Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Stuca vec treci dan

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Stuca vec treci dan

Jel moze to biti nesto opasno? nekako mi zvone neke bapske price.
    nikad dosad nije stucnuo, a sad vec treci dan stuca.
    ne bas po cijeli dan, ima malo odmora pa opet.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ivarice, ja ne bih panicila, ali bih ga odvela ljekaru. :/

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Nisam pametna, ali:

http://www.rivaon.com/cakula/lijecnik/4pedijat.htm

(maja):

Poštovani, zanima me da li je zabrinjavajuće kad dijete često štuca? Naime imam djevojčicu od 5 godina. Ona svakodnevno dobije štucavicu koja traje neko vrijeme i onda prestane. Zanima me zašto dolazi do toga i postoji li kakav problem. Ponavljam do toga dolazi skoro svaki dan!Unaprijed zahvalna na odgovoru.

(20. veljače 2003. 11:32)

Odgovor liječnika:
    044

Štucanje je posljedica nehotičnog stezanja ošita (dijafragme). Javlja se obično nakon obilata obroka, kao bezazlena pojava, koja kratko traje i prestaje sama od sebe. Ako štucanje ne bi prestajalo (ako traje satima, tad treba potražiti liječničku pomoć, jer tad očito postoji razlog za trajnu iritaciju (nadražaj) živaca u ošitu. Vašem djetetu se štucanje javlja svakodnevno, ali ne traje dugo, tako da smo uvjereni da ne biste trebali biti posebno zabrinuti.

Nadam se da nije ništa :/

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj tata je prije dosta godina (jedno 20-tak) štucao mjesec i pola dana. I mogu vam reći da to uopće nije bilo bezazleno. Smršavio je valjda nekih 20-tak kila, a štucanje jedva da je prestajalo noću (i to ne svaku). Išao je na sve moguće pretrage, i rezultati su svugdje bili isti: sve je u redu, ne znamo zašto štucate. Nakon svih pretraga, kad je već počeo malaksati i kad su mu je cijela dijafragma i dio trbuha bili užasno natečeni, lječnici su mu preporučili operaciju gdje bi mu prerezali neki živac u blizini srca, koji kontrolira stezanje ošita - što bi navodno trebao zaustaviti štucanje. (ne sjećam se točno više što je bilo u pitanju, trebala bi pogledati njegove papire). Tata nije pristao, jer lječnici nisu bili sigurni kakve će to posljedice imati.Slučajno je bio kod bakinog lječnika opće prakse (stari doktor, na selu, nikakva specijalizacija) koji ga je izlječio u 3 dana. Preporučio mu je da pije ogromne količine onih praškova za želudac (ne znam postoji li to još danas ili danas svi koriste gastal i slične stvari). Rekao mu je da je sve to od prežderavanja i preporučio količinski manje obroke, manje začinjene itd.
    Ivarica, znam da ti nisam puno pomoglo, ali koliko znam slučaj mog tate je jedinstven u hrvatskom zdravstvu, čak je jedan doktor objavio i znanstveni rad na temu štucanja mog tate.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Odvedi ga doktoru, svakako. Osobito ako nije imao nikakav razlog u probavnom traktu da bi štucao, tipa vjetrova, podrigivanja i sl.
    Inače, odličan lijek za štucanje je c vitamin u prahu (čisti, turbo kiseli), treba ga dati otprilike 1 cm kvadratni na vrhu žlice (ravno, ne na vrh), toliko da se dijete dobro strese od kiselog. Prestaje odmah.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ivarice javi nam sta je bilo....Meni se to jednom desilo, trajalo je oko 3-4 dana i prestalo samo od sebe...
    A to za c vitamin mamazika...Imam jednu kolegicu na poslu. Svaki put mi je lose nakon sto s njom razgovaram o djeci. Ona je svojoj curici od tri mjeseca uvalila krisku limuna u usta da bi prestala stucati....
    O biserima dohrane ("Morala sam joj dati ribu znas kako je zjevala dok smo mi jeli..." i slicno, ovaj put necu)

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I ja sam ne baš krišku ali par kapi, ovom mlađem. Voda na žlicu nije djelovala, od dojenja bi opet uzeo zrak, podrignuo i počeo štucati. Sad sam pametnija pa bi dala c vitamin. To je čista kemija, nema šanse za alergiju.

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ma nemoj se brinuti. I moji su imali faze da su svaki dan štucali (čak i u trbuhu). Kao što je onaj dr. rekao ak ne traje predugo i samo stane nije niš. Čula sam da je najbolje pustiti da samo prestane.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sad sam tek vidjela odgovore :/
    osim stucanja, dobro si me podsjetila zika, i dosta prducka, a i to je nesto sto je zadnji put radio ko beba

branka0112 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo i mi se prijavljujemo među štucavce i ono drugo.
    Valjda nije ništa strašno. Možda samo neka faza šestogoišnjaka

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Kad je moj D prduckao (yeah, prduckao ) prije nego je krenuo u školu, to je toliko smrdjelo da smo stalno otvarali prozore i jedva vjetrili - koliko je on "vjetrio"

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Amalthea prvotno napisa
    Kad je moj D prduckao (yeah, prduckao ) prije nego je krenuo u školu, to je toliko smrdjelo da smo stalno otvarali prozore i jedva vjetrili - koliko je on "vjetrio"
    jelda :shock:
    a kad ga uhvati u autu.....

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ivarice, vjerojatno taj višak zraka u trbuhu podiže i nadražuje dijafragmu pa zato štuca. Malo čajeka za bebe pa će proći... Mislim, skuhaj mu čaj od komorača ili ubaci malo lovora u hranu. A možeš ga i izšokirati c vitaminom ako napad predugo traje.
    Ima i još jedan štos, da popije par gutljaja vode (bez pauze) a ti mu začepiš uši i nos. Tako MM rješava Danielovo štucanje, jer on mrzi kiselo.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •