Citiraj angel 1 prvotno napisa Vidi poruku
Uglavnom hvala još jednom na savjetima,probat ću i dalje s izdajalicom i kupusom,ako ne bude htjela sisati.. A čisto tehničko pitanje: ako ona meni ovako povremeno isprazni dojku (jednom il dvaput u 24 h) ,mlijeko neće nestati,ali će se smanjivati količina postepeno ? To mi nekako izgleda bezbolnije za prekinut nego rez odjednom. Ako i ne bude sad kraj,da znam za ubuduće kako to otprilike ide, jer do sad o tome nisam uopće razmišljala..
Potpuno si u pravu. Postupan prekid je i u fizičkom i emotivnom smislu puno bolja varijanta i kad već kod vas dobro ide takav "režim"samo nastavi dalje tako, prati njeno ponašanje i radi kako si i do sad radila, samo pokušaj ne shvaćat njeno ponašanje "osobno" tj nemoj se grist. Može?

Tko zna što nju zapravo muči i zašto tako reagira, nekako čisto sumnjam da si ti napravila nešto toliko loše pa te ona kažnjava, sumnjam da su tako mala djeca za to uopće sposobna.

Granicu moraš postavljat. Moraš ju upozorit kad nešto nije u redu. Tako se djeca odgajaju, nema u tome ništa loše. Naravno da u svemu treba imat mjeru, ali i o tome svi mi učimo na vlastitoj djeci. AKo ti se čini da previše koristiš NE pokušaj sa nekim drugim riječima, npr. ja svojima kažem "opasno je" kad žele dirat nešto što je opasno i skužili su kad čuju tu riječ da ne smiju niti pokušat jer se zaista nešto loše i dogodi. Ili "prolit ćeš to, nemoj prolit!"

Neke stvari možeš i izignorirat bez da joj kažeš NE ako vidiš da se radi o nekakvj igri, npr. ja bi ju pustila da malo i prolije vode ili nešto tome slično što samo napravi nered, a nije opasno. Al to sam ja, ne moraš ti radit slično samo hoću reći da ako te muči što govoriš puno puta NE, to možeš i promijeniti, pokušaj naći nekakav drugi način, neke druge riječi kako da riješiš s njom i postaviš joj granicu, načina ima sigurna sam.

A za ovu majčinsku nesigurnost i pitanja "jesam nešto krivo, jesam mogla bolje, jesam ..." to ti je tako tipično za mame. U manjoj ili većoj mjeri svaka se od nas pital jel ...nešto ... šta god. Sad su to pitanja u vezi dojenja, kasnije će bit u vezi xyz, Ponekad ni sama sebi nećeš moći dati odgovor na to pitanje, ali neka te tješi misao da si radila najbolje što si mogla i znala i s najboljim namjerama. Nemoj se obeshrabrivat osjećajem krivnje to ti samo ometa uživanje u odrastanju tovg djeteta. Pokušaj uživat što više, to vrijeme tako brzo prođe.

Drži mi se