Cijenjeni,
novi smo na forumu pa vas svih prije svega pozdravljamo i zahvaljujemo svim rodama koje su omogućile ovu razmjenu informacija kao i za sve korisne i dobre akcije koje je roda pokrenula.
Živimo u Splitu od travnja 2011. Ja sam porijeklom Zagrebčanka, ali preko 20 godina živjela sam vani. Od lani živim u Splitu sa svoja dva dječaka, 4 i 6 godina i njihovim poočimom koji je splićanin dok je biološki otac sasvim zanemario djecu pa i ne plaća uopće alimentaciju već preko godinu i pol dana i uopće ih ne kontaktira već nekoliko mjeseci iako smo mi nastojali odrzati kontakt uprkos njegovom zanemarivanju i neplaćanju financijskih obveza.
Unatoč tome, djeca su u Splitu sretna i pronašli su novu obitelj i prijatelje a moj sadašnji suprug voli ih kao da su njegova i imaju odličan odnos s njim kao i s njegovom kćerkom iz prvog braka koja je gotovo svaki dan s nama i svi se jako volimo i lijepo druzimo.
U Montessori dječja kuća Split upisali smo djecu odmah po dolasku u travnju prošle godine i imali smo dojam kvalitetne sredine, s odgovarajućim radnim vremenom ( do 17 h ), ljubaznim tetama i mogućnošću vege prehrane kao i usputnog učenja engleskog jezika što nam je također bilo drago jer je njihov biološki otac englez.
Nikakvih problema nije bilo oko dogovora za vege obrok, kuharica je rado izašla u susret i sve u svemu vrlo dobro je sve počelo. Jedino je upraviteljica vrtića od početka djelovala malo napeto i nervozno ,ali u komunikaciji nije ničim dala do znanja da bi postojao neki problem, dapače vro je ljubazno odgovorila svim našim molbama i pitanjima općenito jer smo se za boravak u Montessoriju intersirali i bookirali još mjesecima prije dolaska u Hrvatsku, te sve dogovorili preko e-maila.
To je dobro jer imamo pismene dokaze sada
Dodat ću da je vegetarijanstvo djeci nenametnuto već sugerirano a njima smo dali na izbor da ako doista zele jesti mesu da ga mogu jesti no isto tako smo im objasnili porijeklo mesa pa su sami odlučili da ne žele jesti meso.
Moj sadašnji suprug kao i ja smo preko 20 godina veget. , njegova kćerkica je bila vege do vrtića a onda je odabrala jesti semivege prehranu u waldorfskom vrtiću u Splitu. Sada ide u osnovnu i jede ''normalno'' kad je u školi a kad je kod nas uživa u našim vege specijalitetima. Vegetarijanci smo, s tim da povremeno konzumiramo i jogurt , i kozji sir pa i jaja ako se nalaze u kolačima ako nas netko ponudi.
Prošlo je godinu dana , djeca su se adaptirala , nije im bilo lako prihvatiti promjenu sredine, zapostavljenost od biološkog oca, no u vrtiću s njima nije bilo nekih većih problema, povremeno je stariji imao problema ( ništa strašno i neuobičajeno , dječje svađe i sl. ).
Sa mlađim nije NIKAD bilo nikakvih problema u vrtiću jer on vj lakše podnosi i promjenu sredine i odbacivanje od biološkog oca , dapače u vrtiću ga tete obožavaju a kuharica ga stalno draga i ljubi i uvijek nam kaze kako joj je drag i kako joj je lako kuhati malo razlicito i za njih dvojicu.
Upraviteljica je znala povremeno poslati nekakve mailove pomalo čudnog sadržaja , pa i optužiti starijeg dječaka za nešto što bi se naknadno ispostavilo da nije uopće istina. Ali niti riječi prigovora vezano uz prehranu djece nije imala.
Odjednom, jučer , osvanulo nam je u inboxu pismo u kojem predlaže da djecu ispišemo iz vrtića jer imaju problem s prehranom pa da je bolje da im nađemo neki vege vrtić ( kojih , kao ima u Splitu ?) jer će se tako manje osjećati izdvojeno, a da ih ona mora izolirati za vrijeme obroka od druge djece tako da sjede sami za stolom jer su stalno svađe ako su skupa sa drugom djecom za stolom ( btw svađe su zapravo kad druga djeca npr zele jesti parmezan koji dječaci dobiju umjesto mesa na tjestenini i slične gluposti- pitali smo tete )
"Zanimljivo" je da u godinu dana NITI JEDNOM nije nitko spomenuo takav problem niti bilo kakav drugi vezano uz ishranu , niti nas upozorio ili pozvao na razgovor ako taj problem postoji, te su djeca godinu dana normalno jela sa grupom.
Obraćam Vam se za pomoć tj savjet jer smo dovedeni pred zid i doista ne znamo kao ovu situaciju riješiti na najbolji način za djecu. Da li je ovaj vrtić uopće više dobra sredina? Gdje da idemo, stariji na jesen ionako ide u školu pa je stresno da ga ispisujemo a i nemamo ga gdje upisati jer je sada sve već prebukirano u drugim vrtićima. Ako ostanu biti će izolirani do druge djece kad se jede što je potpuno neetički i neprihvatljivo..
Da li da tražimo pomoć odvjetnika i dječjeg psihologa? Možete li preporučiti nekoga?
Naš je dojam da je upraviteljica nedoslijedna , hirovita i neprofesionalna i da radi svojevrsni mobing nad nama i djecom.
Ne želim vjerovati da je to i zbog toga što su djeca tamnoputa jer im je biološki otac englez afričkih korijena pa se ovdje radi i o rasističkom segregiranju i malteretiranju djece ?
Na svakom dobrom savjetu zahvaljujemo od srca
lalitha