Petrove i predstavnica Rode........................
tko može neka gleda!
Petrove i predstavnica Rode........................
tko može neka gleda!
Obavezno gledati, osobito jer "embriji" nisu sugovornici u studiju.
Posljednje uređivanje od Inesz : 24.02.2012. at 15:03
I da - baš me zanima što će dr.Vrčić reći - hoće li oiznjeti novi prijedlog zakona, hoće li potvrditi šuškanja o ograničenju oplodnje na samo 8 jajnih stanica i hoće li potvrditi obvezu p&p savjetovanja....ako je to zaista tako - cure i dečki, molim, javite mi se na pp za reakcije!
gledam i zivciram se
nevjerojatno i sramotno profesore vrcicu da nas sada ucite da niste ucili na istim fakultetima na kojima smo ucili mi
na kojim ste fakultetima ucili ono sto ste radili i zastupali prosle tri godine?
zasto javnost sada moze misliti da birate interes i zdravlje zena ako to niste radili do danas?
Posljednje uređivanje od ivarica : 24.02.2012. at 17:37
Jelena, hvala!
a Vrčić - ma strašno!!! sramota!!! potpis na ivaricu! tek sad mi glava kipi - od embrija se svašta očekuje, ali ovo... FUJ!!!!
napravit ću majicu
I JA SAM BILA EMBRIJ, PA ŠTA
na opasku sudionice diskusije da ni jedna zemlja nema zakonsko ograničenje broja jajnih stanica koje se oplođuju, prof. V. je odgovorio u milinovićevskom stilu:
-mi radimo najbolje, Europa će nas slijediti.
(mi smo najbolji, mi smo najveći, nitko nije dobar kao mi, svi će slijediti naš svijetli primjeri...
prof. V., tko malo pozna psihologiju imao bi što reći na ovakva uvjeranja i deluzije, ali oni kojima ostaje obaveznao čerečenje kod psihologa i psihijatara su i dalje neplodni parovi!
sramota!
ima jedna narodna poslovica koja se može primjeniti na one koji su radili tzv novi Zakon:
vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada!
joj, jako sam vikala na go'sn doktora. Ma di su ti moji "prekobrojni embrij" - 12 i 11 jajnih stanica i 0 smrzlića. Ja ne razumijem, ok, nek se ne ide na neke jake stimulacije ako ne treba, ali ako (kao ja) s 2 puregona dobiješ ovoliko jajnih stanica zašto ih pobogu uništavati?!?
sramota!
sa svojim prestižnim fakultetom bi morali znati da nije bilo dobro niti ono što ste tako zdušno zastupali zadnje 2,5 godina
a da niti ovo nije dobro...samo očito
a retorika....
da moramo slušati svoje liječnike jer smo mi valjda...što ...ovce
ma profesore gdje bismo bili da smo vas slušali zadnje tri godine
sramota još jednom!
Jelena,još jednom hvala!
Prof. Vrčiću sram Vas može biti,još jednom ste pokazali da su Vam osobni interesi na prvom mjestu-stvarno perfidno i oportuno.
Kakav EMBRIJ,kakva sramota.Ne čudim se, gledala sam ga u jednoj emisiji kada je zdušno branio Milinovićev zakon,a jedan mladi biolog iz Petrove nije znao kuda pogledati od srama i pokušao biti realan koliko mu se to dozvoljavalo,mada nisam sigurna da poslije nije dobio packe.
Cure i curkice bile ste divne.
Koristi se neznanje mase ljudi o MPO i može proturati i pričati što želi,PA ON JE IŠAO NA FAKULTET!
Link na emisiju, od 32. minute
Ja vas ne razumijem,gledala sam emisiju,skroz mi se čini ok zakon,oplodnja 8JS, ostalo se zamrzne,s tim da se ide na manje stimulacije da se ne dobije 20JS- slažem se da ih u tih 20 jedva pola može biti kvalitetno. Vraćaju 2 embrija a ne 3, veća je šansa sa 2,kako sam čula u Pragu je praksa vraćati 1 i sve ostalo se zamrzne i baš znam 3 cure kojima su vratili po 1 i trudne iz prve. A nažalost znam i one kojima na firule vraćaju po 3 embrija već 4 puta pa ništa! A znate li da na firulama ne zamrzavaju JS, šta rade s njima možete pogodit nećete falit.
Ja bih najradije pozvala na bojkot njegovog rada.
On ne smatra da su pacijenti psihički bolesnici!!!Ali,pravno i psihološko savjetovanje...koje još pokušava pretvoriti u podršku parovima koji se susreću s MPO.
A ovo psihološko savjetovanje prije potpomognute oplodnje nama je prošlo kao od šale, psihijatar nam je rekao da su njemu trebali poslati onoga tko je poslao nas i to je to,pitao nas šta treba napisat i ništa više. Mene recimo više boli šta sam prije svake insemin. se trebala testirat i ja i mm na hiv i hepatitis,nalaz ne smije bit star 3mj,i također donosit vjenčani list ne star od 3mj, glupost, da se rastajemo ne bi ni išli na MPO, također da se varamo međusobno pa spadamo u riskantne skupine za zarazit se hiv-om već bi imali djecu sa ljubavnicima...
hvala za link..bolje da nisam gledala samo se naživciram...Vrčiću sram vas može biti..
Jelena hvala..
tonili i curke hvala i vama!!
Klara, upravo to i smeta! Što ni oni koji moraju provoditi taj glupi zakon, nemaju pojma što moraju i zašto je to uopće poznato!
Što misliš da će se dogoditi ako neka pacijentica bude imala 10-12 js?! Taj višak neće zamrzavati, pa ne isplati im se. Biti će da su bile nezrele, kao što je do sada bio fenomen 3 js (3 puta sam to redom osjetila na svojoj koži)!
Čak me to vađenje krvi i briseva ni ne smeta toliko. Ipak je najvažnije da nam je organizam zdrav, koliko god je to moguće.
Posljednje uređivanje od Snekica : 24.02.2012. at 21:17
Je ali opet je bolje oploditi 8js nego 2 ili 1,ili 3. Nikada nećeš saznati istinu da li su ti sve bile kvalitetne ili ne,sad bar neće ići na eci peci pec pa izabrati 3. Nitko ne može reći ne isplati se zamrznuti iti 1js, jer ima trudnoća u cito sa 1js odmrznutom,znači opet su u bolnici radili kako oni hoće.
KLARA31,optimalno je u postupku dobiti 8-12 j s,po nekima 15(Ameri),i ako su sve te j s kvalitetne zašto ih ne oploditi i zamrznuti embrije?Šanse za trudnoću tako se povećavaju iz jednog postupka.Neće nitko oploditi nešto od čega ne može ništa napraviti.Tu dolazimo i do najbitnijeg u svemu,svatko bi trebao imati mogućnost izbora,pa tko ne želi zamrzavanje embrija ne mora prihvatiti tu metodu liječenja,može zamrzavati samo j s i nitko ga neće zbog toga progoniti,i u konačnici niti ne mora ići na MPO.STVAR IZBORA,
Slažem se,pa oni koji su protiv zamrz.embrija ni ne idu na oplodnju. Ne možeš reći da je optimalno dobiti 8-12js po postupku,to ovisi od stimulacije,godina žene... Meni su govorili da je optimalno moje 3js koje sam dobila jer sam imala laganu stimulaciju. Meni je neprirodno punktiranje 20-ak js,naravno ovisi kako žena reagira,ne reagiraju sve žene isto. I sada sam ostala trudna sa jednim embrijem,a kad ih je bilo više ništa se nije dogodilo.
A šta kada kažeš da bi zarzla js a doktori u bolnici ti kažu ne radimo mi to,nema ništa od toga i gotova priča, uopće se nisu držali niti zakona-oplodi 3 a zamrzni ostalo. Ma u svakom slučaju mogu radit šta hoće, osim ako ne naletiš na embriologa i MPO ginek. koji su pošteni i iskreni i predani poslu i žele samo uspjeh, a ne odradi posao bilo kako pa ako uspije uspije.
Klara 31,ne kažem to JA,to je tako,medicinski utemeljeno,potvrđeno...,a stimulacija se prilagođava godinama,dg i td,da bi se dobilo tih 8-15 j s.Ne bih željela da ovo shvatiš kao držanje lekcije,ali ako te stvarno zanima potraži malo stručnu literaturu.
Klara, prema tvom podržavanju smanjenja stimulacije...gdje povući granicu? Npr. slučaj koji se meni dogodio, a vjerujem da nisam jedina: dakle kod mene je sve ok, primila 20 gonala i 4 cetrotida i imala 3 js (punktirano 6 od kojih je rečeno da 3 nisu bile dovoljno zrele - taj misterij ostavljam za neku drugu priču). Što pacijentice s urednom dijagnozom i ovakvom reakcijom na stimualciju imaju od ograničavanja stimulacije?! Moj je doktor rekao da je, s obzirom na moje uredno zdravstveno stanje, uredan ciklus, endometrij uvijek super, očekivao oko 20 js. A ja samo 3. Svi jako dobro znamo da ta brojka nije dovoljna uz MM-ovu dijagnozu. Dakle, gdje povući granicu u ograničavanju stimulacije???
Vrčićev nastup me jako razljutio.Pozvala bih stvarno parove koji idu kod njega na bojkot njegova rada.Sjetila sam se Rose Parks,žene,crnkinje,koja je odbila ustati se bijelcu u autobusu u Montgomeriju,uhapšena,a Martin Luter King Junior poveo crnce na bojkot autobusnog prijevoza koji je urodio plodom i pomakao granice koje su do tada bile nepremostive.Znam da sam se malo zanijela,no bojkotom njegova rada pokazalo bi mu se da nije u pravu ,da se može bolje,kvalitetnije,optimalnije...NAUČITI ga što je zlatni standard,i pokazati mu što je MOGUĆNOST IZBORA,kako liječenja,tako i liječnika.
dr.Vrčić se sigurno svako jutro, kad se pogleda u ogledalo, pogladi i kaže: "Ti si tako lijep i pametan - kraja ti nema..."
Milinovićeva (mi znamo bolje od cijeeeeeeeeeeelog svijeta) retorika+bahatost, zaista dobitna kombinacija.
Doktore Vrčiću (pardon, Šimuniću), i pametnim i individualiziranim stimulacijama možemo dobivati neki optimalan broj jajnih stanica, koji, morate se složiti nikako nije jednak za sve parove. I da, znamo da postoji određeni broj zamrznutih embrija, no, sada smo pametniji, sposobniji, imamo bolju opremu - je li sada zaista potrebno ograničavati broj jajnih stanica, ili je to tek, da prostite, prazno ulizivanje Crkvi.
Ako smo se složili da zakon ne smije diskrimininirati, da svakom paru treba omogućiti onu metodu koja je njemu prihvatljiva i optimalna (prema dijagnozi, godinama, prethodnim iskustvima, pa i svjetonazoru) - pitam se čemu ograničavati.
A psihološko savjetovanje?
Mnogima je bilo neugodno, mnogima bezveze, nebitno...tek jedna stvar u nizu koju treba obaviti, no većini je bilo ponižavajuće. Suočiti se s neplodnošću jest iznimno teško, no konstantno se nositi s predrasudama i osudama koje nam, VI DRAGI LIJEČNICI I ZAKONODAVCI u ovim trenutcima i ovim zakonom donosite je puno teže.
Dakle, nemam jajovode, želim dijete - luda sam? Psihijatrijski slučaj?
Aha.
Luda sam jer sam vjerovala da ćemo napokon dobiti zakon po mjeri svakog pacijenta.
Nažalost, dobivamo zakon po mjeri političara i pojedinih lječnika.
Ali, eto, nismo svi studirali na istom fakultetu - neki smo na svom putu školovanja zadržali ljudskost i moral.
a joooj a šta je snama koje imamo nizak AMH....pa od 20-25 gonala dobiješ samo 3 js...i još se ne oplode...a još i biolog aljkav...
mi onda bolje da i odustanemo...jer dr nam je rekao da kod mene injekcije nevrijedi trošiti....( da nebi slučajno oštetili hzzo)
a ja nočas od silnih promašenih postupaka dobila odljev...lokva napačenih postupaka...
i ja bi još jednom na stimulaciju...tj na još 5 koliko imam pravo
Nisu nam obećali takav zakon!
I gore od onog što je Vrčić rekao je način na koji je rekao. A ako se prema svojim pacijentima odnosi na način na koji je tretirao našu Gabi, treba ga bojkotirati.
Takva arogancija dr. Vrčiću (nismo s istog faxa, pa ne možemo ravnopravno razgovarati) je retorika nekog davno prošlog doba, a civilizirane zemlje znaju i cijene važnost dijaloga pacijenta i liječnika. Ili ste zaboravili da s vaše druge strane sjedi žena zbog koje vi svaki mjesec uberete plaću koju vam mi, porezni i zdravstveni obaveznici, osiguravamo? Vi ste ovdje zbog nas, a ne obratno, i pitam se kad ste to zaboravili![]()
a kad je kao liječnik počeo laprdati o tome da smo svi bili embrij! cure, budite hrabre i glasne i borbene! a mi ostale forumašice bi se trebale konačno javno solidarizirati sa vama!
Draga Klara,
tužno je da pacijenti u drugom najvećem gradu Hrvatske ne mogu dobiti niti onaj sramotni minimum zajamčen nakaradnim Milinovićevim zakonom. To je neprihvatljivo i treba se mijenjati. Ali ako mi koji smo izravno pogođeni zakonom i uskraćivanjem zakonskih prava šutimo, ne možemo očekivati da će se netko drugi boriti za nas.
Oplodnja svih js i zakon bez takvih ograničenja je preduvjet kako bi svi parovi imali mogućnost dobiti najbolji mogući liječnički tretman. Sve ostalo se može (kao i u ostalim europskim zemljama) riješiti preporukama i smjernicama prema slučajevima i dijagnozama. Umjesto zlatnog standarda oni su primjenili "zlatnu" sredinu, pa ako ste kojim slučajem posebni (a tko od nas nije), potražite pomoć negdje drugdje.
Mogu komotno reći da se mene ovakav restriktivni zakon vjerojatno ne tiče (iako mi je ovo 1. postupak, AMH je nizak i pitanje koliko js ću uopće dobiti), ali ako se mi ne solidariziramo s parovima koji će biti zakinuti ovim zakonom, ako mi ne shvatimo koliko raznih neplodnosti i tretmana ima, kako isto možemo očekivati od ljudi koji su imali sreće da svoju djecu dobiju bez liječničke pomoći?
I javi kad se Splićani odluče pobuniti oko dobre prakse MPO na KBC Firulama![]()
x ko kuća na ovo, svaka od nas ima svoju priču, svaka drugačije reagira na stimulaciju i baš zato u Zakonu ne bi trebalo biti ograničenja, pogotovo ako, kako sam Vrčić tvrdi, oni mogu i znaju kako raditi svoj posao, zar ne!Kad nešto zakonom ograničišonda je to ograničenje za sve jednako, i za one koje će dobiti manje od 8 js i za one koje će dobiti znatno više.Sam je spoemnuo manju kvalitetu kod većeg broja janih stanica dakle teza da će imati previše zamrznutih zametaka ne stoji jer ako js nije kvalitetna teško da će embrij doći do stadija balstociste, to mnoge znaju iz iskustva, za to im nije trebao fakultet.
I da ne zaboravimo u ovoj priči o jajnim stanicama to famozno psihološko savjetovanje, Jelena je super rekla u emisiji, DA kroz postupak (ako par želi ili treba) ali da nam to nameću i dalje kao uvjet da bi ušli u postupak, veliko NE.
KLARA31 o čemu ti pričaš,o kakvim manjim stimulacijama?
Pa nismo mi hologrami iz Zvjezdanih staza da nas se može isprogramirati da dobivamo Zakonom prihvatljiv broj jajnih stanica.
Neke žene neće niti reagirati na te tzv. blage stimulacije,a to bi barem prof. Vrčić trebao znati,jer je i sam potpisivao otpusna pisma,
gdje se prekidaju postupci zbog neadekvatne reakcije na takvu "blagu" stimulaciju. Dok će u dobro određenoj stimulaciji te iste žene dobiti 10-15 j.stanica.
I opet će biti diskriminirane zbog takve reakcije,ponovo će nam prodavati maglu da je "samo 8" bilo dobrih,kao do sada fenomen "samo 3 dobre jajne stanice",
opet će se višak bacati...
Pitam se do kada tako i da li će ikada naši liječnici prestati koketirati sa Kaptolom i "embrijima",a početi se baviti pacijentima i našim dijagnozama?
tonili i Gabi25, bile ste izvrsne kao i uvijek.
Prof. Vrčiću, sramoto, bili ste i ostali oličenje korumpiranog MPO odjela Petrove bolnice na čelu sa prof. Šimunićem, neka Vas bude sramota, bitan Vam je samo osobni interes!!!
Nismo išli na isti fakultet,e pa Vrčiću,nismo mi išle ni u HLEBINSKU ŠKOLU!
da, to psihološko savjetovanje, ako je obavezno ima nečeg tutorskog, nametnutog. kao da ste balavice koje nisu svjesne u što se upuštaju. kao da žene nisu sposobne odlučiti što žele i pod koju cijenu (pa i po cijenu "bacanja viška") nego im država kao pater familias treba držati pridiku.
gledala i jako sam razočarana.
pitam se u kojoj ja to zemlji živim?
koje bahato ponašanje, koji ego, onako na hrvatski lječnički način, svisoka, bez da sugovorniku daš doći do riječi.
falilo mi je samo da dotični iskoči ispred kamere i počne vikati "i ja sam bio embrij".
vama su zdravlje i prava neplodnih parova u interesu malo morgen.
Meni to psihološko savjetovanje nije ni najmanje OK, ja i mm smo za njega morali recimo tražiti slobodan dan jer se to obavlja u bolnici u jut. satima a bolnica nam je udaljena sat vremena od kuće Na testiranju (da dobro ste pročitali) mi nije bilo ni ugodno ni zabavno i tu smo ja i mm proveli još nekih sat vremena...i na kraju smo dobili nalaz psihologa na kojem piše provedeno je psihologijsko savjetovanje para koje uključuje usmjereni klinički intervju i psihološko testiranje kojim je zaključeno da je afektivno ponašanje para zadovoljavajuće, bez anksiozno-depresivne simptomatologije itd.
Pa recite vi koji smatrate da je ovo uredu što je to točno po vama uredu, kao prvo troše se novci bezveze, mi izostajemo s posla također bezveze, a nakon tog testiranja nismo bili niti ispunjeni niti zadovoljni niti smo otkrili "toplu vodu". Više su mi pomogli savjeti i podrška forumašica nego one psihologinje!
Mimi pa to je strašno, ajd mi bar nismo nikakve testove popunjavali, no to opet govori o tome koliki je to apsurd jer svako je radio po svom, neko je samo napisao par riječi i to dobro naplatio, neko se potrudio porazgovarati na način da se ne osjećaš kao pod povećalom ili na testiranju a neko se bome usudio i testirati parove.Pitam se testiraju li one koji ostvaruju neželjene trudnoće čija djeca završavaju u domovima i što je još gore u kontejnerima!I to još prodaju pod pojmom pomoći pacijentima!Strašno!
E moj Vrčiću! Da si se zakopao u očima pacijenata, bo'me jesi! Jeleni skidam kapu, mogao bi se s tim svojim fakultetom ugledati malo na nju! Žao mi je da nisi i ostao embrij...
Jučer sam ostala bez neta (koji i dalje šteka) pa sam se do sad mrvicu ohladila, sva sreća!
Dr. Šimunić i dr. Vrčić, ekipa iz Petrove. Pa zar u HR nema drugih MPO liječnika, osim ovih iz Petrove? Radili prošli zakon, rade i ovaj. Čemu se čuditi ovakvim rješenjima. Čudim se samo ministru što je ponovo istu ekipu za izradu zakona izabrao.
Kome ćeš se pobunit,biologu koji se izdere na tebe bez razloga,ili doktoru koji ti kaže ajde u Zg ako ti se nesvidja,uostalom najmanje je splićana na firulama.
Poznavajući dr.Vrčića sigurna sam da on istinski misli da radi u interesu pacijenata a druga je stvar što to nije ono što mi želimo. Priču o fakultetu sam već jedne prilike čula iako moram reći da uvažava i prijedloge pacijenata. Zna li se šta o dobnom ograničenju i smanjivanju broja postupaka preko HZZO-a? Što se tiče psihološkog savjetovanja bilo bi najbolje ono što je i sam rekao, da imaju novaca zaposliti jednog psihijatra koji će nam uvijek biti na raspolaganju.
Možda bi se prof. Vrčić onda stvarno trebao zamisliti nad tim što on istinski misli da radi u našem interesu,
a ja ću pokušati još jače istinski željeti da ne dobijem u svakoj stimulaciji 15-ak stanica,možda upali.
On je davno studirao na tom fakultetu, a mi svakodnevno prolazimo kroz postupke i sigurno bolje od njega znamo kako nam se tijela ponašaju. Isto tako, internet nam je omogućio da se i educiramo. I što sad, zato što ne znam nabrojat sve dijelove tijela na latinskom nisam kompetentna???? Ma nemojOn se educirao isto kao i ja, osim što on ne može iz svog iskustva reći kako žensko tijelo funkcionira, a ja mogu. Znači uz teoriju, ja imam i praksu, a on nema. I tko je sad tu školovaniji????? Joj kako mi na jetricu idu ti dr-i sa sindromom boga
:zbljuv: :zbljuv: :zbljuv: :zbljuv: