Pokazuje rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Potvrda s porezne

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno Potvrda s porezne

Prvo, nisam znala jesam li na pravom mjestu. Nekako mi više za ovdje nego za pravne...
    Uglavnom. Jučer sam išla u općinu u Gajnice po potvrdu za 2011. za DD.
    I dođem tamo i kaže teta meni kako mi ne može dati potvrdu za muža, da joj blokira.
    I sad o čemu se radi.
    MM radi kod malo večeg privatnika već 6,5 godina.
    Cijelo to vrijeme radi na određeno.
    Kad prođe onaj neki zakonski rok, kada je poslodavac dužan prijaviti radnika na neodređeno, on fino promjeni ime ili sjedište firme, i opet dalje na određeno.
    I sada...u prvom je mjesecu tako MM dobio pola plaća isplaćene od firme jednog imena, a pola plaće od firme drugog imena (ne znam je li ovaj put mjenjao sjedište). Sve ostalo je normalno dobivao plaću od ove "druge" firme.
    I to je razlog da oni njemu ne mogu dati potvrdu.

Može li meni netko objasniti kakve su to bedastoće, jer ja ne vidim nikakav normalan i objašnjiv razlog za blokiranje potvrde? Mislim, stvarno svašta.
    Kaže meni teta da mora prijaviti porez za 2011. (jučer bio 06.03) pa da onda....Ja je gledam i ne vjerujem kaj ova priča. Pa tak mogu dočekati zimu!!!
    I ok, mi smo predali zahtjev za povrat poreza zbog djece, jer sam ja bila na porodiljnom, ali kaj recimo da nismo prijavili?
    I ništa, kaj ću ja sada, odem ja na HZMO danas, odnesem to kaj su mi dali i IP kartice od muža i kažem im kak stoje stvari. Veli meni teta da nisam prvi slučaj i isto se čudom čudi cijeloj priči.
    MM nema obrt, nema firmu, ne radi honorarno.
    I sad sam ja tam napisala da hoću da oni po službenoj dužnosti traže potvrdu (???!!!!), ali da će to sve onda trajati (čekanje isplate i rješenja) možda i do 7. mjeseca.

Je li netko upoznat s ovim nebulozama s porezne?

Posljednje uređivanje od ana.m : 07.03.2012. at 23:22

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ako je u isto vrijeme bio prijavljen u dvije firme onda je obvezan podnjeti Prijavu poreza na dohodak i vjerojatno dok se prijava ne verificira ne možeš dobiti potvrdu. Drugi razlog ne vidim.

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

kako sam shvatila on nije bio istovremeno u dvije firme, tako da nije tu problem.
    jedino što mi pada na pamet je da su napravili grešku kod obračuna plaća pa su u tom 1. mj kad ima plaću od 2 poslodavca, oba poslodavca iskoristila osobni odbitak
    (je li mu os.odbitak iskazan u tom mjesecu na oba IP-a?). to bi svakako blokiralo unos IP-a.
    u tom slučaju trebaš se javiti onome tko radi obračun plaća za te 2 firme ( pretpostavljam ista osoba za obje) i pitati jesu li im verificirani IP obrasci za tm-a.
    poslodavac je dužan do 31.01. neke godine predati IP-ove za sve radnike na pu, i u roku par dana dobije mail sa pu jesu li ti obrasci u redu i prihvaćeni, u slučaju greški treba ponovno poslati ispravljen obrazac.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Istovremeno ne znaci doslovno istovremeno, vec u istom poreznom razdoblju i bez obzira da li su poslodavci pazili na to da ne koriste olaksice uduplo, prijava se mora podnijeti.
    Samo sto to nikad ne objasne na tv-u u vrijeme poreznih prijava, vec bljezgaraju svasta pa se ljudi nadju u problemima.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

2.1. Porezni obveznici koji obvezno podnose godišnju poreznu prijavu

Članak 39.

(1) Godišnju poreznu prijavu obvezno podnosi porezni obveznik ako u poreznom razdoblju ostvari:

1. dohodak od nesamostalnog rada iz članka 14. ovoga Zakona kod dva ili više poslodavca istodobno i/ili,
    sa:
    http://propisi.porezna-uprava.hr/ind...20na%20dohodak

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •