Pozdrav,
mama sam jednogodišnjeg prematurusa rođenog u 28. tjednu trudnoće sa 790 grama i 36 cm. Prijevremeni porod morao je biti izvršen zbog insuficije placete i zastoja rasta. Dijete je imalo krvarenje prvogs tupnja, ali srećom, nema nikakvih zdravstvenih posljedica. Motorički razvoj mu, naravno, kasni 3 mjeseca, dakle za onoliko koliko je ranije rođen. S obzirom da je dijete neurorizično zadnjih godinu dana redovito na kontrolama kod fizijatra (dva puta smo bili hospitalizirani) i educirani smo za vježbanje s djetetom kod kuće. zbog ekstremnog prematuriteta i slabog imuniteta dijete svaki mjesec tijekom ovih zimskih mjeseci prima Synagis - imunoglobuline koji ga štite od težih respiratornih bolesti.
S obzirom da mi uskoro ističe porodiljni dopust (uključivši i onih 3 mjeseca za kolikom mi je produžen porodiljni s obzirom na prijevremeni porod), skupila sam medicinsku dokumentaciju i tražila od HZZO-a da mi produži ostanak uz dijete do 3. godine djetetova života. Nažalost, dobila sma odbijenicu na koju imam pravo uložiti žalbu u roku od 15 dana.
Jedan liječnik mi je rekao da nije čudno da su me odbili jer u zadnje vrijeme svih odbijaju radi vladinih mjera štednje, prijetnji MFF-a i slično. Navodno odbijaju i roditeljima čija djeca imaju cerebralnu paralizu!
Ja sam sretna da je moje dijete zdravo i ne želim se previše žaliti, ali mislim da nije u redu da u vrtić s godinu dana moram poslati neurorizično dijete koje sa svojih 13 mjeseci zbog prematuriteta i zastoja rasta teži samo 7,5 kg!
Zanimaju me iskustva ostalih roditelja.
S.