Pokazuje rezultate 1 do 34 od 34

Tema: Puuuuno pitanja za višestruke mame (i tate)

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Puuuuno pitanja za višestruke mame (i tate)

Dakle, trebam vaše mozgiće i iskustva. Zanima me jako puno stvari o hendlanju dvoje djece, pogotovo kad razlika nije velika, a vjerujem da ću se naknadno sjetiti još dosta pitanja, zato stay tuned.

Kao prvo me zanima kako ste pripremili starije dijete na dolazak bebe. Mi Fioni pričamo o tome kako ćemo dobiti bebu i ona mi se čini dosta zadovoljna tom činjenicom, ali nisam ziher koliko zapravo kuži (nešto je starija od 21 mjeseca). Još do prije mjesec dana je na pitanje "gdje je beba" pokazivala moj trbuh, ali u zadnje vrijeme to odbija. Inače, na pitanja hoće li maziti bebu, da li joj je drago što ćemo dobiti bebu, hoće li bebi posuditi svoju staru obleku ili igračke zasad spremno odgovara s "da". Inače je jako zainteresirana za bebice koje srećemo po gradu i djeluje sretno kad joj kažemo da ćemo i mi uskoro dobiti jednu takvu.

Zatim me zanima par praktičnih stvari - pitanje za co-sleepere bi bilo kako ste riješili zajedničko spavanje? Odnedavno Fiona zaspi u svom krevetu (ali ja moram leći s njom i cica je još uvijek u opticaju), no tijekom noći se probudi i prijeđe u naš krevet. Jako nemirno spava, baca se po nama, a i obavezno se prišteka na noćno i jutarnje napajanje. Sad, iako nam je krevet širok 1,80 strah me kako ćemo to sve skupa izvesti kad dođe beba. Ne dolazi u obzir da ni jednu ni drugu prisiljavamo da spavaju u svom krevetiću - mislim, ako će htjeti, super, ali ako neće - a vjerujem da neće - što onda?

Još jedna praktična stvar: kojim redoslijedom kupate djecu? Fiona se obožava kupati, namakati, igrati se s ribicama, patkicama i pjenom, da joj se dozvoli bila bi satima u vodi. Onda slijedi uspavljivanje itd. Kako sve to uskladiti kad ih je dvoje?

Evo zasad toliko i unaprijed vam zahvaljujem na odgovorima.

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja cu ti odgovoriti samo na ovo zadnje jer ne spavamo skupa, a nacin na koji pricate Fioni o bebei je slican onom kak smo mi Luciju 'pripremali' pa nemam kaj za dodat.

znaci- kupanje.
    mi se ne kupamo nego tusiramo i to prvo Rebecca onda Lucija.
    kad je R. bila mala pa smo ju kupali- islo je istim redom.
    R.- naime- ide ranije na spavanje pa nam je tako najzgodnije.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Moji su upravo iste razlike, kao što će biti tvoji :D . Ovaj tjedan sam dobila već u krugu poznanstava 3 bebice, pa sam stvarno

Daniel je inače uvijek bio mirnijeg karaktera, pa je super to podnio. Svaku večer je davao bebi pusu za laku noć. Razgovor što bi htio dobiti bracu ili seku, nije iskazivao. Glavno da bude beba!
    Fazu ljubomore nije imao dok je bio mali, ali tek je sad povremeno pokazuje.
    Za noć je bilo problema. Čim je Andrea zaspala u svom kindaču (ćak dosta češće nego Daniel), onda se Daniel nama prikrpio. Bilo je noći da uopće nije htio spavati u svom krevetiću. U to doba sam mu skinula ogradu sa kreveta pa je već bio kao "VELIKI", jednu noć je samo opao na jastuk koji sam mu stavila na pod i tako se navikao.

Inače, MM-u se bilo teško opustiti u spavanju uz bebu, pa je Andreu stalno vraćao u kinderbet, a Daniel je mogao spavati kraj njega koliko je god htio.

Sad mi je to prošlo i kroz tvoja pitanja se sjetim tih dana

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mislim da je ljubomora neizbježna, iako se može ublažiti. Često sam svojima davala da diraju moj trbuh, slušaju bebu i tako...no najvažnije je bilo kada se beba rodila, uključiti ih u zajednički život da se ne osjećaju zapostavljeno. Npr, da dodaju kremu ili dudu, pomažu pri kupanju i presvlačenju....i često im naglašavati kako su oni baš vrlo važni, kako bi vam bilo vrlo teško da nema njih....
    A što se spavanja tiče....uh, tu nemam recepta. U toj fazi bebe cijelu smo noć imali migracije. Beba, MM i ja, dodje jedno maleno, dodje drugo, MM odlazi u dječji krevet, najstarija se seli u sestrin, sretnja ide kod tate, MM se vraća.....Pa i danas, kad su veliki, nije drugačije. Neki dan veli MM: Ovaj naš bračni je ko Ganges. Tu spavamo, jedemo, gledamo tv, radjamo se i umiremo......

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

izmedju mojih j 3,5 godine razlike, radili smo puno na pripremi, teorijski je bio super potkovan, odlazio s nama na utz, "pricao" s bebom dirao stomak, sudjelovao u izboru imena (njegovi prijedlozi - Braco za decka, Marmelada za curu su odbaceni), opcenito sve 5.

kad se k. rodila - prvo je bio malo zbunjen, ukljucenje u aktivnosti oko bebe su mu bile zanimljive, trazio je nekakve posebne tretmane i za sebe (npr. kapanje hidrogena u pupak), ali je je nakon 10tak dana krenula faza ljubomore koja je trajala otprilike mjesec i pol. taj je dio bio jako naporan. danas (5 mjeseci poslije) je ok, pomirio se sa sudbinom da je seka tu da tu i ostane, vise je ne pakira kad dodju gosti da je oni na odlasku - uzmu sa sobom...

spavanje - ona spava sa mnom, on je uglavnom jos uvijek u svom kreveticu u nasoj sobi i prebacuje se u bracni krevet pred jutro. bila nam je muka odbaciti ga u njegovu sobu kad se rodila, a on ni danas ne pokazuje namjeru da se odvoji. nije nam to neki problem.

njegovi rituali kupanja su ostali isti, nju kupamo na stolu, on nam obavezno pomaze, uziva u tome. uspavljujem ih zajedno.

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sandraf prvotno napisa
    pomirio se sa sudbinom da je seka tu da tu i ostane, vise je ne pakira kad dodju gosti da je oni na odlasku - uzmu sa sobom...
    :shock: Joj, odvaljujem!

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj TeddyBearz prvotno napisa
    pomirio se sa sudbinom da je seka tu da tu i ostane, vise je ne pakira kad dodju gosti da je oni na odlasku - uzmu sa sobom...
    :shock: Joj, odvaljujem!
    ziva istina je to. kad je stigla moja strina (nije iz rijeke i on to zna - valjda bi mu sestrin odlazak u tom slucaju bio "dovoljno daleko"), spakirao je ruksakic i u njega potrpao par pelena. mi se davimo od smijeha, zena drzi k. i komentira: "... ali zlato ja nemam nista za bebu; nemam kolica...". a cujes njega: "uzmi i kolica!!!"

doista smo imali osjecaj da on misli da je beba tu samo privremeno, bilo je i par pitanja na tu temu. on je misic cekao i cekao i ne tako davno shvatio da nece docekati. sad je ok.

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

njegovi prijedlozi - Braco za decka, Marmelada za curu su odbaceni
    skoro sam se udavila s kavom od smijeha

pa sto niste djetetu ispunili zelju?

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ajaja, siroti david. ovo sa pakirenjem mu je stvarno super. 8)
    a i imena su mu originalna.

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ali zlato ja nemam nista za bebu; nemam kolica...". a cujes njega: "uzmi i kolica!!!"
    Snalažljivo dijete...

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Samoborka prvotno napisa
    U to doba sam mu skinula ogradu sa kreveta pa je već bio kao "VELIKI"
    Mi smo ogradicu već skinuli, zato i hoće spavati u svom krevetu. Dok je izgledao kao kinderbet nije bilo ni govora o tome da uđe u njega, osim na igranje.

Inače, njezin krevetić je u njezinoj sobi, ali između naših soba su vrata i gledamo direktno jedni drugima na krevet.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

(njegovi prijedlozi - Braco za decka, Marmelada za curu su odbaceni)
    Ajme, odvalila sam! :D

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ja ću ti reći svoje za spavanje i kupanje.
    MM naravno spava u dnevnom boravku jer svi klinci spavaju sa mnom. Dakle, izvedivo je. Važno je da netko bude između bebe i starijeg djeteta, bar prvo neko vrijeme.
    Što se tiče kupanja, ja sam u početku prvo kupala Luciju, pa tek onda Karla i Brunu. Međutim, ona je baš teška što se tiče odlaska na spavanje, nikako da se smiri, pa sam to promijenila tako da ona ima taj "ritual" prije spavanja. Mogu reći da je to dosta pomoglo.
    A u vezi pripreme starije curice na bebu sve mi se čini OK, a na kraju možeš pripremit i neki poklončić koji će beba donjeti njoj kad stigne kući iz rodilišta.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj bdina prvotno napisa
    a na kraju možeš pripremit i neki poklončić koji će beba donjeti njoj kad stigne kući iz rodilišta.
    Već jesam.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mi smo Piji puuuno pričali o bebici koja dolazi i kako će ona biti velika sestra koja će mami pomagati oko svega. Pričala sam joj i kako će beba papati cicu jer ne zna jesti s vilicom i žlicom pa kako ćemo ju morati voziti u kolicima ili nositi na rukama jer ne zna hodati itd...
    Išla je s nama na preglede u bolnicu, a onda smo joj pričali kako će tu mama ići roditi .
    Kad sam napokon rodila, nije uopće bilo problema. Svaki dan je s MM dolazila u bolnicu vidjeti mene i bebu. Od prvog dana se prema Dori ponaša zaštitnički i nikamo ne smijemo bez nje.

Kad dođeš doma, bitno je da joj posvetiš dosta pažnje i puno se maziš s njom.

Što se tiće spavanja, tu ti ne mogu pomoći jer Pia spava u svojoj sobi cijelu noć i tek ujutro dođe k nama na maženje...

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Sanja prvotno napisa
    a na kraju možeš pripremit i neki poklončić koji će beba donjeti njoj kad stigne kući iz rodilišta.
    Već jesam.
    A kaj bude bebica donijela F.?? (čisto sam znatiželjna)

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj MalaSirena prvotno napisa
    Već jesam.
    A kaj bude bebica donijela F.?? (čisto sam znatiželjna)
    Donijet će joj liječnički kovčeg sa stetoskopom i sličnim stvarčicama. To joj je u vrtiću jako draga igračka, a budući da beba stiže iz bolnice, nekako je i logično da baš tako nešto donese. Zapravo smo joj to kupili još davno, ali smo spremili, jer smo za sve prigode koje su bile u međuvremenu našli neki bolji poklon.

vanjci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

nase iskustvo je zasad super. ni toma kad je dosla ela ni sad oboje nisu pokazivali ljubomoru. od prvog dana trudnoce oni su potpuno ukljuceni, naravno gledali su uzv, sudjelovali u odabiru imena jednako na kraju kao i mi, sredivali su njen krevetic, dobili poklone iz rodilista, sudjelovali u mjenjanju pelena i svega ostalog. kad bi nastala panika dok bi nju dojila prvih dana, ja bi je ostavila 5 minuta tati a ja otisla do njih. citala sam im navecer price sa njom prikacenom na sisu,, sve u svemu nije bilo problema.
    kupanje od kad se pocela kupati (ono kad je pupak se konacno osusio, tu smo imali problema pa je sve malo kasnilo) kupaju se svi zajedno u kadi, to je bas slatko, oni prv udu, zatim lana i lana brze izade a oni se ostanu igrati...
    spavaju velisi u svojoj sobi, ona u svom kreveticu, tijekom noci kad se ko probudi dode u veliki krevet, znamo ujutro svi bit tu, srecom imamo najvecu varijantu kreveta

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Bez brige, kad dođeš doma sa bebom sve će doći na svoje. Moji su slične razlike i nikad nisu bili ljubomorni (za sad). Bitno je da je starije uključeno u sve od početka. Moji spavaju samnom (ja u sredini)-tata u dječjoj sobi. Kad je bila beba, nju sam kupala ujutro, a malca navečer, a od kad sjedi se kupaju zajedno. Ne znam kak bu kad dođe 3.
    Dok sam je dojila malom sam čitala, pričala... To mu je bilo najdraže jer sam imala najviše vremena za njega.

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Bez brige, kad dođeš doma sa bebom sve će doći na svoje. Moji su slične razlike i nikad nisu bili ljubomorni (za sad). Bitno je da je starije uključeno u sve od početka. Moji spavaju samnom (ja u sredini)-tata u dječjoj sobi. Kad je bila beba, nju sam kupala ujutro, a malca navečer, a od kad sjedi se kupaju zajedno. Ne znam kak bu kad dođe 3.
    Dok sam je dojila malom sam čitala, pričala... To mu je bilo najdraže jer sam imala najviše vremena za njega.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala vam na ohrabrenjima.

Nego, što se tiče poklona koji će Fiona dobiti od bebe, da li je bolje da joj ga damo kad prvi put dođe u bolnicu vidjeti bebu ili kad beba i ja dođemo kući?

I još nešto - vidim da vas dosta spava s klincima, a muževi negdje drugdje. To nama ne dolazi u obzir. Moramo naći neko rješenje koje uključuje mm-a i mene u istom krevetu.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kupite najveći krevet
    naš je 200x180 i baš me zanima hoće li nam biti dovoljno velik kad dođe i drugo dijete....

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    kupite najveći krevet
    naš je 200x180 i baš me zanima hoće li nam biti dovoljno velik kad dođe i drugo dijete....
    Nama je bio 200X160 dovoljno velik za povremena zajednička spavanja dok nije došla Luci, a onda je ona ušla u naš krevet, izbacila MM i pozvala braću. 8)

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

MM nikad nije spavao u drugoj sobi,to mi bilo užasno.
    inace,ja nisam prakticirala da beba spava u sredini jer sam se bojala da je u snu ne udarim,a pogotovo MM koji koma spava.

na D.kindaču smo spustili stranicu i spojili s našim krevetom,a s druge strane stavili L. krevetić i to je super funkcioniralo.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

e da,ljubomore uopće nije bilo,nikada.
    D.je u svemu sudjelovao oko bebe i prekrasno se odnosio prema njoj,imao je 17.mj.
    uz to me bilo frka kak ćemo po noći jer se D. budio po nekoliko puta.
    međutim,prvu noć kad je L. zaplakala on je dignuo glavu u stilu "ko me to sad budi" okrenuo se i nastavio spavati.i tu je završilo njegovo noćno buđenje

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    kupite najveći krevet
    Imamo krevet točno tih dimenzija, ali Fiona voli spavati poprijeko, pa bi nam dvostruko širi bio taman.

Ugh, taj kinderbet sa stranicama koje se spuštaju u Austriji tražimo već dvije godine. U Zg ga imamo, prastarog (mog od prije 30+ godina), ali u Austriji ga ne možemo naći i trgovci nas čudno gledaju kad ih pitamo.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Sanja, imas ove krevete cije se strane mogu odsarafit.
    http://www.ikea.com/webapp/wcs/store...54&cattype=sub

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mi smo editi ovaj kupili, a Sami je u njenom kreveticu iz Ikee, kojeg vise nema :/ Najslicniji je onom bjelom kreveticu sa linka

ovo smo Editi kupili
    http://www.ikea.com/webapp/wcs/store...ts=15567*16180

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ugh, taj kinderbet sa stranicama koje se spuštaju u Austriji tražimo već dvije godine. U Zg ga imamo, prastarog (mog od prije 30+ godina), ali u Austriji ga ne možemo naći i trgovci nas čudno gledaju kad ih pitamo.
    ni našem se kinderbetu ne spuštaju stranice već je MM jednu odšarafio,podnicu podupro s daskom i stavio metalnu šipku na nogare da se ne bi razdvojilio i evo,to već funkcionira 9 godina.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

snorki i dolega, thanks na sugestijama.

Mi u Zg imamo fantastičan i praktičan kinderbet kojem se spuštaju obje stranice, pa smo takav tražili i ovdje. Baš ću pokazati mm-u vaše postove i sigurno ćemo nešto smisliti.

pipi1 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Nama je razlika među sinovima 3 god.i 8 mjeseci.

Do zadnjeg dana prije poroda ja sam uredno legla sa starijim u krevet i on bi zaspao.Nisam uvijek morala biti ja,nekad je bio i MM ali bitno je bilo da je netko sa njim.Pokušavali smo ga odviknuti od toga,ali nije išlo.

Prva dva mjeseca od kad se rodio manji,

problem mi je bio taj što se stariji rano ustaje,

po danu ne spava i navečer ide rano, već oko 20 h,

a malenom to nikako nije bilo vrijeme za spavanje (on je u početku išao spavati oko 2 ujutro, odnosno od 23-02 je bilo jedino vrijeme tokom dana tj.noći da je bio budan)

Radi tog razloga kad mi je muž odlazio u noćnu dolazila bi mama kod nas jer nisam htjela ostavljati malenog samog u primaćoj dok se ja legnem sa starijim u spavaću iako to traje cca 5 min.

Sad je sve puno bolje jer i manji ide u normalnije vrijeme spavati pa bi mogli svi skupa

ali stariji je uz malo moljenja, malo lijepog govora, malo poklona koji donese čarobnjak ujutro kad se probudi ,

odlučio ići sam spavati.

E to ti vjerojatno nećeš moći sa Fionom postići jer je ona još jako malena i dojiš je,

i zato se pripremi ako ste sami navečer da neće bit lako,u početku of kors

Glede kupanja, ja ih kupam, jednog oko 18,drugog oko 19 sati

Kad smo slučajno sami kući, onda starijeg ne okupam taj dan,

Što se tiče ljubomore, moj svoju tzv.ljubomoru pokazuje na taj način da ga uopće braco ne interesira a pogotovo ako mu netko kaže da ga npr.poljubi.

Kad ga nitko ne gnjavi,onda on sam dođe i izljubi ga kad misli da ga nitko ne vidi.

I nedaj bože da malenog netko hoće uzet, odmah dotičnom zaprijeti šakom

Ali , uglavnom prva cca 2 mj. su nama bila dosta zbrčkana, treba sve to pohvatat, bebica plače, traže svu tvoju pažnju, a ovi kao "stariji "su još mali i treba proći određeno vrijeme da se svi naviknete na novog člana obitelji.

Sretno Sanja

Početno

Jao, kako je meni ovo promaklo, a ti skoro pred porodom

Što se tiče pripreme sve su cure već rekle, super ste to napravili...Poklon od bebe daj kad dođete doma - beba je ipak s mamom bila u bolnici i niste mogle vani nego ste svratili u dućan po njega putem do doma...

Spavanje - nemam ti pojma, mi imamo isti krevet po dimenzijama, i donedavno je tata bio 'exile' jer se on i diže ujutro u pola 5, tako da nam je bilo lakše, ali nismo imali nikakvih problema s Karlovim spavanjem, njemu je u biti svejedno gdje spava, i bez frke se nedavno prebacio u svoju sobu...

A kupanje - prvo vrijeme smo Filipa samo tuširali, ja ga držim, MM pere ili obrnuto, dok nije počeo sjedit samostalno. Zadnja dva mjeseca se njih dva kupaju zajedno, i super im ide, jedino što je Filipu fora divljački čupat svakog za kosu, a jadan Karlo najčešće strada jer mu je na dohvat ruke...Uglavnom standardno - pred spavanje idu u kadu ako taj dan idu u kadu, ne odvajamo se od njih dok su u kadi, Filip ide van prvi, Karlo se još namače i igra, i dok ga izvadimo Filip je već odavno ušuškan i papa...

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Anči prvotno napisa
    Jao, kako je meni ovo promaklo, a ti skoro pred porodom

Što se tiče pripreme sve su cure već rekle, super ste to napravili...Poklon od bebe daj kad dođete doma - beba je ipak s mamom bila u bolnici i niste mogle vani nego ste svratili u dućan po njega putem do doma...

Spavanje - nemam ti pojma, mi imamo isti krevet po dimenzijama, i donedavno je tata bio 'exile' jer se on i diže ujutro u pola 5, tako da nam je bilo lakše, ali nismo imali nikakvih problema s Karlovim spavanjem, njemu je u biti svejedno gdje spava, i bez frke se nedavno prebacio u svoju sobu...

A kupanje - prvo vrijeme smo Filipa samo tuširali, ja ga držim, MM pere ili obrnuto, dok nije počeo sjedit samostalno. Zadnja dva mjeseca se njih dva kupaju zajedno, i super im ide, jedino što je Filipu fora divljački čupat svakog za kosu, a jadan Karlo najčešće strada jer mu je na dohvat ruke...Uglavnom standardno - pred spavanje idu u kadu ako taj dan idu u kadu, ne odvajamo se od njih dok su u kadi, Filip ide van prvi, Karlo se još namače i igra, i dok ga izvadimo Filip je već odavno ušuškan i papa...
    i nama genijalno ide ovo zajednicko kupanje.
    Edita se jedno vrijeme strasno bojala kupanja, ali sad kako ih zajedno kupamo jedva ceka da se uvali u kadu.

A ja i mm spavamo u odvojenim sobama :/ On sa Edi, a ja sa Samijem. Nadam se da ce se to uskoro promijeniti, jer sam pozeljala mm-a

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj snorki prvotno napisa

A ja i mm spavamo u odvojenim sobama :/ On sa Edi, a ja sa Samijem. Nadam se da ce se to uskoro promijeniti, jer sam pozeljala mm-a
    Pazi, pazi, Snorki, mogli bi te opet vidjeti na kružocima trudnica

Sorry, nisam mogl odoljeti

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •