Stranica 24 od 25 PrviPrvi ... 1422232425 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,151 do 1,200 od 1245

Tema: Što očekujete od uvođenja zdravstvenog/spolnog odgoja u školi?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

pa nije catch u stopi pobačaja kod maloljetnica, nego u stopi trudnoća kod tih istih maloljetnica. bolje spriječiti da do tih trudnoća uopće dođe.

kao što vidimo apstinencija se baš nije pokazala privlačnom metodom. možda da ipak pokušamo s odgovornim seksualnim ponašanjem?
    Posljednje uređivanje od mama courage : 04.11.2012. at 16:17

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    pa nije catch u stopi pobačaja kod maloljetnica, nego u stopi trudnoća kod tih istih maloljetnica. bolje spriječiti da do tih trudnoća uopće dođe.

kao što vidimo apstinencija se baš nije pokazala privlačnom metodom. možda da ipak pokušamo s odgovornim seksualnim ponašanjem?
    A gdje se to apstinencija promovirala, podučavala, artikulirala i podržavala sustavno? O kojim brojevima govorimo?

I može li itko podastrijeti relevantnu studiju koja nedvojbeno pokazuje da se sex-ed ovog tipa kao što je aktualan hrvatski pokazao efektivan i da je donio dobre rezultate u poboljšanju kvalitete života i budućeg obiteljskog života ljudi koji su mu bili izloženi? Koliko čitam, sve zemlje, do jedne, su očajne stanjem i još uvijek se traži rješenje što da se poduzme. Mislim da SAD ima najbolju stopu i najbolje rezultate kod primjene apstinencije.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    A gdje se to apstinencija promovirala, podučavala, artikulirala i podržavala sustavno? O kojim brojevima govorimo?
    o onih famoznih 88% (ili više?) katolika u ovoj zemlji koji odgajaju djecu u duhu katoličke vjere i skoro pa svi šalju svoju djecu na vjeronauk, na kojem se sustavno, u svim školama, diljem hrvatske, iz godine u godinu podučavala i artikulirala apstinencija.

nije valjda da sve maloljetničke trudnoće potiču od onih 12 posto pravoslavaca, muslimana i ateista/agnostika?

Mislim da SAD ima najbolju stopu i najbolje rezultate kod primjene apstinencije.
    nemaju. 2001. je ekspertni tim došao do zaključka da "abstinency only" nije dostigao željene rezultate i predložio ukidanje programa kojeg financira država, a i društvo američkih liječnika se zalaže za otvoreni "spolni/seksualni odgoj". otvoren znači - sve informacije trebaju biti mladima dostupne. (to je i jedno od ljudskih prava što mladima pripada). SAD ima najviši postotak teenage trudnoća i oboljelih od aidsa, za razliku od ostalih razvijenih zemalja. mladi u usa ne kreću ranije u seksualne odnose, ali češće mijenjaju partnere, prekidaju veze i manje koriste kontraceptivna sredstva.

to je čisto ono malo što sam prevela iz dolje navedenog linka. jer za više nemam vremena.

http://www.berlin-institut.org/filea...tudien/usa.pdf

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

nemam vremena, ali evo da zalijepim još nekoliko linkova:

http://www.sciencedaily.com/releases...1129185925.htm

States that prescribe abstinence-only sex education programs in public schools have significantly higher teenage pregnancy and birth rates than states with more comprehensive sex education programs, researchers from the University of Georgia have determined.

http://www.plosone.org/article/info%...l.pone.0024658

The United States ranks first among developed nations in rates of both teenage pregnancy and sexually transmitted diseases.

http://intlxpatr.wordpress.com/2012/...sa/“Research shows that when young people have access to a curriculum that’s not abstinence-only … when it includes medically accurate information, they’re more likely to have lower pregnancy rates and lower sexually transmitted infection rates,” she said.

i kao prvi pokazatelj, wikipedija, preko koje se onda zadane info mogu dalje provjeravati:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Sex_edu..._United_States

da vidimo sad, ifi, koliko si ti intelektualno poštena.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Google je kao neka Rorcharchova mrlja... svak vidi nešto drugo, pa tako i ja ne mogu ne vidjeti kako je primjena sex-eda liberalnog tipa donijela mnogo zla, nije efektivna i pogoršava situaciju:
    http://articles.baltimoresun.com/199...ren-are-sexual
    http://connection.ebscohost.com/c/ar...-sex-education
    http://www.lifesitenews.com/ldn/2007_docs/CompSexEd.pdf
    http://www.tldm.org/News10/Prominent...xEducation.htm
    http://oregonfaithreport.com/2009/05...nence-results/
    http://www.lifesitenews.com/news/arc...7/jun/07061304

Meni je dosta znakovit odlomak iz jednog od tih tekstova / istraživanja:

What sex educators are offering now is training in sexual survival. Once the kids have been equipped with refusal skills, a bottle of body oil, and some condoms, "reality-based" advocates send them into the world to fend for themselves. Perhaps that is the best protection that today's school and health leaders are able to offer from a harsh and predacious sexual environment.

Razumijem da svatko od nas želi dobro, i svatko od nas polazi s drugih polazišta i s drugom životnom filozofijom. I kad sam razmišljala o cijeloj ovoj problematici, a dobro sam se zamislila - kad već volim ovu polemiku - mora se priznati da je i konzervativni dio javnosti suočen s izazovima koji su novi, i naravno - gotovi ili barem raspisani i dokazano efektivni programi ne postoje. Svi smo pred novim izazovima. U trenu kad se sve ovo zbiva, pojavila se teologija tijela koja je uvjerljiv odgovor - kako kaže Christopher West - popularna kultura započela je seksualnu revoluciju. Mi ćemo je završiti. Omnia in bonum - na kraju Bog sve napravi tako da iz svega izađe nešto dobro. Katolička misao već je bogatija za Teologiju tijela. Ja bih rekla da je to doprinos tome da se nanovo vrednuje brak, obitelj i ljubav, na punijoj i promišljenoj razini nego ikada dosad. Ako ništa drugo, imamo živu sliku alternative obitelji, braku i čistoj ljubavi, pa je već i taj negativ dovoljan do čovjek prigrli ono što ima i uloži još jedan korak više u afirmaciju i očuvanje vrijednosti obitelji.

U našem sex-edu mene brine nedostatak zdravog razuma. Ne govorimo o seksu na isti način dvanaestogodišnjem djetetu i udanoj ženi, ili oženjenom muškarcu. To nije ista kategorija. Baš kao što pojam vođenja kućanstva ne pokušavamo prenijeti dvanaestogodišnjem djetetu, nego imamo sustav vođenja kroz obveze, sa zvjezdicama, nagradama i kaznama - zbog jednostavne činjenice da s 12 godina imaš određen status, dužnosti, sposobnosti i ne-sposobnosti. Sex-ed priča o užitku, pravima, kontracepciji djeci, odraslima, svima - na isti način, i u duhu "seks nema značenje", što je nonsens.

Seksualnost ima svoje mjesto u životu djeteta, adolescenta, mladog, starog, oženjenog, ima svoje specifičnosti u mladosti, trudnoći, dok obitelj ima prvo dijete koje je dojenče, i u starosti. Taj moment se posve zagubio u nekoj utopijskoj seks-utopiji, koju supstancijalno proizvodi medijska industrija, a sex-edukatoru idu za njom, bez kritičkog promišljanja. Svi za seks, seks za sve, i sve po istim načelima.

Najvažniji uvid, po meni, je činjenica da veza seks-ljubav-novorođeni život-obitelj samo po sebi nameće svijest o odgovornosti prema svom tijelu, odnosima s drugima, i nalaže ajmo reći odloženu gratifikaciju, dok uvođenje kontracepcije i abortusa (kao opcije) omogućava da se taj slijed naruši, i da se dijelovi te slagalice promatraju odvojeno, što evidentno vodi u ono što i vrapci na grani znaju - da su samohrane obitelji ugroženije, da imaju više problema, da su više na udaru i socioekonomskih i svih ostalih izazova, da zbog loših partnerskih odnosa trudnoće završavaju abortusom.

Ako je negdje u svijetu pronađena alternativa zdravoj obitelji, ja za to ne znam, a istodobno program zdravstvenog odgoja ne polazi od pitanja - kako stvoriti bazu za što jaču i zdraviju obitelj, nego se spušta na razinu seksualnih predatora i postavlja si pitanje - kako da dijete, u seksualiziranom svijetu, od svega toga izvuče najbolje i prođe kroz adolescenciju bez neželjene trudnoće i bolesti, što nije afirmativno i na duge staze održivo razmišljanje.

Baš kao što je razumljivo da se pretilu djecu, gladnu djecu zapadnog svijeta http://tolovehonorandvacuum.com/2011...nt-your-mommy/ odlučuje hraniti u školi, pa im tamo oprati i zube, ručice, tako je i ovaj program razumljiv odgovor na kriznu situaciju, ali treba nam, ja vjerujem, radikalnije pitanje - a to je kako da roditelji ponovno preuzmu svoju ulogu i kako omogućiti roditeljima da hrane, čuvaju, odgajaju svoju djecu i da ih prevedu kroz adolescenciju bez zastrašujućih stopa seksualnih bolesti, neželjenih trudnoća, katastrofalnog nasilja i moralnog rasula.ž

Ja bih rekla da netko treba dati po prstima kapitalu, koji ljude do iznemoglosti drži po kancelarijama, zatim medijima (koji podizale najgorem u čovjeku), a zatim graditi razumne i dobre programe koji će roditeljima, rasutim između 50+ radnog vremena, neimaštine (praćene istim tim 50+ radnim vremenom) i medijskim bombardiranjem, vratiti dostojanstvo, ugled pred djecom i osobnu čvrstoću koja je potrebna za odgojiti teenagera.

Ali, kad supsumiramo, velika većina roditelja drži se na nogama, velika većina teenagera gleda svoja posla, i radi što treba kad treba, i negativna slika stvarnosti, prema kojoj se kroje ovi krizni programi, ipak je više medijski proizvedena, kao opravdanje da se ulupa još koja kuna.

Razlog zašto taj program ne smije proći kod normalnog roditelja je puka činjenica da takvi programi stvaraju problem, generiraju problematično ponašanje time što ga seciraju u detalje (iako je marginalno) i normaliziraju ga, i kad problemi kulminiraju, čini se logičnim da se uvede još takvog programa, još ranije.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ifigenija, meni je ok da si ti navela ove linkove. dobro ih je pogledati, vidjeti tko ih objavljuje i tko ih potpisuje.

ti imaš svoje viđenje "zdrave" obitelji, ljubavi, seksa, odgovornosti, mladih, pa i seksualnog odgoja. neke od nas imaju drugi stav - bez boga sasvim dobro funkcioniramo i zdrave smo i normalne. obitelj, pa ni ovaj svijet, nije rezerviran(a) samo za katolkinje (tj. katolike), valjda ćete to jednog dana shvatiti.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

svašta bih nešto komentirala, no kasno marko na kosovo stiže

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kahm, ne znam jel itko uklizao, pa cu ja, makar se ponovila:
    http://www.youtube.com/watch?v=1Ti_lp5SJHM

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    počnem se smijati čim ga vidim

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a normal way to have a son

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

novost:

MZOS: Udruge Grozd i Vigilare šire neistinite informacije javnost o Kurikulumu zdravstvenog odgoja
    ZAGREB
    ZAGREB, 8. studenog 2012.(Hina) Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) poručilo je danas kako udruge Grozd i Vigilare, putem okruglih stolova i tribina koje organiziraju posljednjih dana, u javnost šalju dezinformacije o Kurikulumu zdravstvenog odgoja.

Te udruge, kako se navodi u priopćenju, u pravilu "problematiziraju" samo jedan dio Kurikuluma - modul Spolno/rodna ravnopravnost i spolno odgovorno ponašanje, kolokvijalno nazvan spolni odgoj, šaljući pri tome potpuno neistinite informacije o tome tko će, kako i o čemu učenike u osnovnim i srednjim školama poučavati o zdravstvenom odgoju, a roditelje pozivaju da djecu ne puštaju na satove na kojima će se provoditi spolni odgoj.

Upozoravamo kako je Kurikulum zdravstvenog odgoja sastavni dio nastavnog plana i programa i kao takav obvezan za sve učenike, što znači da će se svaki izostanak s nastave tretirati jednako kao i izostanci s bilo kojega drugog sata, upozoravaju iz resornog ministarstva.

Netočnom nazivaju i informaciju prema kojoj će vjeroučitelji (razrednici) u školama morati predavati o spolno/rodnoj ravnopravnosti i spolno odgovornom ponašanju.

Teme i sadržaje spolnog odgoja, za koje su primjerice u prvom razredu srednje škole planirana četiri sata u tijeku cijele godine, a u petom razredu osnovne škole dva školska sata, predavat će stručni suradnici pedagozi ili psiholozi škola i liječnici školske medicine, naglašavaju iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Pogrešno se, ističu, plasiraju i informacije o sadržajima i temama modula Spolno/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje. Tvrdnje spomenutih udruga da će se djecu podučavati kako je prihvatljivo reći "Ja sam muškarac s vaginom", "Moj spol je ženski, a rod muški" i slično iskonstruirane su s ciljem privlačenja medijske pozornosti i obmanjivanja javnosti.

Napominju i kako se na popisu preporučene literature za taj modul nalazi šesnaest naslova, a te rečenice samo su dva izvučena navoda iz literature koju osobe koje će izvoditi program mogu koristiti u pripremi nastavnog sata.

Kurikulum zdravstvenog odgoja nije osmišljen i planiran kako bi se učenicima nametala stajališta i iskrivljavali sustavi vrijednosti. Svrha zdravstvenog odgoja je uspješan razvoj djece i mladih da bi stasali u zdrave, zadovoljne, uspješne, samosvjesne i odgovorne osobe. Provođenjem Kurikuluma zdravstvenog odgoja želi se pomoći u razvoju sustava vrijednosti u mladih osoba, istaknuti važnost njegovanja zdravlja, potaknuti razvoj empatije i osjetljivosti za potrebe drugih, no istodobno upozoriti na neprihvatljiva ponašanja i devijantne pojave koje se ne smiju tolerirati ili ignorirati, poručuju iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Nisu oni to mislili, nego tako ispadne iz literature. I isto tako nema veze što je to nelegalno provedeno, jer ćemo zažmiriti izapravo je to neutralno i oduvijek, samo što je to sad uvedeno.
    Nisu me nešto uvjerili, a još manje poklebali.
    Em znam čitat, em sam proučila i knjige i literaturu i koncept i znam o čemu se radi.
    Ne mogu oni sad napisat - jeste, greška, nije to dobro, nego po udrugama koje su pročitale kurikulum i literaturu.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

uvije kse žalite na jednostrane izvore evo jedan iz drugog kuta
    http://queer.hr/26303/zdravstveni-od...queer-zagreba/
    pohvalno? ne bih rekla.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

"zdravstveni odgoj u školama se predaje prema programu queer zagreba"Tužno je da krajnje marginalan aberacija dekretom preko noći postaje norma, a mi šutimo

Ljufi avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

s istog linka - "QueerZagreb pozdravlja odluku da se po prvi puta unutar modula rodna/spolna ravnopravnost u obrazovni sustav uvode teme vezane uz homoseksualnost, tj. uz sprječavanje stereotipa i predrasuda prema LGBT osobama“, stoji u izjavi udruge povodom objave kurikuluma novog obrazovnog programa „Zdravstveni odgoj“ koji se od ove godine provodi u osnovnim i srednjim školama. Međutim, u pismu je istaknuta i kritika što se tema nalazi unutar zdravstvenog umjesto građanskog odgoja. Kako je istaknuo programski voditelj udruge Domino (Queer Zagreb) Zvonimir Dobrović, iako je programom učinjen važan korak prema sprječavanju homofobije i nasilja među mladima, tri školska sata nisu dovoljna da bi se sustavno radilo na predrasudama."

http://queer.hr/26480/queer-zagreb-p...lni-aktivisti/

Ja, na temelju ovog i prijašnjeg članka, iščitavam da će se koristiti materijali tih udruga za edukaciju tj. borbu protiv homofobije. A kad smo već kod fobija i predrasuda - http://www.jutarnji.hr/sokantni-poda...kuci-/1065257/

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Naravno pa moramo djeci odmah ponuditi link na www.queer da im ne promakne

Ljufi avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    Naravno pa moramo djeci odmah ponuditi link na www.queer da im ne promakne
    link ti ne radi

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ne smijem dozvolit da mi 'ćer to vidi, narast će joj pišo i nać će curu
    pazit ćemo i da joj neko ne spomene prizmu slučajno, biž' ća, mogla bi postat neka nacionalna manjina i doma mi mađarske plesove plesat.
    samo mi to fali.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

krumpi, luda si ko puška!

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

A sad ozbiljno...čega je zapravo vas strah u ovom programu? činjenice da će vam djeca čuti da postoje različite spolne orijentacije, da će im neko reći da je mastrubacija ok ili nečeg sasvim desetog? majkemi nije mi jasno...eto moja ide već 11u godinu na vjeronauk pa me nije strah da će čekati da joj netko stavi prsten na ruku da bi se mogla poseksati ili da će stvarno povjerovati da je kontracepcija neki bauk. A nije ni u Boga povjerovala nakon svih ovih godina vjeroučenja. U stvari lažem, vjerovala je do onog trena kad je obukla onu bijelu haljinicu i cvjetni vjenčić za prvu pričest jer joj je to bila fora pa nije htjela propustiti priliku da se napirlita ko i ostale curice iz razreda. Bilo, pa prošlo...

Zato, nema mjesta strahu da će vam djeca doživjeti potencijalnu sudbinu koju je krumpirić tako dobro opisala. Može vam se jedino desiti da vam djeca upadnu u onih 10 % populacije kako je to general Rojs nekad znao statistički potkrijepiti uz još živopisnije opise nego što su u onoj brošuri koju je Ifi par puta linkala.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Posljednje uređivanje od Jurana : 09.11.2012. at 08:47

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ovo je jedino bitno : Zdravstveni odgoj je završen i objavljen tek 29. rujna, potpuno netransparentno, bez obavezne recenzije neutralnog povjerenstva, javne rasprave i edukacije nastavnika, te usprkos činjenici da se 2004. godine 89 posto roditelja uključenih u eksperimentalno provođenje spolnog odgoja opredijelilo za GROZD-ov program.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ma koji su ti 89%, to nikako da skužim

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ma koji su ti 89%, to nikako da skužim
    nepostojeci
    to je ili maliciozno ili potpuno nestrucno tumacenje brojke ukljucenih roditelja

a sve da je i tocno, pa sve da je 89% ljudi u ovoj drzavi nedovoljno osvijesteno i neobrazovano, na drzavi je da to sustavno ispravlja. uvodjenjem zdravstvenog a i građanskog odgoja. hitno.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Ovo je najvažnije:
    "Po istoj logici prigovora savjesti“ svi koji vjeruju u biblijsku “istinu“ da je svijet star šest tisuća godina, da evolucija ne postoji, da je moguće “bezgriješno začeće“ ili da je Noa doista sve žive “božje stvorove“ utrpao na drvenu lađu, mirne duše mogu poslati u vražju mater nastavnike i nastavne programe iz povijesti, biologije, zemljopisa... Baš kao i svu znanost. Ili, najkraće rečeno, školovanje zamijeniti vjeronaučnim poukama i obrazovanjem uz svete sličice kod velečasnog, „švore“ ili pak kod GROZD-ovih aktivista laika."

Već par puta sam pitala kako se vi kojima je zdravstveni odgoj upitan nosite s teorijom evolucije i ostalim temama u drugim predmetima koji ne podupiru Bibliju, ali nisam dobila odgovor. Mislim, nisu li i tu klinci zbunjeni?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nisu jer Katolička crkva prihvaća teoriju evolucije i ne tumači Bibliju doslovno.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

I još mi nešto nije jasno i ovo pitam bez namjere da vrijeđam, već me stvarno zanima.

Otkuda Katoličkoj crkvi i dijelu njenih vjernika toliko hrabrosti da dižu takvu buku protiv homoseksualaca, uz toliko svojih pedofilskih afera unutar crkve, nečega toliko prestrašnog da uopće ne mogu pojmiti zašto se barem dio te larme ne iskoristi u čišćenje i osvještavanje problema u svome vlastitom dvorištu.
    Uz toliko svećenika koji ne upražnjavaju celibat, bilo da imaju homoseksualnih ili heteroseksualnih sklonosti, crkva je opterećena suzdržavanjem svojim vjernika, umjesto da razmisli o ukidanju celibata i stvar učini poštenijom. Pa u svakom drugom selu u Hrvatskoj javna je tajna da svećenik vodi dvostruki život, eno fratra u 99,99% katoličkom selu mojih roditelja, svi znaju i pričaju o tome kao da je to nešto normalno, a kad cura rodi vanbračno onda babe komentiraju da je kurva i bolje da je pobacila.
    Ponekad se pitam ne kreće li ta licemjernost kojom je ovo društvo izrazito bogato, upravo iz crkve i života koji ona propagira, a onda ga se sama ne drži. I većini vjernika je to normalno jer ne vidim baš da se oko toga okupljaju po dvoranama, propituju i traže od svojih svećenika i biskupa transparentnost, savjetovanje i uključenost (ono što npr sad traže od ministra).
    Zašto vjernici ne polude i ne traže raspravu o tome jer se poziva na skromnost, a grade dvori i voze Audiji. Da se poziva na život u miru, a blagoslivlja oružje i stoji uz ratne zločince. Da se poziva na apstinenciju, a vodi neapstinentski život. Da se poziva na poštivanje čovjeka, a onda se poziva na nepoštivanje homoseksualnog čovjeka koji nije manje ljudsko biće od heteroseksualnog jer ljudsko biće je ljudsko biće. I tako dalje.

To su pitanja koja mene muče i mučila bi me i da sam vjernica. I ako bih imala toliko malo povjerenja u svoju djecu i svoj način odgoja stvarno za to ne bih optuživala zdravstveni odgoj, već sve ovo što sam prethodno navela.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Nisu jer Katolička crkva prihvaća teoriju evolucije i ne tumači Bibliju doslovno.
    Ovo prvi put čujem. A kako se onda Biblija tumači?

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

pikula, ajde ne maži nam oči kad ste nam i ti i zmaj i ostatak ekipe prekonekoliko puta jasno dale do znanja da NIJE to jedino bitno... ma što jedino - to vam uopće nije bitno! da se GROZD-ov program uveo na isti način, ne biste ni riječ rekli! a, s obzirom na to da je iz Ministarstva došla info da NEĆE nastavnici održavati sporna predavanja, njihova edukacija nije ni potrebna.

budi fer i iskrena pa (još jednom) napiši što vam je to zapravo bitno! a svodi se na: "Za katoličke roditelje posebno je sporno, objasnio je Ilčić, što njihova djeca moraju učiti ideologiju homoseksualnog pokreta."

btw, krumpiric, smijem se od jučer al možeš ti njima do prekosutra tupiti da spolna orijentacije nije prijelazna i da se tu prije svega radi o edukaciji i prevenciji predrasuda i homofobije - opet će xy forumašica na yx temi izjaviti nešto poput "većina homoseksualaca potječe iz disfunkcionalnih obitelji gdje se otac i majka nisu najbolje slagali" ili "da je to sad moderno" brate mili, onda je valjda 70% Hrvata zapravo gay
    možda bar djeca uz pomoć ovog programa nauče da to nije tako...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo prvi put čujem. A kako se onda Biblija tumači?
    Metaforički.

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Zuska, svaka čast!

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

zuska i frka

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

I još mi nešto nije jasno i ovo pitam bez namjere da vrijeđam, već me stvarno zanima.

Otkuda Katoličkoj crkvi i dijelu njenih vjernika toliko hrabrosti da dižu takvu buku protiv homoseksualaca, uz toliko svojih pedofilskih afera unutar crkve, nečega toliko prestrašnog da uopće ne mogu pojmiti zašto se barem dio te larme ne iskoristi u čišćenje i osvještavanje problema u svome vlastitom dvorištu.
    Uz toliko svećenika koji ne upražnjavaju celibat, bilo da imaju homoseksualnih ili heteroseksualnih sklonosti, crkva je opterećena suzdržavanjem svojim vjernika, umjesto da razmisli o ukidanju celibata i stvar učini poštenijom. Pa u svakom drugom selu u Hrvatskoj javna je tajna da svećenik vodi dvostruki život, eno fratra u 99,99% katoličkom selu mojih roditelja, svi znaju i pričaju o tome kao da je to nešto normalno, a kad cura rodi vanbračno onda babe komentiraju da je kurva i bolje da je pobacila.
    Ponekad se pitam ne kreće li ta licemjernost kojom je ovo društvo izrazito bogato, upravo iz crkve i života koji ona propagira, a onda ga se sama ne drži. I većini vjernika je to normalno jer ne vidim baš da se oko toga okupljaju po dvoranama, propituju i traže od svojih svećenika i biskupa transparentnost, savjetovanje i uključenost (ono što npr sad traže od ministra).
    Zašto vjernici ne polude i ne traže raspravu o tome jer se poziva na skromnost, a grade dvori i voze Audiji. Da se poziva na život u miru, a blagoslivlja oružje i stoji uz ratne zločince. Da se poziva na apstinenciju, a vodi neapstinentski život. Da se poziva na poštivanje čovjeka, a onda se poziva na nepoštivanje homoseksualnog čovjeka koji nije manje ljudsko biće od heteroseksualnog jer ljudsko biće je ljudsko biće. I tako dalje.

To su pitanja koja mene muče i mučila bi me i da sam vjernica. I ako bih imala toliko malo povjerenja u svoju djecu i svoj način odgoja stvarno za to ne bih optuživala zdravstveni odgoj, već sve ovo što sam prethodno navela.
    Amen, sestro!

Ljufi avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

"Šok i nevjerica u Srbiji. Javni servis, Radio televizija Srbije drznula se u jutarnjem programu premijerno prikazati spot za himnu “Beograd prajda“. Učinjeno je to povodom završetka Tjedna ponosa u Beogradu, i to simbolično povodom 9. studenog, Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, rasizma i antisemitizma, dakle redom pojava koje nisu nimalo strane ovim društvima. RTS je zaprimio niz pritužbi zbog ovog „skandala“, a zapravo se radi o najobičnijem pop pjesmuljku. Što je u njemu sporno probajte sami dokučiti."

http://www.lupiga.com/vijesti/index.php?id=7271

Ajde, razumio bih zgražanje javnosti da je riječ o spotu Marillyn Mansona, ali ovo?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj frka prvotno napisa Vidi poruku
    i da se tu prije svega radi o edukaciji i prevenciji predrasuda i homofobije -
    ma znaju one to sve, ne sumnjam u ničiju inteligenciju. ali to je upravo ono što ne žele. ne žele smanjenje predrasuda prema lgbtiq osobama i nestanak homofobije u društvu. sve ostalo su priče za malu djecu.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Kao zajednica vjernika imamo svako ljudsko pravo da vjerujemo, tražimo i borimo se za ono što smatramo općim dobrom, ili barem područjem svojih ljudskih prava - baš kao svaka druga zajednica.

Niti jedna zajednica nema svo članstvo perfektno, i svaka zajednica ima divne ljude i ne tako divne - ali po tom kriteriju ne osporava se nijedna druga zajednica, pa apsolutno nema razloga da se zbog problema koje Crkva ima ili nema, osporava pravo da sudjeluje u javnoj raspravi.

Ako nam je potrebna hrabrost da vjerujemo, i zalažemo se za ono što nam je važno - dakle ako smo zbog svog stava u nekoj opasnosti pred nekim - tada bih ja rekla da to ne govori o slobodi dijaloga, nego o implicitnoj prijetnji.

Mislim da dio javnosti koji je protiv ovoga ili sličnih programa nema per se ništa protiv nikoga. Ali, ima sustav vrijednosti za nešto, a to je obitelj, brak, dostojanstvo ljudske osobe. Impliciranje da je netko protiv prava homoseksualaca je besmisleno. Definitivno ne smatramo da manjina treba biti ta koja će redefinirati pitanje braka, obitelji i ljudskog dostojanstva - a koja nisu samo vrednote vjernika, nego cijele zajednice; svaka osoba ima ista prava na obrazovanje, posao, pravnu zaštitu, sigurnost, slobodno izražavanje, poštovanje i sva ostala prava.

U programu za treći srednje queer udruge su stavile teme problemi suvremene obitelji - kasnije stupanje u brak, velika stopa razvoda, raspad tradicionalne obitelji, što je sve tužna istina, ali mi jednostavno ne smatramo da zbog toga treba uprijeti prst u sve loše, i uvesti bilo kakvu obitelj kao role model, nego uprijeti prste u dobre primjere sretnih brakova i obitelji i potaknuti djecu da se spreme za dobar i suvisao bračni i obiteljski život.

U tome je sav sukob Crkve i queer udruga oko ovog programa. Ja mogu mirno pisati o ovome, jer sam odrasla sa homoseksualnim osobama, jer su bile prihvaćene, voljene, dio zajednice u svemu, osim u tome da nisu bile u braku (nego nevjenčane sa svojim partnerima), i znam da i najmanja sredina ima srce, zna kako i može prihvatiti svakoga, bez toga da se vrijednosti izvrnu naopako.

Što se tiče audija, moj ispovjednik ne posjeduje svoj auto, nego posudi od prijatelja kad mora negdje ići, naš župnik ima neku staru škodu, u župi do voze neki mali citroen, a za par svećenika znam da su dobili skupe aute na dar od iseljenika i sl. Što se tiče nasilja i zlostavljanja, svatko je pozvan reagirati. Da sam vidjela da neki svećenik ili uopće čovjek radi zlo, reagirala bih, naravno. Ne mislim da zlo treba tolerirati sa smiješkom. Ovako moram imati povjerenja u institucije, i ljude koji su u kontaktu s nekim tko radi zlo. No, već sam čitala - medijski linč na Crkvu oslikao je od slučajeva koji su bili ogromnu ljagu na cijelu Crkvu, dok u stvarnosti, stopa zlostavljanja u Crkvi, po neovisnim izvorima, iznosi bitno manje nego u općoj populaciji.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

unutarnji neprijatelj potpomognut belosvetskom reakcijom silom pokušava potkopati temelje našeg društva, a to su, braćo i sestre, bratstvo i jedinstvo...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

krumpi, ide te danas

Impliciranje da je netko protiv prava homoseksualaca je besmisleno
    jel udruge vjernika, ala vigilare, građanske inicijative, stalno lobiraju protiv prava homosekualaca? prava na prosvjed, prava na brak, pravo da oni sudjeluju (samo susdjeluju!) u dijelu programa koji se odnosi na homofobiju, prava na seks...
    što je tu besmisleno
    uopće se ne miješam u drugo, zašto je to tako, pozadina svega, al činjenica jest da su zajednice vjernika protiv prava homoseksualaca.
    na koja prava si ti mislila?

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

HRT 2 sada

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    unutarnji neprijatelj potpomognut belosvetskom reakcijom silom pokušava potkopati temelje našeg društva, a to su, braćo i sestre, bratstvo i jedinstvo...
    Isprdavaš se, i pretpostavljam da smatraš da je to u redu, za razliku od pukog iznošenja stava? Kada bi se neka osoba ovako izjašnjavala o nekoj manjinskoj grupi, pretpostavljam da to ne bi bilo dobro primljeno i bilo bi potpisano pod ugrožavanje prava i govor mržnje. Zar ne?

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

krumpi, ide te danas

jel udruge vjernika, ala vigilare, građanske inicijative, stalno lobiraju protiv prava homosekualaca? prava na prosvjed, prava na brak, pravo da oni sudjeluju (samo susdjeluju!) u dijelu programa koji se odnosi na homofobiju, prava na seks...
    što je tu besmisleno
    uopće se ne miješam u drugo, zašto je to tako, pozadina svega, al činjenica jest da su zajednice vjernika protiv prava homoseksualaca.
    Pa pravo na život, to je jedino pravo do kojeg je vjernicima stalo, a kakav život, najbolje mučenički

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

krumpi, ide te danas

što je tu besmisleno
    Prava homoseksualnih udruga da kroje školski program u temama braka, obitelji i seksualnog razvoja djeteta. U tome ne vidiš ništa sporno?

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Oprostite, pretjerah

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ilija čvorović

eto.

ifi, sad mi je posve jasno zasto si odustala od akademske karijere i titula. jednostavno si se pronasla u pr-u katolicke crkve.
    blogiranje je tome pomoglo, voljela sam te citati, ali tada mi se cinilo da te (po)nesto i razumijem. otkako si (a nije tome tako davno) presla pod okrilje crkve i odrekla se svega svjetovnoga i prijasnjeg si zivota, nejasna si i Bogu i ljudima. izvrces i konfabuliras. doduse - vjesto.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Definitivno ne smatramo da manjina treba biti ta koja će redefinirati pitanje braka, obitelji i ljudskog dostojanstva - a koja nisu samo vrednote vjernika, nego cijele zajednice; svaka osoba ima ista prava na obrazovanje, posao, pravnu zaštitu, sigurnost, slobodno izražavanje, poštovanje i sva ostala prava.
    voliš (a i znaš) ti to lijepo upakirati, a onda uvijek u polurečenici dodaš nešto iz čega se vidi da bi u biti vi, vjernice, trebale o svemu odlučivati i da bi vaš sustav vrijednosti trebao važiti za sve građane u ovoj zemlji. ništa manjina (bilo koja) ne traži nego ono što joj kao građanima ove sekularne, demokratske države ionako već ne bi trebalo pripadati - ljudska prava. pravo na brak (zakonom uređenu zajednicu) nije privilegija vjernika niti heteroseksualaca niti heteropara. to je ljudsko pravo, a ono pripada svakoj osobi ponaosob.

vjerski (katolički) sustav vrijednosti o braku nije sustav ove države, da to jednom za uvijek rasčistimo. on u biti nije ni sustav kojeg prihvaćaju ogromna većina tzv. vjernica/ka. pa ni to što je preko 80% katolika ni što je crkva jaka očigledno nije nagnalo nijednu vladu ove države u posljednjih 20 godina da nešto na tome promijeni. dozvoljeni su razvodi brakova i izvanbračne zajednice. i s jednim i s drugim se obilato koriste i same vjernice. dozvoljen je seks prije braka i abortus, a bome i MPO. sve to ne spada u katolički sustav vrijednosti.

znači o kakvom to sustavu mi uopće govorimo kojeg treba zaštiti od zlih kvirovaca ?

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

evo, vidim da si ti Ifigenija već odgovorila Zuski
    iako ja osobno smatram da tolika njezina pitanja prelaze okvire forumske diskusije, i ovu temu..no,..

.. dok u stvarnosti, stopa zlostavljanja u Crkvi, po neovisnim izvorima, iznosi bitno manje nego u općoj populaciji.
    izdvojila bih ovo. i rekla, zar nije dokazano upravo ovo citirano? i ako dakle toga ima najviše u obitelji, zar bi trebalo, recimo, ukinuti obitelj kao instituciju??

inače, na sva tvoja postavljena pitanja i razmišljanja, na poseban način dio o poštivanju ljudskog bića... odgovorila bih s dva linka:
    http://www.vecernji.ba/vijesti/nakon...-clanak-449543
    http://www.bitno.net/mulitmedija/626/

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

očekivala bih da su vjernici sigurniji u svoj odgoj i razmišljanje vlastite djece.
    npr. moj nereligiozni sin, odgojen u nereligioznom duhu došao je iz škole ispričao mi cijelu priču o isusu, zvjezdi, pastirima i ovcama i zaključio da je to nevjerojatna glupost.
    za očekivati je da bi djeca vjernici djeca , iz obitelji vjernika obitelji, došla doma i rekla: čuo sam da je masturbacija o.k., da su homoseksualci isti kao mi, da postoji kontaracepcija-sve ti je to mama jedna velika glupost!
    smatram da previše brinete, ono što učite djecu od najmanjeg uzrasta i što vi cjenite i vjerujete u životu, urezano je previše u njih da bi ih sat ili dva u školi moglo "preobratiti".

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •