-
da li ste pile folnu kiselinu prije trudnoće?
Cure,
Da li ste pile folnu prije trudnoće?
ja nisam, počela sam piti tek cca 10 dana nakon začeća jer kad smo krenuli a akciju jednostano nisam mislila da će uspjeti iz prvog pokušaka, mislila sam da imam bar mjesec dana "fore"
kad sam posumnjala na trudnoću, odmah sam počela piti prenatal, no sada me uhvatio užasan strah da sam zakasnila..
inače, prehrana mi nije nešto sjajna također, jela sam pretežno navečer radi čega se moj strah dodatno pojačava..čak razmišljam da odem na pretragu folne (sad sam na početku 4 tjedna ak računamo da je prvi dan trudnoće prvi dan posljednje menstruacije..) u breyer ili neki drugi laboratorij no totalno se bojim ak mi tam kažu da je niska razina folne??
jeste vi sve to pile? koliko je to istina a koliko neka promidžba?? help!!
-
Osoblje foruma
-
Ja sam 3 mjeseca prije trudnoce uzimala vitamine s folnom i sad u trudnoci to uzimam. Imas puno misljenja za i protiv uzimanja dodataka prehrani u trudnoci, no ja mislim da svojim nacinom prehrane sigurno ne unosim sve potrebno, a pogotovo sad kad imam mucnine i povracam i jedva nesto pojedem pa makar i nezdravo bilo, tako da svakodnevno uzimam vitamine s folnom.
Folna kiselina je dokazano vazna za neuralnu cijev u ranoj trudnoci i mislim da cak svi ili vecina ginekologa prilikom prvog pregleda savjetuje prva tri mjeseca trudnoce uzimati folnu kiselinu, a za vitaminske dodatke najbolje procijeni sama ovisno o tome kako se hranis.
-
Počela sam je uzimati tek kad sam saznla da sam trudna.
-
Ja sam je uzimala prije trudnoće (ali eto kod nas je sve bilo planski) i do 12 tjedna trudnoće. Po mom saznanju se se folna kiselina (sama) pije do tada a tek od 12 tjedna se preporučuje piti spoj vitamina kao što su prenatal, pregnital, elevit i sl. E sad to možda ovisi od doktora do doktora (ali takva su moja iskustva i iskustva žena s kojima sam se susretala u bolnici) a i folna kiselina (iliti folacin) ide na recept pa zašto plaćati ako ne moraš, a i ima veći postotak folne kiseline od svih ovih pripravaka što je jako bitno za početni razvoj dijeteta. I nisi ništa zakasnila. Možeš to piti a opet masu žena u svojoj trudnoći nije uzimalo ništa pa su rodile zdravu djecu.
Posljednje uređivanje od miga24 : 28.02.2012. at 10:41
-
ne, ni prije, ni u trudnoći.
-
Prije nisam u trudnoci jesam,a prije iduce trudnoce cu sigurno pocet koristit kao pripremu
-
Kod nas je bilo planirano, pa sam dobila Folacin i pila ga mjesec dana prije trudnoće i do 7-8 tjedana. Mislim da ću ga opet uskoro početi piti
-
ja sam prije svakog ivf postupka krenula sa centravit prenatalom, koji sadrži i folnu. kada su mi potvrdili trudnoću u 6-tom tjednu sam krenula sa folacinom i uzimala do 15-tog tjedna / u to vrijeme nisam uzimala prenatal/...sad sam se opet hvala bogu vratila na prenatal, jer mi je folacin užasno teško padao. i uzimat ću do kraja trudnoće definitivno, bez obzira što se zdravo hranim, jedem svu bio uzgojenu hranu sa našeg imanja / i voće i povrće /, svejedno mislim da u mojoj situaciji i u mojim godinama opreza nikada dosta.
-
Ja sam pila folacin od 5. do 15. tjedna, a od tada ništa
-
ma ne, tek u 10 tj., a prenatal nisam nikako osim sad po zimi pola mjeseca
odmah sam dobila proljev
mada ja inače koliko toliko pazim na prehranu pa mi se ne da zamarati tim pripravcima
jela sam recimo puno brokule u kojoj ima folne, naranče i tako
više sam za takvo unošenje potrebnih nutrijenata
Posljednje uređivanje od flopica : 14.03.2012. at 08:50
-
Ja sam pila Folacin od 5+6 do 12+5, a zatim Centravit Prenatal od Dietpharma. Hranim se relativno zdravo - -znači kombinacija raznoraznog mesa, riba, povrće, voće...
-
potpisujem flopicu... najbolje se potruditi oko jelovnika,ja sam počela uzimati prenatal u 2.mjesecu trudnoće i to "preventivno" jednu na dan u slučaju da mi fali ičeg u prehrani.ne kažem da folna nije važna,ali mislim da malo je marketinški pofutrana
-
moram se nadovezati,ali kad smo već spominjali brokulu,upravo sam naletila na jako primamljiv recept za pitu od brokule,pa eto-tko voli,nek izvoli
-
Folacin pijem već 3 godinu zbog svoje bolesti, tak da sam vjerojatno nadoknadila nedostatak svo to vrijeme...
pa se pred trudnoću nisam brinula,
a niti ovako, moja mama je nije nikada pila pa rodila nas troje
-
Folna kiselina nije samo važna u trudnoći nego za sve stanice koje se brzo dijele. Npr. neophodna je za vezanje željeza u hemoglobin, a ne bi bilo na odmet da je uzimaju (kao pripremu za trudnoću) i budući očevi jer je spermatogeneza također proces koji se odvija brzo. Folne kiseline često nedostaje u organizmu u zimskim mjesecima jer je zeleno lisnato povrće koje je sadrži većinom iz stakleničkog uzgoja tako da je već u namirnicama nema dovoljno. Osjetljiva je na kuhanje i topljiva u vodi tako da je u kuhanom povrću ni nema previše. Visoke doze nisu neophodne (dovoljno je 400-800 mcg-ovisno o prehrani) pa često Folacin nije ni potreban i dovoljna je puno niža doza nego što je on sadrži. Uzima se uz doručak kao i multivitaminski preparat ako je potrebno. Preporuka struke je da je se uzima kao pripremu za trudnoću te u prvom trimestru. Naravno, ako su prisutne mučnine ili je samo prehrana loša i neredovita, može se zamijeniti multivitaminom za trudnice koji sadrži oko 400 mcg folne kiseline (većina ih je takvih).
-
I prvi i drugi put pila folacin kad sam saznala da sam trudna!
-
posto smo trudnocu dugo planirali i prizeljkivali, folnu kiselinu sam uzimala u vise navrata. prije nego sto sam zatrudnela sigurno 2-3 mjeseca i nastavila sam i u trudnoci (do 12. tjedna), a od 12. tjedna mi je preporuceno da uzimam umesto folne multivitaminski kompleks, koji sadrzi i folnu kiselinu.
Posljednje uređivanje od Nives : 17.03.2012. at 00:22
-
pila sam folnu 3mj prije začeća ido 12.tj.trudnoće.
Niakve druge vitamine jer mi je ginić rekao da je bolje da se pobrinem oko zdrave prehrane što sam uredno i činila pa nije bilo potrebe za drugim dodacima.
Zdrava hrana, puno vode, šetnje na svježem zraku.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma