Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: Jesam li ja kriva ???

angel 1 avatar
    Datum pristupanja
    May 2010

Početno Jesam li ja kriva ???

Dakle...dugo čekana beba, ja se u trudnoći već pripremila (litretura,tečajevi) da ću dojiti bar do njene druge godine. I uz puno truda uhodali se ,rođena je 25 dana ranije s 2,800 ali je u već u prvih mj.dana dobila 1,350g i dalje se nastavilo slično..Isključivo dojena prvih 6 mj. i obožavala cicu i previše..zato sam svako malo imala problema (ragade,zastoji,blister),ali sve sam stoički izdržala. Ona je znala cicati i po sat vremena,spavala s cicom u ustima...i to je nakon 6.mj postajao sve veći problem...Nakon godine dana došli smo do toga da se budila po noći i desetak puta i ustvari cijele noći sam dojila...sna ni otkud. Uz to kad su joj izbile gornje jedinice počela me gristi, ja bi odreagirala automatski jer me bolilo,ispustila neki zvuk i rekla ne. Svaki put bi se uplašila,zaplakala,ali nastavila sisati. Dva puta se dogodilo da nakon toga nije htjela nazad dojku,ali čim bi odspavala,sve je bilo zaboravljeno.. Sada ima 14mj. i 11,150g ,ima je ..čitajući forum i knjigu od E.Pently pokušala sam poboljšati to njeno spavanje i ponekad je uspavljivati i ljuljajući na rukama (naravno prije bi ona dojila) čisto da nije ta bradavica stalno u ustima, da ne glumi dudu.I ne davati joj dojku na svaki kmek..I uspjeli smo doći do toga da navečer i ujutro normalno sisa,a između bi (opet ovisno o njoj) dojila 1-3 puta noću. Danju koliko želi,ali obično je to bilo 2 puta. Sada već 2-3 tjedna probijaju dvojke i ona kad sisa toliko mi zabije gornje zubiće u bradavicu da nakon podoja imam njene otiske još 15 min i uz to me povremeno i namjerno gricne. Iako sam već par puta bila na rubu da sve prekinem (zadnji zastoj mi je bio pred 3 tjedna),ipak mi je žao i željela bih usprkos svemu je i dalje dojiti... E,al sad ona neće !!! Prekjučer ujutro me opet ugrizla i kad sam opet rekla ne,rasplakala se i od tad neće dojku.. odguruje me.. Kad je vrijeme za spavanje počinje horor...ona plače, neće dojku,neće da je ljuljam, neće da je grlim..samo se baca po krevetu i plače... Da ne pričam da su mi cice koma, uspjela sam malo s izdajalicom nešto izdojit da ne eksplodiraju i uspjela sam joj danas nakon popodnevnog spavanja ugurat jednu cicu dok je još bila pospana i sisala je, al opet dalje neće.. Jesam li ja kriva što sam govorila ne pa sada povezuje i pamti taj ne da ne smije sisati ili što joj noću nisam davala svaki puta ? Ili je muče zubići... Ne mogu vjerovati da bi ovo bio kraj.. i kako ću ja sad riješiti svoje cice ako ona više uopće neće... Mama me tješi da sam joj najbitnije dala, da možda i bolje da se više ne mučim, al opet meni je žao, i stalno me proganja misao da sam to sama skrivila...

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Nemam (jos) toliko iskustva u dojenju ko ti ali po ovome ja mislim da ju prvenstveno muce zubici i da je zbog toga nervozna. Naravno da ces joj rec ne kad te ugrize, to ce ti i najeduciranije savjetnice rec. Mislim da je njoj jednostavno dosta, mozda ju trenutno i smeta cica zbog zubica. Na tvom mjestu ja bi pustila tako kako je, ako dijete vise ne zeli postuj to. Vjerujem da ti je tesko prestati, da zelis jos dojiti ali mislim da bi trebala poslusat svoju mamu... Sretno!

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Draga angel 1, sve što si uradila dobro si uradila. Kad te ugrize moraš joj reći NE da shvati da te to boli i da to ne smije uraditi. Ona je očito pametno malo djetešce koje je skužilo poantu i poštuje tvoju granicu. To je zapravo super!

Ja isto vjerujem da ju muče zubići i da je zbog toga nervozna i ako ne želi dojiti ja ju ne bi forsirala.

Ima djece koja naprosto prestanu sami i o tome odluče sami, ti imaš takvu djevojčicu i to je sasvim u redu.

Što se tiče tvojih prsiju i mlijeka malo se izdoji da ti napetost popusti da ne bi došlo do zastoja ili upale. Možeš stavljati i listove kupusa kao obloge (operi ih, obriši i stavi oko dojke, mijenjaj svaka max 3h i nemoj stavljat više od 8 obloga dnevno)

Kroz neko vrijeme trebala bi se smanjiti proizvodnja mlijeka, ali nemoj se iznenaditi ako i još neko vrijeme nakon prestanka mlijeka bude u prsima, to je normalno.

Da sam na tvom mjestu ja bi ovako:

Pustila bi ju, ne bi forsirala dojenje. Izdojila bi se koliko je potrebno da mi napetost popusti i čekala da se smanji proizvodnja mlijeka, to neće trajati mjesecima, u danima se mjeri taj period. Iskoristila bi to što ne želi dojiti i odmorila se

U slučaju da dijete zatraži opet nakon nekog vremena, možeš joj ponudit i vidjet kako će reagirat. Možda to bude uskoro pa budeš još uvijek imala i mlijeka, ono ne nestaje u potpunosti tako brzo i tako lako.

Ako je to - to, kraj vašeg dojenja, dozvoli sebi da malo odtuguješ, to su normalni osjećaji vezani za prekid dojenja, posebno kad ga nisi planirala nego dijete tako želi.

Nemaš se zašto osijećati krivom, pa dala si djetetu ono što joj je bilo potrebno i koliko joj je bilo potrebno, nemaš se zbog čega gristi i osijećat loše, dapače, možeš samo biti ponosna na sebe! Unatoč svim poteškoćama koje si sama nabrojala ti si izgurala i nisi odustajala i svaka ti čast! Bravo!

Dijete je odlučilo da više ne želi i u redu je da poštuješ njezinu želju. Zaokružite lijepo tu vašu priču i period života u kojem je bilo i dojenje. Ako kroz neko vrijeme primjetiš da ona opet želi sisati ponudit ćeš joj i možda se opet vratite dojenju, ako ne možeš samo biti sretna što si joj dala stvarno nešto prekrasno i što je završilo onda kad je ona to htjela. Sve si napravila kako treba.

Sretno ti i samo hrabro!

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A zašto misliš da se djeca MORAJU dojiti do određene dobi? Ja sam više puta rekla da nas je ovaj forum onako, dosta zeznuo i nabio grižnju savjesti u više aspekata jer ako ne radiš nešto što većina (ovdje, ne u stvarnom životu) radi, osjećaš se bezveze. Ako se ona ne želi dojiti, onda joj je dosta i ne želi. I recimo, ja bi na tvom mjestu bila sretna jer je po meni godina dana sasvim lijepa brojka kad je dojenje u pitanju. Tada ja počinjem s odvikavanjem. A ti vidi kako ćeš i što ćeš

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

angel1, čule smo se sinoć drago mi je da si se ovdje javila, sigurno će ti koristiti podrška i iskustva drugih.
    Ima li možda kakve promjene u odnosu na jučer?
    Žao mi je što se loše osjećaš i to je najnormalnija stvar na svijetu, zaista mogu razumjeti. Kao što sam ti jučer rekla, nudi, ali bez forsiranja i ne dozvoli da te grize. Kad osjetiš nepetost, izdoji, ne do kraja, nego samo da popusti.
    Držim fige da se sve uskoro riješi tako da obje budete zadovoljne

angel 1 avatar
    Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Hvala vam svima na podršci, posebno savjetnicama koje se zaista svaki put potrude (na žalost više puta sam morala zvati sos tel.) Pročitavši postove malo mi je lakše (zhabica ) Iako sam intuitivno mislila da dobro radim, uvijek kad je neki problem,crv sumnje počinje kopkati. Promjena ima i nema..sve mi se čini da je to sad kod nje na nekoj psihološkoj osnovi...Sinoć za spavanje naravno nije htjela i to je opet popraćeno burnim plačem (urlanjem), kao krene da bi i onda me odgurne,baci se na drugu stranu kreveta. I onda kad se probudila drugi put oko 23 uspjela sam joj "uvalit" jednu dojku i sisala je (ja odhnula jer iako sam je malo izdojila opet je bila tvrda). Oko 2 kad se probudila probala sam joj dati drugu,ali to je završilo bezuspješno uz plač (jedva sam je smirila) i u 5 ujutro sam opet joj dala drugu dojku i sisala je. Ujutro naravno ništa,al je dugo spavala (do 8,30 !!) i bila dobre volje. Oko 10,30 je kad sam sjela došla do mene i digla mi majicu i pitala :"Di je?",pokazala sam joj ciku i pitala je da li hoće,a ona me pokušala uštipnut ravno za bradavicu i naravno pritom je sam govorila :"Ne,ne", samo sam se izmaknula bez riječi,spustila majicu, ona počela da će plakati,ali sam je brzo zaigrala i dobro. E ,al popodnevno spavanje opet horor..plakanje preko pola sata, neće sisat,neće da je nosim, ljuljam...i onda se u jednom trenu kad se umorila ja joj ponudim i ona počne sisati,nako 10 min je već zadrijemala i ispadne joj bradvaica iz usta i opet isti scenarij...plače,gura me...Jedva zaspala na rukama, uspavljivanje-sve zajedno 1 sat! Imam osjećaj da kad je ono snena i polusvjesna onda sisa,al kad skuži da sisa onda neće ...Šta je sad to? Nemoguće da ona sa 14 mjeseci mene kažnjava za nešto...!? Možda sam je previše opteretila s tim "Ne" (jer ne je i kad želi baciti telefon,kad pljuje vodu po sebi, kad želi uzeti nešto što ne smije itd...), al opet mora naučiti da se neke stvari ne smiju, mora imati granice... Tko zna što je ona u svojoj glavici iskonstruirala...
    Uglavnom hvala još jednom na savjetima,probat ću i dalje s izdajalicom i kupusom,ako ne bude htjela sisati.. A čisto tehničko pitanje: ako ona meni ovako povremeno isprazni dojku (jednom il dvaput u 24 h) ,mlijeko neće nestati,ali će se smanjivati količina postepeno ? To mi nekako izgleda bezbolnije za prekinut nego rez odjednom. Ako i ne bude sad kraj,da znam za ubuduće kako to otprilike ide, jer do sad o tome nisam uopće razmišljala..

Kikica1 avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mislim i ja da je muce zubici. A mozda je jedno od one djece koja sama odluce da ne zele sisati vise.

Ja pak imam griznju savjesti jer sam sina odbila sa dvije godine a bilo je ocito da je zainteresiran da jos sise. Mi smo pozeljeli imati jos djece a s obzirom da smo debelo presli 30 a sin je iz IVF-a, tako i tako bi morala prekinuti dojenje radi lijekova koji se primaju u toku postupka. Pokusavala sam stvarno sa svim i svacim, od mazanja cica, fora tipa cica je bolesna, flastera, flomastera, limuna...Ni ne znam kako smo na kraju prestali al davala sam i tri mjeseca nakon sto smo prestali bas redovno cicanje da se pomazi ako sam vidjela da mu bas jako treba.
    Vezano za grizenje - znao me gristi kad su mu zubi izbili ali ni najglasnije NE ne bi ga odbilo da dodje natrag sisati. Isto tako kad sam ga krenula odbijati znao je kao za inat ne uzeti cicu pa sam ga na spavanju znala zeznuti i onda bi poslije normalno nastavio sisati kao da nista nije bilo.
    Da bude jasnije, nisam imala namjeru prekinuti to odjednom pa ne dam vise, nego smo isli s time da maksimalno smanjimo dojenje, da se svede na mozda dva-tri podoja dnevno pa da i njih polako izbacujem jedan po jedan. Zadnje smo izbacili dojenje za uspavljivanje popodne i to tako da sam ga vozala u autu dok ne zaspi a onda nosila doma da nastavi spavati.
    Htjela sam reci da ti mlijeko nece tek tako nestati, meni su cicke bile jako tvrde nekih dva-tri dana, znala sam rucno istisnuti tek toliko da popusti pritisak a kad vise ne bi mogla izdrzati (cisto zato jer izdajalicom nikad nisam uspjela posteno isprazniti mlijeko) dala bi malom jednom dnevno da posisa. Nakon par dana vise se nisu prepunjavale ali je bilo mlijeka unutra. Sjecam se da sam i ohoho mjeseci kasnije kad bi stisnula bradavicu mlijeko izlazilo. Tako da ako ti curka odluci postiti od cice nekoliko dana mislim da ce sebi ponovo navuci onoliko koliko joj treba.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj angel 1 prvotno napisa Vidi poruku
    Uglavnom hvala još jednom na savjetima,probat ću i dalje s izdajalicom i kupusom,ako ne bude htjela sisati.. A čisto tehničko pitanje: ako ona meni ovako povremeno isprazni dojku (jednom il dvaput u 24 h) ,mlijeko neće nestati,ali će se smanjivati količina postepeno ? To mi nekako izgleda bezbolnije za prekinut nego rez odjednom. Ako i ne bude sad kraj,da znam za ubuduće kako to otprilike ide, jer do sad o tome nisam uopće razmišljala..
    Potpuno si u pravu. Postupan prekid je i u fizičkom i emotivnom smislu puno bolja varijanta i kad već kod vas dobro ide takav "režim"samo nastavi dalje tako, prati njeno ponašanje i radi kako si i do sad radila, samo pokušaj ne shvaćat njeno ponašanje "osobno" tj nemoj se grist. Može?

Tko zna što nju zapravo muči i zašto tako reagira, nekako čisto sumnjam da si ti napravila nešto toliko loše pa te ona kažnjava, sumnjam da su tako mala djeca za to uopće sposobna.

Granicu moraš postavljat. Moraš ju upozorit kad nešto nije u redu. Tako se djeca odgajaju, nema u tome ništa loše. Naravno da u svemu treba imat mjeru, ali i o tome svi mi učimo na vlastitoj djeci. AKo ti se čini da previše koristiš NE pokušaj sa nekim drugim riječima, npr. ja svojima kažem "opasno je" kad žele dirat nešto što je opasno i skužili su kad čuju tu riječ da ne smiju niti pokušat jer se zaista nešto loše i dogodi. Ili "prolit ćeš to, nemoj prolit!"

Neke stvari možeš i izignorirat bez da joj kažeš NE ako vidiš da se radi o nekakvj igri, npr. ja bi ju pustila da malo i prolije vode ili nešto tome slično što samo napravi nered, a nije opasno. Al to sam ja, ne moraš ti radit slično samo hoću reći da ako te muči što govoriš puno puta NE, to možeš i promijeniti, pokušaj naći nekakav drugi način, neke druge riječi kako da riješiš s njom i postaviš joj granicu, načina ima sigurna sam.

A za ovu majčinsku nesigurnost i pitanja "jesam nešto krivo, jesam mogla bolje, jesam ..." to ti je tako tipično za mame. U manjoj ili većoj mjeri svaka se od nas pital jel ...nešto ... šta god. Sad su to pitanja u vezi dojenja, kasnije će bit u vezi xyz, Ponekad ni sama sebi nećeš moći dati odgovor na to pitanje, ali neka te tješi misao da si radila najbolje što si mogla i znala i s najboljim namjerama. Nemoj se obeshrabrivat osjećajem krivnje to ti samo ometa uživanje u odrastanju tovg djeteta. Pokušaj uživat što više, to vrijeme tako brzo prođe.

Drži mi se

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Kikica1 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja pak imam griznju savjesti jer sam sina odbila sa dvije godine a bilo je ocito da je zainteresiran da jos sise.
    Znam da si se javila da daš podršku ali moram ti reći da se zaista nemaš zbog čega osjećati krivom. Dojila si svog dječaka dvije godine, što je zaista jako puno i prekinuli ste postepeno zbog ozbiljnog medicinskog razloga. Tu apsolutno nema mjesta osjećaju krivnje, nemoj si to radit, pa sve si super napravila i na ispravan način.

Ja doduše ne bi preporučila mazanje bradavica limunom i sličnim kao što si napisala ali razumijem situaciju u kojoj si bila i drago mi je da si na kraju uspila prekinuti dojenje i krenuti u potupak za drugu bebicu.

Čestitam na novom malom čudu i želim ti uspješno i lijepo dojenje kao što si ga imala sa sinom!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •