Results 1 to 28 of 28

Thread: Jakna od perja

sonči's Avatar

Default Jakna od perja

Imam janu od perja i htjela sam je jednostavno oprati u veš mašini na skroz laganoj temperaturi, ali mi je prijateljica rekla koja ima isto takvu jaknu od perja da ju je oprala i da su joj se napravile grude u jakni. Da li vi takve jakne perete doma i kako?
    Ja se sad ne usudim jer mi stvarno lijepa a bogami i skupa pa da je sad zeznem!

sonči's Avatar

Jaknu sam mislila (lapsus)

zasad skulirana's Avatar

Nemam jer koga god poznam da ima jaknu od perja ispusta perca za sobom...

I ja znam priju koja ju je oprala i dobila grude....ja bi to odnjela na kemijsko i bila mirna....

Ares's Avatar

Ja sam svoju zeznula, ne znam da li je od pranja, ali je sad neupotrebljiva....dakle, od tada izbijaju stalno neke žute mrlje, oprala sam ju nekoliko puta, dala i u praonicu, ali rezultat je uvijek isti pri vlažnom vremenu izbijaju žute mrlje, inače jakna je bijele boje.
    Vidjela sam na netu da ima čistionica koje peru jakne od perja, npr. ova http://www.lemia.hr/kemijske/
    Last edited by Ares; 06.03.2012 at 15:45.

Jurana's Avatar

Grude se naprave dok je perje mokro, ali ako je u sušenju češće protreseš, neće ostati. Stavi jako malo deterdženta i isperi je barem dvaput jer znaju ostati "oblaci" od praška. Objesi je na žicu i svako malo preokreni, odnosno, ako si je objesila za donji porub, sljedeći put je objesi za ramena i stalno tako izmjenjuj.
    Kemijsko je nerazumno skupo.

Perem je svako toliko u mašini kao i ostali veš, na 40 stupnjeva i nikakvih problema, nema gruda niti ičega.

winnerica's Avatar

Ja sam uspjela dvije takve jakne zeznuti u perilici, od sad nosim u čistionu

perem u mašini, na 30 s nekim praškom za osjetljivo, dobro iscentrifugiram, u sušenju te grude koje se naprave rastresam.
    perem kad je vani jako vruće ili sušim blizu radijatora jer se perje usmrdi ako je predugo mokro.

Moja drugarica ima perjanu i samo znam da kad je pere zamoli komsinicu da osusi kod nje u susilici. Jakna joj super izgleda a cesto je pere jer je bela.

Banned

da kod tih pernatih sušlica je u biti najbolje rješenje. operem ja naše i na 40 C ako su previše zmazane i ne koristim prašak za njih nego gel baš radi tih flekica od praška i radi ispiranja.

nakon toga je dobro protresem sa svih strana, i ubacim u sušlicu sa lopticama i ispadnu ko nove.

jedna muževa je malo zeznutija pa je moram nakon sušenja još jednom ali samo na jedno 30 min osušiti i onda je super pufasta ko i kad je bila nova.
    Last edited by moia; 06.03.2012 at 16:56.

Osoblje foruma spajalica's Avatar

perem je na 40. s detergentom za perje, kupljenim u muelleru. rukave namazem opal pastom.
    nakon pranja odmah ide u susilicu.

ljudi peru s teniskim lopticama koje razbijaju nakupine perja. mene nervira to lupanje.

sonči's Avatar

Nemam sušilice tako da ništa izgleda od pranja kod kuće. Jakna nije čak ni prljava (crna je pa se ne vidi)
    nego bi je samo osvježila jer sam na poslu pokupila razne mirise a to me smeta!
    Last edited by sonči; 06.03.2012 at 18:16.

kinder's Avatar

Perem je na programu za perje, stavim ajko malo praška, bez omekšivača. Sušim u sušilici na programu za perje sa teniskim lopticama.

Kad je izvadim iz sušilice ne bude potpuno suha, perje malo protrljam prstima i ostavim još da se suši u sobi dok ne bude potpuno suha.

Davor's Avatar

Perje nemam već neko vrijeme u kući, ali dok sam imao pralo se sve u perilici i sušilo u sušilici. Ako nije paperje (pahuljica) nego baš perje, onda dolazi prilično masno i nakon nešto vremena se užegne. Ima lijeka: veća količina deterđenta.
    Gore spomenute fleke nastaju radi loših svojstava materijala u kojem se perje nalazi. Moja filozofija je da ako odjevni predmet ne može preživjeti perilicu i sušilicu, to znači da se radi o smeću za koje je bolje da je svoju ružnu stranu pokazalo u privatnosti doma nego nekog kišnog dana kad ti je važno dobro izgledati.

domy's Avatar

i ja sam svoju i od klinaca monticu od perja već dosta puta prala u veš mašini na 30-40 i sušila u sušilici i sve je bilo ok

sušilica mi je zakon za jakne od perja

KayaR's Avatar

Prala sam perjane jakne,i nikada mi nakon susenja nisu izgledale kao nove
    Nekako su se sasle i ni nalik pufnastom izgledu od pre...
    Zar ne pise na etiketama da perje ne ide u susilicu?
    Ako ide,odmah idem oprati i u susilicu s njom!
    Cene hemijskog su hm...zato i odlazem...

winnerica's Avatar

Quote Originally Posted by spajalica View Post
    perem je na 40. s detergentom za perje, kupljenim u muelleru. rukave namazem opal pastom.
    nakon pranja odmah ide u susilicu.

ljudi peru s teniskim lopticama koje razbijaju nakupine perja. mene nervira to lupanje.
    Samo da upozorim da je ovo opasno raditi jer tenis loptice iskrive udarcima bubanj perilice, tako da umjesto 50-ak kn potrošenih za čistionicu imate puno skuplji servis perilice...

Davor's Avatar

Mislim da je rizik mali, jer ni perilica kojoj se bubanj iskrivi od dvije tenis loptice ne vrijedi puno više od 50kn.

ja malcu cesto perem pernatu jaketu u mašini jer je bijele boje, perem je na 40 stupnjeva, program za tamnu robu, stvore se grude, ali ih bez problema, iako je totalna tlaka, iz vani u nekoliko puta razvučem.

winnerica's Avatar

Quote Originally Posted by Davor View Post
    Mislim da je rizik mali, jer ni perilica kojoj se bubanj iskrivi od dvije tenis loptice ne vrijedi puno više od 50kn.
    Ovo se ziher varaš jer se radi ipak o velikoj brzini pranja i centrifugiranja (ofkors, zavisi koju imaš perilicu). Pa operi tak više puta... rezultat ćeš vidjeti.

jelena.O's Avatar

ja sam prala normalno do 40 kad su bile u kući, već dugo smo sve perje makli iz kuće,

imaš i onu praonicu perja kod cibone

winnerica's Avatar

Peru perje i u Kačićevoj kod br. 6.

Ne znam, ja i patike perem u mašini, moj bubanj je sasvim ok

Kod nas ko u Davora, koji predmet ne podnosi upotrebu, on je ukras

btw, odustajem od neperive odjeće već pri kupnji (najčešće)

P.s. jakne od perja perem, prevrćem, pretresam, kroz vanjsku tkaninu napipavam grude pa razdvajam, i sve to tijekom burnog vremena

Perjanicu sam odnila na kemijsko, divota jedna, em što miriše, em što je napuhalo

Jakete ću i dalje prat kući, preskupo bi mi bilo ovo drugo, nisu baš sasvim fensi

Bodulica's Avatar

Meni je za pernate jakne sušilica nezamjenjiva. Stavim jaknu zajedno s par teniskih loptica i bude kao nova, bez ikakvih gruda.
    Radim to već godinama i sušilica još šljaka...

kikic's Avatar

Normalno perem dječije, muževu, moju jaknu i nikad nije bilo problema. Sušim na zraku kao i ostalu robu, kad se izvadi iz mašine perje se skupi ali kad se osuši sve je kao prije

jelena.O's Avatar

Oprala sam klinkinu jaknu,stavila je prvi na sušilo preko dana,a sad je već drugi dan na afingeru .osjetim par grudvi povremeno to rastresem.kaj ne zanima : mislila sam je stavit u vreću s zimskom oblekom,smijem li uopće,ili će se to još više ne pitati?