Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Nedojeno dijete - potreba za sisanjem

Datum pristupanja
    May 2007

Početno Nedojeno dijete - potreba za sisanjem

Mlađa cura ima 2g. i 5 mj., rođena je s 36 tj., i 2160 g i 44. Došlo je do nekog zastoja u rastu iz nepoznatih razloga, prerano sam se počela otvarati, pukao je vodenjak i rodila se tak sićušna. Vjerojatno bi bila sitnija i da je rođena u terminu jer je i seka bila sitna.

Prvi dan nakon poroda u rodilištu je dobila ad.mlijeko za nedonošćad, i moje izdojeno mlijeko (koliko sam mogla navući, mjesec dana kasnije sam još imala masnice od stiskanja), drugi dan je pedijatrica rekla da ćemo je probati staviti na prsa ali nek ništa ne očekujem jer je to mala i slaba beba i vjerojatno neće moći vući. Nisam mogla vjerovati, ali kad sam ju stavila na prsa vukla je punih 20 minuta i nadalje je bila isključivo dojena prva dva mjeseca. S dva mjeseca imala je 3500 g. Izgledalo je kao da je u trbuhu bila gladna i hoće to nadoknaditi.

S njenih dva mjeseca sam se razboljela i dobila je adaptirano, prihvatila je bez problema. Isto kao i dohranu kasnije, sve jede i sve hoće probati (za razliku od seke koju sam dojila 2g i 3 mj. i kojoj je uvijek samo mlijeko bilo fino, sve ostalo bljak). S dvije godine ukinuli smo mlijeko na bočicu i dobivala je samo na čašu i na slamku, ali bez bočice više nije htjela piti. I vodu pije na čašu odavno, ali bočicu još ima.

Sad je problem u tome da je totalni ovisnik o toj bočici (samo vodu pije iz nje). Ne samo da pije nego mora biti netko pokraj nje koga onda grli i draga za to vrijeme . Ako slučajno sama sjedi, onda pije i sebe mazi rukom po trbuhu. Kad se razljuti i rasplače, viče "hoću vodu" jednako kao što je i starija seka vikala "hoću cicu". Uopće nije stvar u vodi jer kad je negdje gdje bočice nema, npr. kod bake, cijeli dan uopće ne pije previše vode, par gutljaja iz čaše, koliko joj je potrebno. Stvar je u tome da joj treba to sisanje za smirenje. Dudu varalicu nikad nije imala.

Razmišljala sam da joj polako probam ukidatu tu bočicu ali mi je žao kad vidim koliko joj to treba

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Vama je ta bočica isto kao i duda, potpuno isti mehanizam.
    Postupi kako bi i s dudom.
    Ako smatraš da je vrijeme za odvikavanje odvikni, ako joj još jako treba ostavi.
    Moj je imao dudu dugo (valjda do neke 4 godine), jer mu je trebala.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Ako smatraš da je vrijeme za odvikavanje odvikni, ako joj još jako treba ostavi.
    Dudu moje cure nikad nisu imale i uvijek sam bila tottalni protivnik dude. Stariju sam odvikla teškom mukom od dojenja kad je bila mlađa nego je mala cura sad. Ali to je bilo lakše jer sam išla na posao pa me nije bilo dugo doma, a poslije smo joj nekak zaokupili pažnju. Malena je doma, bočica stalno negdje uz nju, kad ide u grad nosimo joj vodu u bočici od jane i onda ne traži na dudu jer zna da nema.

Prije mi je bilo nezamislivo da pije iz bočice u dobi od 2,5 god. ali kad ju vidim koliko se mazi kad pije, onda mi je žao uzeti joj to.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Meni je to normalno. Dok joj treba sisanje, neka siše. Dojku, dudu, bočicu. Nebitno. Uopće ne treba o tome razmišljati. Sama će prestati kad poželi ili kad ti odlučiš da je dosta.
    Uglavnom, do škole je svima dosta .

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je to normalno. Dok joj treba sisanje, neka siše. Dojku, dudu, bočicu. Nebitno. Uopće ne treba o tome razmišljati. Sama će prestati kad poželi ili kad ti odlučiš da je dosta.
    X. Radi se samo o tebi - da li ti se to ili ne, osjećaš li da je vrijeme da stane ili ne, tj. je li ti previše tlaka ili nije.

Nema ti odgovora stila - e, može sisanje dojke, ali ako ne siše, e onda je vrijeme da se bočicu/dudu ukine s 2/3/4 godine itd. U toj dobi, to je isti taj mehanizam, po meni (sisanje = utjeha).

Mi smo ukinuli dudu i bočicu u neko doba kad mi je postala tlaka da ima noćnu pelenu, nije to išlo lagano. Da smo pustili nju samu, ziher bi dudala do 1.-2. osnovne, njoj je duda i bočica bila prava strast - ono.. koluta očima od miline, sad mi se gušt sjetit tih slika. I još iskoči po kući koja skrivena duda.. skrivena s namjerom da je ipak pronađem, ako u pokušaju odvikavanja zakrizira.

Meni je jako pomoglo što se njena prija istovremeno ostavljala dude... pa su se kao "natjecale" koja je velika.

Sretno!
    Posljednje uređivanje od ina33 : 23.10.2012. at 11:51

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

I meni je tvoj opis jako sličan opisu mojih malaca i njihove dude. Kod tebe je, čini se bočica = duda (a to je isto bila cica za stariju).
    Ja bih rekla isto da ju pustiš još malo, kad i sama konstatiraš kako joj je milina.
    Ali nisam baš najbolji izvor informacija, em što su moji mali, pa se nismo odvikavali.
    Em što sam jako popustljiva s mojima, ništa im ne imponiram i ostavljam im na volju da diktiraju potrebe, sviđanja i sl...

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Isto. Imala je flašicu na moje inzistiranje do 2,5 godine kada je imala zadnju planiranu operaciju, pa sam forsirala bočicu da bih barem malo mogla kontrolirati unos mlijeka. Sama je izbacila flašicu (i mlijeko ) nakon te hospitalizacije, ali je ostala duda varalica. Maknuli smo ju sa četri godine, da se nju pitalo još bi ju imala . Morali smo ju maknuti jer sam primjetila loš izgovor nekih glasova baš zbog dude. I prilično dugo je patila za svojom dudom, spominjala ju je svakodnevno mjesec i pol , baš joj je falila (još me i danas u trgovini ponekad žica da joj kupim novu).

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Meni je interesantno, jer je moj mali bio veliki dudoljubac, da smo dudu ukinuli i nikad više nije pitao za nju.
    Posljednje uređivanje od Anemona : 23.10.2012. at 12:29

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Meni je interesantno, jer je moj mali bio veliki dudoljubac, da smo dudu ukinuli i nikad više nije pitao za nju.
    Da, to ovisi o djeteu. Moj stariji je bio ovisnik o dudi , svuda ju je nosio...I onda ju je jedan dan u dobi od tri godine zaokpao u pješćanik u vrtiću, i prespavao u vrtiću bez nje, pitao jednom za dudu doma, i nakon toga zaboravio...
    Ali E. je baš patila, nije se mogla smiriti bez dude, izbacila je dnevno spavanje i spominjala ju je danima kad god je bila umorna, tužna , pospana...
    Posljednje uređivanje od sirius : 23.10.2012. at 12:35

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

x

šta ti je jadna duda kriva da postaneš njen totalni protivnik?

malena je cura, nema ni tri godine, pusti ju nek uživa.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    I prilično dugo je patila za svojom dudom, spominjala ju je svakodnevno mjesec i pol , baš joj je falila (još me i danas u trgovini ponekad žica da joj kupim novu).
    Ovo me asociralo na našu jučerašnju šetnju.
    Moji malci dudaju u kolicima. Sretnemo jednu djevojčicu od dvije godine koja ih prvo mazi, pa Dobrici mazne dud iz ustiju. Vraća ju na nagovor svoje mame.
    Nakon 500 metara sjedi petogodišnjakinja s roditeljima, spazi dude i krene žicat dudu za sebe. Mama joj objašnjava o krivim zubima i krivom izgovoru slova, a mala ne mrda, hoće dudu. Čak je u ljutnji rekla da mojima ide otet dudu kad joj mama ne da njezinu. I drama...
    Tako da se ja malo pribojavam kako će moj tandem ostavit dudu....

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

X
    moja je do 4 i pol sisala (intenzivno) palac.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

takoe!
    ja se na tvojem mjestu ne bih opterećivala. meni je to tako malo, malo dijete da ja ne bih ništa ukidala.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •