e davore, sad ja ne znam kako je u hrvatskoj, ali u becu mi se takvo sto nije dogodilo.
mislim da su kriteriji koji se moraju ispuniti da bi se uslo u neku od "ovlastenih" udruga pomno ispitani. (zemlja ne smije barem 7 godina biti tretirana nicim... isl.) naravno u svakom zitu ima kukolja. i kada bi se netko udubio u istrazivanja sigurno bi pronasao stvari koje nisu u redu. bio bransa, kao i svaka druga nije imuna na muljaze i sl.

medutim principjelno nisam pristasa tog "nihilistickog" pristupa. kada sve postavis u pitanje i napravis apsurdnim, onda ovako i onako sve skupa nema smisla, pa mozemo mirne duse rasturiti do kraja ovu nasu zemljicu.
pocesto me ljudi pitaju kako ja mogu biti sigurana da je to sto kupim kao bio zaista bio. 100% sigurnosti nema. ali kada kupujem konvencionalno onda znam da je sigurno 0% bio. kada kupujem bio onda sam vec sigurna 90%. ali svatko bira za sebe.

s druge strane, sve je pitanje mjere, (i sva se korist izgubi kada nesto postane opsesija) pa ne mislim da je katastrofa ako iz bilo kojih razloga kombiniras biolosko i konvencionalno.
ja se trudim jako izbjegavati ono sto mislim da je prilicno skodljivo ili meni eticki neprihvatljivo: sve jako procesuirano tipa smoki, gotova jela i sl. piletinu, svinjsko meso, razne salame i kobasice, banane i vecinu juznog voca ( i iz etickih razloga), pomidore, paprike i slicno iz spanjolske (svako malo su neke afere, jer inspekcije u austriji pronadu nedopusteno visoke kolicine aditiva ili slicnog) i neke druge stvari koje mi moje oko i intuicija ukaze kao sumnjive.
na dolcu nikada ne kupujem ono sto dolazi iz kastela (mm-ova mama je svojedobno radila neke studije dole i zagadenost je visoka), trazim standove bakica sa malim kolicinama proizvoda i slicno.

naravno da bi bilo idealno kad bih imala blitvicu iz maminog vrta. ali to imam samo ponekad. pa se snalazim drugacije.