaci na lopti, setaj, ne daj se leci i eto....drzim palceve da bude ok i brzo

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

moj bi se porod takodjer mogao nazvati induciranim. nisam bas kao ti bila narucena na porod.
    meni je u 38 tjednu napukao vodenjak, i premda porod u biti zvanicno nije poceo zadrzali su me, prokinuli vodenjak do kraja, dali mi drip.
    od probijanja vodenjaka do poroda je proslo 5 sati sto je za prvorotku cini mi se dosta brzo.
    sto se tice brzeg otvaranja pokusaj sto vise biti na nogama, mene su drzali na ctg-u ali sam izmislila da trebam na wc i da mogu sama, da se dobro osjecam. huh, da vidis brzog otvaranja...skoro sam rodila stojecki

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Nina, to ti je tako individualno.
    Ja sam npr. išla na indukciju u 42.tj. i također imam jako loše iskustvo. Nisam se nikako otvarala iako sam od 11 ujutro do 9 navečer non-stop hodala.
    Ne znam kakve komplikacije imaš pa ti ne mogu reći da probaš izbjeći indukciju, ali ako ikako možeš....
    Ako baš moraš, kao što rekoh, to je sve individualno i možda ćeš se ti baš otvarati bez problema. Mislim da je bitno da odagnaš strah i probaš se opustiti i pozitivno razmišljati.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ja sam išla u 38.-om tjednu ali već sam bila otvorena 5 prstiju i porod je (od puknuća vodenjaka) trajao 1h i 15 min. Bilo je kratko ali nevjerojatno bolno, tako da to više ne bih željela ponoviti ako nije zaista neophodno.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Nina prvotno napisa
    Hvala ti Sandraf sto si mi bar ti odgovorila
    A jesi li prije indukcije imala pozitivan nalaz,tj. jel se cervix poceo skracivati i jesi li se pocela otvarati?
    Cini mi se da je i to vazno za uspjeh indukcije,pa zato pitam.
    ja sam imala skracen cervix jos u 17. tjednu, kompliciranu trudnocu, na porod sam stigla 4 prsta otvorena. pristala sam na indukciju zbog nekih komplikacija iz prve trudnoce. inace, osim prokidanja vodenjaka (sto je neugodno), sam porod mi je bio krasan, vrlo pozitivno iskustvo. islo je brzo, nije bilo bolno, imala sam ugodnu atmosferu u radjaoni, super babicu, osjecala sam se fenomenalno dok sam radjala i nakon poroda.

eto, zelim ti porod kao sto je bio moj

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    .
    sto se tice brzeg otvaranja pokusaj sto vise biti na nogama, mene su drzali na ctg-u ali sam izmislila da trebam na wc i da mogu sama, da se dobro osjecam. huh, da vidis brzog otvaranja...skoro sam rodila stojecki
    ovom smicalicom sam se ja poslužila

i pogađate

došla teta s patkom, guskom, šta već i cjevčicom
    ups
    ništa od šetnje

samo sam dobila komentar: pa vama je mjehur prazan,
    a ja se mislim...znam

Datum pristupanja
    Apr 2004
    174

Početno

I meni su probušili vodenjak,sad se toga više ni ne sjećam ali nakon toga pa do poroda je prošlo oko 3 3.5 sata.I nisam bila naručena nego su mi kod amnioskopije počele kontrakcije i nisu stigli pogledat vodu,a bila sam taman navršila 41 tjedan.Kad su mi se kontrakcije u rađaoni smirile prošlo je dosta dugo i onda sam od straha kakva je plodna voda i straha da ne ostanem bez doktora s kojim sam se sve dogovorila ,a moram priznati i gladi složila s bušenjem vodenjaka.Jedva sam osjetila to.Al zato su trudovi počeli odmah nakon toga i bili su jaaki. :/ I da,rekli su da mi nisu dali drip da bi ga dali u slučaju da bušenje ne bi pokrenulo trudove.

donna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

i moj porod je bio inducirani...kako je bilo da ne dužim,možete pročitati u pričama s poroda" dolazak karle...".

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ja bih izbjegla indukciju ako se ikako može, što sam uostalom i učinila na svom drugom porodu. I imala prekrasan porod. Prije toga su me 3 ili 4 puta slali (a neke doktorice se služile i raznim drugim načinima uvjeravanja) na indukciju, no kako mi njihova objašnjenja nisu bila dovoljno čvrsta, tražila sam svaki puta da to odgodimo do sljedeće amnioskopije. Na kraju sam se porodila i bez prokidanja vodenjaka i bez dripa - prekrasan osjećaj.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Koju sam glupost napisala: htjela sam reći bez prokidanja vodenjaka kao načina za induciranje poroda; na samom kraju poroda 1,5 sat prije izgona sam dozvolila prokidanje vodenja; trudovi su isti tren postali duplo bolniji. Ali bila sam na kraju, pa se dalo izdržati.

bubimira avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Ja sam imala induciran porod sa 38+3 tjedana.
    Došla sam u bolnicu u petak navećer jer sam već 2 dana imala jake bolove u području bubrega, za koje nisu znali što je. A kako sam 3 tjedna prije toga završila u bolnici zbog otvaranja i kontrakcija maternice odlučili su me poroditi. Taj dan je baš u rađaoni bio dežuran doc kod kojeg sam se kontrolirala za vrijeme trudnoće i u kojeg sam imala puno povjerenja. Bilo mi je odmah lakše kad je on bio tamo i vjerojatno sam lakše prihvatila činjenicu o indukciji s obzirom da je on to predložio.

Ujutro u subotu oko 9 sati sam dobila drip, a kasnije su mi i vodenjak probušili, al ne sjećam se više u koje doba i ne sjećam se da su mi se tad pojačali trudovi.
    Sve do podneva je bilo ok, a onda su počeli sve jači trudovi i na 3 min razmaka. Tad sam bila otvorena 6-7. Oko 15 sati sam bila otvorena 9 cm i tad su me prebacili u boks. Tad su već trudovi postajali sve jači i jači, a kak sam ležala na boku najgori mi je bio onaj nagon za tiskanjem i borba s njim. Puno sam se koncentrirala na pravilno disanje i to me spasilo. Ne mogu reći da je umanjilo jačinu trudova al definitivno odvrati pažnju s njih. Cijelo vrijeme razmišljaš kako pravilno disati i dahčeš da " ne iskočiš iz tračnica" a trudovi samo prolaze pored tebe. Puno mi je i značila činjenica da je MM pored mene.

Vita se rodila u 16:40.

Nemoj se bojati. Ja sam sigurna da je sve uglavi. Meni je bilo lakše jer sam bila uz doktora kojem vjerujem, a da je bio taj dan dežuran slučajno netko drugi gotovo sam sigurna da bi isto pokušala izbjeći indukciju na sve moguće načine. Iako danas kad gledam na svoje osobno iskustvo s dripom i prekidanjem vodenjaka i na porod opčenito ne mogu navesti ni jedno negativno sjećanje.Baš naprotiv!! Zato kažem da je sve u glavi!
    Sretno

traxi

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa
    ja imam ne bas lijepo iskustvo s indukcijom i ako nije neophodna, ne bih je nikome preporucila.....
    dobila sam prepidil gel i bolovi su bili jaki, cesti, iscrpljujuci, bez prirodnog ritma pomalo otvaranja nego, naglo i nekontrolirano...
    osim toga, stalno sam bila prikacena na ctg i nisam imala mogucnost promjene polozaja, sto je dodatno otezavalo otvaranje

najezim se kad se sjetim
    ovo kao da sebe čitam. ja sam isto dobila prostin gel i odmah su počeli trudovi. ja se isto naježim kad se sjetim, ali eto...pomalo već zaboravljam.
    mislim da skoro svaka žena dobije drip, da nema baš puno žena koje su rodije prirodno, bez ikakve kemije..

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj traxi prvotno napisa
    ovo kao da sebe čitam. ja sam isto dobila prostin gel i odmah su počeli trudovi. ja se isto naježim kad se sjetim, ali eto...pomalo već zaboravljam.
    mislim da skoro svaka žena dobije drip, da nema baš puno žena koje su rodije prirodno, bez ikakve kemije..
    Obrane se od toga samo one koje inzistiraju, i ne daju se "navući" na foru sa infuzijom. Evo neki dan čitam da nisam jedina koju su na taj način na prvom porodu prešli, a sada sam uvjerenja da je možda ista takva namjera postojala na drugom porodu. Samo sam drugi puta rekla "ne hvala, ne bih niti infuziju, dobro se osjećam".

Datum pristupanja
    Apr 2004
    174

Početno

Citiraj TinnaZ prvotno napisa
    Citiraj traxi prvotno napisa
    Obrane se od toga samo one koje inzistiraju, i ne daju se "navući" na foru sa infuzijom. Evo neki dan čitam da nisam jedina koju su na taj način na prvom porodu prešli, a sada sam uvjerenja da je možda ista takva namjera postojala na drugom porodu. Samo sam drugi puta rekla "ne hvala, ne bih niti infuziju, dobro se osjećam".
    e toga sam se i bojala.Meni su dali "infuziju" iako sam ja naglasila da ne želim drip.I mislim da sam iako se već slabo sjećam imala dugo tu tekućinu.Znam da sam trudove dobila tek nakon bušenja vodenjaka.Imaš kakvo mišljenje?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

A ne znam kaj bih rekla. Grozno je uopće pomišljati da se u našem zdravstvenom sustavu osoblje služi lažima, pa se iskreno nadam da je kod mene na prvom porodu to bio usamljeni slučaj. Primalja je rekla da će mi sada dati malo infuzije, ja sam rekla dobro, a tek nakon pola sata sam sramežljivo pitala, uvjerena da pitam glupo pitanje - kaj je u toj infuziji. nekako me kopkalo kako sada meni entko nešto daje, a ne znam u stvari što mi daje. Mislila sam da je neki koktel da se bolje osjećam, protiv iscrpljenosti i slično. Kada sam nakon pola sata dobila odgovor da je to drip, ma kaj da ti velim ... osjećaj iskorištenosti, prijevare, izmanipuliranosti; fuj. Ali odmah nakon toga, počeli su me tako trgati trudovi, da sam lovila zraka, a prije svakog sljedećeg truda dolazila mi je navala panike; što od nedostatka zraka, što od osjećaja da ne mogu kontrolirati niti svoje tijelo, niti misli, kao da je to nešto što nije dio mene i ne može se kontrolirati.
    A sada neki dan čitam još jedan sličan post; vidim nisam jedina, mada se nadam da su to ustvari jako rijetki slučaejvi i izuzeci da se netko u jednoj zdravstvenoj instituciji služi lažima.
    Ako su ti trudovi počeli tek kada su ti prokinuli vodenjak - ne znam, možda je ipak bila samo infuzija obične glukoze.
    Ja sam u strahu od ponovne podvale, odbila i infuziju, i valjda bih ju odbila da sam skapavala od iscrpljenosti. Jest da sam bila na prvom porodu naivna i dobronamjerna budala koja je vjerovala u humanost našeg zdravstvenog sustava, ali ne može me nitko 2 puta navući na istu foru, i prevesti žednu preko vode.

ne sjećam se točno, ali mislim da sam i prvi puta pitala supruga da mi pročita što piše, to što je on pročitao nije me zabrinjavalo - da li je pisalo glukoza ili nešto drugo ne znam. Ali očito da je unutra bio još i naš dragi dodatak drip.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Evo prisjećam se još dijelova: interesiralo me je zakaj mi sada nekaj daju kada se osjećam super. Jednako super sam se osjećala i na drugom porodu, ali cijelo vrijeme sve do kraja. A na prvom porodu je super nestalo ubrzo nakon što je počeo djelovati drip.
    Kada sam prvi puta pitala primalju da li nešto nije u redu kada mi daje infuziju, rekla je da je sve u redu da je to samo infuzija. A onda je mene kopkalo, pa sam skupljala hrabrosti da ju još malo detalja pitam kada ponovo dođe ... došla je za pola sata ....

Datum pristupanja
    Apr 2004
    174

Početno

A ne znam kaj bih rekla. Grozno je uopće pomišljati da se u našem zdravstvenom sustavu osoblje služi lažima, pa se iskreno nadam da je kod mene na prvom porodu to bio usamljeni slučaj. Primalja je rekla da će mi sada dati malo infuzije, ja sam rekla dobro, a tek nakon pola sata sam sramežljivo pitala, uvjerena da pitam glupo pitanje - kaj je u toj infuziji. nekako me kopkalo kako sada meni entko nešto daje, a ne znam u stvari što mi daje. Mislila sam da je neki koktel da se bolje osjećam, protiv iscrpljenosti i slično. Kada sam nakon pola sata dobila odgovor da je to drip, ma kaj da ti velim ... osjećaj iskorištenosti, prijevare, izmanipuliranosti; fuj. Ali odmah nakon toga, počeli su me tako trgati trudovi, da sam lovila zraka, a prije svakog sljedećeg truda dolazila mi je navala panike; što od nedostatka zraka, što od osjećaja da ne mogu kontrolirati niti svoje tijelo, niti misli, kao da je to nešto što nije dio mene i ne može se kontrolirati.
    A sada neki dan čitam još jedan sličan post; vidim nisam jedina, mada se nadam da su to ustvari jako rijetki slučaejvi i izuzeci da se netko u jednoj zdravstvenoj instituciji služi lažima.
    Ako su ti trudovi počeli tek kada su ti prokinuli vodenjak - ne znam, možda je ipak bila samo infuzija obične glukoze.
    Ja sam u strahu od ponovne podvale, odbila i infuziju, i valjda bih ju odbila da sam skapavala od iscrpljenosti. Jest da sam bila na prvom porodu naivna i dobronamjerna budala koja je vjerovala u humanost našeg zdravstvenog sustava, ali ne može me nitko 2 puta navući na istu foru, i prevesti žednu preko vode.

ne sjećam se točno, ali mislim da sam i prvi puta pitala supruga da mi pročita što piše, to što je on pročitao nije me zabrinjavalo - da li je pisalo glukoza ili nešto drugo ne znam. Ali očito da je unutra bio još i naš dragi dodatak drip.
    ako je tak imam veeliku potrebu da ih tužim.LAGATI????jer ni ja nisam mogla normalno disati kad su došli trudovi.Možda je samo niski prag tolerancije na bol i užasan strah u kojem sam bila.Još se uvijek ne mogu natjerati da napišem svoje iskustvo s poroda.Pogotovo zbog onog nakon poroda, bila sam tako ljuta da sam izjavila da one gadure (sestre) imaju sreću da ja ne vozim auto jer bi bilo krvavih fleka na asfaltu kad bi mi se pokazale u gradu.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ne znam da li si skužila, pišem dosta zbrčkano: prvi puta je bilo u Čakovcu. Drugi puta je bilo u Varaždinu, uz dosta borbe uspjela sam imati super porod, možda si čitala moju priču. Starija primalja u Varaždinu je odmah rekla da mi daje dripeka, a kada sam zamolila da pričekamo malo sa tim, onda je rekla da će mi dati samo infuziju. No, ja sam iz straha da u toj infuziji ne bude i nekih dodataka odbila i infuziju.
    Ovo što sam prethodno pisala da je primalja rekla da je to što mi daje infuzija a bio je drip, to je bilo u Čakovcu a ne Varaždinu.

I ja imam ružne osjećaje, da se sretnem sa tim osobljem iz Čakovca ne bi bilo ugodno. U Varaždinu je starija primalja bila barem iskrena, druga stvar je što je bila tako iznenađena kada sam odbila drip da je odmah izašla iz sobe i nije se vratila. Onda su poslali druge dvije primalje, mlade, koje su isto bile ok. I doktor je bio ok, ali se je gđa. š. doktorica svojski trudila da pokvari trud svih ovih prethodnih. E, da se ponovo nas dvije nađemo u istoj prostoriji, bio bi mi gušt da mi dođe cica na megdan dok sam ja u normali.

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

sad mene nešto zanima
    MI NAGAĐAMO šta nam je dano, i šta se radilo nad nama u porodu.
    kako se može i može li se dobit potpuna medicinska dokumentacija
    i da, zar moram imat razloga za to

razlog je jednostavan, sad me baš zanima, šta koliko, koja doza, itd, i tko me porodio...pinokio...pa to niti igdi piše niti se itko prestavio...
    glavno da su oni sebi arhivirali moju uzv knjižicu

trinity avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

nine, vidim da si iz splita, pa pretpostavljam da si tamo i rodila.

zalosno je da jako malo znamo o postupcima koje obavljaju s nama dok smo u bolnici, a jos manje znamo o postupcima prema bebi u onih par sati dok nam je ne dovedu.

ja sam (kao i vecina) na drugi porod isla ipak pripremljenija nego na prvi, tako da uglavnom znam sta su mi davali i kad, a sto se tice doktora, cim se pojavio neki novi kojeg nisam poznavala i poceo cackati oko mene pitala sam ga tko je on i da se predstavi jer mi je zbilja bilo glupo da ne znam tko me dira, a njemu sam u sali rekla "da zelim znati koga cu tuziti po potrebi "
    ma uglavnom, hocu reci, ne treba se ustrucavati i pitati za bilo sta i pokusati (ovo naglasavam jer se u splitskom rodilistu moze nekad samo bezuspjesno pokusati) odbiti odredjeni postupak po defaultu.
    npr. mozes odbiti brijanje, klistiranje, drip, a ne mozes utjecati na epiziotomiju

a sto se tice uzv knjizice, meni se dogodila ista stvar i cim sam kod kuce primjetila da mi fali, nazvala sam bolnicu i poslala nekoga po nju.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Nine, perma Zakonu o zaštiti prava pacijenta imaš pravo tražiti kopije liječničke dokumentacije, uz plaćanje troškova kopiranja.
    Evo linka na Zakon, pročitaj ga stvarno nije veliki, pronađi točan članak koji o tome govori, a kada sastaviš pisamce please pošalješ mi ga, ja bih isto htjela tražiti dokumentaciju sa moga prvog poroda u Čakovcu.
    http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2004/2953.htm

Na Rodinom portalu ito ima o tome Zakonu i pravima, možeš pročitati na:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...2ID=&Show=1757

Što se tiče nuspojava Dolantina, pisala sam prema sjećanju, ne znam gdje sam točno čitala ili mi je netko rekao o onih 2 sata, i posljedicama na bebu, zamoliti ćemo Felix da nam da linkove gdje se to može detaljnije pročitati. Felix može?

Epiziotomiju uvijek možeš izbjeći, ako na neki papir, najbolje na onu njihovu Izjavu, napišeš da ne daješ odobrenje za epiziotomiju unaprijed, odnosno da ćeš ga eventualno dati prema potrebi u tijeku poroda.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Inducirani porod

Citiraj Nina prvotno napisa
    Za tjedan dana sam zbog nekih komplikacija narucena na indukciju.
    Tada ulazim u 39 tjedan.
    Zanima me da li ima netko iskustva s indukcijom prije termina?
    Jel to onda duze traje?
    Moram priznati da se bojim.....
    Jel imate kakav savjet,jel postoji nesto sto bi mi moglo olaksat da se brze otvorim?
    Nina, na australskoj mailing listi primalja su baš nedavno pisali o akupresuri i akupunkturi kao načinu poticanja poroda (radilo se o vaginalnom nakon carskog pa valjda ne bi bili dozvolili vaginalni da je bilo preko 40 tjedana):

My friend had her VBAC on Saturday at 39wks and 6 days with no complications; drug free, over 4kg baby and only a graze. She had an induction massage at Fertile Ground, which basically involves acupressure points, although she found it too hard for what she liked and was sore afterwards. She then went to see someone else I know to help with the soreness. She had the massage a couple of days before she went into labour but was already having good pre-labour. She didn’t have GD but maybe an alternative might be acupressure if you can get the all clear for it. I believe one of the acupressure points is two fingers above the inside ankles, so that’s the spot where you press.

Where about is she? There is a great masseuse / aromatherapist / health consultant I can highly recommend in Melbourne who does a wonderful pregnancy massage and can tailor for induction (clary sage oil etc). Both my friend and I went into labour 2 days after having one of her massages! I wasn’t even having pre-labour and was nine days early.
    http://www.mail-archive.com/ozmidwif.../msg21387.html

Navodno da i homeopatija može pomoći.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Nine, možeš li reći o kavim komplikacijama se radi a koje su razlog za indukciju?

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da je Nina već rodila na carski.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

A čestitamo onda!

Našla sam još nešto o indukciji:
    Večinoma uspe nadaljevanje indukcije s predrtjem mehurja in infuzijo oksitocina. Najpogostejše indikacije za indukcijo poroda s prostaglandinom v Porodnišnici Ljubljana so bile nosečnost čez pričakovani dan poroda, hipertenzija, zastoj plodove rasti in ogrožen plod. Ena četrtina porodnic rodi v 10-ih urah po aplikaciji, tri četrtine v 24-ih urah, druge šele po 24-ih urah. Ti porodi so zelo rizični in se v 17,5 % končajo s carskim rezom ter v 4,6 % z vaginalno operacijo.
    Cijeli tekst nalazi se ovdje:
    http://www.mf.uni-lj.si/isis/isis99-.../sajina97.html

Iz istog teksta je i ovo:
    Mag. Zlata Felc, dr. med., je v svojem prispevku analizirala vpliv oksitocikov in analgezije med porodom na plod in novorojenčka. Oksitocin naj bi v visokih odmerkih (nad 20mU/min oz. 2500 - 1200mU/kg porodne teže) povzročil hiperbilirubinemijo novorojenčka. Opisani so tudi antidiuretični učinki in primer masivne nekroze jeter novorojenčka. Analgetiki, dani med porodom, lahko ogrozijo plod posredno zaradi motnje, ki jo povzročijo pri materi (npr. padec krvnega tlaka matere lahko povzroči fetalni distres) ali neposredno, ker se prenašajo prek placente. Dolantin lahko povzroči pri plodu spremembo srčne akcije ter depresijo dihanja novorojenčka in s tem nižjo oceno po Apgarjevi. Po diazepamu je otrok zaspan, hipotoničen, ima moteno termoregulacijo in spremenjeno srčno akcijo. Epiduralna in lokalna analgezija nimata neposrednega vpliva na plod. Spazmolitiki lahko povzročijo tahikardijo in zmanjšajo "beat to beat" variabilnost v CTG-ju.
    A tu su ima još tekstova o Dolantinu:
    http://www.google.hr/search?hl=hr&q=...a=lr%3Dlang_hr

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Fidji prvotno napisa
    Mislim da je Nina već rodila na carski.
    Aha, pardon, nisam gledala datum prvog posta.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Re: Inducirani porod

Citiraj VedranaV prvotno napisa
    na australskoj mailing listi primalja su baš nedavno pisali o akupresuri i akupunkturi kao načinu poticanja poroda (radilo se o vaginalnom nakon carskog pa valjda ne bi bili dozvolili vaginalni da je bilo preko 40 tjedana)
    A zakaj ne bi dozvolili vaginalni da je bilo preko 40 tjedana?

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam.

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

sad ste me malo izbucali
    jer ima nina
    i nine
    a ja imam i sliku

trinity jesi dobila uzv knjižicu nazad??????
    pa i ja sam se vratila i dobila odgovor da se NE VRAČA nazad, da osatje u arhivi

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Iz istog teksta je i ovo:
    Mag. Zlata Felc, dr. med., je v svojem prispevku analizirala vpliv oksitocikov in analgezije med porodom na plod in novorojenčka. Oksitocin naj bi v visokih odmerkih (nad 20mU/min oz. 2500 - 1200mU/kg porodne teže) povzročil hiperbilirubinemijo novorojenčka. Opisani so tudi antidiuretični učinki in primer masivne nekroze jeter novorojenčka. Analgetiki, dani med porodom, lahko ogrozijo plod posredno zaradi motnje, ki jo povzročijo pri materi (npr. padec krvnega tlaka matere lahko povzroči fetalni distres) ali neposredno, ker se prenašajo prek placente. Dolantin lahko povzroči pri plodu spremembo srčne akcije ter depresijo dihanja novorojenčka in s tem nižjo oceno po Apgarjevi. Po diazepamu je otrok zaspan, hipotoničen, ima moteno termoregulacijo in spremenjeno srčno akcijo. Epiduralna in lokalna analgezija nimata neposrednega vpliva na plod. Spazmolitiki lahko povzročijo tahikardijo in zmanjšajo "beat to beat" variabilnost v CTG-ju.
    A tu su ima još tekstova o Dolantinu:
    http://www.google.hr/search?hl=hr&q=...a=lr%3Dlang_hr
    molim te prevedi mi ovo PLEASE
    koliko razumim ostala sam zatečena

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Što te zateklo?

trinity avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj nine prvotno napisa
    sad ste me malo izbucali
    jer ima nina
    i nine
    a ja imam i sliku

trinity jesi dobila uzv knjižicu nazad??????
    pa i ja sam se vratila i dobila odgovor da se NE VRAČA nazad, da osatje u arhivi
    dobila nazad bez ikakvih problema, nije to njihova knjizica nego moja

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj VedranaV prvotno napisa
    Što te zateklo?
    ovo šta sam nabadajuć prevela su samo simptomi teškoća koje je moje dijete imalo po porodu a za koje sam ja bila uvjerena da su posljedica uranjenog poroda....

dok me jedna gospođa koja je radila u bolnici kao primalja, te se zalaže za promjene između ostalog kad je pročitala otpusno pismo od male upozorila da su sve to posljedice medikamenata korištenih pri porodu te induciranog, neprirodno porođaja....

ne znam :?
    slab mi je prevod

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Grozno.

"Magistra Zlata Felc, dr. med., je u svojem dijelu analizirala utjecaj oksitocikla i analgezije u porodu na plod i novorođenče. Oksitocin može u visokom dozama (izmad 20mU/min oz. 2500-1200mU/kg porođajne težine) prouzročiti hiperbilirubinemiju novoređenčeta. Opisani su i antidiuretički učinci i primjer masivne nekroze jetara novorođenčeta. Analgetici, dani u porodu, mogu ugroziti plod posredno radi smetnji koje uzrokuju kod majke (npr. pad krvnog tlaka majke može prouzročiti fetalni distres, ili neposredno, jer se prenose kroz placentu. Dolantin može uzrokovati kod ploda promjenu srčane akcije i depresiju disanja novorođenčeta a s tim i nižu ocjenu prema Apgaru. Nakon diazepama je novorođenče pospano, hipotonično, ima smetnje termoregulacije i promijenjenu srčanu akciju. Epiduralna i lokalna analgezija nemaju neposrednoga utjecaja na plod. Spazmolitici mogu uzrokovati tahikardiju i smanjuju "beat to beat" varijabilnost na CTG-u."

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj nine prvotno napisa
    dok me jedna gospođa koja je radila u bolnici kao primalja, te se zalaže za promjene između ostalog kad je pročitala otpusno pismo od male upozorila da su sve to posljedice medikamenata korištenih pri porodu te induciranog, neprirodno porođaja....

Ne znam što je bilo kod vas pa se ne bih u to petljala, a ovo da lijekovi omame dijete ti može potvrditi svaka primalja koja je vidjela prirodan porod i porod s analgeticima. Nakon poroda bez lijekova su živahni, budni, gledaju, hoće dojiti, a nakon poroda s lijekovima budu baš omamljeni.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ja sam u 36 TJ dobila ovo na e-mail kao podsjetnik:
    ....beginning this week, you will visit your doctor on a weekly basis. He or she will monitor your progress - as well as your baby's - and watch for early signs of labor. In some situations, a woman and her doctor may decide to induce labor. There are several reasons your doctor may suggest induction: if continuing the pregnancy poses a significant risk to you or your baby, or if your water breaks but you do not start laboring within 24-48 hours. Induction may also be considered later, if you have not given birth by your 42nd week. Some women also ask to be induced for reasons of convenience or comfort. However, there are significant risks to you and your baby if labor is induced. For example, if the induction fails, you may have to deliver by emergency c-section, which is associated with higher rates of complications, longer hospital stays, and longer recoveries. In addition, certain induction techniques can cause strong contractions; hyperstimulate the uterus, which can stress your baby; and cause placental abruption and uterine rupture. In any situation, you should discuss all the options with your doctor, ask questions, and weigh the risks and benefits to determine what is best for you and your baby.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Vanchy, kaj ti znači VK u Lokaciji. Gdje u stvari živiš?
    A kod nas kažu da nema negativnih strana indukcije i ubrzavanja poroda.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

TinnaZ imas pp.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

[quote="TinnaZ"] Cijeli tekst nalazi se ovdje:
    http://www.mf.uni-lj.si/isis/isis99-.../sajina97.html

Nine, nastavljam ti prijevod:
    Uglavnom uspije nastavak indukcije sa prokidanjem vodenjaka i infuzijom oksitocina. Najčešće indikacije za indukciju poroda prostagladinom u Rodilištu Ljubljana su bile trudnoća preko termina poroda, hipertenzija, zastoj rasta ploda i ugrožen plod. Jedna četvrtina rodilja rodi u 10 sati po aplikaciji, tri četvrtine u 24 sata, a ostale nakon 24 sata. Ti porodi su veoma rizični i u 17,5% se završavaju carskim rezom, te u 4,6% sa vaginalnom operacijom.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Vanchy prvotno napisa
    Ja sam u 36 TJ dobila ovo na e-mail kao podsjetnik:
    ... if continuing the pregnancy poses a significant risk to you or your baby, or if your water breaks but you do not start laboring within 24-48 hours. Induction may also be considered later, if you have not given birth by your 42nd week.
    Čekaj, čekaj malo: ova liječnica ako dobro razumijem kaže da su između ostalog razlog za indukciju - ako ti pukne vodenjak, a porod ne počne niti nakon 24-48 sati ???
    Mene su u prvom porodu na silu porađali 1 sat nakon što mi je pukao vodenjak (drip, gel), kao zbog toga što je pukao vodenjak pa ne bi trebalo čekati prirodne trudove ?! Ajme meni koja smo mi zemlja Tanzanija.[/b]

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Grozno.

"Magistra Zlata Felc, dr. med., je u svojem dijelu analizirala utjecaj oksitocikla i analgezije u porodu na plod i novorođenče. Oksitocin može u visokom dozama (izmad 20mU/min oz. 2500-1200mU/kg porođajne težine) prouzročiti hiperbilirubinemiju novoređenčeta. Opisani su i antidiuretički učinci i primjer masivne nekroze jetara novorođenčeta. Analgetici, dani u porodu, mogu ugroziti plod posredno radi smetnji koje uzrokuju kod majke (npr. pad krvnog tlaka majke može prouzročiti fetalni distres, ili neposredno, jer se prenose kroz placentu. Dolantin može uzrokovati kod ploda promjenu srčane akcije i depresiju disanja novorođenčeta a s tim i nižu ocjenu prema Apgaru. Nakon diazepama je novorođenče pospano, hipotonično, ima smetnje termoregulacije i promijenjenu srčanu akciju. Epiduralna i lokalna analgezija nemaju neposrednoga utjecaja na plod. Spazmolitici mogu uzrokovati tahikardiju i smanjuju "beat to beat" varijabilnost na CTG-u."
    *nije plakala
    *imala je cijanozu lica (nedostatak kisika u glavi)
    *nije imala refleks sisanja, automatski nije ni dojena
    *povremene sitne smetnje s disanjem (pluča razvijena)
    *sindrom adaptacije (nemogućnost održavanja temperature tijela-topli krevetić)
    *visoke razine bilirubina, oko 260
    *otkucaje srca 70
    *apgar 8
    *a poslije klasika...odstupanje u razvoju motorike uslijed kako je rekla neurop. napatila se u porodu
    *i btw. subkonjuktivalna krvarenja uslijed intezivnih nepravilnih trudova (ne mojih naravno, već dripa)

hvala B.... da nam rade novu kliniku, danas su potpisali ugovor, pa se nadam da će i sve drugo bit bolje, a zašto?
    zato šta se više neće moć vadit na nedostatak prostora...

razumijem ja da je bio baby boom tu noć i da je trebalo požurit moj porod jer je bila gužva za boxeve ali.... :/

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

razumijem ja da je bio baby boom tu noć i da je trebalo požurit moj porod jer je bila gužva za boxeve ali....
    Nemaš kaj razumijevati, njihovo je da rodiljama daju jednaku uslugu uvijek, a ne zavisno od toga na koju se je nogu netko digao to jutro ili je bio bebi bum. I kod mene je bio bebi bum, i to takav da nitko nije bio sa mnom u zadnjoj fazi, jedva su primalje dotrčale kada je krenuo izgon. Imali su nekoliko carskih (a pogodite zašto, pročitajte koliko je povećan postotak carskih u induciranim porodima), a bome bi bio i kod mene carski da sam pristala na sve one njihove rutinske postupke (drip, prokidanje vodenjaka, ležanje). A tko bi onda napravio taj carski, kada nisu stigli od guževe niti biti sa mnom na normalnom vaginalnom porodu. Koju dozu drpa bih ja dobila?, da sam bila cijelo vrijeme u bolnici, pa već nakon 10 sati bi valjda počeli govoriti da porod ne nepraduje dobro, da treba drip. Ovako sam ja lijepo prespavala doma cijelu noć, sa laganini trudovima za koje nisam niti znala da li jesu ili nisu trudovi, tek drugi dan u podne je ctg zabilježio da to jeste trud, a porodila sam se u 23h navečer.

Uf ...

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cure, a propos posljedica korištenja lijekova (droga) protiv bolova u porodu, postoji neka švedska studija iz '8oih (možda Vedrana zna koja točno?) koju je često citirao i M. Odent koja je pokazala link između korištenja istih i 10 puta veću sklonost prema raznim ovisnostima djeteta u kasnijem životu .
    i ja sam na prvom porodu dobila petidin .

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

http://www.metamorphictechnique.org/...etamorphic.htm
    Michel Odent (the wonderful obstetrician who introduced the concept of birthing pools) has gathered a database of research on foetal influences. He states that “An overview of the Primal Health Research Centre databank shows that when researchers explored the backgrounds of people who expressed some sort of “impaired capacity to love” – either love of oneself or love of others – they always detected risk factors in the period surrounding birth.

Our birth is the first time we take action in life. In the MT this point is reflected on the heel, base of thumb and base of skull. The pattern of our birth sets the scene for our later actions. Basically, the way we were born is the way we act in life now, when it is important. We continually repeat these patterns throughout our life. From our birth to our first breath is usually the time we take between out thought and action. So, in a normal birth this will happen in an appropriate amount of time after reasonable thought and preparation. If, for example, you were born feet first, you will have a tendency to jump into things without thinking them through first.

Again, this has been backed up by scientific research. In a Swedish study of 412 forensic cases comprising suicide victims, alcoholics, and drug addicts, suicides involving asphyxiation were closely associated with asphyxiation at birth; suicides by violent mechanical means were associated with mechanical birth trauma and drug addiction was associated with opiate or barbiturate administration to mothers during labour.
    Evo, strašno je i meni ovo za pročitati i provariti, ali moramo to znati.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj "The Midwifery Model of Care": An Interview with Betty Idarius prvotno napisa
    http://www.gracemillennium.com/sojou...ml/midwife.htm
    A Swedish study published in the British Medical Journal in 1998 showed that individuals who committed violent suicides were subjected to about twice as many interventions at birth than their siblings. They were also more prone to depression, substance abuse, and schizophrenia.
    There are many reasons to re-evaluate our approach to childbirth, and for giving women more information to help them make informed choices. I used to think that double-blind studies and statistics would change medical practices. In spite of the many studies proving that the midwifery approach to childbirth is safer than the medical approach, the bias against midwives persists.

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ja sam dobila Dolantin, drip (nakon 14 sati mojih trudova, mislim da sam na dripu sve zajedno bila oko dva i pol sata, po 10 kapi), Ilona je imala prvi apgar 8, smetnje adaptacije, povraćala je i prva dva dana svog života bila na glukozi jer bi povratila sve što bi pojela!

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam koja točno, takve katastrofične studije nastojim ignorirati. Pregrozno mi je uopće razmišljati o tome, radije napravim shift+delete. Ostale posljedice interveniranja u normalne porode su mi dovoljno grozne, ovo mi je previše.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •