Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: Par pitanja o bio hrani

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Par pitanja o bio hrani

Koliko je vama vazno da kupujete bio hranu? Ako kupujete, kupujete li bas sve iz bio proizvodnje ili samo djelomicno? Za koju hranu smatrate da je vazno da bude iz bio uzgoja, a koja hrana se, prema vasim izvorima, tako i tako ne tretira (puno?)pesticidima i ostalim cudima pa kupujete i obicnu?
    Cekam odgovore Juanite, Seni, Davora i ekipe , al bas me zanimaju i misljenja ostalih forumasa i forumasica.
    Mi kupujemo hranu iz bio ugoja, ali samo djelomicno. Razlog je prilicno jednostavan: skupo je. Pa bi ja htjela sebi napraviti nekakvu selekciju namirnica tako da znam cemu dati prioritet u izboru. Npr. jel mi bolje kupiti bio krompir ili bio sireve? Jel bolje jesti bio meso ili bio voce?
    Dajte ideje, prijedloge, misljenja i linkove

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

tesko pitanje zorana.
    mesa ne jedemo puno, ali gledam da je bio, prvenstveno zbog hormona. sto se tice govedine, rekli su mi iz vise bio izvora, da je ona u austriji i kada nije bio, prilicno ok. zato sto su u austriji krave vecinom u malim stadima 15- 30 komada, vani su, pasu travu i sl. krave u austriji ne spadaju u ono sto oni zovu "farme". sto se tice pilica i svinja, njih bih svakako izbjegavala da su iz konvencionalnog uzgoja. jer to su prave groznomorne farme s a tisucama zivotinja, koje ne idu vani, bolesne su i tretirane od antibiotika do hormona i svega ostalog.

mlijeko i mljecne proizvode uzimam bio, opet zbog toga sto mislim da je kod konvencionalnih prisutna opasnost od hormona.

kod zitarica, mislim da je cjenovna razlika mala, pa onda je bio ok. mislim da svi veliki lanci, billa, spar, hofer, merkur... imaju bio-linije, koje su jeftinije od obicnih bio ducana.
    voce zna biti zaista skupo. mada ovisi o vrsti. jabuke su ok. tresnje i slicno jako skupe. medutim nekada na trznicama zna biti bio proizvodaca koji imaju normalne cijene. npr. na naschmarktu su subotom (i samo suboto) tri standa (ernte i demeter) koji prodaju bio povrce i voce sasvim prihvatljivih cijena. ne znam da li ti imas kakve trznice u blizini, pa mozes pogledati. cesto ima i standova koji nisu udruzeni u tkz. bio-udruge, ali tvrde da voce i povrce ne prskaju, niti tretiraju pesticidima. obicno pise - "unbehandelt". to mi se isto cini ok.
    kada kupujem konvencionalno, onda gledam da zemlja porijekla nije spanjolska, vec austija ili italija. austrija i inace ima vrlo visoke (mislim najvise, pa ih sada mora spustati na nize zbog eu -pravila) kriterije sto se tice hrane, pa mislim da je stanje puno bolje nego u nekim drugim zemljama.

mislim da ono bez cega se moze, a to je u bio ducanima zaista skupo, su raznorazni keksici, grickalice, polupreradene stvari, slatkisi, makrobiotska ponuda (ne sve, ali uglavnom) i slicno.
    ako imas vremena, obici malo vise mjesta, mozes naci neku za tebe opztimalnu varijantu.
    tjestenine znaju biti ovisno o firmi i do dva eura razlike u cijeni.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja bas sve kupujem bio za luku... za sada totalno picajzlim oko toga... negdje sam procitala da je bebama pojesti jednu spricanu jabuku slicno kao kad mi pojedemo kilu spricanih jabuka (sto se stetnosti pesticida na organizam tice)...
    iznimka je za sad margarin koji sam stavila u baby-keksice jer trenutno nije bilo bio margarina... no slijedeca tura ide sa bio-margarinom...
    za sebe si ne mogu priustiti sve bio, pa onda mozda mogu reci da moje mlijeko nije bio a puno cikimo...
    ja bi osobito pazila na meso (ako jedete), jaja i sve iz 'kokosje proizvodnje'... ¨te, svo voce i povrce koje jede sirovo sa korom (ispod koje se nalazi najvise vitamina ali i pesticida ako je spricano)...
    ovdje je sve moguce naci bio a da sam u hrv ( i kad dodjem na praznike) probala bi sto bolje mogu naci sto vise 'cistih' namirnica... sva sreca,baka ima vrt... a za ostalo - mozda doteglim sa sobom...

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj lucky day prvotno napisa
    a za ostalo - mozda doteglim sa sobom...
    kad se samo sjetim kako smo prvih ininih godina isli na more ili u zagreb.
    pola gepeka je bila hrana - zobeno mlijeko, tofu, proso, druge zitarice, sirevi,
    mus od badema, mocchi riza, povrce.....okolina je mislila da smo malo "skrenuli".

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Sve ovo što seni nabraja može se danas kupiti u Zagrebu, a i drugim većim gradovima - pa ne morate nositi sa sobom

Mi iz bio proizvodnje kupujemo žitarice i mahunarke, povrće i voće ako ga ima, a ako ne onda kupujemo slijedeće što nam se čini najbolje.
    Princip kojim se rukovodim je taj da ono čega najviše jedem treba biti i najkvalitetnije.

Što se tiče mesa i jaja, u Hrvatskoj ih nema iz bio uzgoja a provjerenog, tako da se u kupovanje toga ne bih upuštala. Mesa i jaja se i inače panično bojim, pa su mi draži hormoni i antibiotici nego trihinela i salmonela. No, sad smo ionako izbacili piletinu i jaja, meso više ne jedemo, samo Lei povremeno dajem malo telećeg mesa.

Btw. uzgoja pilića - baš mi je zabavno kako su se neki naši proizvođači peradi reklamirali krilaticama 'prirodno od uzgoja do stola' ili tako nešto, i time da su njihove koke i purice prirodno uzgajane, a danas nas uvjeravaju da ih drže zatvorene

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa

Princip kojim se rukovodim je taj da ono čega najviše jedem treba biti i najkvalitetnije.

mislim da je ovo jako pametan savjet.

ps. znam da sada ima svega u zagrebu. mada mi se cini da je bio+bio u prosjeku skuplji nego u becu. i rado uzimam njihive umeboshi ocat i neke slicne stvari. ali u rovinju i makarskoj ti toga bas nema.

u bio+bio mi fali kruh, jer sam se u becu navikla na odlican i jako raznovrstan integralan, bio kruh.
    mi bas i ne pijemo mlijeko (mm i ina ponekad, ja ne podnosim taj okus), ali rado jedemo jogurte i sireve. a toga ni u zg-u nema. (ako izuzmemo kumice na placu)

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

pobjegao mi smajlic koji se ni u sta ne uklapa. sorry.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Seni, Bio&bio ima kruh (i Zrno- Zlata Nanić, a i na Dolcu ima Sever)
    Mi se isto držimo "Mimine krilatice"
    Mislim da je stvarno najbolja ponuda žitarica i mahunarki, a drugih stvari- povrća i voća ima manje za sad (ja sam optimist!). Mi većinu hrane kupujemo BIO. Da, ovdje na žalost za sad nema bio mlijeka i jogurta, a za meso i jaja sam ti vidjela da ima isto Sever (iako ja ne znam kakve to kontrole prolazi?!)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja uglavnom sama pecem kruh pa kupujem bio brasna. Vecinom u dm-u marke Alnatura ili u Merkuru, od JaNatürlich. Kupujemo raznorazne bio pahuljice i tjesteninu, suho voce i sjemenke. To sve u dm-u.
    Mahunarke obicno kupim u obliznjem bio ducanu jer mi je cijena prihvatljiva. Nekad kupim obicne.
    Na bio jogurte smo se prebacili, sireve kako kad, mlijeko pijemo rijetko pa mi to nije toliko bitno. Uglavnom ga koristi muz za kavu ili cornflakes.
    Meso ne jedemo cesto pa sam odlucila pokusati sto cesce uzeti bio.
    Ono sto mene ustvari muci je voce i povrce. Koje voce i povrce se najvise tretira pesticidima? Znam da je krompir problematican, ali problematicno je meni to sto je bioloski uzgojen uglavnom barem duplo skuplji. A jede se cesto. Tako da tu upadam u zamku, iako se nacelno slazem da je najbolje uzimati bio ono sto se i najcesce jede.
    Od ostalog povrca uzimam uvijek bio mrkvu, tikvice, brokoli itd.
    Voce zimi kupujemo samo kruske, jabuke. I banane. A bio voce mi je, barem zimi, stvarno preskupo.
    Seni, kakve su ove nase domace jabuke? Jel ih prskaju puno?
    Kad vec ne moze sve bio, barem se tjesim idejom da jedem koliko toliko sezonski i kupujem austrijsko.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Zorana i ja kao ti pečem sama kruh, suho voće većinom kupujem u dm-u (iako mislim da je kod vas u dm-u bolji izbor bio namirnica). Od voća ti u Hrvatskoj sada ima samo jabuka iz bio proizvodnje (znam da si pitala Seni za Austriju, ali evo i info o Hr) i koštaju 10kn/kg što mi je OK. Mislim da su ti od ovog što si nabrojala najproblematičnije banane; špricane svim i svačim Krumpir jedemo jako rijetko pa mi je onda OK kupiti iz bio, ali da ga jedemo češće :shock: -bilo bi nam preskupo. Jednom je neki nutricionist kod nas rekao da su krumpir i rajčica kod nas najgori što se tiče gmo-a i špricanja...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Iskopala sam nekakav link, top lista po stupnju zagadjenosti.
    Evo, koga zanima....

http://www.deliciousorganics.com/Con...optobuyorg.htm

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ima li smisla orijentirati se po ovim americkim uputama?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

kod njih je situacija nesto drugacija (gora?) ali mi se navedeno cini kao cisto solidan orjentacijski okvir i za nase prilike...
    u SAD se barem moze doci do relativno pouzdanih informacija o porijeklu i tretiranju hrane a u hrv. se cesto ne zna ko pije a ko placa...
    mislim da je hrv. trenutno u bas losem polozaju sto se toga tice... dok smo mi bile bebe nase mame su imale puno vise 'pravih bakica' na placu... a sad je i na placu vecina namirnica i na placu jako tretirana...
    a trziste bio hrane jos nedovoljno razvijeno... potraznja relativno mala...

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

zorana, ako imas vremena prosvrljaj malo trznicama u blizini. mislim da ima sigurno standova od seljaka iz burgenlanda sa neprskanim jabukama i krumpirima.
    ja natürlich u supermarktovima je isto puno skuplji od normalnih jabuka i krumpira?

kod "normalnih" jabuka na placu i ducanu bih uvijek gledala da ne budu onako sve super sjajne, jednake velicine ko iz "zurnala". mislim da je u austriji voce i povrce prilicno ok.

mozda se moze i iz hrvatske donjeti nekih krumpira (ako ih vi puno jedete), ako znas nekoga ko ih uzgaja prirodno.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Nastojim kupovati zdravo povrće, ali se ne živciram baš previše jer smo svi zdravi. Povremeno mi se dogodi da mi se učvrsti ili poljulja odluka o kupovanju bio hrane - nekidan sam kupio vrećicu matovilca i potom sam ju bacio u smeće, jer je bila previše obogaćena s B12 (čitaj: svinjski drek).
    Kao i s vegetarijanskim strujama i bio struje se međusobno razlikuju pa bi i gore spomenuti matovilac prošao po nekima u bio

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Davore, daj malo detaljnije o tvojim kriterijima

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ne mogu vjerovati, Davore, dakle, to je to... Ja sam nedavno kupila isto bio matovilac (vjerojatno smo od istog proizvođača kupili, S.?), kad sam otvorila vrečicu, mislila sam da ću se ispovraćati od smrada, prestrašno iskustvo :shock:

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Da, raskošan izvor B12
    U principu za zdrave ljude nema posebnog problema. Bolesni su sasvim druga stvar. Slijedi par razmišljanja, uz napomenu da se u svakoj slijedećoj sezoni stvari mijenjaju iz korijena:

Osnovni kriterij za zaistač bio uzgoj bilo bi uzgajanje namirnica bez IKAKVOG tretmana, a to znači isto i bez gnojenja, pa makar i kakicom tasmanijskih pingvina - NIČIM. Bio uzgajivači posežu za gnojnicom kao bio gnojivom (čitaj: nitrati, paraziti...), buhačom protiv gamadi, koji je svejedno otrovan i za ljude iako je biljnog porijekla i slično.
    Ispada da je jedina zaistač bio hrana ona iz masovnog uzgoja, ali takvog gdje se ne isplati tretiranje ičime osim traktorom. Sve ostalo je ionako muljaža u različitim oblicima.
    Dobar kriterij za obranu od svinjskog B12 je zagrebati noktom i pošnjofati - nema greške.
    Ako na salati ima poneka rupica onda vjerojatno nije tretirana protiv štetnika. OK, ne nužno.
    Paradajzi ako su grbavi ne moraju nužno biti iz bio uzgoja - i bio paradajzi mogu izgledati savršeno.
    ...
    Ispada da je najbolje ostvariti nekakvu bliskost s nekim od uzgajivača i u razgovoru doznati tračeve: tko kako mulja, kako skužiti i ostalo.

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

A ja se nedavno zgrozila kad sam čula šta se sve , khm, ubraja u bio: isprazne septičku i lijepo to iskoriste za pognojit povrće. To je kao, česta pojava.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

e davore, sad ja ne znam kako je u hrvatskoj, ali u becu mi se takvo sto nije dogodilo.
    mislim da su kriteriji koji se moraju ispuniti da bi se uslo u neku od "ovlastenih" udruga pomno ispitani. (zemlja ne smije barem 7 godina biti tretirana nicim... isl.) naravno u svakom zitu ima kukolja. i kada bi se netko udubio u istrazivanja sigurno bi pronasao stvari koje nisu u redu. bio bransa, kao i svaka druga nije imuna na muljaze i sl.

medutim principjelno nisam pristasa tog "nihilistickog" pristupa. kada sve postavis u pitanje i napravis apsurdnim, onda ovako i onako sve skupa nema smisla, pa mozemo mirne duse rasturiti do kraja ovu nasu zemljicu.
    pocesto me ljudi pitaju kako ja mogu biti sigurana da je to sto kupim kao bio zaista bio. 100% sigurnosti nema. ali kada kupujem konvencionalno onda znam da je sigurno 0% bio. kada kupujem bio onda sam vec sigurna 90%. ali svatko bira za sebe.

s druge strane, sve je pitanje mjere, (i sva se korist izgubi kada nesto postane opsesija) pa ne mislim da je katastrofa ako iz bilo kojih razloga kombiniras biolosko i konvencionalno.
    ja se trudim jako izbjegavati ono sto mislim da je prilicno skodljivo ili meni eticki neprihvatljivo: sve jako procesuirano tipa smoki, gotova jela i sl. piletinu, svinjsko meso, razne salame i kobasice, banane i vecinu juznog voca ( i iz etickih razloga), pomidore, paprike i slicno iz spanjolske (svako malo su neke afere, jer inspekcije u austriji pronadu nedopusteno visoke kolicine aditiva ili slicnog) i neke druge stvari koje mi moje oko i intuicija ukaze kao sumnjive.
    na dolcu nikada ne kupujem ono sto dolazi iz kastela (mm-ova mama je svojedobno radila neke studije dole i zagadenost je visoka), trazim standove bakica sa malim kolicinama proizvoda i slicno.

naravno da bi bilo idealno kad bih imala blitvicu iz maminog vrta. ali to imam samo ponekad. pa se snalazim drugacije.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

jucer mi bili u shopingu u ipercoopu (u king crossu). skuzila sam da unutar svoje robne marke imaju seriju proizvoda koji su deklarirani kao BIO, imaju cak i BIO mlijecne proizvode. i nisu skupi. zanima me jel to netko probao i da li mislite da su to kvalitetni proizvodi? da li ako na siru pise da je BIO to znaci da kravi nisu davali antibiotike i da hranjena iskljucivo prirodno?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Može još jednom popis bio dućana u Zagrebu, pliz?

Dakle, Bio&Bio (adresa?)
    Zlata (adresa?)
    Sever na Dolcu (gdje otprilike?)

Neko vrijeme sam naručivala eko voće i povrće od jednog imanja, ali sam shvatila da ne znam koliko koristi od toga ako mi blitva stoji tjedan dana u frižideru. Jest da nije tretirana, ali više ni nema neku vrijednost. Naručivalo se, mislim, jednom tjedno

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

bio & bio - jurisiceva(vrlo blizu draskoviceve, s lijeve strane kad krenes od draskoviceve) i ilica(kad ides od trga sa desne strane, malo prije britanca)
    zrno - u produzetku miramarske, dakle kad prodes krizanje sa vukovarskom, produzis ravno, pa tu negdje, mislim da ima i putokaz

eto, ne znam tocnije od ovog, ali imas ih sve na netu, sa adresama. mislim da zrno ima i putokaz, a severi su isto nesto spominjali da ce na svoje stranice stavit skicu gdje su smjesteni na dolcu i tresnjevackom

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

jel probao netko ipercoopove BIO proizvode?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja imam sreću što živim na selu, pa za većinu namirnica znam jesu li tretirane ili ne. Btw. mama mi ima voćarnu i veli da je to sve umjetno, da se jabuke sjaje i ne propadaju po mjesec dana, dakle kad birate jabukice, bolje one domaće, male i crvljive, neg one plastične!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •