Pokazuje rezultate 1 do 36 od 36

Tema: zakon odnos roditelja prema djeci i obrnuto

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno zakon odnos roditelja prema djeci i obrnuto

zakon odnos roditelja prema djeci i obrnuto, da li postoji baš napisano ak da gdi????????????????

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    zakon odnos roditelja prema djeci i obrnuto, da li postoji baš napisano ak da gdi????????????????
    obiteljski zakon?
    http://www.zakon.hr/z/88/Obiteljski-zakon

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ajd bezveze pitanje radnje roditelja koja sprečavaju ili smanjuju posledice zdravlja djeteta, poput ćišćenja nosa,inhalacija,rezanja noktiju su isto kažnjiva po emocionalnom statusu djeteta?

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ajme jelena.O, postovi su ti uvijek toliko zbrda-zdola, bez interpukcije i pravih padeža da ja u većini slučajeva uopće ne znam što ti pitaš. Iz ovoga uopće ništa nisam shvatila. Možeš li, molim te, biti razgovjetnija?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

hajde pojašnjenje navedene radnje jaaako često,ako ne i uvijek izazivaju plač, isti plač izaziva i hranjenje pojedine djece( ne želim ćut u toj priči kad će bit gladan jest će,jer takve priče ne hodaju kod nekih), da li to može biti kažnjivo za roditelja ,jer ipak to s druge strane djeluje i na psihu i velikih i malih.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

a joj

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

ajd bezveze pitanje radnje roditelja koja sprečavaju ili smanjuju posledice zdravlja djeteta, poput ćišćenja nosa,inhalacija,rezanja noktiju su isto kažnjiva po emocionalnom statusu djeteta?
    Da li si mislila "posljedice bolesti" kod ovog boldanog?

Ne bih rekla da su kažnjive ako ne izazivaju fizičku ozljedu.
    A da bi izazvale emocionalnu posljedicu...ne znam...to ovisi o odnosu djeteta i roditelja. Ali, neki postupci se moraju raditi.
    Moraš odrezati nokte, moraš oprati dijete, moraš mu dati jesti. Kad se radi o djetetu koje to još ne može samo.
    Ali, nikad na silu. Dogovor je prava stvar. Naročito kod hranjenja. Nikad, ali nikad se ne smije djetetu na silu trpati hrana.

No, veće dijete ima pravo na svoje tijelo (ima to i malo, ali treba mu više pomoći). Može odlučivati da li želi sada da mu se očisti nos ili kasnije, ili će samo.

No, integritet djeteta treba itekako poštovati. Od nečišćenja nosa mu neće biti gotovo ništa. Od deranja roditelja i fizičkog sputavanja dok mu se to radi-moglo bi biti.

To ne bi trebali biti postupci koji izazivaju sukob. Svaki roditelj poznaje svoje dijete i ako dijete nešto ne može podnijeti, ne bi trebalo dijete prisiljavati na to. Osim kad je bitno za zdravlje i nema nečeg drugog što bi se moglo upotrijebiti.

Tu nije bitno da li je nešto kažnjivo ili nije. To je svakodnevni život koji se ne smije pretvoriti u išta što bi moglo biti kažnjivo.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ništa od navedenog nije kažnjivo.
    Ne zamarajte se s tim.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ne zamarati se s tim da li dijete urla, jer ga roditelj prisiljava na nešto?!

O, ja bih se jako zabrinula. Tu komunikacija ne štima. Treba naći načina da se dijete ne buni, a ne ići silom.

Bez obzira na kažnjivost ili ne.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Ne zamarati se s tim da li dijete urla, jer ga roditelj prisiljava na nešto?!

O, ja bih se jako zabrinula. Tu komunikacija ne štima. Treba naći načina da se dijete ne buni, a ne ići silom.

Bez obzira na kažnjivost ili ne.
    Moram te potpisati, mada iskreno nisam shvatila na što je točno jelena.O ciljala u pitanju.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

hajde pojašnjenje navedene radnje jaaako često,ako ne i uvijek izazivaju plač, isti plač izaziva i hranjenje pojedine djece( ne želim ćut u toj priči kad će bit gladan jest će,jer takve priče ne hodaju kod nekih), da li to može biti kažnjivo za roditelja ,jer ipak to s druge strane djeluje i na psihu i velikih i malih.
    Moram se i na ovo nadovezati.
    Meni je tu pomiješano nekoliko različitih kategorija radnji.
    1.) radnje zbog izostanka kojih, bi moglo biti ugroženo zdravlje ili život djeteta (npr. davanje lijeka u nekakvom hitnom slučaju) - tu ne bih dvojila, ako treba odraditi i uz plač, napraviti će se, jer je zdravlje ugroženo

2.) "Higijenske" radnje (rezanje noktiju, pranje kose, pa i čišćenje nosa (osim ako se ne radi u zdravstveno ugrožavajućem stanju) - to sve se može/mora odraditi s nekakvim "dogovorom", iliti na čim bezbolniji, ugodniji način i za dijete i za roditelja.
    Ništa se ne bude dogodilo ako se ne porežu nokti na vrijeme, ili ne opere kosa.

3.) Hranjenje - tu ne vidim apsolutno nikakvog mjesta plaču.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

možda su i pomješane radnje, ali je to priča iz parka, što bi bilo pa sam htjela vidjet kak to stoji u zakonu.

sad ja bi Anemoni odgovorila:

1) slažem se
    2) tu su opet pomiješane radnje
    a) od ne pranja kose detetu nebu ništ
    b) ali od nerezanja noktiju detetu koji je alergičar i atopičar može biti sve i sva
    c) ista priča za ćišćenje nosa kod nekog ništa, kod onog koji naginje zlu, itekako bronhitisi, astme,upale pluća..............
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 01.05.2012. at 15:26

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Svako dijete MOZE izdrzati pranje kose, rezanje noktiju, hranjenje, ciscenje nosa, pitanje je samo da li zeli ili ne zeli?
    Kod mene neke stvari nisu diskutabilne, sto se mora mora se i nikakav plac nece pomoci da se takve radnje eskiviraju i ne, ne vjerujem da je tako nesto zakonom kaznjivo.
    Zar dijete nikada nesmje zaplakati?
    Ma dajte molim vas, pa oni plac nekada koriste kao manipulaciju i svaka majka moze razlikovati od placa koji je posljedica boli, tuge ili manipulativnog

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sva sreca pa ne idem po parkicima, nit moram sudjelovat u takvim raspravama.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Meni ovdje ništa nije jasno, kao ni Ključić-ki? Što si točno, Jelena, htjela pitati? Je li kažnjivo ako roditelj svom djetetu ne reže nokte? Je li kažnjivo ako mu uz plač aspirira prepun nos? Ili kako?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ako je ovo drugo kažnjivo, ja sam kriva po svim točkama optužnice.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Je li kažnjivo ako mu uz plač aspirira prepun nos? Ili kako?
    to i slično tome!!!!!!!!!

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ajme, majko...

moji su se derali kad sam im davala lijek.
    ko da ih netko kolje.
    mali se povremeno dere kad mu perem kosu.
    isto, ko da ga netko kolje.

i još bih štošta mogla nabrojati.
    bolje da se sama spakiram i odem u zatvor.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

možda su i pomješane radnje, ali je to priča iz parka, što bi bilo pa sam htjela vidjet kak to stoji u zakonu.

sad ja bi Anemoni odgovorila:

1) slažem se
    2) tu su opet pomiješane radnje
    a) od ne pranja kose detetu nebu ništ
    b) ali od nerezanja noktiju detetu koji je alergičar i atopičar može biti sve i sva
    c) ista priča za ćišćenje nosa kod nekog ništa, kod onog koji naginje zlu, itekako bronhitisi, astme,upale pluća..............
    jelena.O, kod mene nisu pomiješane radnje, jer sam svigdje napomenula ako je nešto bitno po život/zdravlje, da je izuzetak.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    xxx

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    he,he ...ja idem po parkićima uvijek u čoporu pa se neznanci ne usude uopće usude u raspravu samnom.

Jelena, pa ti si majka i odlučuješ što je bitno za zdravlje tvoga dijeteta (naravno ako nisi luđakinja koja npr inzistira na aspiriranju nosa svakih pola sata bez potrebe ili pranju glave uz snažno ribanje, feniranje i viklanje tri puta dneno).

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja ne kužim kaj si htjela pitati, da li bi me trebalo kazniti ako mala urla jer ne da prati kosu, ili zato jer ponekad ne inzistiramo na pranju pa se vidi da nije baš čista?
    Zato jer urla kad ne da rezati nokte, ili ima preduge?
    Zato jer se rastuli jer joj se ne da prati zube ili zato jer ima karijes?

Davanje lijeka u mlađoj dobi je izgledalo tak da ih jedan drži da se ne mogu puno micati, a drugi štrcne lijek u usta kad se dere. Sva sreća da su jako rijetko bolesne.

Moje cure su jako temperamentne i žestoko se bore kad im nešto ne paše, pa bi to nekome ko sluša moglo zvučati kao teško zlostavljanje.
    Npr. kad mlađu pokušavam obući da ne sjedne s golom guzicom na pod, a ona viče: "pusti me mama, zločesta si"

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Pretpostavljam da si u parku vidjela dijete s dugim noktima i neokupano, alergicara, asmaticara - a djetetova mama kaze da je takvo jer se ne da kupati/rezati nokte jer vristi. I sad se ti pitas je li ta mama obvezna po nekom zakonu to ipak radit, tj bi li snoslila posljedice da ju netko prijavi?

Jel to pitas?

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Ja znam da je Jelenin mali (ilitiga klinjo kako ona voli reci) asmaticar i alergicar i to veliki,pa je pretpostavljam bice ona branila svoje ˝zlostavljanje˝ pri primjenjivanju osobne higijene pred drugim mamama....

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

kod mojih nema problema ni s kupanjem ni pranjem kose, to sami sve naprave i veliki i mali.

zasad skulirana pogodila si nit.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Opet kažem, ne zamaraj se s tim.
    Svatko iole pametan zna da osobito mala djeca, ali i velika plaču kad trebaju primiti lijek.
    Moja kći je pri svom prvom inhaliranju u životu potrgala masku koliko se otimala, a urlala je prestrašno nešto. Bilo je to u Klaićevoj. Imala je godinu dana. Držali smo je: med. sestra, moj brat i ja. Da li je to bilo zlostavljanje? Nije. Gušila se, borila za zrak i inhaliranje je bio jedini način da prodiše. Šta sam ju trebala ostaviti da se uguši?
    Imam takvih primjera koliko hoćeš i ne smatram to zlostavljanjem.
    Ali, bila sam prisutna kad je jedna mama na silu hranila djecu. Na način da im je direkt u grlo trpala ogromnu jušnu žlicu punu hrane. Malena je gutala, a sve su joj suze išle, a mali je povratio i rasplakao se. Bili su to blizanci isto godinu dana stari. E to mi nije u redu i ja sam njihovoj mami to i rekla.
    Deranje na djecu mi isto nije u redu i naježim se svaki put kad čujem od neke nervozne mame kako urla na dijete i govori mu-pa ti nisi normalan! Ja kužim da ovo-pa ti nisi normalan je mnogima neka vrsta podštapalice, ali to tako ružno zvuči.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Joj Jelena draga trebala bi ti sa mojim mladjim sinom (autizam) i samnom jednom posjetiti zubara.
    Nas troje ga drzimo dok on vristi i pokusava se istrgnuti samo da bi mu zubarica pogledala zube i premazala ih pastom
    Uopce ga ne ozljedjuje, ne boli ga nista ali on to neeee biiii radio...eh da...kada bi se njih ptalo ne bi oni nista od svega toga, ni nokte rezali, ni kosu prali ma ni cesljali....kada bi ih se ptalo jel zele

Doga avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Zakon s ničim od ovog nabrojanog veze nema.. Nije mi jasno od kuda takve bedaste informacije. Idući puta u parku pitaj da ti točno pojasne tu famoznu filozofiju. Vjerujem da ne će imati nikakvih 'zakonskih' ili bilo kakvih 'pametnih' osnova.
    Bez teksta sam
    Kada bi svi pazili na takve stvari i radili samo ono što je 'ugodno'.. ne znam kako bi završilo
    Posljednje uređivanje od Doga : 03.05.2012. at 10:47

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

a kakvu igru vodi pravobraniteljica za djecu u takvim slučajevima, i koji je njen postupak tj. način rada?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

jelena.O, daj konkretno postavi pitanje, ovako možemo do Nove godine nagađati.

O čemu se radi?

Kako sam ja shvatila:
    - ti djetetu nešto radiš na silu (u cilju njegovog zdravlja) - usisavaš nos, režeš nokte,... dijete urla, a netko te želi nekome radi toga prijaviti?
    I sad tebe zanima da li postoji osnova i osoba kojoj te može prijaviti? Iliti da li ima šanse da ti netko napravi problem?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

dal ima šanse da mi netko radi problem

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa ima šanse da te izmaltretira
    ali nema šanse da postoje ikakve sankcije

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ja nažalost znam čak dvije priče gdje su normalni i dobri roditelji prijavom sa strane (pakosna proširena obitelj) i prijavom samog djeteta na hrabri telefon (ne daju mu da ide van kad želi, neka glupost, pa je dijete nabrijalo šta mu svašta rade, a pouzdano znam da nema veze s mozgom) dobili socijalnog radnika koji im dolazi doma, vodi zapisnike, upozorava, vedri i oblači. Koma! Ne znam što bih rekla, danas je moguće suočiti se s takvim debilanama! Reci više, ako možeš... možda budemo pametniji.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

apricot?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Gle, mislim da te uvijek netko dobronamjerno/zlonamjerno može prijaviti lokalnom centru za socijalnu skrb i mislim da su oni dužni izači na teren i vidjeti što se događa.

Mada i dalje uopće ne kužim tvoju priču. Ako ne radiš ništa "krivo" čega se imaš bojati???

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

apricot?
    što nije jasno?
    objašnjenje je ovo kako kaže Anemona.
    ako te netko prijavi, CZSS je dužan izaći "na teren", vidjeti, postavljati milijune pitanja pisati 126 zapisnika i papira, procjenjivati, davati mišljenja... to je maltretaža
    ali, ako se doista radi o davanju terapije djetetu koje tu terapiju ne želi, onda ti stvarno ne mogu ništa.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •