Stranica 18 od 25 PrviPrvi ... 81617181920 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 851 do 900 od 1245

Tema: Što očekujete od uvođenja zdravstvenog/spolnog odgoja u školi?

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj zmaj prvotno napisa Vidi poruku
    ovo mi je interesantno
    postavlja se smisao takve edukacije, ako će djeca učiti oprečno
    i što ako dijete ne usvoji ono što sluša u školi? dobit će jedan? neće proć razred? na neki način će se sankcionirati?
    Ne kužim što ti je interesantno, smisao javnih škola u sekularnim državama je da sva djeca imaju jednak pristup obrazovanju i znanju, a ono se temelji na informacijama koje nisu proizašle iz vjerovanja, već ih je netko nekad istražio, dokazao ili postavio kao teoriju.
    Ti doma možeš djeci reći da vjeruješ da je Pitagorin poučak glupost, da Inke, Maje i Asteci nisu nikad postojali, da mozak ima oblik trokuta, da će im se sasušiti ruka ako masturbiraju, da su žene i muškarci dio binarnog sustava na kojem svijet počiva i tako dalje. Ali javne škole imaju obavezu poučavati znanje, a ne vjerovanje.
    Djeca često čuju oprečne stvari (pa i od strane same crkve) pa se znaju nositi s time. Ako su naučeni razmišljati.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

nego, dapače, više od ikog, od vas koji razumijevate što znači tolerancija, očekuje se podrška u izbornosti, ili, bar je ja očekujem
    na osnovu cega ocekujes podrsku? na osnovu one iste koju mi svakodnevno dobijamo od vjernica poput tebe?

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

na neka pitanja unazad koji post već su dani odgovori
    na posebno lijep način o tom je psala Zdenka
    pa ak vidi ovaj moj post, ja je molim da opet lijepo pojasni u čem je problem
    iz jednostavnog razloga što ona to tak lijepo zna izreć
    na sve drugo, ostalo je pitanje koje sam postavila a vezano je uz pravo na odgoj..hoćete li onima koji nisu vaši istomišljenici dopustiti pravo da biraju i odgajaju vl. djecu?
    kao, sve se slažete s tim,a s druge strane očekujete da država vrši pritisak na nas i nameće ono što premnogi ne žele

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    na osnovu cega ocekujes podrsku?
    na osnovu tog da su ti prepuna usta tolerancije i prava na izbor

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

znaci, ti trazis toleranciju od nekoga tko je tolerantan a ti, posto, nisi tolerantna, ne moras biti?

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ne znam kako drugacije odgovoriti a da ne zvuci sarkasticno

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

oprosti, koga ja to ne toleriram i na koji način?

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

zmaj, ja razumijem roditelja koji kaze "nisam siguran hoce li sadrzaj biti odgovarajuc dobi moga djeteta i ne zelim da mom djetetu netko drugi prezentira(ubaci rijec)". roditelji valjda mogu i pitati ucitlje i profesore sto ce tocno, kada i kako uciti.
    je li sporan dio o seksu, ili o drugacijoj seksualnoj orjentaciji?

spominje se 12 sati godisnje i cetiri podrucja, ne vjerujem da ce biti jako opsezno gradivo.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

oprosti, koga ja to ne toleriram i na koji način?
    taj odgovor i dalje cekam od tebe. sto ti se tocno u zdravstvenom odgoju ne svida ?

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

aha
    u tom grmu leži zec
    moje "nesviđanje" se proglašava netolerancijom il, ne daj bože, nečim gore??

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

samo sam nastavila sa razmisljanjem.
    ajmo ponovo. trazila si podrsku "u izbornosti", pretpostavljam, da biras hoce li ti dijete ici na zdravstveni odgoj. mc te pitala na osnovu cega ocekujes podrsku, na sto si ti odgovorila da su joj puna usta tolerancije i prava na izbor (malo nisko, nije li)? ok, ja sam ubacila toleranciju no na to se svodi, zar ne? tolerancija razlicitosti. tolerancija prema vjerskoj i spolnoj orjentaciji.

a nastavila sam na svoj tijek misli - nije rijec o seksualnom odgoju nego zdravstvenom, i pitala sam te sto ti to tocno ne dogovara? ili ne svida, ili ne odobravas, sto god, ne igramo se rijecima nego razgovaramo.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Bez obzira na predmet i njegov program, da kojim slučajem moji klinci izaberu partnera/icu istog spola, kupila bi im avionsku kartu u jednom smjeru do prve države gdje neće biti izvrgnuti ovakvoj "toleranciji". Ne bi ih vidila svaki dan, ali bi mirnije spavala.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj la_mama prvotno napisa Vidi poruku
    Bez obzira na predmet i njegov program, da kojim slučajem moji klinci izaberu partnera/icu istog spola, kupila bi im avionsku kartu u jednom smjeru do prve države gdje neće biti izvrgnuti ovakvoj "toleranciji". Ne bi ih vidila svaki dan, ali bi mirnije spavala.
    X

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj la_mama prvotno napisa Vidi poruku
    X!

Ja bi samo pitala zmaj što bi ona učinila u tom slučaju.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Prestanite se seliti (ili svoju djecu). Rijesimo stvari tu gdje zivimo!
    i vratimo se na temu :kez:

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Storma, stvar se ne može riješiti tu gdje jesmo i pritom imati iskren odnos prema samom sebi, prvenstveno, a onda i prema drugima. A o životu bez osuda da ne pričam.
    Za razliku od većine koja je na ovu temu napisala hrpu komentara, a kojima je ovo čista hipotetika, mojoj obitelji je ovo realnost.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

na neka pitanja unazad koji post već su dani odgovori
    na posebno lijep način o tom je psala Zdenka
    pa ak vidi ovaj moj post, ja je molim da opet lijepo pojasni u čem je problem
    iz jednostavnog razloga što ona to tak lijepo zna izreć
    na sve drugo, ostalo je pitanje koje sam postavila a vezano je uz pravo na odgoj..hoćete li onima koji nisu vaši istomišljenici dopustiti pravo da biraju i odgajaju vl. djecu?
    kao, sve se slažete s tim,a s druge strane očekujete da država vrši pritisak na nas i nameće ono što premnogi ne žele
    Vidiš, zmaj, ne razgovaramo na isti način. Ti ne daješ obrazloženja za svoje stavove, već pozivaš druge da ih objasne umjesto tebe.
    U diskusiji poput ove snaga ne leži u lijepom pisanju i slaganju lijepih rečenica, već u argumentiranju stava pa ako misliš da je Zdenka potegnula argumente s kojima se slažeš ili ih smatraš dobro obrazloženima (a ne zato što su lijepo napisani), onda ih barem citiraj.

Ne znam kako više da ti objasnim da ti svakako imaš pravo na odgoj svog djeteta, ali da će ono - pohađanjem javne škole - svakako biti izloženo informacijama među kojim će možda biti i neke s kojima se ti ne slažeš, kojima ne vjeruješ ili s kojima nisi upoznata. I pomiri se s tim pa mu doma onda ti lijepo sve drukčije objasni ako želiš i znaš.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Čitam zadnjih par strana, i nisam našla nijedan suvisao post koji polemizira sa vjerničkim svjetonazorom i kritikom rodne teorije i programa zdravstsvenog odgoja, osim ajme meni, joj, kolutanje očima i jao, iz čega ja čitam da jednostavno nema argumenta kojim bi se dao normalan i opravdan razlog da se kurikulum koji je preko noći uveden u škole podrži.

On nema legitimitet, iza njega ne stoji demokratska većina, nije proceduralno proveden, ne prezentira vrednote svih članova društva i duboko je kontraverzan. Takvih programima, nepromišljenim, zlonamjernim i moralno upitnim nije mjesto u školama.

O svemu treba otvoreno razgovarati, pa tako i o ovom programu, a to ne ide preko noći i nekome iza leđa. Stvarno se nadam da će vjernici i ljudi koji misle svojim glavama haltati ovaj program, jer ako nam mogu ovako podvaliti kukavičje jaje jedan dan, nema razloga zašto sutra ne bi uvalili i nešto drugo.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Komegod je stalo do demokracije i ljudskih prava mora reagirati u najmanju ruku na nelegitimnost postupka kojim se ovaj kurikulum uveo - o tome se, vjerujem, svi možemo složiti. Jer ako se ne složimo, onda stajemo iza ljudi koji nelegalno i antidemokratski postupaju - čime si dajemo autogol, ma koje vjere ili nevjere bili.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    Uvijek se može otvoriti drugi.
    Ostala sam u čudu čitajući dokle ste vi stigli teoretiziranjem o rodu, spolu, šok totalni,
    pa neće se valjda o tome fantazirati u školi, valjda će par stvari reći, da postoje takvi i takvi i da kao uređeno, civilizirano društvo trebamo imati pristojan građanski, dobrosusjedski suživot. Ne?
    Šta se toliko ima filozofirati o spolu i rodu,
    što bi mi sad s tim u praksi?
    Onaj švedski vrtić iz Zdenkinog linka mi je bolestan zbog nevjerojatnog pretjerivanja, dovođenja do apsurda nečega što postoji, ali nije ni blizu tako rašireno kako se priča/piše, no eto im tamo.

Ja o tome imam zdravoseljačko razmišlanje.
    Kad se rodiš, upisuješ se u maticu rođenih, tamo imaš ime/prezime, spol M ili Ž. Samo dvije kućice.
    Gotovo. M ILI Ž.
    Nema kućica LGBTQ,Ž, NJ, LJ...
    Pa ne može se država baviti tvojim unutarnjim stanjem, kako ti osjećaš, kako živiš, kako se izjašnjavaš, što preferiraš, tko ti se sviđa, komu ili čemu si sklon...
    Neće valjda upisivati srednji rod- ono, it, zar to nije nekakva degradacija čovjeka, da si it?

Pregleda te pedijatar, vidi vanjska spolna obiležja i upiše spol - Muško ili Žensko, jednako svima.

(Opalila bih ja i novčanu kaznu onim šaljivdžijama što u popisu stanovništva pišu da su Klingonci i sl., izjasni se ti lijepo ko Klingonac, a onda kod njih ajde i popravljat zube i operirat slijepo crijevo.No, nije to tema.)

Po pitanju rodnog identiteta sjetim se one kćeri od Cher, prvo je bila curica, onda je Cher bila užasno razočarana jer se mala izjasnila da je lezbijka.
    Tako je živjela par godina.
    No, kasnije se pokazalo da ona uopće nije lezbijka nego je zapravo muškarac zarobljen u ženskom tijelu pa da bi ostvarila svoj rodni identitet išla je na operacije. Tek kad ih završi (ili je možda već gotovo), dobit će i potvrdu da je muško koje voli ženske.
    Dakle, preko djevojke, lezbijke, dođe ona do muškarca, heteroseksualca.

Nije prva ni jedina, oduvijek je toga bilo, sjetite se djevojčice Srne iz naše lektire, ima ih dosta koji zapnu na pola tog puta, nemaju za operaciju, a država im ne prizna identitet, onaj kako se osjećaju nego piše onaj po rođenju.
    Trebalo bi im omogućiti operaciju (ako nije hir) jer mislim da je preteško biti zatočenik u vlastitom tijelu i spolu (gledala sam onaj film s De Nirom, baš sam bila ganuta onim transvestitima).

No, to su sve varijacije, tko bi dokučio koliko je tu toga urođenog, što su naknadne sklonosti, dovoljno je razvijati društvo u kojem će svi nesmetano živjeti, uz uvažavanje i poštivanje kao čovjeka i građanina.

Ništa od toga ne bih nazvala bolešću, ali da je otklon od prirodnog, uobičajenog, jest, u smislu "savršeno prirodnog", kao što je savršeno da nemaš kromosomski poremećaj, a otklon kad ga imaš,
    prirodno je da imaš sve prste na rukama, a otklon kad ih nemaš,
    tako je priroda uredila, radi produženja vrste, da se većina jedinki rađa sa sklonošću suprotnom spolu jer im to jedino jamči reprodukciju i opstanak vrste.
    Mi smo tu ljudi da prihvatimo jedni druge i da uredimo društvo onakvo i kojem se svaki odmak od tog pravocrtnog uvažava, poštuje i prihvaća, ali ne da se sad rade tko zna kakve varijacije na temu.

Društvo će te prihvatiti, treba te prihvatiti, kad se rodiš s jednom nogom, ko što reče moja kćer, ali te neće prihvatiti HNK-a da budeš primabalerina.
    Ja mislim da odgoj i zakoni temeljeni na europskoj misli i garantira, i da tako treba biti. I normalno je da tako bude. Nema tko što koga niti kritizirati, niti zvati na red, niti maltretirati. Ali, dati medalju ili hvaliti jer si zapeo na pola puta - naravno da ne, kao što niti mene ne treba staviti kao sliku zdravlja i normalnosti jer ja ne mogu mlijeko i sir jesti, pa da se ja ne osjećam zlostavljano kad svi govore da se jede jogurt, a meni baš škodi. Kad svi jedu cheescake, mene svi žale, s pravom.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Ne znam koliko je to žaljenje s pravom... niti koliko ti je usporedba na mjestu... ali te nitko nije osudio ili izopćio zbog toga.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam koliko je to žaljenje s pravom... niti koliko ti je usporedba na mjestu... ali te nitko nije osudio ili izopćio zbog toga.
    Mojca, ljudi koji hoće poniziti, uvrijediti ili se pokazati pametnijima od drugih u stanju su vrijeđati, pametovati ili omalovažavati i po osnovi intolerancije laktoze, vjeruj mi. Događa se da ti ljudi kažu na npr. nema maslaca, da vide hoće li ti stvarno biti loše. Svega ima... ali ljudi su takvi, neki su bolji, neki su lošiji...

Uostalom, ljudi vrijeđaju po svim osnovama, uključujući govorne mane, frizurure ili tako nebitnih obilježja kao što su ljepota, debljina... na TV-u u prime time-u često se izruguju debljim ljudima, i to prođe kao normalna stvar.

Ideja da su homoseksualne osobe na posebnom udaru je alibi za koješta, dok u stvarnosti možeš pogledati listu uglednih osoba homo-sklonosti - jako duga lista. Opet ću ponoviti, dosadna sama sebi - homoseksualne osobe s kojima sam rasla i koje su bile u mojoj okolini nisu ništa sretnije ili nesretnije, prihvaćenije ili manje prihvaćene od drugih. To više ovisi o karakteru i tome koliko je netko dobra i poštena osoba prema drugima, nego koga ljubi. I to tako i treba biti.

Svako doba ima ideju da treba nekoga osloboditi - u socijalizmu se vjerovalo da trebaju vladati siromašni, u nacizmu Arijevci, a sada - nekakvi liberalni gender-free ljudi...

Što zapravo trebamo? Društvo temeljeno na ljubavi, toplini i podršci i snažnu obitelj.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    homoseksualne osobe s kojima sam rasla i koje su bile u mojoj okolini nisu ništa sretnije ili nesretnije, prihvaćenije ili manje prihvaćene od drugih.
    Ali su manje slobodne, jednako kao i ti kad uđeš kod Vinceka. S jednom sitnom razlikom, ti ćeš svoju neslobodu puno lakše preživjeti.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ali nisu sve obitelji snazne. i djeca nece to dobiti unutar obitelji. i treba im ponekad netko drugi da ih uputi i da im kaze: zavrjedjujes ljubav i podrsku samim svojim postojanjem.
    a dio programa se bavi i time, zar ne?

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Što zapravo trebamo? Društvo temeljeno na ljubavi, toplini i podršci i snažnu obitelj.
    A s ovim bi se složila i dodala bezuvjetnoj podršci... s tim da je moj pojam snažne obitelji vjerovatno u mnogočemu različit od tvog...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

i jos jedna razlika. jako dobro znam sta znaci kad nesto ne smijes jesti. no to nije bila moja srz, moje bice. to je bio dio mene. to sto netko nije prihvacao da ja ne smijem pojest komad kolaca i ko dijete me nagovarao da pojedem jer sta ce mi biti, nije negirao mene kao osobu.
    kod spolne orjentacije se negira.
    u tome je razlika i zbog toga mi je to dvoje neusporedivo.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ideja da su homoseksualne osobe na posebnom udaru je alibi za koješta, dok u stvarnosti možeš pogledati listu uglednih osoba homo-sklonosti - jako duga lista. Opet ću ponoviti, dosadna sama sebi - homoseksualne osobe s kojima sam rasla i koje su bile u mojoj okolini nisu ništa sretnije ili nesretnije, prihvaćenije ili manje prihvaćene od drugih. To više ovisi o karakteru i tome koliko je netko dobra i poštena osoba prema drugima, nego koga ljubi. I to tako i treba biti.
    Ovo jednostavno nije istina. Voljela bih da si u pravu, ali jednostavno smo mi jos uvijek daleko od toga da homo osobe budu jednako prihvacene kao heteroseksualci. Zasto onda puno njih krije svoju orijentaciju ako je sve tako ruzicasto? Vidis li ih da ulicom hodaju zagrljeni mozda? Mozda si ti to u Zg i dozivjela, ali bome ja u ovim mojim krajevima nisam. Ne moram ni podsjecati kako su prosle one parade u Splitu.
    Posljednje uređivanje od Bodulica : 01.11.2012. at 22:08

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Nemam nekako ni snage ni volje probati argumentirati svoj stav ali generalno mislim da uopce nije problem u sadrzaju tih par sati godisnje, ni o nacinu obrade i ukljucenim temama nego jedino i iskljucivo u zadiranju u "teritorij" koji si je odredjena ustanova prisvojila u gotovo cjelokupnom javnom prostoru i sad se nasla uvrijedjena sto je se vraca u njene realne okvire unutar sekularnog pluralizma u kojima nije i ne moze biti mjera icemu. A sto hrvatskom drustvu treba da licemjerno glumi jednoumlje na stavovima koje uopce nisu vecinski u smislu prakticne provedbe stvarno ne znam... Kao da nemamo precih problema nego glumatati u anakronoj predstavi "antemuralis christianum" kad je seks u pitanju dok sve ostalo ide ravno do dna...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Nemam nekako ni snage ni volje probati argumentirati svoj stav ali generalno mislim da uopce nije problem u sadrzaju tih par sati godisnje, ni o nacinu obrade i ukljucenim temama nego jedino i iskljucivo u zadiranju u "teritorij" koji si je odredjena ustanova prisvojila u gotovo cjelokupnom javnom prostoru i sad se nasla uvrijedjena sto je se vraca u njene realne okvire unutar sekularnog pluralizma u kojima nije i ne moze biti mjera icemu. A sto hrvatskom drustvu treba da licemjerno glumi jednoumlje na stavovima koje uopce nisu vecinski u smislu prakticne provedbe stvarno ne znam... Kao da nemamo precih problema nego glumatati u anakronoj predstavi "antemuralis christianum" kad je seks u pitanju dok sve ostalo ide ravno do dna...
    bas sam htjela zmajici odgovoriti na jedan post kontra primjerom.
    ja ne zelim da moje dijete ide u skolu na vjeronauk. smatram da mu uopce tamo nije mjesto.
    zelim da ide u crkvu. zelim da ga dozivljava odvojeno od skole, ne zelim da ga dozivljava kao izborni predmet, ne zelim da kao takav bude evidentiran u skolskom imeniku ili klnjizici, ne zelim da ima ocjenu i da ulazi u prosjek jer smatram da su to dvije odvojene stvari.
    zelim da ima svjetovnu i duhovnu naobrazbu nevezane jedna uz drugu.

i jel imam izbor? nemam. ako zelim da ide na vjeronauk, moram ju upisati u skoli.
    i tko me pita?
    di je tu ono moje pravo izbora? tolerancija? vecina, manjina?
    gdje?
    Posljednje uređivanje od leonisa : 01.11.2012. at 22:14

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Ali su manje slobodne, jednako kao i ti kad uđeš kod Vinceka. S jednom sitnom razlikom, ti ćeš svoju neslobodu puno lakše preživjeti.
    Nisam ja ništa neslobodna kad uđem u Vinceka. Jedem ili ne jedem. Moj izbor. Vidjela me jedna forumašica kako žderem bajadere na jednom rođendanu, pa mi uši opjegavile. Bila sam u PMS-u i trpala sam što mi je došlo pod ruke, dok mi nije došlo zlo. Ali, ne mogu ja ići u akciju da zabrane bajadere, Vinceka ili Dukat, ili da uvedu u školu tečaj o tome da svatko treba propitati svoje jedenje mlijeka, i da je to potencijalno loše, ograničavajuće i diskriminacijski prema meni da piramida zdrave hrane sadrži mliječne proizvode.

U svakoj bolnici, na svakoj svadbi, svakom rođendanu ja moram raditi iz sebe cirkus, konobari lome glavu što da mi donesu, pa donesu krivo - npr. nije im palo na pamet da vrnje za kuhanje ili malo parmezana spada u mliječno i tako dalje. Kad su svadbe ili proslave stvarno finim restoranima ja sam živi cirkus, i bude mi žao ljudi, slamaju se oko toga i uzmem im dragocjenih pola sata, jer ne žele da jedem neke žlundre i tako... to jest neugodno, i bilo je situacija kad sam odlučila da ću jesti suhi kruh i komad mesa (jer je i u salati dressing od jogurta... ili naribani sir, ili mozzarella...)... Ponekad i u gostima jednostavno ne jedem - jer ljudi mijese kruh s mlijekom, a u panirung stavljaju vrnje za kuhanje, u pire mlijeko... i tako do deserta.

Hoću reći - ljudi imaju svoje falinge, imaju svoje specifičnosti, spektar naših mogućnosti i nemogućnosti, naših preferencija i odbojnosti je ogroman - i ako to ikoga tješi, nisu homoseksualne osobe jedine koje se odriču, koje nemaju dostup do svega na svijetu, koje su problem i ruglo i nelagoda za druge u određenim situacijama. Svi žive s tim u većoj ili manjoj mjeri.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Najs post, ali promašila si ceo fudbal.
    Da ne misliš da te ne mogu razumijeti... mogu, bila sam stogi vegan neko vrijeme, znam o čemu pričaš. Ali i dalje mislim da si promašila ceo fudbal.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

no dobro, sad nam je bar jasno da je homoseksualnost bolest.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

a ovo dolazi s velikom figom u džepu, naime obitelj mora biti u skladu s definicijom jedne vjeroispovjesti, inače je niškoristi, a ni ljubav ni toplina ni podrška valjda ne postoje van okvira predviđenog tom istom vjeroispovijesti.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

joj ifigenija, malo je degutatno što nečije pravo na ljubav izjednačuješ sa alergijskom reakcijom na mlijeko

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa Vidi poruku
    joj ifigenija, malo je degutatno što nečije pravo na ljubav izjednačuješ sa alergijskom reakcijom na mlijeko
    A slusaj, ko im je kriv...pa nek potrpe malo. Bilo bi smijesno da nije zapravo jako zalosno.
    Netko neka ne jede mlijecno, neko neka se ne zaljubi i neka ne ljubi i sve ce biti savrseno. Samo da se ne talasa.

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

danas je dan kad se sjećamo mrtvih koje smo voljeli. prije dvadesetak godina umrla je jedna djevojka koja je htjela biti dečko. ne trebam objašnjavati koliko je osamdesetih bilo prihvaćeno da srednjoškolka može biti zarobljena u tjelu djevojke a osjećati se kao dečko. kad tu još dodamo majku kršćanku koja to nije mogla shvatiti, jasno je kako je njezin/njegov život završio.
    često pričam tu priču, s puno više detalja, jer se nadam da će roditelji djece bilo kojeg uzrasta bar pomisliti da je moguće da njihova djeca krenu putem kojeg im oni nisu namjenili. a ako spasim bar jedan dječiji život, spasila sam cijeli svijet, iako nisam mogla spasiti mog prijatelja - i sama sam tad bila dijete.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Povlačim jednu jedinu paralelu - a to je da nema legislative koja može čovjeka osloboditi od nekog odricanja, od toga da ne može imati sve i uvijek, i isto tako sa željom da ljude koji su vjernici, ili dijele neka od moralnih načela s vjernicima, potaknem da još jednom promisle o svojoj podršci ovom programu.

Vjerujem da je dobrim kršćanima, koji možda nikad nisu blizu izloženi ateističkom, feminističkom, pro-choice pokretu dovoljno da upoznaju, jako teško ili nemoguće iščitati što ovaj program implicite radi. Ljudi su blagonakloni, prostodušni u najboljem ljudskom smislu, otvorena srca i sa željom da budu dobri i tolerantni ljudi, i u tome svemu jednostavno ne mogu vidjeti kamo sve to vodi. Ne znam. Mislim, nažalost, da i većina ateističke populacije jednostavno ne zna i ne može vidjeti (možeš vidjeti samo ono što znaš) što pokreće i kamo vodi ovaj program, i filozofija koja ga nadahnjuje, i da je optimistična, tolerantna i humana podrška grubo pronevjerena. Žrtvuju djecu u potkrepu svojih agendi. Strašno! Nije samo stvar da će djeca biti okružena ideologijom koja je suprotna katoličkom svjetonazoru, pa onda katolici jednostavno mogu tražiti izborni predmet. Stvar je u tome da permisivnost, implicitne poruke i zakonski okviri stvarju ozračje u kojem su adolescenti i adolescentice doslovce gurnuti u svijet koji ih potiče da troše kontraceptive (iako su loši za njih), stupaju u odnose sa nezrelim dečkima i curama (što nosi podljedice koje nosi), i na koncu ogroman broj njih proživljava traume odbacivanja, abortusa, nepotrebnih eksperimentiranja u godinama kada je za njih najbolje da polako rastu i sazrijevaju u okrilju podržavajuće obitelji, pripremajući se za odgovoran ljudski odnos sa osobom sa kojom mogu živjeti u punini ljubavi, povjerenja i užitka.

Nije stvar da katolici žele za svoju djecu nešto drugo, nego jednostavno ljudski ne možemo pustiti da se djecu žrtvuje - moju, tvoju, svejedno čiju - da netko opravda grant od 10000 E, ili neku slobodarsku ideju bez potkrepe. Kao što bih reagirala da netko šamara dijete na ulici, reagiram i na ovo... nemojte da djecu napastvuju idiotskim idejama. Čuvajte ih.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    Ja se slažem da program bude izborni. Da budem malo zlobna - pa nek malo vaša djeca sjede na hodniku.
    mi samo to i tražimo. Izbor

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Bodulica prvotno napisa Vidi poruku
    A slusaj, ko im je kriv...pa nek potrpe malo. Bilo bi smijesno da nije zapravo jako zalosno.
    Netko neka ne jede mlijecno, neko neka se ne zaljubi i neka ne ljubi i sve ce biti savrseno. Samo da se ne talasa.
    Jesam li ja rekla da netko ne ljubi? Ja sam rekla da je sve to osobna odgovornost. I samo da problem manjine nije isključiva tema većine. Neka djeca uče da je jogurt dobar u školi, i da ga netko ne smije, a ne da se propituje jesu li svi skupa alergični u razredu. Tko je, zna to, bez brige.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ifi, al oni to i rade!
    prije koju godinu sam slusala curice dok sam sterala ves na balkonu cca 7. osnovne kako se koja hebala (tim rijecima), drugom prilikom ko je kome dilao koju drogu...
    to vec je oko nas i mislim da gore ne moze biti.
    to je dokaz da je roditeljski odgoj zakazao i da je potrebno uplitanje drzave.

mislim ja sam jos uvijek zgrozena.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Cemu toliki strah?

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

(vjernika)

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    ifi, al oni to i rade!
    prije koju godinu sam slusala curice dok sam sterala ves na balkonu cca 7. osnovne kako se koja hebala (tim rijecima), drugom prilikom ko je kome dilao koju drogu...
    to vec je oko nas i mislim da gore ne moze biti.
    to je dokaz da je roditeljski odgoj zakazao i da je potrebno uplitanje drzave.

mislim ja sam jos uvijek zgrozena.
    Leonisa, zašto misliš da je roditeljski odgoj zakazao? Mislim, što je tome uzrok? Kako da vratimo roditeljski odgoj na svoje mjesto?

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ja jos uvijek nisam... ne mogu suvislo pisati.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Storma prvotno napisa Vidi poruku
    Cemu toliki strah?
    mene nije, jer neka uce u skoli o jogurtu, vjerujem da ce mi kcer znati kada ga smije piti, bez obzira sta cula, kada i koliko cesto ga se nudi da se pije.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Mislim, nažalost, da i većina ateističke populacije jednostavno ne zna i ne može vidjeti (možeš vidjeti samo ono što znaš) što pokreće i kamo vodi ovaj program, i filozofija koja ga nadahnjuje, i da je optimistična, tolerantna i humana podrška grubo pronevjerena. Žrtvuju djecu u potkrepu svojih agendi. Strašno! Nije samo stvar da će djeca biti okružena ideologijom koja je suprotna katoličkom svjetonazoru, pa onda katolici jednostavno mogu tražiti izborni predmet. Stvar je u tome da permisivnost, implicitne poruke i zakonski okviri stvarju ozračje u kojem su adolescenti i adolescentice doslovce gurnuti u svijet koji ih potiče da troše kontraceptive (iako su loši za njih), stupaju u odnose sa nezrelim dečkima i curama (što nosi podljedice koje nosi), i na koncu ogroman broj njih proživljava traume odbacivanja, abortusa, nepotrebnih eksperimentiranja u godinama kada je za njih najbolje da polako rastu i sazrijevaju u okrilju podržavajuće obitelji, pripremajući se za odgovoran ljudski odnos sa osobom sa kojom mogu živjeti u punini ljubavi, povjerenja i užitka.
    Obzirom na to što te smeta u smislu kako kao društvo usmjeravamo svoju djecu, mislim da je bolje da svoju akciju okreneš prema medijima, političarima pa i crkvenom vrhu - jer su oni ti koji stvaraju konzumentsko okruženje u kojem je i seks samo još jedan objekt konzumacije. Ideja seksualnog odgoja u školama polazi upravo iz saznanja što se zbilja događa s mladima, kada stupaju u odnose i u kakvim uvjetima i kako im se može pomoći da budu bolje informirani i da svjesnije rade izbore u vezi sebe, svog tijela, seksa, kontracepije itd.

Jedno pitanje - na koji je način kondom štetan za bilo koga? Za pilule ili spiralu razumijem oprez. No kondom je ionako jedino kontracepcijsko sredstvo koje štiti od spolno prenosivih bolesti.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ifigenija, aj ti meni ukratko reci u cemu je razlog.
    mogu razumjeti da mislis kako ce zdravstveni odgoj u skolama dodatno pogorsati stvari, no vjerujes li uistinu da ce bez njega djeca ostati bez informacija?

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

I btw, ne stupaju mladi tako puno ranije u spolne odnose nego ranije, oni se naprosto dulje školuju i kasnije stupaju u brak. Hrpe mladih su se i prije 100 godina seksali sa 15,16,17 godina. I ženili i imali djecu isto tako rano. Problem je što sad sa 17 i 18 godina neće u brak, idu još u školu, a imaju iste potrebe ko i njihovi pradjedovi i prabake.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ifigrnija, što misliš koliko tih curica dolazi iz obitelji koje se deklariraju kao vjerničke?

susjeda se vraća doma i u šali govori kćeri: pozvoni, možda iznenadiš brata (13 g.) s komadom. hihihi.

poštena katolička obitelj, svi sakramenti na broju, krunica na retrovizoru. predstavnici one 80-i-koliko postotne većine.

... mislim da se ovdje naveliko miješaju kruške i jabuke. te vrijednosti o kojima govoriš postoje i "drugdje", samo nisu upakirane onako kako želiš. nalijepljena etiketa ništa ne garantira. čemu toliki strah?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Leonisa, zašto misliš da je roditeljski odgoj zakazao? Mislim, što je tome uzrok? Kako da vratimo roditeljski odgoj na svoje mjesto?
    ako su curice u osnovnoj spolno aktivne zakazao je i odgoj i drzava i drustvo.
    sta je uzrok? predaleko bi otisli s time.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •