Stranica 20 od 25 PrviPrvi ... 101819202122 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 951 do 1,000 od 1245

Tema: Što očekujete od uvođenja zdravstvenog/spolnog odgoja u školi?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Storma prvotno napisa Vidi poruku
    pa djeluje kao da ce bit kraj svijeta ako dijete cuje za mogucnosti izbora.
    Sve ima svoje opravdanje i vrijednost u konačnom cilju i efektu. Ako otvoreno pričaš s djetetom, znat će dijete za sve, bez brige. No, ako mu daješ otvorene izbore iz vlastite nesigurnosti i želje da ispadneš napredna i cool, koliko je dobra za to dijete u tim mogućnostima izbora?

Ja sam za otvorene razgovore. Mi smo danas pretresali s 4.5 i 7.5 godišnjom djecom obiteljske povijesti, u kojima pričamo o preljubu, o ostavljanju, vanbračnoj djeci, sve znaju koji dida je imao dvije obitelji, i koji nije oženio baku, nego je pobjegao. To je normalno, kao i pričati o seksu. I mi živimo u svijetu u kojem se vidi svašta, i komentiramo kako gospođica pokazuje guzicu svima zato da zaradi novce, ali isto tako kažemo da se mi se time ne slažemo i da je to ružno, i da se mladi ljube na klupi u parku ležeći jer znaju da bi im se mama ljutila da se ljube doma jer se ljube muž i žena, a ne djeca koja još idu u školu...

Ali, budući da mi je važna dobrobit djeteta, ja kao roditelj moram izraziti i vrijednosni sud i isto tako očekivanje koje imam od djeteta - kako će inače moje dijete znati što je vrednota i što da odabere, kad bude u situaciji da bira?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ifigenija, meni je bas lijepo s tobom razgovarati.
    I meni s tobom

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    ali sasvim sigurno će se teže odlučiti na ne ako im kažu da mogu sami reći ne, kad i ako žele, ali i da, i da nema tu pravila, i ako lijepo pogledaju par zgodnih sličica, ako popričaju o seksu sa zgodnim kolegama i kolegicama u razredu dok im hormoni divljaju po tijelu.
    s obzirom na iskren kućni vjerski odgoj, molitve, vjeronauk u vrtiću i školi, pretpostavljam vjerska druženja s drugim vjernicima, duhovne obnove, prvu pričest, krizmu, vjeronauk u župi, odlazak na mise, slušanje propovijedi, odlazak na ispovijed, po statistici ogromnom broju vjernika u ovoj državi - zastrašujuće je koliko malo povjerenja polažeš u djecu koja su odgajana od tebe, kao vjernice.

ne zaniječem da djeca/mladi znaju biti povodljivi i da im je bitan društveni status među njihovim vršnjacima, mene čudi to ogromno roditeljsko nepovjerenje (barem ono koje isčitavam iz tvojih postova), koje postoji eto očigledno unatoč silnom življenju u duhu vjere, silnoj proklamiranoj apstinenciji, pa i božjoj ljubavi.

čudi me i ta konstrukcija da mladi koji sami odlučuju neće izabrati ispravno, pa im zato treba netko odozgo da ih nadgleda tj. ne treba ih uopće stavljati pred izbore? zar se uspjeh (roditeljskog) odgoja ne ogleda baš u tome da kao savjesni ljudi samostalno donose (ispravne) odluke, pa makar s datim konzekvencama? dokle će ta djeca imati (nadnaravnog) tutora?

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

daj, mc, to sam ja sve vec rekla

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

ja bih ovdje povukla jasnu crtu - razlikujem seks i vodenje ljubavi. i mislim da je sa visoko moralnog gledista lako osuditi seks kao nesto nedovoljno dobro, dakle, cekaj dok vidis je li to -to. no i dalje ne pokrivamo one koji zele seks, neovisno o ucenju. bi li njima dali edukaciju ili cemo ih pustiti da propadnu u nekakav ponor?
    Znaš kako kažu - mi smo odgovorni za svoje ponašanje prema djeci, a za dječje ponašanje. Isto tako, moje i tvoje i državino je da kaže ono što je u najboljem interesu djeteta, ma što to dijete o tome mislilo i ma gdje u tom trenu bilo. Kako će dijete postupiti, e, tu već odgovornost ima malo njegova obitelj, malo drugi autoriteti, a malo i to dijete. Ne mogu ja preuzeti odgovornost za tuđe ponašanje, odluke ili osjećaje, ali je kukavički i stvarno bijedno dati polurješenje zato da ispadnem cool, i da me neki blavac ili mulica ne bi ogovarali kao zastarjelu staru babu.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    dokle će ta djeca imati (nadnaravnog) tutora?
    pa to je valjda jasno, dok se ne ožene

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj ana37 prvotno napisa Vidi poruku
    ponekad se pitam zašto se ti lažni moralisti uvijek uhvate seksa i zašto su im uvijek slobodoumnije žene na piku. Oko seksa, odnosno bludnosti, uvijek se u krugovima vezanim uz kc dizalo najviše prašine. Iako on spada uz bok ostalim smrtnim grijesima. Po čemu je on tako poseban? Zašto se npr. Ne diže hajka na debele ljude i njih izopći iz zajednice, jer su recimo neujereni u jelu (što je taakođer smrtni grijeh za one koji ne znaju) ili na one lijene koje zgubidane po čitave dane čekajući da nešto naslijede ili da im država pomogne.
    x

Posljednje uređivanje od mujica : 02.11.2012. at 00:35

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    s obzirom na iskren kućni vjerski odgoj, molitve, vjeronauk u vrtiću i školi, pretpostavljam vjerska druženja s drugim vjernicima, duhovne obnove, prvu pričest, krizmu, vjeronauk u župi, odlazak na mise, slušanje propovijedi, odlazak na ispovijed, po statistici ogromnom broju vjernika u ovoj državi - zastrašujuće je koliko malo povjerenja polažeš u djecu koja su odgajana od tebe, kao vjernice.

ne zaniječem da djeca/mladi znaju biti povodljivi i da im je bitan društveni status među njihovim vršnjacima, mene čudi to ogromno roditeljsko nepovjerenje (barem ono koje isčitavam iz tvojih postova), koje postoji eto očigledno unatoč silnom življenju u duhu vjere, silnoj proklamiranoj apstinenciji, pa i božjoj ljubavi.

čudi me i ta konstrukcija da mladi koji sami odlučuju neće izabrati ispravno, pa im zato treba netko odozgo da ih nadgleda tj. ne treba ih uopće stavljati pred izbore? zar se uspjeh (roditeljskog) odgoja ne ogleda baš u tome da kao savjesni ljudi samostalno donose (ispravne) odluke, pa makar s datim konzekvencama? dokle će ta djeca imati (nadnaravnog) tutora?
    Nadnaravnog tutora imamo uvijek, i za vječnost, zovemo ga Bog, btw.

Napisala sam Stormi, ali ću ponoviti - egzaktna znanost tvrdi, i dokazala je da mladi do srednjih dvadesetih NEMAJU baš posve razvijen mozak, da im neuralne veze funkcioniraju drugačije i zato imaju problema sa:
    - odlaganjem gratifikacije
    - poimanjem uzroka i posljedice
    - skloni su rizičnim ponašanjima jer imaju osjećaj besmrtnosti i neranjivosti

i sve se to vidi na zapisima aparata koji mjere moždanu aktivnost.

Dužnost je roditelja da uvaži tu osobitost mladih ljudi i uračuna je u svoj odnos. Odgovornost za vlastiti život mladi ljudi preuzimaju korak po korak, etapu po etapu, i u nekim stvarima mogu više, u nekima manje.

Guglaj, pa mi reci što misliš o tome.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ja bas mislim da bi seksualni odgoj (ne samo zdravstveni), u suradnji sa nekim koji bi ih ucio o vlastitim vrijednostima, bio dobitna kombinacija za sve.

Ifigenija, jedno je pricati o najboljim interesima djeteta u teoriji, no praksa govori nesto drugo.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

daj, mc, to sam ja sve vec rekla
    moram priznati da dok sam napisala moj post vi ste već uletjele s brojnim replikama.

tako da, molim, poštedite me, o moderatorice!

elem, car je gol, kao što reče seni. i to je u redu.

(kao što reče wowereit ich bin schwul, und das ist auch gut so! - ja sam gay i to je i u redu! )

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Osim kao čistu uvredu i ismijavanje, ja ne vidim nikakvu polemiku, razgovor niti išta smisleno u vezi razgovora koji na koncu konaca vodim sa Stormom oko konkretnih pitanja. Tko je gol? Kakav car? Jer izražavam slobodno svoje mišljenje? Zato sam goli car?
    Uvreda nije, niti ismijavanje. Svatko ovdje izražava svoje mišljenje, a ja sam zadnja koja bi osporavala i pravo na mišljenje, kao i na djelovanje i življenje unatar zakonskih normi društva u kojem živimo.
    Ne mijesam se u tvoj razgovor sa Stromom. I drago mi je da se lijepo razgovarate.
    U ovom slučaju izražavam svoje misljenje na vrlo komprimiran način. Polemika se moze voditi i relativno kratkim rečenicama.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Ana37 prvotno napisa Vidi poruku
    Ponekad se pitam zašto se ti lažni moralisti uvijek uhvate seksa i zašto su im uvijek slobodoumnije žene na piku. Oko seksa, odnosno bludnosti, uvijek se u krugovima vezanim uz KC dizalo najviše prašine. Iako on spada uz bok ostalim smrtnim grijesima. Po čemu je on tako poseban? Zašto se npr. ne diže hajka na debele ljude i njih izopći iz zajednice, jer su recimo neujereni u jelu (što je taakođer smrtni grijeh za one koji ne znaju) ili na one lijene koje zgubidane po čitave dane čekajući da nešto naslijede ili da im država pomogne.
    O bludnosti se dosta priča i posvećuje joj se pažnja zato što je seksualnost vezana uz rađanje ljudskih bića, pa samim time seksualno ponašanje direktnije utječe na druge, od npr. prejedanja. Inače, oholost je glavniji grijeh od bludnosti, a lijenost se smatra izvorom svih ostalih grijeha. Bludnost nije br. 1.

Drugi važan razlog je to što je intimnost zadiranje u samu srž osobe - ljudski, fizički i duhovno i ako osoba ne vlada sobom u tom smislu, može se više povrijediti i raniti i sebe i partnera nego ako sjedne i prejede se.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

ja bas mislim da bi seksualni odgoj (ne samo zdravstveni), u suradnji sa nekim koji bi ih ucio o vlastitim vrijednostima, bio dobitna kombinacija za sve.

Ifigenija, jedno je pricati o najboljim interesima djeteta u teoriji, no praksa govori nesto drugo.
    Praksa je posljedica, ne uzrok. Ako primijenimo dobre programe, educiramo ljude i stvorimo adekvatan sistem rada s mladima, praksa će govoriti da je došlo do poboljšanja. Ne moramo mi, odrasli, prilagoditi sebe i svoj rad teenagerskom ludovanju. Nego svojim radom suzbiti loše posljedice teenagerskog ludovanja. Znam ljude koji rade s mladima sa odličnim rezultatima. Ne govorim napamet.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ok, ovo do srednjih dvadesetih me brine. sto je onda sa svim odlukama koje do tad donesu? nisu vazece?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    Uvreda nije, niti ismijavanje. Svatko ovdje izražava svoje mišljenje, a ja sam zadnja koja bi osporavala i pravo na mišljenje, kao i na djelovanje i življenje unatar zakonskih normi društva u kojem živimo.
    Ne mijesam se u tvoj razgovor sa Stromom. I drago mi je da se lijepo razgovarate.
    U ovom slučaju izražavam svoje misljenje na vrlo komprimiran način. Polemika se moze voditi i relativno kratkim rečenicama.
    Ne polemiziraš, ako vrijeđaš i ismijavaš, onda lijepo pošteno kao čovjek reci - isprdavam se i vrijeđam. Pa nismo s Marsa pali da se sad svi pravimo da je ovo neka komprimirana polemika. Za polemiku bi morala izdvojiti s čime, kojim dijelom i dati neko drugo mišljenje.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

ok, ovo do srednjih dvadesetih me brine. sto je onda sa svim odlukama koje do tad donesu? nisu vazece?
    Koliko sam shvatila, te srednje dvadesete su period kad se već sve ustalilo, kad su zdravi i pravi ljudi. Nije isto 22 ili 17, naravno da je zrelija odluka 5 godina poslije nego 5 godina prije. Uglavnom, treba puno godina da čovjek stvarno dozori, i dozori u dvadesetima, onda može nešto zbrojiti u glavi. Sa 15 ili 17 definitivno ne može. Znanstvena činjenica.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Uostalom, i legislativa priznaje tu granicu od 18-21 godinu (kako u kojoj zemlji) kao neku minimalnu dob kad je osoba odgovorna za sebe.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Nisam niti rekla da bi se trebali prilagodavati teenagerima, vec da postojece (ocito) nije dovoljno. i posljedice imamo, koje cemo rijesiti otklanjanjem uzroka. super. samo sto ja mislim da ce to potrajati jako dugo, i ne svidaju mi se kolateralne zrtve u meduvremenu.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

a tek brak?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Nadnaravnog tutora imamo uvijek, i za vječnost, zovemo ga Bog, btw.
    to imaju vjernice.

ne prihvaćam nikakvog tutora niti (dodatnog) roditelja (dosta mi je ovo dvoje koje sam imala ), moje je da kao odrasla čovječica donosim odluke bez tutorstva, bez sufliranja. jer ionako sama nosim i konzvekvence mojih odluka. ako mi treba pomoć, savjet i utjeha - izabrat ću sama od koga ću to primiti.

ovo o mozgu mladih i sl. iz osobnog iskustva mogu reći da i pored alkohola, droge, seksa i svakojakih opasnih manevara koje sam kao tinejdžer upražnjavala, uvijek sam prilično svjesno i razborito birala svoje izbore i postupke. na kraju krajeva, sve je to dio odrastanja i moje mišljenje je da postoji vrijeme i za ludovanje, lakše je razumijeti kad to čini nerazumni tinejdžer nego neiživljena i isfrustrirana odrasla osoba.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

pa da, al kod nas se sa 18 mogu zeniti, i odabrati opasne stvari a roditelji ajmorec vise nemaju pravo glasa. i sto onda? to cijelo vrijeme govorim, ne svodi se sve na tih par teen godina, vec na sve do tada. i mislim da je zdravstveni odgoj zbilja najmanji problem.
    Posljednje uređivanje od Storma : 02.11.2012. at 00:48

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ifigenija, ne mogu bez ozbiljnijeg promišljanja reći u kojoj se mjeri slažem sa raznim stvarima koje si napisala, ali divim ti se. Izvrsno s nosiš sama s brojnim domišljatim oponentima.
    Svaka čast.
    Posljednje uređivanje od mujica : 02.11.2012. at 00:49

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

pa da, al kod nas se sa 18 mogu zeniti, i odabrati opasne stvari a roditelji ajmorec vise nemaju pravo glasa. i sto onda? to cijelo vrijeme govorim, ne svodi se sve na tih par teen godina, vec na sve do tada. i mislim da je zdravstveni odgoj zbilja najmanji problem.
    moze i 16.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Nisam niti rekla da bi se trebali prilagodavati teenagerima, vec da postojece (ocito) nije dovoljno. i posljedice imamo, koje cemo rijesiti otklanjanjem uzroka. super. samo sto ja mislim da ce to potrajati jako dugo, i ne svidaju mi se kolateralne zrtve u meduvremenu.
    A što uopće imamo? Nemamo ništa, osim parcijalnih inicijativa. Nikakav sustav oblik edukacije, prevencije i razgovora o vrednotama. Svojedobno mi je pričala jedna od organizatorica nekakve modne revije gdje su učili djevojke da se oblače moderno, i bez vulgarnosti, da su joj došle neke cure reći kako ih mame oblače tako da joj sve obline cure iz odjeće, i da im je neugodno, i da im je super da ih netko podrži da se ipak malo zakopčanije obuku... meni je to potresno, ali to je činjenica.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

mujice, slobodno nam se pridruzi.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    moze i 16.
    sta se ne moraju roditelji potpisati?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

da, uz odobrenje (osim u iznimkama), al eto, mogu i sa 16. i kako gledat na to uz ta istrazivanja?

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

A što uopće imamo? Nemamo ništa, osim parcijalnih inicijativa. Nikakav sustav oblik edukacije, prevencije i razgovora o vrednotama. Svojedobno mi je pričala jedna od organizatorica nekakve modne revije gdje su učili djevojke da se oblače moderno, i bez vulgarnosti, da su joj došle neke cure reći kako ih mame oblače tako da joj sve obline cure iz odjeće, i da im je neugodno, i da im je super da ih netko podrži da se ipak malo zakopčanije obuku... meni je to potresno, ali to je činjenica.
    pa da, imamo to sto imamo, i zato i tvrdim da je taj zdravstveni odgoj najmanji problem.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

da, uz odobrenje (osim u iznimkama), al eto, mogu i sa 16. i kako gledat na to uz ta istrazivanja?
    pa lijepo, pomaknuti dobnu granicu.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja bi prije pomakla onu o akonskoj granici za stupanje u spolne odnose sa 14.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ne.
    jel u zakonu pise da je dobna granica za stupanje u spolni odnos 14g.
    sve prije drzava brani.
    pise.
    jel drzava priznaje homoseksualne zajednice?
    priznaje, pise u zakonu.
    oprosti ali skola je svjetovna i kao takva educira svoje drzavljane. educira ih u okvirima odluka koje je sama donjela.
    i meni je to sasvim normalno, prihvatljivo i pozeljno.
    osobni svjetonazori su nesto sasvim drugo i to je ono sto svaka obitelj treba gajiti, usmjeravati i "klesati" kod kuce. ono je individualno i ne odnosi se na sve obiteljijednako. nevezano je iz drzavu. ne primjenjuje se na sve njegove stanovnike.
    obveza drzave je da educira i sprovodi svoje zakone.
    ona to i cini. pa i ovim odgojem.
    .
    Evo priloga.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Mogu, i neki se sretno ožene, i neka im. Neki se ni s 30 ne ožene pametno... da je bar pitanje broja... pa da zduramo do magične brojke, i svi budu sretni...

Kod nas se izgubila slika roditelja kao saveznika i savjetnika, osobe od povjerenja, i osobe koja s pravom daje "blagoslov" za brak - nije to pitanje neke staromodnosti i totalitarizma, nego ljubav je slijepa (ili bar zaljubenost) i mislim da su mladi ljudi koji imaju dobar odnos s roditeljima, u koje imaju povjerenja i koje će zdravo, pravo i otvoreno pitati o tome kako im se čini dotični gospodin ili gospođica u životnoj prednosti.

No, ako roditejli odustanu od svoje uloge u 15. godini puste dijete da mu lomi srce svaki švaler ili gospodična na koju naleti, i daje mu alternative, umjesto razumnih odgovora, savjeta i pametnog razgovora - kako će to dijete imati povjerenje, ovjereno iskustvom, u svog roditelja kad mu je 20? Pa to dijete je iznevjereno, ostavljeno i zapostavljeno, i ima svako pravo gledati na svog roditelja kao na punokrvnu budalu.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ja sam upravo shvatila da imam jako idealiziranu sliku vjernika. (ovo nije ruganje). meni se stvarno cini da je vjernicima lakse - imate boga, pravila, kazne, nagrade, sve sto treba... ne razumijem.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ja bi prije pomakla onu o akonskoj granici za stupanje u spolne odnose sa 14.
    bome, sto se ceka?

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Nitko nikome ne brani da roditelji doma odgajaju djecu onako kako žele, ali u javnim školama djeca imaju pravo čuti informacije koje se temelje na rezultatima znanstvenih istraživanja i civilizacijskih tekovina, poput onih da postoje i homoseksualne osobe koje se rađaju s ljudskim pravima kao i ostale hetero osobe i da to ne znači da su nenormalni i bolesni; da je masturbacija sastavni dio ljudske seksualnosti i kao takva ne šteti, već upravo suprotno, i tako dalje...
    Jednako tako doma se djeca mogu odgajati na način da im se tumači da su svijet stvorili vanzemaljci ili da se svi mi nalazimo na kornjačinim leđima, ali u javnim školama imaju pravo čuti i obavezu naučiti teoriju evolucije.

Program zdravstvenog odgoja nije ideološki ni vjerski obojan, temelji se na informacijama koje su proizašle iz znanja, a ne vjerovanja, dakle, ne indoktrinira i kao takav ne može se poistovjećivati s vjeronaukom. To nisu dvije strane iste kovanice, već dvije potpuno različite stvari - znanje i vjerovanje da se zna nije isto.
    I jos jedan.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    Ifigenija, ne mogu bez ozbiljnijeg promišljanja reći u kojoj se mjeri slažem sa raznim stvarima koje si napisala, ali divim ti se. Izvrsno s nosiš sama s brojnim domišljatim oponentima.
    Svaka čast.
    Hvala ti sutra neću živa iz kreveta, ali odlučila sam si dati truda jer mi je ovo važno, i ako mogu barem malo pridonijeti tome da se fakat razmisli o tome što se radi s tim programom i mladima - ja sretna! Ajde i ti razmisli, nemoj samo promatrati sa strane, frigaš to! Pa se uključi!

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

pa da, imamo to sto imamo, i zato i tvrdim da je taj zdravstveni odgoj najmanji problem.
    Znači, to da nam hitno treba dobar program, koji nemamo, i da nam trebaju institucije koji rade dobar posao argument je da se uvede loš program, ad hoc, i proceduralno nelegitimno?! Ubij me, ali ja tu logiku ne razumijem!

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ifigenija, ali tko kaze da ce se dijete sa 14 godina pustiti da radi sto zeli time sto ce mu se neke stvari osvijestiti? Pa ne mislis valjda daj cu ja svojoj kceri reci "pa, ne mislim da si spremna za seks ali nema veze, tu je kontracepcija pa slobodno mijenjaj partnere do mile volje"?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

ja sam upravo shvatila da imam jako idealiziranu sliku vjernika. (ovo nije ruganje). meni se stvarno cini da je vjernicima lakse - imate boga, pravila, kazne, nagrade, sve sto treba... ne razumijem.
    Imamo
    Al nije lakše. U mnogim stvarima je teže, ali je globalno lakše... Inače, dobro si došla... čak i ne moraš postati vjernica, ali za dijalog, da vidiš, da dođeš, družiš se, taman se nikad ne obratila niti ti niti itko drugi tko odluči isprobati društvo vjernika.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ifigenija, ali tko kaze da ce se dijete sa 14 godina pustiti da radi sto zeli time sto ce mu se neke stvari osvijestiti? Pa ne mislis valjda daj cu ja svojoj kceri reci "pa, ne mislim da si spremna za seks ali nema veze, tu je kontracepcija pa slobodno mijenjaj partnere do mile volje"?
    Koje stvari ćeš joj osvijestiti?

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Znači, to da nam hitno treba dobar program, koji nemamo, i da nam trebaju institucije koji rade dobar posao argument je da se uvede loš program, ad hoc, i proceduralno nelegitimno?! Ubij me, ali ja tu logiku ne razumijem!
    ovo znaci da ja ne mislim da je program los. i da je vrijeme da pocnemo neke stvari raditi, neovisno o ratu/krizi u svijetu/nezaposlenosti/losoj biometeroloskoj prognozi. mislim da smo svi mi odgovorni i da je svarno vise vrijeme da se hrvati pokrenu sa mrtve tocke na pokretnoj traci prema...necemu. spava mi se :kez:

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Koje stvari ćeš joj osvijestiti?
    do njene 14-e ce znati jako puno :nadobudna mater:
    mislim da se djeci puno toga moze objasniti (prilagodeno njihovoj dobi). vec sada znaju ugrubo kako nastaju bebe, sto je menstruacija... svasta nesto. pricamo o svacemu, svakodnevno, povezuju stvari. kad dodemo do detaljnijih prica o spolnom odnosu, dotaknut cemo se i spolnih bolesti, zastite i ostaloga. to je tehnicki dio.
    drugi je dio o samosvijesti, svjesnosti o svom tijelu, postivanju privatnosti, pravo na odbijanje necega sto joj ne odgovara, blablabla
    zato i tvrdim, o svemu tome se uci ranije, sa 14 je debelo prekasno.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Okej, nakon ove debate ostala sam zadnja budna, pa ću se smatrati moralnom pobjednicom haha.
    Hvala Stormi da je željela razgovarati i pošteno otvoriti dijalog, bez vrijeđanja, omalovažavanja i ismijavanja. Zapravo, vjerujem da je ona moralna pobjednica, jer je odlučila iskočiti iz svojih cipela i pokušala shvatiti što "suprotni tabor" zapravo želi i govori.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Imamo
    Al nije lakše. U mnogim stvarima je teže, ali je globalno lakše... Inače, dobro si došla... čak i ne moraš postati vjernica, ali za dijalog, da vidiš, da dođeš, družiš se, taman se nikad ne obratila niti ti niti itko drugi tko odluči isprobati društvo vjernika.
    ma potpuno lakse. moja mam je vjernica, i jasno mi je da postoji sumnja i trenutci slabosti i svasta nesto, i nekad mi je skroz simpaticno kad ja njoj govorim "joj daj se vise opusti i stavi stvari u bozje ruke".

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Hvala tebi sto si imala strpljenja objasnjavati, iako ja i dalje ne mogu razumjeti.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

do njene 14-e ce znati jako puno :nadobudna mater:
    mislim da se djeci puno toga moze objasniti (prilagodeno njihovoj dobi). vec sada znaju ugrubo kako nastaju bebe, sto je menstruacija... svasta nesto. pricamo o svacemu, svakodnevno, povezuju stvari. kad dodemo do detaljnijih prica o spolnom odnosu, dotaknut cemo se i spolnih bolesti, zastite i ostaloga. to je tehnicki dio.
    drugi je dio o samosvijesti, svjesnosti o svom tijelu, postivanju privatnosti, pravo na odbijanje necega sto joj ne odgovara, blablabla
    zato i tvrdim, o svemu tome se uci ranije, sa 14 je debelo prekasno.
    Slažem se! Sve religije s 13 godina imaju neki ritual gdje prihvaćaju mladog čovjeka kao punopravnog člana zajednice, i smatra se da su do tada jasne sve te životne stvari o tijelu, bebama, životu, pa i novcu i svemu što spada u neki normalan život. Kad tijelo sazori, dijete mora znati što mu se dogodilo. Ali, taj mladi uvijek je pod tutorstvom nekoga jer je jasno da će bez vodstva ukrivo, ili ako neće ukrivo - predragocjeno je to biće da ga se pusti da slučajno ispadne ili ne ispadne kako treba.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

ma potpuno lakse. moja mam je vjernica, i jasno mi je da postoji sumnja i trenutci slabosti i svasta nesto, i nekad mi je skroz simpaticno kad ja njoj govorim "joj daj se vise opusti i stavi stvari u bozje ruke".

hahaha, ovo je stvarno simpatično!

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja uopće ne vjerujem da će spolni odgoj u školama imati utjecaja na razinu spolne aktivnosti adolescenata, niti da će utjecati na omjer spolne opredjeljenosti. Ali mislim da bi mogao spriječiti koju maloljetničku trudnoću i pokoju spolno-prenosivu bolest u adolescenciji. I zbog toga mislim da ne može škoditi, a možda će malo koristiti.
    A možda neće imati ama baš nikakav utjecaj na ništa.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

i bas zato ne mislim da ce moje cure ista krivo na tom zdravstvenom odgoju pokupiti, a ako i pokupe to cu lako ispraviti, al sto cu sa vrsnjacima ne znam, iako, kako je krenulo, svi ce kod mene na edukaciju lolol

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne polemiziraš, ako vrijeđaš i ismijavaš, onda lijepo pošteno kao čovjek reci - isprdavam se i vrijeđam. Pa nismo s Marsa pali da se sad svi pravimo da je ovo neka komprimirana polemika. Za polemiku bi morala izdvojiti s čime, kojim dijelom i dati neko drugo mišljenje.
    Humor je polemicka figura. Ne vrijedam. Mislim da je to sto pišeš spin, da mijesas kruške i jabuke, te da upotrebljavaš sladunjavost, izvrces činjenice, te pretjerivanjima pokusavas izbjeći vrlo jasna pitanja i odgovore.
    Osnovni problem je sto svoje vrijednosti i vizije pokusavas prikazati kao svevazece i opce, sto one nikako nisu. Niti u smislu da ih svi građani dijele, niti u smislu da su to opce vrijednosti države i društva koje ona zakonima i djelovanjem proklamira.
    Pri tome tu diskusiju zamataš u slojeva svega i svačega, koji ne pojasnjavaju, nego zamagljuju. Uopce nije problem tvoje misljenje o seksu, braku, odgoju, itd. U tom smislu ja uopce nemam ni potrebu polemizirati o tome. Ti živiš svoj život na svoj način, ja na svoj i sve funkcionira. Ako je tebi npr. Seks problematicna rabota, ja s tim nemam problema. Niti bi uopce trebala s tim imati problema. I ti i ja (ne osobno, cisto kao primjer) živimo i promisljamo zivot i sebe same u okviru zakonskih normi, mada vrlo različito, i sve pet.
    Nema nikakve potrebe da se mi raspravljamo da li je npr. apstinencija sama po sebi vrijednost ili ideal. Tebi jest, meni nije. Sve ok.
    Međutim, ako raspravljamo o nečemu sto se zove zdravsveno/spolni odgoj u školi, koji se tiče cijelog društva, koje zakonima i inim podržava široki spektar vrijednosti, onda je polemika s nekim tko nije u stanju izaći iz vlastitih cipela, nemoguća.

I to je cijela priča.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •