Results 1 to 25 of 25

Thread: zamrznute mahune

  1. #1
    Osoblje foruma laumi's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    3,827

    Default zamrznute mahune

    one od Leda ili koje već
    meni nekako ne valjaju, za razliku od svježih, ali MM je veliki ljubitelj pa ih onda radim

    što napraviti s njima da budu fine?
    ja ih napravim na varivo (luk, češnjak, mrkvica, pelati, paprike ako imam), ali nije mi to to, osjeti se da nisu svježe

  2. #2
    Boxica's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,402

    Default

    meni su ok, ja koristim žute (isključivo od Leda)

    osim variva, radim od njih i salatu - znači samo skuham u vodi sa malo krumpira, začinim (sol, papar, ulje, ocat dok su još tople)
    ili ih laganije skuham (bez krumpira) zalijem bešamelom i zapečem u roru
    Last edited by Boxica; 13.03.2012 at 13:15.

  3. #3
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    I mi koristimo smrznute, i žute i zelene (žute su bolje, slažem se) nakon što smo potrošili svoje zalihe.

    Manje se raspadnu ako ih staviš kuhat u hladnu vodu, a kad su gotove poliješ ponovo hladnom ako misliš raditi salatu. Ja ih ispirem prije kuhanja. Kad imam vremena, kuham krumpir odvojeno da mi se mahune ne raspadnu (smrznutima treba manje vremena da se skuhaju).

    Ovo što je Boxica napisala radim i ja, a radim ih i s prezlima i vrhnjem (isto u rolu). Radim i varivo bez krumpira, mahune i mrkva sa zobenim pahuljicama, začinjeno svježim koprom, isto iz leda.

  4. #4
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Meni su ok. Ionako cijelu zimu jedemo smrznute, uglavnom domaće.
    Ove od Leda sam nedavno radila s kefirom - imaš na kefiru recept.

    Inače najviše volim dinstane mahune.
    Dinstam crveni luk, bijeli, papriku, mrkvu, paradajz (ili sos), ili dodam ajvar, tikvice,... (uglavnom čim više povrća, tim bolje), na to dodam mahune i podlijem s vodom, pred kraj dodam tanke ploške krumpira.
    Naravno, ovim kupljenim mahunama treba cca jednako vremena kao krumpiru, pa stavi istovremeno.
    Pred kraj ne dodajem vode, da je manje tekučine, a po potrebi i zagustim zobenim pahuljicama.
    To može biti i samostalno jelo uz salatu, ali ide super i uz neko meso na naglo.

    Još radim varivo, mahune na salatu i gore spomenute s kefirom.
    Last edited by Anemona; 13.03.2012 at 13:47.

  5. #5
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Dodatak: u ove dinstane mi odlično paše kopar.

  6. #6
    genius's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    ravnica
    Posts
    685

    Default

    uf nama su odlične od Leda,a sad sam isprobala i one iz Lidla, kad nestane domačih i smrznute su dobre,mi ih obožavamo. najčešče ih pravim na varivo i salatu,znam ih stavit u juhu,cure vole..

  7. #7
    Cheerilee's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Čakovec
    Posts
    2,617

    Default

    Mi imamo ili domaće ili kupim u Lidlu....
    Najfinije nama je ; dinstat luk, malo paprike crvene, pa gore mahune + krumpir na kockice, kad omekšaju dodat vrhnje.....
    To je kao neko varivo....
    Last edited by Cheerilee; 13.03.2012 at 14:00.

  8. #8
    boška's Avatar
    Join Date
    Feb 2012
    Posts
    99

    Default

    ja imam samo domaće i uske žute i zelene i široke žute
    široke spremam kao varivo
    uske žute najviše volim na salatu sa bučinim uljem
    a uske zelene spremam dinstane,na malo masti prodinstam luk,dodam prezle il kukuruzno brašno il kukuruznu krupicu i na to kuhane ocjeđene mahune,malo promješam i njam njam

  9. #9
    winnerica's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,034

    Default

    Mi ih volimo takve kak su cure napisale; nije mi bed kaj su smrznute; volimo varivo, salatu, zapečene u bešamelu i apšmalcane mahune (ocijeđene, pa stavljene na dinstani luk i češnjak + vrhnje). Sad sam gladna...

  10. #10

    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    5,207

    Default

    ja ih radim sa jajima
    zdinstam luk, mrkvicu, stavim mahune, podlijem, začinim sa soli, paprom, stavim i malo chilija, krčka se dok nisu gotove, razmutim jaja sa strane u tanjuru, bacim na mahune i kad se ispeku gotovo, njam, njam

  11. #11
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    ZO, zvuči odlično.

  12. #12
    Osoblje foruma laumi's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    3,827

    Default

    hvala na idejama!

    samo, niste me skužile. pripremam ja mahune na sve ove načine (najviše volim dinstane s puno povrća), ali ne znam kako da ubijem onaj umjetni okus zamrznutih mahuna.

    ajvar mi je super ideja, probat ću

  13. #13
    monax's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    N.Zagreb
    Posts
    1,344

    Default

    Ja obarim smrznute mahune i tek onda ubacim u varivo. I onda dokuham koliko treba.

  14. #14
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Quote Originally Posted by laumi View Post
    hvala na idejama!

    samo, niste me skužile. pripremam ja mahune na sve ove načine (najviše volim dinstane s puno povrća), ali ne znam kako da ubijem onaj umjetni okus zamrznutih mahuna.

    ajvar mi je super ideja, probat ću
    Nemam pojma. Kao što rekoh mi stalno jedemo smrznute, imamo ih ih sad u škrinji, meni nemaju neki okus na smrznuto.
    Stavi češnjaka i kopra.

  15. #15
    monax's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    N.Zagreb
    Posts
    1,344

    Default

    Meni imaju taj okus samo kupovne, kad zaledim domaće onda ih normalno kuham.

  16. #16

    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    5,207

    Default

    Quote Originally Posted by Anemona View Post
    ZO, zvuči odlično.
    da znaš da i je, ultra brzo gotovo i super fino
    OT: obožavamo papriku, pa znam na isti način zdinstati 2-3 babure i na to baciti jaja, super

  17. #17
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    ZO, a tek šparoge, pa bacit dva jaja!

    Ja redovno radim smrznute mahune i imaju mi dobar ukus. Ne osjetim da su drugačije od svježih. Ali, ja volim mahune pa valjda su mi dobre uvijek.

  18. #18
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,276

    Default

    ja kuham domaće zamrznute,nikad to ne kupujem od leda
    Last edited by jelena.O; 14.03.2012 at 07:04.

  19. #19
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,276

    Default

    možda je štos u tome da oni ne blanširaju kod zamrzavanja.

    inače kad smo mi bili mali mama je kuhala mahune za jest, tak da je prvu vodu bacila, a za škrinju blanširamo.
    Last edited by jelena.O; 14.03.2012 at 07:08.

  20. #20
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Mi nikad ne blanširamo mahune prije smrzavanja, sveki blanšira. Iskreno nije mi neka razlika.

  21. #21

    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    5,207

    Default

    Quote Originally Posted by Beti3 View Post
    ZO, a tek šparoge, pa bacit dva jaja!

    Ja redovno radim smrznute mahune i imaju mi dobar ukus. Ne osjetim da su drugačije od svježih. Ali, ja volim mahune pa valjda su mi dobre uvijek.
    da, vidiš, to sam zaboravila, radila mi svekrva, probala sam i bilo je ukusno

  22. #22
    Cheerilee's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Čakovec
    Posts
    2,617

    Default

    Meni je inače ledo smrznuto povrće koma, uvijek bude sve puno leda i raznog smeća (od ljuske kojeg već povrća...),,,,
    Lidlovo je sasvaim druga priča, nema leda, svako zrno graška/mahuna/mrkva ili što već za sebe....

    Ja isto blanširam kad spremam u škrinju....
    Sve osim prešina....

  23. #23
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    Ja kupujem Bofrost smrznuto povrće. Zimi. Jer je kao svježe.

  24. #24

    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,530

    Default

    Meni su isto bolje žute, zelene mi se nikako ne sviđaju. Pravim ih na način da nasjeckam malo češnjaka, rastopim maslac na tavi i bacim češnjak i mahune da se dinstaju sve dok ne omekšaju. Začinim i to je to, izvrsno kao prilog.

  25. #25
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,223

    Default

    Quote Originally Posted by ZO View Post
    OT: obožavamo papriku, pa znam na isti način zdinstati 2-3 babure i na to baciti jaja, super
    Moji to rade s rajčicama, isto dobro.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •