ja sam do sad tvrdila i uvijek ga stavljala, međutim dijete donijelo iz škole tekst i nema zareza. sad jel on nešto krivo skužio ili stvarno nejde?
ja sam do sad tvrdila i uvijek ga stavljala, međutim dijete donijelo iz škole tekst i nema zareza. sad jel on nešto krivo skužio ili stvarno nejde?
Ide, ali sam u pravopisu čitala da i nemora biti. Pa ti sad vidi...
Ide ispred veznika suprotnih, isključnih i zaključnih rečenica, ponekad kod sastavnih, ali u pravilu ne; kod inverzije obavezno... čini mi se nemogućim da u cijelom tekstu nema baš nijedan zarez?
Zarez u pismu stavljamo na mjestu gdje bismo u govoru napravili stanku. Pišemo ga kad nešto nabrajamo, kad naknadno dodajemo (ubacujemo) rečenicu, ispred suprotnih, isključnih i zaključnih rečenica, kad se zavisna rečenica nalazi ispred glavne...
Ispred nekih veznika u pravilu ide (a, ali, nego, no, već, dakle, zato, stoga, jedino, jedino što, tek, tek što, samo, samo što), a ispred nekih ne ide. Trebalo bi vidjeti rečenice.
Smajlich je lijepo ukratko opisala pravila o pisnju zareza.
NE ide ispred veznika i, pa, te, ni , niti, odnosno u sastavnim rečenicama.
Opširnije o zarezu (ako pravopis nije pri ruci):
http://hr.wikipedia.org/wiki/Zarez
Kad sam ja pri nabrajanju koristila veznik I i stavljala zarez - to je bilo pogrešno. ( govorim o sastavu za zadaćnicu u srednjoj školi )
Ono što se nama čini fonetički ispravno, ne mora biti i pravopisno u redu.
Zarez ne ide kod sastavnih veznika: i,pa, te,ni, niti,
ali ide kod suprotnih veznika: a, ali, nego, već, no.
Također ne ide kod rastavnog veznika: ili.
ide li ispred tri točke (na kraju rečenice)?!
ja pišem bez zareza ispred tri točke, a sada dijete došlo s ispravljenom zadaćom ...
Zarez ne dolazi u sastavnim rečenicama, ispred veznika i, pa, te, ni, niti i u rastavnim rečenicama, ispred veznika ili
- Vidio sam psa i mačku te brojne druge životinje.
- Promotrio nas je pa je potom počeo govoriti.
- Ni ružne riječi niti psovke ne mogu me pokolebati.
- Ili je bio tužan ili ljut, nikad ništa drugo.
U takvim rečenicama zarezi mogu doći samo ako su veznici u službi intenzifikatora:
- I kuću, i polje, i livadu, i more - sve su prodali!
- Ni za novac, ni za bogatstvo, ni karijeru ne bih izdao svoju obitelj.
tako je Smajlich, rastrgana između usisavača, krpe za prašinu, štednjaka, zavjesa... nisam baš posve koncentrirana...![]()