Results 1 to 10 of 10

Thread: pomoć novi godišnji!!!

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post

Default pomoć novi godišnji!!!

molim pomoć radim u državnoj ustanovi
    ostala sam trudna nakon dosta pokušaja IVF,radila sam do 5 mjeseca trudnoće i naravno sad sam tražila novi godišnji .naravno poslodavac odnosno prepostavljeni mi daje 20 dana ,,,a ostatak kažu da nemogu mi dati zbog"zamjene"koju trebaju valjda primiti na moje mjesto konkretno tjeraju me na komplikacije...a godišnjeg mi ostaje još 15 dana...Što da radim kome da se obratim? napominjem da mi ne daju mogućnost da ga iskoristim kasnije!

To su svih 35 dana od ove godine?

Na žalost, zakon o radu propisuje da imaš pravo na puni GO za 2012. samo ako bi na poslu provela punih 6 mjeseci u ovoj godini...ako tražiš GO prije 1.7. poslodavac ti je dužan omogućiti korištenje samo 1/12 GO za svaki odrađeni mjesec, znači manje od onog što ti nudi.

Quote Originally Posted by kavofob View Post
    To su svih 35 dana od ove godine?

Na žalost, zakon o radu propisuje da imaš pravo na puni GO za 2012. samo ako bi na poslu provela punih 6 mjeseci u ovoj godini...ako tražiš GO prije 1.7. poslodavac ti je dužan omogućiti korištenje samo 1/12 GO za svaki odrađeni mjesec, znači manje od onog što ti nudi.
    Od kuda si ovo izvukla? Slažem se da je ovako u slučaju prestanka radnog odnosa, ali ne bih rekla da se odnosi i na kad je radni odnos na neodređeno.

da ali nije mi jasno ja nemam kad iskoristiti ovaj drugi dio i oni sami kažu da mi propada ostatak
    zar tako s trudnicom još k tome radim u bolnici!

Bojim se da je tako. Možda se možete dogovoriti da ga koristiš u nastavku porodiljnog kad se budeš trebala vratiti iduće godine.

Po zakonu ti moraju omogućiti GO za prethodnu godinu do 30.6. - ako bi se vratila ranije s porodiljnog, ali možda će ti htjeti izaći u susret pa da ga iskoristiš kasnije.

Možda neka trudnica ima slično iskustvo pa se javi.

ma hvala ti ne mogu se vratiti ranije samo kasnije nosim blizance
    a da su mi htjeli izići u susret izišli bi
    samo prema ugovoru o radu ako mi nemogu omogućiti da iskoristim svoj godišnji onda bi mi ga trebali platiti... to bi bili u redu ipak je u pitanju skoro mjesec dana

Boxica's Avatar

Quote Originally Posted by karlita View Post
    ma hvala ti ne mogu se vratiti ranije samo kasnije nosim blizance
    a da su mi htjeli izići u susret izišli bi
    samo prema ugovoru o radu ako mi nemogu omogućiti da iskoristim svoj godišnji onda bi mi ga trebali platiti... to bi bili u redu ipak je u pitanju skoro mjesec dana
    slijedeće godine možeš prekinuti porodiljni (prije 30.6), iskoristiti tih 15 dana i onda se vratiti na porodiljni...ako je prekid porodiljnog kraći od 30 dana kao u tvom slučaju, ništa se ne mijenja sa naknadom...jedino što ćeš u takvom slučaju morati na HZZO morati nositi papire: 1. da se poslodavac slaže da prekidaš porodiljni 2.da se vraćaš na porodiljni sa određenim datumom
    .
    isplata godišnjeg više nije po zakonu...on se može platiti samo onima koji prekidaju radni odnos iz nekog razloga, a nisu iskoristili isti...

Što točno piše u ugovoru vezano za godišnji?

Prema Zakonu o radu, da bi stekla pravo na korištenje cijelog GO za tekuću godinu (ili pravo na naknadu zbog nekorištenja GO na kojeg si stekla pravo) trebaš raditi punih 6 mjeseci u toj godini.

Ako je tvojim ugovorom ili pravilnikom o radu firme propisano drugačije, onda temeljem njega možeš tražiti pravo na isplatu, ako ti ne mogu omogućiti korištenje. Za radnika se uvijek primjenjuje povoljnije pravo, bilo da je propisano zakonom o radu, ugovorom, pravilnikom isl.

ps
    čestitam na blizancima
    Last edited by kavofob; 19.04.2012 at 20:51.

koja zavrzlama čak razmišljam da se "vratim" raditi kad mi istekne godišnji i da tražim da mi nađu odgovarajuće mjesto s obzirom da mi oni ne daju moj godišnji i s time me prisiljavaju da se vratim...

ja radim u državnoj upravi. u kolektivnom ugovoru piše da se novi go koristi od 30. 06., a može i ranije u dogovoru s poslodavcem.
    ja nisam imala problema da ga koristim ranije u cjelosti.
    što se tiče zamjene, ne može se raspisivati natječaj za tvoju zamjenu prije nego otvoriš porodiljni. bar je tako kažu kod mene u kadrovskoj.
    ne znam što se dešava ako si na komplikacijama, da li onda može ranije.