ovako zanima me da li ja i muž imamo pravo biti uz blizance koji idu 17.4. u Vinogradsku bolnicu na operaciju mandula (sve tri )
stari 2g .
Unaprijed hvala i ispričavam se ako ima koja tema več otvorena
ovako zanima me da li ja i muž imamo pravo biti uz blizance koji idu 17.4. u Vinogradsku bolnicu na operaciju mandula (sve tri )
stari 2g .
Unaprijed hvala i ispričavam se ako ima koja tema več otvorena
A što kažu u bolnici? Kakva je njihova politika? Obzirom da svaki bolnički odjel (a ne samo bolnica) imaju svoja pravila, a u ovoj dobi ste najčeće prepušteni njihovim plavilima i mogućnostima:
operacija će biti u prijepodnevnim satima, vi ćete ih dovesti to jutro i moći ćete doći k njima nakon operacije i biti s njima do navečer. iduće jutro bi trebali biti pušteni kući.
to je moje iskustvo od prošlog ljeta.
moja kolegica upravo danas vodi svoju malu (5g) na operaciju mandula u Vinogradsku, pa ti mogu javiti kak je ona prošla. znam da je rekla da će tražiti da ostane s njom preko noći.
držim fige da mama uspije ostati i preko noći!
milila bi te ak nije problem da mi javiš to su najfriškije onda mi informacije jer one koje ja imam od drugih mama koje su nedavno imale op mandula kod dječice nisu mogli biti nek samo kad su posjete 14-16 sati ali mislim da to za manju djecu može biti dosta stresno pogotovo jer znam kak moji reagiraju na bolnicu i buđenje iz narkoze :/
evo najfriškijih informacija: nitko ne može ostati s djetetom, apartmani su im u preuređenju, a oni u bolnici pak kažu da i nema potrebe da se ostaje s njima.
mala je upravo operirana i mogu doći k njoj kad se probudi.
sorry kaj ti ne donosim dobre vijesti.
ali ajde, ipak se radi samo o jednoj noći, pa ne nadam da neće biti tako stresno.
Naravno da je stresno!! I krši se pravilnik , dnevni smještaj (a ne posjete od dva sata!!) trebaju biti NORMALA i na tome se treba inzistirati.
Dnevni smještaj uz dijete
Radi se o pravu na dnevni smještaj (ne i noćenje).
Pravo pripada jednom od roditelja, pod uvjetom:
- da je dijete mlađe od 5 godina
- da se nalazi na bolničkom liječenju u ugovornoj zdravstvenoj ustanovi za liječenje djece oboljele od akutnih bolesti
Pravo se ostvaruje na prijedlog odjelnog doktora ugovorne bolničke ustanove u kojoj se dijete liječi, a na temelju uputnice koju izdaje izabrani doktor djeteta.
BITNO!
roditelj djeteta s poteškoćama u razvoju koje o tome u skladu s posebnim propisima posjeduje odgovarajuće rješenje nadležnog tijela, odnosno nalaz, mišljenje i ocjenu nadležnog tijela vještačenja ima pravo na dnevni smještaj uz dijete bez obzira na dob djeteta, ako je to predložio odjelni doktor bolničke ustanove u kojoj se dijete liječi.
Osigurana osoba koja ostvaruje pravo na smještaj nije obvezna sudjelovati u troškovima zdravstvene zaštite, a osiguranik koji u skladu s odredbama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju može ostvariti pravo na naknadu plaće, za vrijeme tog smještaja ima pravo na naknadu plaće na ime bolovanja zbog njege djeteta.
Ja sam na Šalati bila prije 6 godina s njih dvoje, istovremeno su operirali sve tri. I ne da mi nije bilo žao što sam bila s njima preko noći, nego mi je žao što još i mm nije mogao biti s nama da raspodijelim brigu. Možda neka djeca to sve dobro podnesu, moja nisu bila među takvima, ja sam većinu vremena smirivala maloga koji se otimao i urlao iz sveg glasa, i u pauzama bi se okretala tješiti kćer koja je u svom krevetiću tiho plakala. A bili su oboje budni i plakali skoro cijelu noć.
Iz mog iskustva, ako ti ne bude omogućeno biti uz njih, radije odgodite operaciju ili idite u neku drugu bolnicu gdje se to može, ja sam radi toga izabrala Šalatu (tad su tamo još imali dječji ORL bolnički odjel) umjesto Klaićeve.
Te priče kako 'oni to dobro podnesu' su uglavnom priče. Ponavljam, možda ima djece kojoj to nije tako strašno, a vjerujem da ih je većina koja šute i plaču u tišini, sami, a za one koji i nisu bili tako tihi sestra ti neće reći da je urlao cijelu noć zato jer te ne želi opterećivati nečim što je prošlo, pa ti živiš u blaženom uvjerenju kako to i nije bilo tako strašno.
Niam te baš umirila, sorry, ali moje mišljenje je da to djeca u toj dobi ne bi smjela prolaziti sama.
Posljednje uređivanje od Audrey : 12.03.2012. at 11:58
neće mi sve prebaciti nema veze
upravo o tome govorim netreba nam nočenje nek da budemo prek dana uz njih
zadnje kad je Martin bio u bolnici dobio je blagi slom živaca od straha i bolnice toliko je urlao da smo ga nakraju morali ispisati iz bolnice
jer oni nisu bili u stanju njega smiriti os 18 do 01.30 kad sam ja došla u bolnicu da zamjenim muža i da ide doma drugom blizancu od tada svaki odlazak je traumatičan
moji dečki nisu naučeni na nunanje,spavanje na rukama,u kinderbetima tak da me sve strah što če sve to biti i kako ispasti
probat čemo i vezu ak če trebat potegnuti da bi s ebilo taj jedan dan uz njih a i zato mi nije normalno da se toliko tome protive pogotovo kad se radi o jednom danu
Ana, ja stvarno mislim da je boravak u bolnici u dobi od dvije godine jako traumatičan. Isto tako operacija mandula i sve nakon nje je prilično stresno, bez roditelja i puno stresnije. U nekim bolnicama roditelj boravi sa djecom na odjelu (u istom krevetu) nakon operacija mandula (koliko ja znam u Varaždinu i na SV,Duhu je tako). Čak niti to nebi bilo potrebno kada bi bilo normalno i poželjno da roditelj provede tu noć na stolcu kraj kreveta, što ne zahtjeva nikakve posebne uvjete.
Postoji nešto što se zove "hospitalizam" i to je opipljiv i realan problem nakon hospitalizacija kod djece. Moraš i toga biti svijesna. Moja kćer je tri puta izna Hrvatske operirala srce, teške operacije , višetjedne hospitalizacije.
Prije tih operacija je bila hospitalizirana u Hrvatskoj i tu joj je rađen rutinski kateter srca, ozbiljna pretraga , ali neuspredivo lakša od operacija. Na zadnjoj kateterizaciji u dobi od dvije godine sam poduzela sve da budem uz nju ta tri dana, unajmila aprtman i nisam se micala od nje, ali ipak je iz bolnice izašla silno traumatizirana. Razlog: nije bila dovoljno sedirana prije zahvata i to ju je strašno pogodilo (trgala se i urlala u sali dok ju nisu potpuno sedirali). Danima je vrištala doma, nije htjela iz kuće, mjesecima je vrištala na svakoga u bjeloj kuti...Hoću reći , hospitalizam je stvarnost, i mi kao roditelji trebamo biti svijesni toga i probati poduzeti sve da do njega ne dođe (trebalo bi i medicinsko osoblje, ali bojim se da mi moramo puno toga početi tražiti da bi medicinsko osoblje shvatilo važnost neodvajanja i kod ovakvih rutinskih zahvata).
Sirius, kad spominješ med. osoblje..želim navesti jedan primjer koji mi se urezao u pamćenje: u zaraznoj bolnici, blizanci 2 godine, rota, kontrolni pregled - dr. je žio pregledati grlo jednom i naredio: ''Sestro držite glavu, mama držite ruke!'' Ili obrnuto, ne sjećam se. Uglavnom, njegov plan je bio da mi svi troje naskočimo na dijete i da on brzinski napravi što treba, jer mu se žurilo. Ja sam odreagirala milisekundu sporije od njegovog očekivanja pa je počeo: ''Mama, pa kako to držite?!!'' Ja sam samo spustila i rekla mu mirnim glasom da nisam navikla skakati na svoje dijete, da je on jedno razumno i inteligentno biće, iako ima samo 2 god, pa bi ga možda mogli jednostavno zamoliti da otvori usta. Tu se malo posramio, vidjelo se, ali nije bio baš uvjeren da će to uspjeti. Ja sam sina zamolila da otvori ista - i dijete otvorilo. Ovaj je malo zbunjeno izašao iz ordinacije, očito nije naviknut na takve ''neočične'' postupke pri pregledu.
S ostankom uz dijete smo i mi imali problema. Sin, dvogodišnjak, je trebao par invazivnijih gastro pregleda i Klaićeva bi ga hospitalizirala i to napravila. U stanju u kakvom je on bio, nismo ga htjeli ostaviti samog, bojali smo se posljedica. Zvala sam na sto strana, sve bolnice, gradove... Na kraju smo nešto uspjeli napraviti na Srebrnjaku, gdje je tata bio uz njega, dio u Klaićevoj, gdje smo ga ostavili samog samo na zahvatu, a onda je bio s tatom nužnih 6 sati nakon buđenja iz narkoze. Oni su htjeli da ostane sam i preko noći, ali MM je potpisao da ga vodi kući na vlastitu odgovornost, čime smo navukli bijes na sebe. Zadnji pretragu smo jednostvno odbili, jer nije bilo humanog načina za napraviti ju.
Prije svega smo zvali čak i U Ljubljanu, gdje su se čudom čudili da se u jednom Zagrebu, koji baš nije selendra, ne smije biti uz dijete. Kod njih je normalno biti uz dijete cijelo vrijeme, čak i za vrijeme zahvata, dobije se krevet i obrok. Naravno, to košta (ne znam koliko slovencima pokriva zdravstveno), ali nas bi to što smo trebali napraviti koštalo više od 3000 EUR. Toliko nismo mogli dati, nažalost.
Zaboravih, ana- sretno i da dečkima sve skupa što bezbolnije prođe![]()
nažalost puno toga se u ovoj državi mora mjenjati i puno zakona i svega i to najviše koji zahvačaju djecu,brigu o njima........
žalosno da se nemože dobiti njega za djete ako jedan roditelj ne radi...i još te neke stvari koje bi trebale biti za dobrobit naše djece
Priprema se sastoji od nekoliko stvari:
1. Pripremi sebe (saznaj detalje, budi smirena)
2. Potrudi te se biti maksimalno što više uz djecu da trauma bude manja
3. ispričajte djeci o bolnici i zahvatu jedostavnim riječnikom, ne spominjući njih u priči nego pokazaujući na lutkama, medvjedićima i sl.
nabavite slikovnice o hospitalizaciji i čitajte ih prije (ima "Petra u bolnici", npr), igrajte se davanja injekcija, vađenja krvi, pregleda sa dječjim doktorskim setom.
4. Idealno bi bilo da upoznaju okoliku prije zahvata (to je teško) , da budete uz njih do odlaska u salu i da tamo budu u anesteziji prije odlasaka
Oni su mali i njima treba sve objašnjavati neposredno prije nego se dogodi .
Posljednje uređivanje od sirius : 12.03.2012. at 16:45
Klaićeva: plakanje dobar dio noći, starija djeca u sobi nunaju i tješe malene, sestre vrlo ljubazne dok roditelji ne odu (potom se ploča okreće, svjedočila sam tome), ujutro svima kažu da je noć prošla mirno, a djeca spavala ko topovi (starija djeca koja od plača mlađih nisu mogli spavati tvrde drugačije).
Evo info o djecjem orl odijelu na Rebru:majka može sa djetetom do pet godina biti u dnevnom smještaju besplatno,te majka može biti sa djetetom sa poteškocama u razvoju u dnevnom smještaju bez obzira na dob djeteta besplatno.Tako oa sa blizancima možeš biti cijeli dan osim što nemožeš sa njima u operacijski dio i salu te iza zahvata nemožeš u sobu za budenje jer je to u operacijskom bloku.Kad dođu na odjel možete biti skupa do navecer.Najbolja solucija za majku sa dvoje djece je soba na odjelu sa placanjem nocenja od 246.00kn,netreba rezervirati samo najaviti kod predaje papira na odjel.To je najbolja ideja za malene,svako dijete i majka imaju svoj krevet ili kindu ovisi o dobi.Majka ima i hranu,sami u svojoj sobi!Za ostanak oba roditelja potrebno je rezervirati apartman koji se obavezno placa i druge solucije nisu moguce da bi mogla biti oba roditelja.On se mora rezervirati,može primiti oba roditelja i dvoje djece!Cijena 500.00kn.Istina je da se kod nas dugo ćeka na termin....inace tonzilektomiju i adenotonzilektomiju malena djeca podnose jako dobro,ona veca nešto teže-više ih boli.Kroz noc ne placu niti ne urlicu....tko bi to dopustio normalan.Dobiju ljekice protiv bolova:sirupe,cepice,iv.infuzije-pikice ne!Ako treba nosimo one manje u narucju po cijelu noc i tjesimo ih ako im majke nemogu ostati.Djecji odjel Orl-a je vec dvije godine odjel prijatelj djeci!
Što na ORL odjelu znaći dnevni smještaj (od kad do kad)?
Što znaći dnevni smještaj za dijete do 5 godina, nakon što dijete ima 5 godina roditelj ne može boraviti uz dijete u dnevnom smještaju, odnosno postoje ograničenja?
Da li se djeci uvodi braunila u sobi uz roditelja i da li ih se sedira u sobi uz roditelja prije odvoženja na pripremu i salu?
Dnevni smještaj je ujutro od 7h kad stignete jer obicno djeca spavaju kod kuce ,do navecer do 19h.Naravno,gledamo staviti djecu na spavanje pa nerjetko roditelji ostanu i duze.Što se tice djeteta starijeg od 5 god roditalji moraju platiti boravak.Znaci ,mogu ostati-samo to napomenu dan prije i plate boravak 246.00kn.Rijetke su situacije kad nemozemo primiti sve roditelje djece starije od 5god.obicno su to periodi u kojima imamo puno hitnih prijema,ali su to stvarno rijetki momenti i uvijek nekaj skombiniramo da svima bude dobro.dakle za stariju djecu vrijede druga pravila-naputak od HZZO!Što se tice preoperativne pripreme na odjelu djeca dobivaju sirup za premedikaciju i sedaciju(po njemu im je vecinom sve super smješno i ne pokazuju otpor prema osoblju te rado odlaze na vožnju kolicima).Braunilu ne pikamo na odjelu -to nikada.Na odjelu postavljamo na izabranu venu lokalno Emla-5% lidokainsku kremicu i preko nje pokrivku.Tu na to mjesto dolazi braunila u sali.
Kako i koliko mogu uz dijete boraviti roditelji djece starije od 5 godina ako ne uzmu "plaćeni dnevni smještaj" uz dijete? Tj. kada i koliko su su službene posjete za one koji ne plate?
U Splitu na dječjoj kirurgiji također se ne može ostati noć. Treba, po natpisu, izići do 7 navečer, roditelji ostanu do 8, 9, ja sam do 10.
Prvu noć mi se dijete nije budilo, ali drugu nakon zahvata jest. Tako mi je dijete reklo. Sestre su mi tvrdile da spavaju, da je to divota jedna kakva je njihova soba.
A dijete koje je zaspalo oko 7 i mama pošla kući, se jadno budilo pri svakom instiktivnom pokušaju okretanja uz bolan plač. Dijete je imalo nogice na utezima.
Osim tog djeteta, bilo je ukupno 7-8 djece u sobi...po zakonu vjerojatnosti uvijek netko plače i budan je
Moj je meni rekao da je zvao da ide piškit, a ona ga je utišavala...mislim, što drugo je mogla, nije ona u sobi nit itko da dežura, a vrata zatvorena. Dijete zvalo...100% je probudilo nekog :/
roditelji moraju platiti točno ŠTO? od kad do kad mogu biti tamo uz plaćanje? što dobivaju? obroke, smještaj, što? ne znam dal kužiš šta pitam: 246kn je cijena za što?
ja sam shvatila da je to cijena na sjelodnevno posjećivanje djeteta, ali sigurno sam krivo shvatila. pa ne može se naplaćivati vrijeme provedeno uz krevet bolesnog djeteta, zar ne?
vidim da si našla temu , ne moram ti slati link
Koliko sam ja shvatila u tom dnevnom smještaju se dobije zasebna soba i obroci, ali se ne može noćiti, znaći platiš da bi cijeli dan mogao biti uz dijete, a dobiješ klopu. Zato sam ja i pitala da li možeš biti uz dijete i po kojim uvjetima ako je dijete starije od 5 godina , a ti ne platiš za taj dnevni smještaj (čini se da da svaki odjel ima pravo tumačiti taj famozni pravilinik od HZZO-a na način koji mu odgovara).
hvala na informaciji
jedino neznam kak da ih se prebaci a da se ništa n epomiće u terminu
ali opet kad su blizanci u pitanju nema šanse da bude samo jedan roditelj
pogotovo ako nešto se treba ili ako oboica su loše nemože sam jedna osoba biti s njima
a vjerujem ni da sestre nemaju samo jednog pacijenta da bi mogle biti uz jedno dijete duže vrijeme
mislim da ovdje nije bit u majka, nego roditelj, majka je jedino bitna ako je dojilja, posle sve može ravnopravno oboje. Jesi li pitala na svetom duhu kod dr.Juga.
Evo najnovije informacije iz Klaićeve. Odjel kirurgije za novorodjenčad i dojenčad. 250 kn se placa ostanak s djetetom preko noci.S time da mjesta bas i nemaju. "Soba za dojilje" ok, 3 kreveta, 3 kinderbeta, zasebna kupaonica, cisto, uredno, kao i cijeli odjel. Osoblje OK. Iako mi ovo sto je Cokolada napisala zvuci dosta poznato. Sve OK dok su roditelji tu, nakon toga...bebaci placu skoro pa cijelu noc. Ujutro ti kazu da su bili- dobri...sto god to znacilo. Inace mozete biti s djecom od 10 do 18 svaki dan. Pustaju i ranije. Hrpa sestara koje stalno nekuda idu, nesto rade, ali stalno nesto i zaboravljaju... Moje dijete je 1 noc bilo samo prije nego smo uspjeli dobiti mjesto. Ostavilo je velikog traga na njemu. Ustvari me najvise boli to sto imam dojam da osoblje vise ne dozivljava taj posao osobno, ili ne uzima ga k srcu. Pa vise ni ne cuju plac. No uglavnom, moj dojam je oko 3/5 ili tako nesto. Hvala glavnoj sestri sto se zauzela za nas da dobijemo mjesto u sobi za dojilje, iako ustvari nakon sto smo mi dobili smjestaj, vise nitko nije trazio da bude preko noci s djetetom (!!) , a na odjelu je bilo jos nekih 5 beba ispod 6 mjeseci (za koje roditelji ne placaju smjestaj)...
Posljednje uređivanje od little duck : 04.04.2012. at 10:57
mi se kod doktora raspitali i izričito je rečeno da imamo samo pravo na posjete odnosi se na Vinogradsku bolnicu jer nema uvijeta![]()
![]()
sam se nadam da bude sve dobro prošlo mada znam reakcije sinova u takvom okruženju i da nebu bilo mira i tišine
več urlanja penjanja po kindaćima pogotovo kada dođu k sebi i vide da nas nema nakon posjeta
mogli bi nas zvati da dođemo po njih ili buju ih vezali
definitivno ih budu vezali, ako budu skakali svako malo, inače su vezali i moju klinku kad je tam zaglibila s 8 mj.
gle s mojoj klinkom su sestre skroz nadrapale kad je bilo tad u bolnici, sve ih je redom izbljuvala. a kak su je pokušavale naljevat s pregominom dete jednoj i namazala kosu s time, i veli mi ta kak je srdela kad je išla doma a svi se okreću za njom, a ja joj velim vidiš kad to dete neće jest, nego cicu.
Inače bil je jedan klinac tad tam cca star ko tvoji klinci, on je svakom pričal "teta dokica daj dudiku, dudiku", i namjerno bacal dudu.
Vama sretno!
Posljednje uređivanje od jelena.O : 07.04.2012. at 15:32
Hvala bumo vidli kak bu sam da sve prođe ok
i bez velike traume
ste možda danas bili u Klaićevoj na vađenju krvi???
inače na vađenju je bila i jedna cura od 4 godine, koja u utorak ide kod dr.Juga na operaciju svih mandula, čekali termin cca mjesec dana.
onda smo vas vidli dečki su stvarno veliki!
pozdrav!
bio je klinac za testere za celijakiju,napokon su ih dobili.
mi sad čekamo da svekar podigne nalaze
da vidimo jel bu op. ili se odgađa do daljnjega