Pokazuje rezultate 1 do 3 od 3

Tema: oduzimanje roditeljske skrbi, u praksi

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno oduzimanje roditeljske skrbi, u praksi

par pitanja vezano uz oduzimanje roditeljske skrbi, iz razloga po čl. 115, stavak 3, alineja 2 Obiteljskog zakona. tj :
    Članak 115.
    (3) Roditelj grubo zanemaruje roditeljske dužnosti i prava:
    2. ako ne skrbi dulje od tri mjeseca o djetetu s kojim ne živi,

vjerujem da ima puno samohranih majki ovdje sa situacijom kakva je opisana iznad. dali ste znale da ste po zakonu duzne izvijestiti CZSS o postojanju ove cinjenice, inace ( teoretski ) mozete biti kaznjene?

dali znate i jedan primjer iz prakse da je czss stvarno i pokrenuo postupak za oduzimanje roditeljske skrbi iz gore navedenog razloga? i ako znate, kakva je praks sudova po tom pitanju?

naime, nakon puno premisljanja i razmisljanja, a i packi koje sam dobila u czss radi toga jer ih nisam obavijestila o tome da otac uopce ne dolazi niti se javlja mjesecima, razmisljam o pokretanju ovog postupka.

kakva su vasa razmisljanja o ovome i ima li nekoga da je prosao kroz ovu proceduru?

istu temu kopiram i na jednoroditljeski pdf ( jer mi se cini da bi tamo mogli imati korisnih misljenja) pa molim admine da stave link na temu i njen izvorni sadrzaj gdje smatraju da pripada.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Totalni sam laik i ne znam primjenjuje li se ovaj zakon i na rastavljene roditelje; najčešće je u praksi kod djece privremeno smještene u domu: ako roditelj ne dođe u posjet (nekad i ako se ne javi djetetu pismeno ) tijekom 3 mjeseca, CZSS bi trebao pokrenuti postupak oduzimanja roditeljske skrbi. Samo to onda znači oduzimanje svih roditeljskih prava - tom djetetu taj roditelj onda u pravnom smislu nije ništa, nema nikakva prava, niti dijete kasnije ne može potraživati od tog roditelja nikakve obaveze, nasljedstva i sl.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

rastavljeni roditelji i dalje dijele djetetovu skrb tako da se zakon primjenjuje i na njih, u ovom slucaju na roditelja koji ne zivi sa djetetom.

znam da je to oduzimanje svih prava i obveza. kod nas u konkretnom slucaju to znaci da necemo izgubiti nista, a dobiti cemo sve. jer doticni roditelj ne priznaje nikakve svoje obaveze , a svako malo se poziva na svoja prava ( primjerice da utjece na neke nase pravne poslove )

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •