moia prvotno napisa
... odveli maloga jer je mali sinoč navečer zvao policiju i rekao glumeći histeriju da će ga očuh ubiti da je sav u masnicama. mali niti je bio u masnicama, niti je ikad bio pretučen, tu večer ga je zviznuo par puta krpom po dupetu i bedru i to je bilo se, a zašto zato što je već po peti put krao u dućanu ima već i dosje kod policije.
evo godina dana je prošla, mali je još uvijek u domu, sudski proces je još uvijek u toku protiv očuha. badave što mali nije imao niti jednu masnicu, niti uopće ikakvih tragova niti fizičkog niti psihičkog zlostavljanja nakon silnih pregleda i razgovora sa psiholozima, jednom kad ti Jugendamt pokuca na vrata, dijete više ne dobijaš tako lako nazad.
naravno može se reći sad svašta. a prije svega da su nekompetentni roditelji, da je to očuh, ne otac, da mali možda ima psihičke posljedice od ne-obitelji, ići u dubioze i analize, naravno da se može, ali stvar je u biti jednostavnija možda nego se čini. oboje rade, moraju raditi da bi živjeli, mali je počeo ulaziti u pubertet, pojmiti neke stvari pa misli da je jako odrastao, nema potpuni nadzor roditelja/odgajatelja i flop, ode.
pošto o jugendamtu zna od malih nogu, njegova rekacija je bila prilično očekivana, ali problem je što dijete uopće nije bilo svjesno posljedica koje će to povući za sobom, napravio je to u biti iz prkosa, inata, htio mu je pokazati da on ima izbora, kako mu je i reko - ti mi nisi otac . i dobio ga je, dolazak u dom. mali danas žali za svim, sam je preklinjao suca da ga vrate doma, međutim to nejde baš tako lako jednom kad si u njihovim rukama pošto se onda se uključe svi mogući i nemogući pedagozi i psiholozi i krenu s analiziranjem.
šta će na kraju biti ostaje da se vidi, trenutno sad nakon godine dana smije doma provoditi vikende, ali da li je takav sustav rješenje, po meni uopće.
iskreno da je to baš tako nismo ni mi znali do ovog primjera vrata do vrata. da je baš toliko drastično i zeznuto, očigledno da je. kako je jedna od socijalnih radnica komentirala mojoj susjedi - čitav taj zakon je potrgao više obitelji, nego sva zlostavljanja djece ukupno, jer pravog zlostavljnja nema toliko puno koliko se to želi služenim statistikama prikazati, jedno je šamar i dobiti po guzici, a sasvim drugo zgazit dijete.