Bok bembola,
dobrodošla! koliko imaš još do poroda?
ako želiš dojiti bilo bi super da se kreneš na vrijeme informirati o dojenju, to zaista može puno olakšati sam početak. Ako si u mogućnosti otiđi na neka predavanja ili radionicu o dojenju, u Zagrebu imaš Rodu, a u Splitu Klub trudnica i roditelja Split,.
Što se tiče drugačijih stavova o odgoju i brizi za dijete, na to ćeš nailaziti stalno, bilo kod poznatih ili nepoznatih ljudi koji ti imaju potrebu reći da "oni znaju bolje" na to se najbolje već sad navikni a za sebe izabrei ono što TI smatraš najboljim za sebe i za svoje dijete.
Što se tiče dojenja, ono nekad zaista može biti i gnjavaža, pa me ne čudi da neke tvoje prijateljice imaju negativan stav. Zaista se djetetu treba posvetiti i u to uložiti energiju, netko to vidi kao robovanje, a netko kao ulaganje u svoje dijete. Ja mislim da je dojenje kao i svaka stvar koja se dugročno gledao višestruko isplati zaista nešto u što je dobro uložiti trud i energiju. Dojenjem činiš dobro svome djetetu, majčino mlijeko je najbolja hrana za dijete i nema bolje ili "jače" hrane za bebu od toga, djetetu daješ imunitet koji mu ni jedna druga hrana ne može nadmjestiti i još bezbroj drugih prednosti.
Ja recimo mogu razumjeti da ima žena koje mogu dojiti ali ne žele, jer im je gnjavaža, jer ne žele promijenit izgled svojih dojki, jer ... šta god ... i to mi je prihvatljivo, ne mislim da je to nešto strašno loše, samo se ne slažem s ovim argumentima koje si i ti navelazato jer ovo nisu istina.da nakon 4mj treba prestat jer to vise nije kvalitetno mljieko..da necu valjda bit rob djeteta..da treba dati nesto "jace" neko bolje mlijeko da beba duze spava..kao kravlje ili kozje..
Ako je nekom gnjavaz dojiti, to mogu razumjet, nismo svi isti i ni ne moramo biti, pa nemoj i ti upast u zamku u koju su uplae tvoje prijateljice, one se zgražaju nad tobom, ali nemoj i ti nad njima. Vjerujem da su ti to prijateljice koje i dalje želiš u svom životu, ako je tako, pokušaj ih razumjet i ne zgražat se.
Ti ne trebaš nikom od njih opravdavat svoje odluke, dobro se informiraj i izaberi za sebe i svoje dijete ono što vama najviše paše i što ti sama smatraš ispravnim. Osim toga možeš i ti njima ponudit neke druge informacije pa im budu korisne za ubuduće.
Možda će bit trenutaka u kojima ćeš i sama pomislit kako dojenje zaista je gnjavaža, no budi tada blaga prema sebi, nemoj osjećat grižnju savjesti zbog toga, to je isto dio majčinsva i vjerovatno trenutak u kojem ti je potreban odmor.
Sretno sa trudnoćom i na dobro si mjesto došla ako želiš podršku za dojenje!![]()