seni prvotno napisa
ja razumijem zasto se bunite i da se bunite. razumijem i to da je napraviti program u kojem ce svaki gradanin biti sto posto zadovoljan nemoguce. takoder razumijem cinjenicu da postoji odredeni broj ljudi kojima je mastrubacija, predbracni seks, homoseksualizam, kontracepcija, razgovor o seks, sto god apsolutno ili relativno neprihvatljiv. takoder mislim da mi ta stajalista ne moraju biti niti bliska, niti odvise razumljiva, to uopce nije poanta. to su stvari osobne prirode, koje si svatko ureduje kako zeli.
medutim posto se radi o javnoj skoli sekularne drzave u kojoj predbracni seks, mastrubacija, kontracepcija, itd... nije niti zabranjeno, niti kaznjivo, niti uopce u nekim djelovima zakonski regulirano, mislim da je logicno da se program oblikuje imajuci to u vidu. homoseksualci, transrodne osobe su gradani s jednakim pravima zagarantiranim ustavom, te mi je takoder logicno da se program prema tome ravna.
jasno mi je naravno da je zdravstveno/spolni odgoj po svojoj biti nesto drugacija kategorija, te da stvari nisu crno bijele.
to je naravno jasno i ministarstvu i odboru, te vjerujem da u skladu tim i sastavljaju program, kako bi se te specificnosti uzele u obzir. dakle, pojednostavljeno receno uzevsi u obzir zakone, i pisane i nepisane postulate zapadne gradanske, sekularne demokracije, kontracepcija se nece pradstaviti kao zlocin, grijeh, kaznjivo djelo (sto ona zakonski i nije), naglasiti se ce se da se je diskriminacija po boji koze, spolu, spolnoj orjentaciji zakonski nije dopustena, opet sukladno zakonima i vrijednostima te iste demokracije. ali se nece, pretpostavljam (hipotetski, vidjet cemo kad i ako program zazivi) ulaziti u to da li ce osoba biili osoba x ili y tu istu kontacepciju koristiti, mastubaciju upraznjavati, te svoju spolnost vidjeti u ili izvan bracnih okvira.