Ovo mi je zadnje noćas, stvarno idem u krevet nakon ovoga, ali moram eto poetirati, kad je bal, nek je na vodi
Osim one milost koju ti Bog stavi u srce, pa onda vidiš neke stvari posve drugačije nego što si vidio, i to van svoje neke kontrole ili želje, ja moram reći da sam imala sreću naletjeti na ljude koji su istinski vjernici, i na grupe ljudi koji zajedno žive tu vjeru, tako odgajaju djecu, rade, imaju svoje inicijative koje donose nevjerovatno dobre plodove, i kad vidiš tu puninu radosti, ljubavi, života, sreće, jednostavno znaš da žive ispravno, sretno, i da je to najbliže onom životu koji svi tražimo i želimo. Bez živog svjedočanstva ljudi ne bih mogla biti tako sigurna. I ne da se to opisati. Sve su to samo riječi. Energija, pogled, duh, vibra, to je ono što mi govori da je vjera pravi put. Sve te argumentacije, sve je to prazno slovo na papiru.
Ajoj. A mislila sam ići spavati.
Kao da je, ajmo to tako banalno reći, ta razina spolne aktivnosti issue (jest, ali ne presudna, ne jedina i ne najbitnija)... radi se više o identitetu i zdravlju i funkcionalnosti mladih ljudi, nego o čistoj tehničkoj izvedbi.
I zar tako malo vrednujemo mlade ljude da nam je dosta da ne pokupe neku šugu i ne zatrudne?
I moje zadnje, ne mogu vise.
Ja vidim boga kao Ljubav, i nikako ne mogu pregristi dio u kojem on ne bi nekoga prihvatio, neovisno o spolu i seksualnoj orjentaciji, i uvijek zapnem na iskljucivosti i osudivanju i neprihvacanju tudeg izbora iako imamo slobodnu volju. al ovo je za odgoj u duhu vjere, a ne ovdje, al morala sam pojasniti.
ajoj, nastavak. ifigenija, ti vidis, vjernici vide jednu sliku. ako netko misli da boga nema, to je njegovo pravo, i moze stvari sagledati sa tehnicke strane, ovakve ili onakve. ili moze jednostavno izbaciti boga iz cijele racunice (sto je tebi nemoguce. al nisi samo ti tuima nas jos)
Izaći iz cipela u kontekstu ove teme znaci vrlo jednostavno razumijeti da dotični predmet u javnoj školi sekularne države ne moze pocivati na vrijednosnom osnovama jedne uske grupacije. Također znaci uvidjeti da široke granice naravno u skladu sa common ground i zakonima društva u kojem živimo omugucuju skoro svima miroljubivu koegzistenciju.
Ja na ovoj temi nisam ni obula svoje cipele.
Mene na Stafordske supruge.
Slučajno znam nekolicinu tih mladih iz predanih katoličkih obitelji (preko mm-a uglavnom) - svi redom lažu roditeljima, do toga da ne puše, do toga da idu redovito na misu (a odu na kavu s ekipom), a naravno ne spominje da su seksualno aktivni ( a naravno kao i većina počeli su - većina- tijekom srednje škole). I svi su dobili kućni i crkveni odgoj tipa samokontrola, ne do braka... Mislim, to su sad već mladi ljudi od 20, 25, 27 godina, do kad bi se moglo očekivati da žive bez seksa i da još ostanu zdravi. A lažu odavno, od srednje naovamo i doživljavaju tu laž kao poštivanje roditelja, da im ne razbiju idealizacije, štite ih.
Ja vjerujem da postoje ljudi koji se čuvaju do braka. Čak ih i poznajem osobno (jedan jedini par), koji se u tu svrhu oženio vrlo mlad. Vjerujem da to onome ko vjeruje u sakrament braka ima svrhu, ali nije vezano uz samopoštovanje i ljubav kako to predstavlja ifigenija. Nikako, samo uz sakrament.
Potpuno neovisno o količini vjere i znanja o seksu i ljubavi, djeca, ljudi, prema razini vlastitog samopouzdanja, potrebe da budu prihvaćeni, utjecaja hormona...biraju načine i partnere. E to je problem. Nemoguće mi je da postoji (normalan) roditelj - a da neće dijete učiti da poštuje i voli SEBE, svoje tijelo, vjerovao u dušu ili ne, svoje srce, živce, da sam(a) donosi svoje odluke, da stvar ne čini da bude prihvaćen(a). A ako to isto dijete, tj.mladi čovjek savjesno i svjesno donosi svoje odluke-naši se stavovi razlikuju isključivo u tome jel nam prihvatljivo da mladi čovjek ima bogat seksualni život ili ne
Meni jest, nekom ko je "pravi" vjernik vjerojatno ne. Važno mi je da to radi iz ljubavi, privlačnosti...ne iz fore, da je svjestan što to znači. Uskraćivanje ISTINITIH ČINJENIČNIH informacija ništa tu ne može napraviti dobroga.
Učenje o tome da su njihovi prijatelji (ili oni) homoseksualci i da jednako vole, da se može ostati trudna, dobiti kakvu bolest...xyz...može djelovati na koga??
Ovo gore, stav o sebi, ljubavi, tijelu...to je razlika.
Meni je ovo baš lijepo, lijepo. Čitala sam to izvan konteksta svih onih ranijih rasprava o rodovima, spolovima, paranoji, teoriji, filozofiji i prepirkama, koje su me umorile.
Ovo mi dopunjuje mozaik ili mi otvara vidike i stavlja nešto novo pred oči.
Ovdje raspravljaju roditelji koji misle da nešto njihova djeca žele i da im nešto treba, većinom se slažu da im treba uvažavanje i podrška, a nisu na istom polu u shvaćanju što to djeci i mladima treba ponaosob i što oni žele, zaista žele, kad su u pitanju ljubav i spolnost.
Ti, ifi, tvrdiš ovo, neki drugi su savim načistu s tim da dijete može ulaziti u spolne odnose i da nije baš toliko ranjivo pritom, da su i povrede dio odrastanja, naprosto, ne vjerujem da će se svi složiti i sa "najidealnijom" slikom.
I neki su poslije ustvrdili da im je željeni i dobrovoljni (naravno) seks u mladosti bio potreba i da nije oskvrnuo njihovu kasniju ljubav i brak.
Nema šansi da se svi razumiju jer se svatko sudi po sebi i svojim doživljajima i shvaćanjima iz mladosti.
Meni je ova tvoja slika (i još niz kasnijih) prihvatljiva kao ideal, ali nisam na sigurnim nogama kako to ostvariti, kako biti tako fantastičan roditelj da uspiješ sve to prenijeti i usaditi djeci i da ona to sve primijene, da sačuvaju svoje dostojanstvo, tuđe, a da pritom ne budu uštogljene neke pojave. Šta ja znam, normalno mi je da si lud i budalast, i da si panker, i hipi, metalac i tko zna šta još u mladosti,
a kad je to netko sa pet banki, ili je rolling stone ili je nenormalna (ili oboje).
Vidim da ti tu stojiš na čvrstim nogama, ja ne, ali ipak me nemoj pozvati na tečaj za žene, ne još, nisam još zrela![]()
meni je ovo podcjenjivanje (muskog roda).
mislim, ne mora biti muskog, mozes isto tako napisati kako ce se zena suzdrzati od spolnih odnosa ako mora "cuvati" trudnocu i odnosi su joj zabranjeni. kako ako joj das kondom s 15, kako ce ikad nauciti suzdrzati se i kontrolirati seksualni poriv? kako joj objasniti da ima pravo, al da zapravo nema pravo, i to jos u braku?
pa nisu ljudi zivotinje da ne mogu kontrolirati svoje nagone, svoje zelje, porive...
nisu ni maloumni da ne mogu shvatiti da u odredjenom trenutku ne mogu imati odnose jer oni ne pasu i ne odgovaraju tvom partneru ili nekom trecem (bebi u trbuhu).
mislim, tako mozemo doci i do toga da onaj koji je zapoceo sa spolnim zivotom ne zna za NE i da je on, zapravo, silovatelj, pa i u braku.
jer, ne moze kontrolirati svoj poriv dok mu zena kuri 40. jer je od spolne zrelosti prakticirao seks i ne zna kako da se suzdrzi od njega, pa i dok je zena bolesna. neraspolozena. umorna. trudna. oporavlja se od poroda.
ispada da ako im damo kondome s 15 (sto ne znaci da ce ih koristiti) da smo odgojili zivotinje koje u svojoj partnerici samo vide objekt s kojim prakticira seks. ne vidi dalje od svojih poriva nista. nema ljubav u srcu i ne voli svog partnera cijelog kao bice, i umom i srcem i spolovilom
ispada da jedino apstinencijom ljudi mogu izrasti u bica koja su sposobna vidjeti (i to ono juulovsko vidjeti) drugu osobu te ju kao takvu postivati.
a to naprosto nije istina.
Naravno da nisi, toga ima danas ohoho, i još je sponzorskog tipa, što me još više živcira, ali bilo je oduvijek i nikad to nisam shvaćala jer sam uvijek imala svoje ja, a na takvo "ja" me nije usmjerio vjerski odgoj jer te vrste odgoja, kao razgovora i sl. nije bilo u mojoj kući.
Nema to puno veze s vjerom jer su se savjeti tipa -
"Ako te takvim nečim ucjenjuje, budi sretna što si to čula, da ga možeš isti tren šutnuti nogom u dupe da ga više nikad ne vidiš"
često mogli pročitati u, sasvim ireligioznoj, odnašnjoj "Modroj lasti".
Ja sam te savjete slušala i po njima postupala, a nisu bili vjerski intonirani.
(I, zahvaljum što ste mi sa zadnje tri stranice, ispisane u noćne sate, lijepo ispunile jutarnju kavu)
Slomljena srca, odbijanja, popularnost..to je bio i ostao dio puberteta i niti jedan odgoj ne može garantirati niti u potpunosti zaštiti dijete od odrastanja i sazrijevanja koje uključuje i sve ovo. Ali kondom može zaštiti dijete od spolnih bolesti, a mnoge od tih spolnih bolesti imaju dugoročne posljedice. Pa mi stvarno nije jasan tvoj izbor.
Nena, baš ti hvala! Željela sam napisati nešto iz čega će biti jasno što mislim, a izgleda da sam barem dijelom uspjela, i da onda katolička kritika programa bude jasna, i shvaćena kao pozitivan doprinos, a ne neka, kako kažeš, uštogljena teorija.
Kako to provesti, nemam pojma, do čega će moja djeca doći, isto je je pitanje, ali kao što me strah hoće li mi torta biti kakvu sam zamislila neće spriječiti da zasučem rukave i dam sve od sebe da je složim najbolje što mogu, onako kako je dobro, i po receptu, tako isto mogućnost da zeznem, da moja djeca prođu scile i haribde meni na oči predstavlja samo motivaciju da budem iskrena prema sebi i njima i odradim po Sinatri - my way, bez ulagivanja, skrivanja i kalkulacije. Tako je kako je, stavljam sve karte na ono što vjerujem i idem dalje.
Meni je to, vjerujem, lako, jer sam iz permisivne obitelji, i družila sam se s djecom tog svjetonazora, i znam što je to kad roditelji predaju kompetenciju djetetu. Držala sam za ruku djevojke od 15 koje su netom počinile abortus, kad je i meni bilo 15, ili 18, ili 21, gledala dečke kako su na rubu smrti od kokaina, gledala sam ljude kako gube razum nakon droga i ludih partija... tješila cool djevojke nakon što su ih sažvakali glavni atlete u školi, i ja nemam amabaš nikakve dileme što je bolje. Vidjela sam kako su zaglibili ljudi čiji su roditelji rekli da je okej malo pojest droge...
Vjerujem da su "najliberalniji" oni koji su doma imali neku zdravu stegu, pa su živjeli skoro pa savršeno, i misle da je njihovo ponašanje "usprkos" tom konzervativnom odgoju bilo normalno, i da nije trebalo da roditelji tako tupe. Trebalo je, vjeruj mi.
Nije lako bubamarcu.. zumzumzumzum
Bubamarinom muškarcu.. zumzumzumzum
Između tolikih bubamara.. zumzumzum
Iste boje, istih šara, znati koja je njegova mara..
ZUMZUMZUM
Ref.
Bubamarac mora vrijeme gubiti,
I sve bube redom ljubiti,
Buba Daru, Buba Klaru, Buba Baru,
Dok ne nađe svoju Maru
Ma nije leonisa, to baš tako drastično. Nisu muškarci ni muževi nikakve nerazumne životinje, ono baš krajnji primjer, nego je Ifigenij opis idealizirana slika, bar sam ja tako shvatila, po kojoj MM ne bi nafunjio facu kad se meni ne da (ne zbog bolesti, nego mi se naprosti, iz čista mira ne da), ono, naravno da prihvaća, ali mu nije pravo i već ima računicu u glavi koliko je to puta u tih mjesec dana, jadan, ni kriv ni dužan, prikraćen. Žrtva.Šta ja znam, i ti si vjernica, ispada da oni koji skroz prakticiraju svoju vjeru na tom polju nemaju takve probleme nego im je sve to ko dobar dan, iznalaze odmah rješenje koje godi oboma, mislim da ću se na takav tečaj ipak morati prijaviti.
(bez ulaženja u banalnosti je li to zato što je netko dobio u ruke kondom s 15 ili nije).
zuska
i da nastavimo u revijalnom tonu, "my way" je ok dok ne postane "my way or no way".
Pa može se čuvati trudnoća i upražnjavati seksualni odnos i bez penetracije, postoji ručni rad, postoji oralni seks, zašto bi se itko trebao odricati? S druge strane, ako se jednom od partnera ne da stupiti u seksualni odnos, nebitno je li riječ o rizičnoj trudnoći, trenutačnom nedostatku seksualne želje ili nečem trećem, normalno je da će partner poštivati njegovu/njenu želju. Osim toga, postoji i samozadovoljavanje.
Nešto oko čega si ti zakomplicirala, meni izgleda ful jednostavno.
pa ni meni nije prav kad zelim da me masira ili samo mazi po ledjima dok gledamo TV jer mu se, eto, danas ne da, nije raspolozen. i ne progovaram, al napravim tuznu dur facu jer sam, eto, podrazumjevala da cu se na kraju dana sklupcati, a on ce me tetositi.
ne dramim, al da bi uzivala vise da me tetosi kako sam si pozeljela, bi.
ocu reci, ne vidim razliku izmedju seksa i toga. u zeljama, ocekivanjima.
ja mozda ipak sudim po sebi...
u mojoj obitelji se nije nikad pricalo o drogama jer se o drogama nista nije znalo.
onda kad se pocelo pricati, ja sam o njima vec znala vise od mojih staraca i imala prilike sve ih isprobat i biti, ko zna ko i kakva.
sjecam se kada sam u 8. razredu u knjiznici preko ljeta posudila knjigu mi djeca s kolodvora zoo. sjecam se kako je moja mama protestirala, negodovala, strahovala...bila je uvjerena da cu, citajuci je, saznati ono sto saznat ne trebam i otici putem kojim ne trebam. mislila je da dokle god ja zivim u neznaju, da sam sigurna.
nije joj palo na pamet da ne zivim u neznanju, da cu polaskom u srednju sve to saznati, razgovarajuci s vrsnjacima i izlazeci.
nije joj palo na pamet da ce ta knjiga na mene djelovati tako da je u meni stvorilo fobiju od droga. dan danas se zorno mogu prisjetiti bad tripova i hororaca koje je christiane imala u svojoj sobi buljeci u postere.
ta knjiga je, mene, dobrim dijelom, spasila da u srednjoj ne krenem krivim putem.
a majka se bojala da ce mi ona biti poticaj.
ta knjiga je za mene bila ova edukacija, ta knjiga je za mene bila "kondom".
zato ne vidim problem u sp. odgoju i ne mislim da ce on djecu potaknuti na prerani sek. zivot.
bas naprotiv.
a djeca pricaju i izmjenjuju iskustva.
pobogu, i mi smo.
pod imala prilike mislim bila u situaciji.
da nisam imala svoj "kondom" vjerojatno bi ih i isprobala.
a posto sam natural born addicted vjerojatno ne bi stalo na probavanju.
To je genijalna knjiga, treba ju pročitati svaki tinejdžer, i svaki roditelj, i više puta, ledi krv u žilama i jednima i drugima.
Djecu osvijesti da droga nije nimalo cool, a roditeljima je primjer kako popustljiv i ležeran roditelj po tom pitanju ne valja biti, tamo je baš takva mama, dobronamjerna, a bez stege.
Djevojka koja je zaglibila već tada zamjera svojoj mami što je nije "izvukla za uši" iz onog kluba i zatvorila u kuću da uči, kao što je učinila stroga mama njezine frendice, koja se izvukla na vrijeme.
Knjiga mi je na polici i čeka pravo vrijeme da je pacijentimauručim na čitanje.
Imamo programe koji nemaju nikakav efekt? Glavno da se novac troši uludo, a djeca, s onim dijelom mozga koji im je proradio, jasno vide da tu nema ništa za njih, i opet ostaju sama i prepuštena vršnjačkom filozofiranju na temu ljubavi i seksa. I to je smiješno? Ili tužno? Ako ne znaju složit program, doprijet do djece, onda nema smisla trošiti novac na to.
najlakse je kritizirati
slozi program, ko ti brani![]()
Govorim o eksperimentalnim programima od prije nekoliko godina. Ne znam jesu li se pri slaganju programa zdravstvenog odgoja vodili evaluacijama sličnih programa iz prošlosti, to je svakako pitanje za nadležne.
koliko se ja sjecam roditelji christine ziz knjige djeca sa kolodvora zoo nisu lezerni i popustljivi roditelji. oni su naprosto bili losi roditelji, velikim djelom zato sto se nisu ni sa svojim zivotom mogli nositi kako spada, a kamoli sa roditeljskom ulogom. oni djeci uopce nisu bili dostupni. njihova problematika nije bila permisivni odgoj, nego naprosto nedostatak bilo kakvog odgoja, te komunikacije koja je vrlo vazna u odgoju.
Izgubljeni. Mama je bila topla, ali stalno na poslu i nekako nesvjesna što se događa sa kćeri (tata ko zna gdje). Sjećam se scene gdje se Christine i njezina frendica cerekaju napušene u sobi, a mama gleda s odobravanjem -gle, vesele klinkice. Da je vrag odnio šalu počeo je kužiti tek mamin novi partner, ali već je bilo kasno.
Nego, što mislite kad je vrijeme za tutnuti tu knjigu u ruke, sedmi , osmi razred?
a ako se dobro sjecam, mamin partner je bio, sacuvaj te boze.
moja kci ide u sedmi, nekako mi se cini jos prerano. mozda u osmom, ili u prvom srednje. mada vidim da se vec sada dobro nosi sa knjigama teske i ozbiljne tematike.
ajoj, da, neki lijeni, ona ga je financirala, čini mi se, ishlapili su mi ti detalji, pa je zato što je bio doma, na kauču, skontao da ta mala nekud vrluda kud ne treba, ne zbog svoje pameti.
svejedno, zorni opisi života s drogom, od samih početaka pa do jadnoga kraja, nikoga neće privući, samo ti dođe na povratiš (što i oni najčešće čine u cijeloj knjizi :bljak![]()
meni je najupecatljivije sto ona nikad nije sretna, unatoc prepricavanju da je droga super i onda si sretan i kul i sve je savrseno. vidis sliku u kojoj je savrseno toliko malo vremena a ostatak je koma.
ati
ne znam otkud mi je upao ovaj hepi smajlić, tamo nema nikakve sreće, samo koma, gadljivo do bola.
Ja bih tu knjigu uvela u obveznu literaturu, bez trunke staha da će nekoga od mladih inspirirati na oponašanje, više je šok terapija, osvještenje, meni je takva bila ko klinki, i mojim frendicama, i sad mi je takva.
Zapravo, na Wikipediji piše da je ta knjiga inspirirala cijelu subkulturu mladih koji su oponašali Christiane F.
Ma daj! Pa tko je to zaključio?
Ta "subkultura" je već postojala, ona je samo u nju upala kao klinka, kao dodatni kotačič, već su bili formirani i ti narkomanski kružoci, i dječja ovisnička prostitucija, kako je naknadno napisana knjiga/autobiografija mogla inspirirati nešto što već postoji?![]()
"A subculture of teenage girls in Germany began to emulate her style of dress and to hang around the Bahnhof Zoo station, which became an unlikely tourist attraction"
Ja se prilično dobro sjećam vremena kad je ta knjiga bila jako popularna tj. kad je tek izašla, sjećam se da sam čitala u "Svijetu" velike članke o Christiane F., a sjećam s ei toga da su pisali kako je Zoo kolodvor u Berlinu postao turistička atrakcija nakon izlaska knjige.
To me uopce ne cudi, ljudi se cesu gdje ih svrbi, pa tako neki nadju inspiraciju i u Christiane F.
Nego me na ovih topicima uvijek zbunjuje kako se djeci malo vjeruje, uz objasnjenje da im mozak nije razvijen, da su im nagoni jaki, i sl. A s druge strane mogu se vec zenit i udavat...
Pa jest istina, dovoljno mi je da se sjetim koliko smo različito ja i moja najbolja prijateljica u OŠ doživjele tu knjigu.