sis prvotno napisa
Kad sam išla u školu (a to je bilo prilično davno) u osnovnoj školi cijelu jednu godinu se biologija bavila čovjekom (a time i njegovim zdravljem). Ne pamtim dobro,ali dio o reproduktivnom sustavu bio je negdje na kraju pa se jedva stizalo i obrađivalo se na brzinu. Ali je bilo dobro napisano (ja sam to štreberski proučavala). Isto je tako bilo i kasnije.
Prije par godina udžbenik za treći ili četvrti razred gimnazije se zvao Ljudsko tijelo. Osim anatomije i fiziologije, znatan dio udžbenika se odnosio na zdravlje pojedinih organa i sustava. Znam da sam tad komentirala da bi se taj udžbenik trebao koristiti u svim školama, a ne samo u gimnazijama. Ne znam što se sad prakticira, ali ne vjerujem da je razlika bitna. Sigurna sam da je takvo gradivo izvrstan temelj poznavanju vlastitog tijela i procesa u njemu.
Meni se sve ove rasprave čine isključivo političke. Pa se jedni pozivaju na znanost (bilo bi zanimljivo usporediti poglede medicinara, biologa, psihologa, filozofa, sociologa, likovnih umjetnika...), drugi na svjetonazor, treći na prava roitelja, djece, društva, države...
Kao roditelju mi je važno da informacije koje dijete dobija budu primjerene njegovoj dobi, ne kronološkoj nego emocionalnoj. A da ne sazrijevamo svi istovremeno i vrapci na grani znaju.