Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: Koji je moj termin?

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Koji je moj termin?

Evo mene i na ovim temama po drugi put )

Test je nedavno pokazao dvije lijepe brzinske crtice, kod doktora još nisam bila.

E sada mene zanima slijedeće: Imam inače neredovite menge totalno, zadnju sam imala 5.12.2011.g. po tome bi ispalo da sam trudna cca 3 mj. ali ja mislim da nisam tako puno.

Kako će sada meni doktor znati "pogoditi" datum, mislim da je do začeća moglo doći ili u 1. ili u 2.mj.

Kako izračunati?

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

u principu nikako, ako ne znaš sama kad je bila ovulacija
    ginekolog procjenjuje duljinu trudnoće u tom slučaju, prema veličini bebe ultrazvukom

i čestitke na trudnoći

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

12.9. po nekakvom pravilu. Ali ako imaš neredovite cikluse, pojma nemam

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Izracunat ce ti po prvom danu zadnje menge, naravno vrlo vjerovatno nisi tad zatrudnila, pa ce korigirat po velicini bebe po uzv s vremenom. Meni su s oba sina stalno pomicali naprijed termin. Npr. s prvim sinom je bio 30.8. pa 9.9. pa 15.9. i na kraju sam rodila 20.9. kad sam bila, po njima, punih 41 tj. S drugim sinom je bio 8.7 pa 15.7. i na kraju je dosao 26.7. s tim da pise da sam bila 40+5. To ti je sve zbog neredovite menge, iako ja znam kad sam zatrudnila ali oni me uopce nisu slusali.

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

slican "problem" i kod mene. neredovite menge su dovele do toga, da nisam odmah skuzila da sam trudna, nego sam u biti "slucajno" napravila test, koji je ispao pozitivan. kada sam dosla kod doktora, bila sam itekako iznenadena, da je bebonja vec tako veliki!
    Kako onda racunaju kada pocinje porodiljni? mislim, sta ce napisati na potvrdu za poslodavca/trudnicku knjizicu?

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Izracunaju termin po mengi i onda 45 dana prije pocinje porodiljni.

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Čestitke na trudnoći.
    Moji su ciklusi također produljeni. I jednu i drugu trudnoću dr. mi je računao prema prvom UZV-u, a ne prema posljednjoj menstruaciji. Posebno sam na prvom pregledu u trudnoći naglasila na problem svojih ciklusa.
    Posljednje uređivanje od laura29 : 09.03.2012. at 07:29

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

masnice , cestitam , pratimo se

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj mašnica prvotno napisa Vidi poruku
    Evo mene i na ovim temama po drugi put )

Test je nedavno pokazao dvije lijepe brzinske crtice, kod doktora još nisam bila.

E sada mene zanima slijedeće: Imam inače neredovite menge totalno, zadnju sam imala 5.12.2011.g. po tome bi ispalo da sam trudna cca 3 mj. ali ja mislim da nisam tako puno.

Kako će sada meni doktor znati "pogoditi" datum, mislim da je do začeća moglo doći ili u 1. ili u 2.mj.

Kako izračunati?
    Neće izračunati, nego utvrditi po prvom UZV-u. Prvih ne znam koliko tjedana sve se bebe razvijaju otprilike jednakom brzinom, i najpouzdaniji termin je po tom prvom UZV-u. Iako je i to samo procjena.

I taj produljeni ciklus svakako naglasi dr-u, da te ne bi uvjeravao kako beba ima zastoj u rastu (moja frendica prošla kroz sličnu situaciju)
    Posljednje uređivanje od martinaP : 09.03.2012. at 07:33

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

I po micanju bebe. Obično se drugu bebu osjeti oko navršenih 16 tjedana, pa ćeš imati još jedan okvirni datum.
    I čestitke.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj laura29 prvotno napisa Vidi poruku
    Čestitke na trudnoći.
    Moji su ciklusi također produljeni. I jednu i drugu trudnoću dr. mi je računao prema prvom UZV-u, a ne prema posljednjoj menstruaciji. Posebno sam na prvom pregledu u trudnoći naglasila na problem svojih ciklusa.
    Zasto ja ne mogu naletit na takve doktore? Meni uvijek po mengi racunali iako imam policisticne jajnike i menge na 30-45 dana. Ponekad je i duzi ciklus. Ali obavezno su mi svaku trudnocu govorili da je beba za 10 dana manja a u ovoj zadnjoj je ginicka cak rekla da zaostaje u razvoju. A rodio se zdrav sin sa 3670g.
    Posljednje uređivanje od koksy : 09.03.2012. at 10:04

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Danas potvrđeno UZV-om. Trudnoća je friška cca mjesec dana. Po mengi bi bilo 3mj :/ Plod je 2mm.

Hvala cure na čestitkama!

neve86 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

i kod mene sličan problem, a s njime i 3 termina poroda...dva njena i jedan moj sad ćemo vidit ko je bolje izračunao

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

meni je u drugoj i sada računala po prvom ultrazvuku, isto radi produljenih ciklusa i policističnih, i na svim papirima (nemam tk) je napomenula da je termin po uzv.

neve86 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

Evo ja sam baš jučer računala, kako znam datum začeća, e pa + 266 dana. Tako sam po netu čitala, a i poklapa mi se s veličinom bebe u ovom tjednu...sad ćemo vidit jesam dobro to skontala.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Meni su procijenili po ultrazvuku, i to sasvim uspješno (rodila sam dva dana nakon termina)
    ne samo da sam imala neredovite cikluse, nego i lažne menstruacije (krvarenja) u trudnoći, tako da nikako ne bi prošlo bilo kakvo računanje.

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Isto kod nas. Bila trudna dva mj. kad sam saznala. Računali mi najprije po zadnjoj mengi, sada po veličini bebice i sve ranije je taj termin. S početka 9. mjeseca pomaknut na početak 8. mjeseca i još ne znamo točno.

U svakom slučaju, čestitam i želim sve najbolje!

MALECKA avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Da vas pitam kad vam je ginekolog odredio termin? Ja sam zatrudnjela pomoću IVF-a i znam točni dan začeća, ali izabrani ginekolozi to navodno svejedno računaju po prvom danu zadnje m. Bila sam na prvom UVZ-u kod dr. za potpomognutu i nosila papire kod svog ginića no ni jedan ni drugi mi još nisu rekli kad bi bio termin
    Znam da će mi to reči, ali eto zanima me kad su vama to izračunali. Jer ako gledam zadnju m (kaj je meni bedasto jer prva dva tjedna još nisam bila trudna) sad sam u 7 tjednu, a ako gledam dan začeća 5 tjedana - tak da zbilja ne znam kaj oni gledaju. Eto danas sam bila na pregledu štitnjače jer s tim imam problema i pita me dr. koliko ste trudni i sad ja ne znam odgovor 5 ili 7.....onda sam grunula 7 prema zadnjoj m
    Nekak mi bolje zvuči taj 7 i biliže je 12 tjednu onom do kad smo kritični, a u biti nije tak!

Nives avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

malecka,
    meni su odredili termin na uzv pregledu koji sam uradila sa nepunih 10 tjedana trudnoce (racuna se od 1. dana poslednje m.). ispalo je da mi je termin 3-4 dana ranije, nego kada bi racunali po 1. danu poslednje m.
    rekli su mi da se tada odredi najtocnije jer bi u pocetku sve bebe trebalo rastu istim tempom.
    kod tebe se tocno zna kada ti je bila ovulacija i oplodnja (pretpostavljam), a znas i datum poslednje m., te mozes provjeriti u kom si tjednu i da li ti se sve poklapa, na ovom linku:

http://www.poliklinika-harni.hr/racunalo_poroda.asp

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj MALECKA prvotno napisa Vidi poruku
    Da vas pitam kad vam je ginekolog odredio termin? Ja sam zatrudnjela pomoću IVF-a i znam točni dan začeća, ali izabrani ginekolozi to navodno svejedno računaju po prvom danu zadnje m. Bila sam na prvom UVZ-u kod dr. za potpomognutu i nosila papire kod svog ginića no ni jedan ni drugi mi još nisu rekli kad bi bio termin
    Znam da će mi to reči, ali eto zanima me kad su vama to izračunali. Jer ako gledam zadnju m (kaj je meni bedasto jer prva dva tjedna još nisam bila trudna) sad sam u 7 tjednu, a ako gledam dan začeća 5 tjedana - tak da zbilja ne znam kaj oni gledaju. Eto danas sam bila na pregledu štitnjače jer s tim imam problema i pita me dr. koliko ste trudni i sad ja ne znam odgovor 5 ili 7.....onda sam grunula 7 prema zadnjoj m
    Nekak mi bolje zvuči taj 7 i biliže je 12 tjednu onom do kad smo kritični, a u biti nije tak!
    trudna si 7 tjedana

pa gotovo nijedna žena nije ovulirala, a samim time ni začela, na prvi dan menge, kada počinje ciklus i otkada se svima broji trudnoća
    većina ovulira sredinom ciklusa, tako da se tvoj račun da ti je trudnoća dva tjedan manja u biti uopće ne razlikuje od mog računa (jer znam točno kad sam ovulirala i prilično sam sigurna u dan začeća)

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

svimbam betty.

mislim da cu sljedeci put oduzet 2 tjedna od ovluacije i zaceca i reci da mi je tada bila zadnja menga, a ne kad zapravo je, jer meni ni jedna trudnoca nije skolska, odnosno nisam zacela onako kako oni racunaju. tako je prva bila mladja, a ova sada je starija. naravno ako cu ko u dosadasnjim slucajevima znati kada je do oplodnje doslo
    neki doktori uzmu u obzir to sto im kazem da mi je ciklus kraci i da je ovulacija bila ranije, neki ne.
    u prvoj sam im tvrdila da imam barem 7 dana mladju trudnocu i na kraju kada je napravljen CR s punih 39tjedana, mala je procjenjena na 37-38 tjedana. bila sam u pravu, sta cu

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    u prvoj sam im tvrdila da imam barem 7 dana mladju trudnocu i na kraju kada je napravljen CR s punih 39tjedana, mala je procjenjena na 37-38 tjedana. bila sam u pravu, sta cu
    Nisu ti tad radili kasnu amniocentezu da provjere? Sad je tamo više ne rade, ali onda kad smo "mi" rađale, curama s pregestacijskim dijabetesom rađena je rutinski, upravo da izbjegnu rađanje mlađe djece. Sad navodno sa sigurnošću odrede datum začeća prema veličini embrija, dakle u prvom trimestru, pa onda nije potrebna ta AC pred sami porod.

Inače, u pravu si. Ako znaš kad se začeće desilo, onda samo treba dodati dva tjedna na taj datum. Odnosno, točan termin u toj situaciji najlakše je izračunati tako da se na datum ovulacije doda 266 dana (38 punih tjedana puta 7). Onih 40 tjedana (280 dana) koji se uvijek navode kao "točno trajanje trudnoće" odnosi se na računanje od prvog dana zadnje menstruacije pod uvjetom da je do začeća došlo dva tjedna nakon tog datuma i to obično zovu "gestacijski tjedni".

Naravno, uopće nije cilj da se porod odigra na točan datum, da ne mislite da to zagovaram. Normalno je sve od punih 38 do 42 gestacijska tjedna, u odstupanja od toga ne ulazim.

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Po mojoj zadnjoj mengi bila bih trudna već 15 tjedana, ali doktor je na zadnjem UZV korigirao na 6tjedana, što mi je logočnije jer znam kad smo imali odnos, ali plodne dane ne mogu znati. I još mi je rekao da sam fenomen kako sam uspjela ostati trudna sa tako neredovitim mengama (cca svaka 2,3mj.)...

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

zašto fenomen? ja sam evo 3 puta ostala trudna sa duljim i neredovitijim ciklusima i mnogim dijagnozama. aaznam i preko nekoliko primjera sličnih.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj babyboys prvotno napisa Vidi poruku
    zašto fenomen? ja sam evo 3 puta ostala trudna sa duljim i neredovitijim ciklusima i mnogim dijagnozama. aaznam i preko nekoliko primjera sličnih.
    mene, npr.
    ciklusi 32-44 dana

u prvoj trudnoći sam imala 3 termina, 2 njihova i 1 moj. po zadnjoj m., po 1. uzv-u i po začeću (taj je bio 'moj')
    ne znam koji je bio najtočniji jer sam prema svima prenjela ihaaaaaaaaaaaaaaaaaaaj dana
    44 po zm
    43 po začeću (znam točan datum)
    42 po 1. uzv-u

u trudničkoj knjižici je pisao uvijek termin po zm a pored toga +2 tjedna po UZVu

u drugoj trudnoći je isto tako pisalo. rodila 40+5 po UZV, ili 42+5 (po zm)

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

ja sam prvi put rodila točno na termin (tj. datum začeća, točno sam znala), beba procjenjena na 40 tt
    drugi put termin prema uzv u 38+6, procjena 39 tt po mom je prešlo 40
    sada sam po njenom prošla 17, po mom (opet znam točno) 15+2

a ciklusi mi idu i do 60 dana

Darkica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

To s terminima je ponekad čudna stvar. Baš smo mm i ja neki dan raspravljali o tome. Ajde vi meni lijepo recite što je po vama moj termin poroda.
    Kada sam otvarala trudničku knjižicu, medicinska sestra što radi kod moje ginekologinje primarne zaštite mi je uredno zapisala unutra datum zadnje menstruacije - 25.06.2011. te je kao termin stavila 02.04.2012.
    ...iako jako dobro zna da sam ja MPO pacijent te samim time znam da mi je datum punkcije i datum oplodnje, a to je 09.07.2011.
    Uostalom, ako u svaki novi tjedan trudnoće ulazim subotom, kako mi je onda odjednom punih 40 tjedana gestacije 02.04., to jest u utorak?
    Cijela štorija oko toga

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Pa pogriješila je. U nedjelju 31.3.2013. ćeš imati punih 40 tjedana plus jedan dan. Odnosno to ti je punih 38 tjedana nakon začeća, tj. ulaziš u 41. gestacijski tjedan.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Darkice, zaboravila je da ožujak ima 31 dan.

Po čistom računanju ide: prvi dan zadnje menstruacije, minus tri mjeseca, plus sedam dana.

Znači 25.06. minus tri mjeseca je 25.03. plus 7 dana je 01.04. ( 26,27,28,29,30,31,1). Ali, to je samo račun. Ništa stvarno.
    Bebe ne broje dane, i njima nije bitno da li je 39 +1 ili +5, oni će se roditi otprilike osam i pol mjeseci nakon začeća. Nikad se nisam baš zamarala tim točnim danima.
    Vjerujem da je nekad bitno izračunati točno, (ali meni osobno nevažno.)

zekana avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

dakle, 25.1.2014. minus 3mjeseca je 25.10., plus 7 dana je točno 1.11.

tako bi mi trebalo biti prema zadnjoj menstruaciji, to znam. U početku je bila priča kako je trudnoća ipak mlađa i po tadašnjem (početnom) UZV-u je određen datum 10.11.
    10 dana razlike.

Tako je bilo do neki dan. I dođem lijepo samo na kontrolu plodne vode da bi mi drugi/dežurni ginekolog bez znanja o mojoj zadnjoj menstruaciji i o datumu rekao da mi je po ultrazvuku termin oko 1.11.

I sada ne znam što bih mislila. Sutra mi je redovna kontrola i sve si mislim da li ima smisla spominjati to svom ginekologu. S jedne strane bih trebala jer nije mala razlika, pogotovo ako beba urani tjedan dana kao moja cura. To bi bilo kao da trebam raditi 28 dana prije poroda, minus 10 dana, minus tjedan dana (ako recimo urani). Ostaje mi samo 10ak dana da sve pripremim, a to mi se nikako ne sviđa. Sad imam obaveza kao u priči, nemam slobodno vrijeme za zezanje. I polako, ali sigurno se skraćuje moje aktivno vrijeme u hodanju i spremanju i svemu jer ne mogu izdržati toliko na nogama. Moram sve raspoređivati na više dana. I taaaaaako...

Što vi mislite? Da li se ginekolozi vrijeđaju na takva velika pitanja poput ovoga: "A da niste možda pogriješili?" Nije mi kreten ginekolog- jako je dobar i ljubazan, ali i pretrpan. Nekako mi se čini, možda on to i zna, ali to njemu ne igra nikakvu ulogu u životu (10 dana ni amo ni tamo) pa mu nije ni palo na pamet promijeniti datum poroda.

Ispada da mi je danas 27+1, a meni u nedjelju drugi gin. zapisao 29 tt!!! Nije mala razlika, a i beba je sada puno veća pa mi nije logično da je baš pogreška u pitanju.

dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

A jel ti znas tocan datum zaceca?

zekana avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Citiraj dunja&vita:-))) prvotno napisa Vidi poruku
    A jel ti znas tocan datum zaceca?
    Nemam pojma, svi su mi dani uvijek bili isti tako da odrediti je bilo nemoguce!

zekana avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Danas mi se opet "potrefio" taj drugi ginekolog (moj na odmoru) i kad je sada detaljno pogledao kaze da je prema BDP-u 29 tjedana, a prema FL-u negdje manje. Tako da smatra da je termin negdje između određenog termina i termina određenog zadnjim danom menstruacije. A to je onda između 1.11. i 10.11. I sad me opet čeka mjesec dana do iduće kontrole da pošizim od čekanja. Ma, eh, kako god bude da bude. Kod mene uvijek i najkompliciranije situacije ispadnu za neko veće dobro... tko zna zašto će ovo biti dobro. Možda je bolje da ostane kasniji datum iz nekog razloga koji meni još nije poznat! A biti ćeeeeeeee

P.S. I još mi dade dilemu, nakon 3 puta što je moj gin. rekao da misli da je dječačić, danas mi ovaj drugi reče da misli da je curica! I hajde sad budi normalan. Nije mi bitno je li jedno ili drugo, ali HOĆU DA ZNAAAAAAAM!!!!

anabeg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Ne razumijem zašto bi toliko šizila oko toga jel ti termin 01 ili 10 ili 5 dana prije ili poslije...koji god ti oni datum rekli, to nije garancija da ćeš roditi baš tada i da to neće biti tjedan prije ili poslije..koliko sam shvatila muči te to koliko će ti ostati vremena da sve pripremiš kad kreneš na porodiljni pa do poroda, to jest bojiš se da ćeš imati malo vremena..lagano u hodu pripremaj sve i ne bi trebalo biti problema..neznam na kakve sve pripreme misliš i što sve trebaš uraditi, bitno ti je da uspiješ spremiti sebi stvari za bolnicu i eventualno pripremiti stvari za izlazak iz bolnice, a i da to ne uspiješ nije kraj svijeta, vjerujem da bi ti se i muž snašao kako tako..ne znam, koliko vidim trudnoća ti uredna, fizički postaješ slabija, ali bože moj, to je tako..nema potrebe da šiziš zbog ovakvih stvari..uživaj i sve će doći na svoje vidjet ćeš...

zekana avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Sve je lako što se bolnice tiče i nije mene strah toga.Ali treba se napraviti novi razmještaj u stanu, premještanje namještaja, priprema robe, sve to silno pranje i spremanje. Još mi je bolnica najmanja stavka kao i sam porod. Ali najviše od svega mi je radi posla. Nije mi isto da li otvaram porodiljno 2.10. ili 12.10., teško će mi biti raditi svaki dan, a ista mi plaća dok radim i dok otvorim porodiljno.

No, kako sam napisala... dajem višoj sili neka mi organizira sve kako je najbolje za mene Možda s drugog kraja priče (kad se bude zatvaralo porodiljno odsustvo) bude smisla... ili negdje na pola puta. Tako da time šizi kažem BYE-BYE! Neka se slobodno događa sve što mi se sviđa i sve što mi se ne sviđa!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •