Results 1 to 16 of 16

Thread: riba-jednostavni recepti za pripremu?

  1. #1
    Roza's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,721

    Default riba-jednostavni recepti za pripremu?

    kako se naša prehrana ribom svodi na 3 recepta, trebam savjete za lako i brzo pripremanje raznih vrsta ribe.
    ja radim samo ovo:
    - arbuni frigani u tavici
    - orade ili slična bijela riba na roštilju
    - zubatac ili škarpina u pečnici s maslinovim uljem, vinom i limunom

    dakle, što kupiti i kako to jednostavno spremiti?

  2. #2
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Fileti oslića "na mornarski"

    Nama je dosta jedan paket Ledo oslića.
    U slanu vodu staviš kuhati odmrznute filete, kad zakipi kuhaš cca minutu dvije i izvadiš ih iz te vode.
    U tu vodu staviš kuhati krumpir naploške, kad je krumpir skoro kuhan, ocijediš ga, ali nemoj baciti vodu od kuhanja.

    Na maslinovom ulju provrtiš češnjak narezan na sitno dok zamiriši, na to složiš red krumpira, pa ribu, pa krumpir, podliješ ovom vodom od kuhanja, dodaš još češnjaka, soli, papra, limunova soka i 2 dcl bijelo vina.
    Poklopiš i kuhaš par minuta na laganoj vatri.
    Kad je gotovo možeš dodati narezano lišće peršina.

    Meni je jako fino, lagano je, brzo gotovo, a i djetetu se sviđa.

  3. #3

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG,R. Pešćenica
    Posts
    2,190

    Default

    Srdele u šugu:
    http://www.coolinarika.com/recept/srdele-u-sugu/
    Meni je to otkriće jer ne volim baš friganu ribu.

    oslić ala bakalar.

    sve vrste riba na gradele.

    sve vrste riba na grill tavi (kad nam se ne da palit vatru)

  4. #4
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,966

    Default

    Nemojte zaboraviti riječne ribe. Joj, kako dugo nisam fiš kuhala, a baš bih mogla...

    Ostalo - šaran na riži, pijani šaran, šaran s povrćem, prženi fileti od šarana, fileti od soma u pivskom tijestu (to sam u subotu radila za večeru), smuđ s bešamelom i slično.

  5. #5
    Osoblje foruma laumi's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    3,827

    Default

    meni je ovo jedan od najdražih načina pripreme

    http://www.coolinarika.com/recept/zaliveni-oslic/

    može i s filetime neke druge ribe

  6. #6

    Join Date
    Aug 2008
    Location
    zg
    Posts
    1,374

    Default

    baš sam to tražila

  7. #7

    Join Date
    May 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    584

    Default

    ajmo polako, redom, biti će ovo dugiiii post
    dajem ideje pa potom ako je potrebno i recepte

    srdela:
    frigana, pohana ( filet, očišćen od kosti), pečena u pećnici na masnom papiru, pašteta od nje

    inćun: lešan zaliven marinadom, frigan

    papalina: frigana

    šaruni: lešo, na roštilju

    lokarde, skuše, : u pećnici sa krumpirom, male lokardice na tavici, jako slatke, ukusne

    oslić: pohan, lešan, u pećnici, ala bakalar, fishbugrer

    hobotnica, muzgavac: na salatu, u pećnici sa krumpirima, polpete

    lignjun: punjen u pećnici, na naglo na tavi ala lignje, rižoto, salata
    mora biti potopljen u mlijeko neko vrijeme da omekša

    sipa, lignja: rižoto, posebno fine male lignjice- sipice na naglo na tavi, punjene: manje na tavi, veće u pećnici
    sa krumpirima u pećnici,....

    grdobina, glava za juhu, rep za gregadu, pohano, lešano

    kovač, orada, sarag, zubatac, pic, brancin, pastrva, kalifornijska pastrva, hama, kirnja... u pećnici sa krumpirima, u soli, na roštilju

    tabinja, pišmolj: na tavi

    losos, tuna, palamida, sabljarka.... na naglo na tavi

    škampi..lešo, na buzaru, na roštilju

    kozice sa zelenom tjesteninom

    brodet od razne miješane bijele ribe, paštete,

    morski pas: frigan, kuhan na pari, pohan
    mora biti potopljen u mlijeku da izvuče miris amonijaka

    škarpina: meni osobno najbolja lešana, može i u pećnici sa krumpirima

    romb: u pećnici

    list, patarač: na tavi

    grancigula: meso grancigule sa tjesteninom

    dimljeni fileti brancina, orade, pastrve: sa tjesteninom u umaku od rajčice za brzinska jela

    razno- razni brodeti, juhe, pohanci, frigano u kukuruznom brašnu, u pećnici ala bakalar, punjeno, preliveno umacima, paštete od ostataka, fishburgeri,.....

    ma ima milijon kombinacija, ovisno o trenutnoj ponudi na tržnici
    ideja imam jako puno, jedemo dosta ribe na rane načine...

  8. #8

    Join Date
    May 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    584

    Default

    trlja: osobno ne volim, ali nju se ili jako voli, ili uopće ne

    dagnje, vongole, brbavice: sa tjesteninom, na buzaru

    jakobove kapice: zapečene sa sirom u pećnici zalivene masl. uljem

    pauk: brodet, voli ga i friganog

    čač: lešan, u juhi, u brodetu

  9. #9

    Join Date
    May 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    584

    Default

    Nadalje; moram napomenuti

    nikako NE: list pangasius ilitiga list -file soma
    dolazi iz vijetnama, i zaista ne preporučujem nikom
    nema loš okus ali s obzirom na porijeklo savjetujem izbjegavati

    skuše u jadranskom moru ima jako malo, uglavnom je uvozna.

  10. #10

    Join Date
    Apr 2009
    Posts
    115

    Default

    Skuša-očistiti,posoliti i popapriti po želji.Unutrašnjost ribe premazati senfom i staviti nekoliko ploškica luka.Podliti s malo bijelog vina i peći u pečnici; prvo poklopljeno onda maknuti poklopac.
    Last edited by Bonavia; 03.03.2012 at 22:50.

  11. #11

    Join Date
    Apr 2009
    Posts
    115

    Default

    Fishburger od oslića

    U posoljenoj vodi skuhati filete.
    Kad su kuhani ocijediti ih,narezati ili rukama zgnječiti.
    Na oko pola kile mesa dodati: 2 česna nasjeckanog češnjaka ,2 žlice masl. ulja, 2-3 žlice krušnih mrvica,žličicu vegete ako je koristite,1 jaje i oko 5-10 dkg sira(može naribana gauda ili mozzarella ili dr.)
    Rukama izmiješati i formirati polpetice i uvaljati ih u krušne mrvice.
    Ispeči ih na ulju u tavi.

  12. #12
    Lucija Ellen's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    3,476

    Default

    Mamalare, wow!

  13. #13
    Roza's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,721

    Default

    da, stvarno wow!
    još samo da pitam jedan detalj kod pripreme ribe u pećnici s krumpirom. ja to uvijek zalijem vinom i maslinovim uljem. jel to mora biti tako, ili se moža i samo lagano pouljiti?

  14. #14
    Lucija Ellen's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    3,476

    Default

    MamaLare, mene zanima tvoj nacin pripreme u pecnici s krumpirom bijele ribe tipa orada, brancin, zubatac. Takodjer priprema lokarde. Vrijeme pecenja, temperatura, zacini - sve. Hvala unaprijed!

  15. #15

    Join Date
    May 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    584

    Default

    Javim se večeras kad ulovim više vremena )

  16. #16
    zhabica's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    u radosti ...
    Posts
    3,922

    Default

    mamaLare

    možeš li mi dati recept za polpete od hobotnice/muzgavaca?



    kod nas ovako:

    brudet - od mišance, šta bude u ponudi, ili od škarpine (svježe ili smrznute), grdobine, smrznutog oslića, svježih srdela

    pržene na ulju (pohano, tj. uvaljano u brašno) - srdele, inćuni, trljice, papaline, bukve, moli, moleti/pišmolji, kozice (ne valjam u brašno), lignje, sipice, kolutići lignjuna (smrznuto)

    buzara - škampi i dagnje

    zelena tjestenina - sa škampima/kozicama
    imam i genijalan recept koji obožavam zelena tjestenina bob i škampi

    a la bakalar - pravi bakalar ili smrznuti file oslica

    u pećnici - pastrva, orada, skuše (ovo sam počela radit tek u zgb, nikad prije jer pečenu ribu jedemo sa roštilja, al smo zadovoljni i ovim načinom)

    u pećnici sa krumpirima - punjeni lignjuni, hobotnica, muzgavci,

    lešo - moli, list
    najčešće mol jedemo tako da napravim riblju juhu od mola pa meso izmrvim i vratim nazad u juhu.

    roštilj jedemo kod svekija i tu bude svakakve super ribe

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •