Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 143

Tema: Zamisli da imaš kućicu ...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj @n@ prvotno napisa Vidi poruku
    Peterlin, osb ploče se nikako ne preporučuju radi isparavanja ljepila kojima su spajani djelići.
    Mi uređujemo našu novu kuću i neki dan sam to pročitala, pa sam malo proučavala i našla par linkova koji o tome govore. Ako ih nađem ponovo, pošaljem.
    Znam, ali mi tamo ne živimo, a i kad jesmo tamo, uglavnom smo više vani. AKo i kada bude para (zapravo, veći problem je vrijeme i majstor kojeg treba nadzirati) možda to uredimo, ali ne isplati se u staru kuću toliko ulagati. Radije spremam u čarapu da nabavim nešto slično na Kvarneru.

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

gledam, slinim na linkove i skupljam ideje
    ja, kao i meda, kućicu imam, a sad zamišljam novce

apri i ja bih te angažirala kad mi ti zamišljeni novci prestanu bit zamišljeni
    MMa ću angažirat da ti kuha po narudžbi

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj rahela prvotno napisa Vidi poruku
    gledam, slinim na linkove i skupljam ideje
    ja, kao i meda, kućicu imam, a sad zamišljam novce

apri i ja bih te angažirala kad mi ti zamišljeni novci prestanu bit zamišljeni
    MMa ću angažirat da ti kuha po narudžbi
    I ja ustvari ovako. kućicu imama, a novce zamišljam.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Koja genijalna tema. Ja ću se malo ubaciti. Mi renoviramo (uf, kako ta riječ dobro zvuči a u stvari pokušavamo osposobiti jednu prastaru kuću za život) kuću koja je bila u jako jadnom stanju (nije više ni plafone imala, zidovi su se raspadali doslovno jer je to ona stara gradnja s kamenom i pijeskom morskim..Uglavnom ,moj mužić je od toga napravio čudo. sad smo u fazi brušenja starog brodskog poda i sve je dobilo drugačiji izgled. Mene zanima postoji li neko instant rješenje za vanjsku fasadu-kuća je iznutra više manje uredna i uređena ali izvanka je to još uvijek ruševina i meni se to gadi. ma bar da liči na nešto a da nije skupo (jesam rekla da nemamo love uopće?)

I još nešto. Ispred kuće je ogromno dvorište totalno neuređeno, ljeti tamo imamo vrt ali to je samo mali dio te ogromne površine (sve skupa 1700 m2). Imate li kakve ideje za urediti taj vanjski dio? S malo novaca? Za unutrašnjosti imam milijardu ideja ali okoliš me hebe.

Ispričavam se što sam mrvicu uzrpirala temu ali sve je to slično

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Trina, pretpostavljam da je kuća uz more.
    Jedne godine je na zagrebačkom sajmu cvijeća - na Bundeku prvu nagradu dobio mediteranski vrt.
    Meni je to bilo pregenijalno.

Pokušat ću pronaći koju staru fotku. Ne sjećam se točno svega, ali nije bilo one isforsirane zelene engleske trave na dalmatinskom kršu, nego je teren bio zasut s nečime, na dva-tri mjesta je naprvaljen kao kamenjar s autohtonim biljkama, jedna maslina i sl.
    Meni se učinilo jednostavnim za održavanje, bez previše zalijevanja i potrošnje vode.

Datum pristupanja
    Nov 2003

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    (...)
    Slazem se s tobom. Mi isto uredjujemo jedno staro seosko imanje koje smo kupili da mozemo pobjeci u prirodu. I moram priznati da nisam mislila da ce biti toliko troskova samo da se privede u funkciju. I jos se trudimo da kad radimo neke strukturne radove da je kvalitetno za neko kasnije vrijeme kad cemo imati vise novaca za ljepse urediti. Mi smo
    - proveli vodu u kucu (bila je pred kucom u sahtu) - to smo nasli neki super uradi-sam sistem s plasticnim cijevima
    - nabavili bojler za grijanje vode
    - izveli kanalizacju i septicku jamu
    - napravili kupaonicu (nije je uopce bilo) - to je improvizirano s osb plocama i linoleumom na drvenom podu, knauf zidovi, za sada drzi jako dobro
    - nabavili pec za grijanje
    - produbili podrum i betonirali ga i djelomicno ozbukali
    - popravili/promijenili sva vrata (ima ih 5!) na kuci i ljetnoj kuhinji/supi da nam netko ne provali i da drzi toplinu
    - ljetnu kuhinju zatvorili strop (odvojili od krovista) da bude izolirano (jer je sve bilo puno cadje koja je padala + ledeno zimi)
    - betonirali temelje za terasu
    - malo poravnali teren pred kucom
    - nasuli sljunak na puteve kojima hodamo da nije blato
    - vocnjak (jedno 40-ak sljiva) ocistili od zbunja, obrezali, obijelili, prihranili itd.
    - popravili ogradu (jer su nam stalno upadale krave i sve je bilo puno njihovih "posjetnica")
    - drveninu (a ima je jako puno - grede, podovi, vrata,...) pospricali protiv crva, vecinu obojali,
    - napravili hrrrrpu nekekvih sitnih popravaka (malo popravili stari beton na terasi, improvizirali ogradu na stepenicama za malu, ....)
    - nabvili stol i stolice za rostiljanje, rostilj, kotao za kotlovinu i brrrrrdo alata i strojeva za odrzavanje svega toga

A jednog dalekog dana u buducnosti cemo nadam se i
    - promijeniti cijelu struju u kuci (ovo sto imamo je opasno - prastaro i bez pravilnog uzemljenja!)
    - srediti drvene podove u kuci (stari drveni ali djelomicno dosta losi u prizemlju, na tavanu sigurno treba mijenjati jer su skoro skroz propali)
    - urediti stropove u prizemlju (netko je samo zakucao sperplocu na grede i obojao - sad iz toga ispada prasina i ko zna sto sve na svim spojevima)
    - urediti zidove iznutra (sad je neka prastara zbuka koja se runi)
    - promijeniti krov (staviti sindru umjesto lima)
    - urediti potkrovlje (zatvoriti, izolirati,...)
    - poplociti podrum, do kraja ga ozbukati
    - staviti neke ljepse (tj. autohtonije) prozore (ali ovi za sada drze)
    - do kraja urediti ljetnu kuhinjicu (opet promjena krova, rusenje pregradnog zida, napraviti prozor, ....)
    - popraviti zid koji pukno na stali i urusava se
    - promijeniti krov na stali i urediti zidove (ostaju lijepi kameni kakvi jesu)
    - napraviti novu drvenu ogradu umjesto postojece s bodljikavom zicom
    - napraviti djecije igraliste na travnjaku pred kucom (ah da, urediti travnjak)
    - urediti terasu i sve puteve kojima hodamo (da nismo blatni do koljena)
    - napraviti nadstresnicu za auto
    - napraviti pravi rostilj (onaj za nesto okrenut )
    - uvesti solarno grijanje vode
    - mozda u dalekoj buducnosti napraviti kamin i skinuti zbuku s kuce da se vidi kamen

U svemu tome meni je (kao prakticaru) unutarnje uredjenje nekako prilicno nisko, malo po malo kupimo neki komad namjestaja koji mislimo da ce odgovarati nasoj viziji te kuce u buducnosti, a ostalo je skrpano od raznih donacija (sretni smo sto smo dobili to sto smo dobili jer nas je i ovo do sada financijski prilicno izmucilo).

Ali zato kad dodjemo stvarno uzivamo u tom miru i potpuno drugacijem osjecaju nego u gradu.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Aaaah, ne moram zamišljati, imam kućicu... nemam novaca.
    Mama_jos_malo, super topic! Nisam otvarala linkove, ne znam o kojoj kadi pričaš, ali tih tradicionalnih elemanata za kupaonu ima u Engleskoj koliko hoćeš za sitnu lovu, a ima i tip koji jednom tjedno ili jednom u dva tjedna vozi kamion od tamo prema ovamo. Frendove je preselio iz Londona u Zagreb, mogu se raspitati oko broja telefona.
    Ja bi svakako zadržala kućicu u što izvornijem stilu, obilazila bi sajmišta... zapravo to već i radim, redovito gledam krupni otpad kad ga odvoze pokupila sam gornje kuh. elemente tako, i predivne stare ligeštule (šezlon, deck-chair), imam punu garažu starih stvari koje gooodinama skupljam. Srećom, nas je ku kućici dočekalo nešto namještaja, 4 kreveta, predivan ormar i komoda, stolovi koji nisu bog zna što.
    Taj izvorni stil ću kombinirati s "recikliranim, reinterpretiranim" stilom u detaljima, tipa lampa od čajnika.

Evo ovako nekako http://www.zumberak.com/fotogalerija.htm

Sillyme, ovo što vi radite nas čeka. Bravo, punoo ste posla napravili. MD sad dan i noć radi, ne stignemo ni otići do svoje kućice.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

E da... i jako volim zidane kuhinje.
    Nije baš tradicinionalno za naše podneblje, ali su mi jako zgodne... pa onda lijepa drvena vratašća s predivnim okovima... ili čak samo zavjesica.
    Pa u kombinaciji s recimo ovim "šparetom" http://www.lanordica-extraflame.com/...maiolica_p8996

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

meni su isto uvijek bile simpa te zidane kuhinje. al mm nikako na to ne bi pristao, njemu je to improvizacija do bola, tako da nista od zidane kuhinjice.

ova ideja s elementima za sudoper u kombinaciji s kredencom je i meni u planu. mozda zato sto vec imam sparet koji onako starinski izgleda, a kredence obozavam. imam jedan od mame, al sestra mi ga ne da. a u kuci je onaj iz 60-tih od starih vlasnika pa mozda to renoviram. moze se naci i na njuskalu dosta. ili po selima ici traziti.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj meda prvotno napisa Vidi poruku
    imam kucicu, ne trebam ju zamisljat, zamisljam novce za urednje, al ne funkcionira
    )
    I mi ovako, naslijedili smo staru kuću u Istri, prekrasna okućnica, 5 km od mora,
    u solidnom je stanju, može se u njoj živjeti, ali bilo bi idealno skroz je srediti, onako u toskansko-istarskom duhu, da je možemo veći dio godine izdavati, u tom dijelu Istre su takve kuće jako tražene.
    Ima li netko uopće ideju koliko bi nam love zato trebalo?
    Ili je bolje da uopće ne pitam...
    Može li se tu povući neka lova iz fondova, za ulaganje u seoski turizam, obnovu autohtonih objekata ili tako nešto?

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj meda prvotno napisa Vidi poruku
    meni su isto uvijek bile simpa te zidane kuhinje. al mm nikako na to ne bi pristao, njemu je to improvizacija do bola, tako da nista od zidane kuhinjice.
    Možda je to nama koji smo navikli sami zidati kuće i sl. improvizacija, ali je zapravo jako skupo i ako hoćeš napraviti kako spada, trebaš sajno keramičara.
    Je, idu pločice 10x10, ali idu i rubne pločice i kune pločice... e to je skupo do bola. U Ferotermu su imalu jednu izloženu, bila je mrak. Imala sam negdje neki časopis, bila je to tema broja. Da se smrzneš kako sjajno to može izgledati.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

"sajno keramičara" = sjajnog keramičara.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Nama je debelo najveća investicija bila nabavka same nekretnine. Da smo je imali, tj. da je nismo morali kupiti, mogli smo to i bolje urediti.

Ovako, zadovoljna sam. Danas smo posadili jedno božićno drvce umjesto onog kojeg su nam zimus ukrali (skupa s korijenom) pa su moji roditelji donirali svoje da popunimo rupu gdje je bilo ono ukradeno.

Posadili smo dvije rane trešnje da prave društvo još jednoj lanjskoj, nekoliko vinogradarskih bresaka (sasvim su male, nadam se da ih moj čo'ek za održavanje neće pokositi, zabila sam batine tamo gdje su posađene). I jedan divlji šipak sam preselila dalje od kuće jer ga želim sačuvati, pustiti "da podivlja", tj. dobro izraste i brati plodove. Imam jedan stari, ali smeta mi uz prolaznu terasu jer jako buja i pušta bodljikave mladice, pa ga moram jako obrezivati. Kad mladi krene, starog ćemo također pokušati preseliti bez žaljenja ako ne uspije.

Danas smo još posadili četiri kineska sljeza uz već postojeće na škarpu, jednu bijelu ružu čajevku umjesto 50 godina stare koju smo lani morali izvaditi jer je istrunula. Uvijek nešto preživi, a nešto ne... Lanjska kruška mi je sumnjiva, možda ne preživi, ali zato višnje maraške i obične tek što nisu procvali, isto i šljive cibor i bistrice. Idući vikend bit će u punom cvatu, a ja neću biti tamo da to vidim jer imamo druge planove. Ipak, subotu prije Cvjetnice planiram ići vidjeti kako izgledaju breskve, pa onda jabuke (dvije stare i jedna mlada jonagold, taman dolazi u rod) i mislim da će biti u cvatu. To je krasno, budu pune pčela i sve miriši po medu.

Trenutno se sprema procvasti japanska jabuka (crvena ukrasna) i forzicija, nikle su narcise i plameni ljiljani, perunike zaostaju jer sam ih lani prorijedila, ali doći će i one. Cvjetnjak mi se guši u piskavici, ali bolje i to nego drač, nemam vremena plijeviti, ali to ima svoju cijenu - đurđice se ne vide od drača. I ne znam kako da se riješim nekih divljih jagoda koje godinama ne daju plod, a rastu baš u cvjetnjaku. Smislit ću nešto...

Posadila sam i krizantemu (prezimila mi je na balkonu od Svih svetih, ošišala sam je i iz korijena sad tjera mlado lišće). Imala sam ih i prije, ali su mi se uništile dok smo uređivali prilazni put i kopali šaht za vodovod. Baš kako kaže sillyme, vječito imaš posla s nekim neočekivanim stvarima.

Od većih zahvata iduće godine me u stanu čeka uređenje kuhinje, pa planiram sadašnju kuhinju preseliti u vikendicu. Konačna odluka bit će donijeta tek kad postojeću kuhinu rastavimo i vidimo da li bi to "držalo vodu" ili je to skuplja pita od tepsije, jer zapravo imamo sve u funkciji. Ako se odlučim na to, dio postojećih kuhinjskih elemenata ubacit ću u spremište, da mogu bolje organizirati alat i pribor, jer sad je tamo poprilična entropija.

I bolje da ne zbrajam koliko sve to skupa pojede para (sve malo pomalo, pogotovo ako si čovjek štošta napravi sam i ne mora platiti majstore), a daleko je od još uvijek od slika s linkova... S druge strane, naša djeca obožavaju to mjesto (isto kao i mi) pa nam nije krivo.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 17.03.2012. at 21:01

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ja vidim po slikama kuće koje traže poslugu, prekomplicirano za moj vikend-ukus.
    Moji imaju jednostavnu kućicu, unutra je divan betoski pod kojeg sam voljela, starinska izrada, u boji... ali su moji zbog praktičnosti i topline stavili linoleum sa uzorkom rustikalnih pločica - predobro rješenje! Jeftino, lako za postavit, toplo za klince, super izgleda.
    Kupaonica je sva od pločica, blatno-kaljave boje jer samo tako ne izgleda stalno zmazana, budući da je stalna promenada (na to treba paziti - viksa je obično život na travi i zemlji), kuhinja je više-manje obična mala kuhinjica, ali je vani izgrađen roštilj sa kompaktnom pločom pa to može bit i šparet - što je super jer se ljeti ne grije kućica, i fora je, sjediš na terasi, krčkaš nešto, djeca trče, gledaš more, hitiš se u more... i uz to sudoper - pa vani pereš suđe, skroz primitivno, al čisti zen. Imamo i kredenc i škrinju (nije na struju, donesemo led, pa led drži piće hladnim, i klopu na sigurnom) na terasi, pa u biti po kući ne hodamo - i to je zakon.
    Sav namještaj je minimalan i minimalistički - nabavljen od ljudi (da bude starinski) koji su se rješavali krame i obnovljen, a jedini dekor je starinski kamin koji ne koristimo, nego je ukrašen porculanom, starom čipkom, starinskim kuhinjskim priborom - taman dovoljno da da štiha, a dovoljno malo da ne opterećuje.
    U toj viksi imamo tako malo posla da ne znamo što ćemo sa sobom. Kuhaš uz sjedenje na terasi,doslovce možeš sjedit za stolom i miješat jelo, gledat klince, bacit se u more, pereš vani, gledaš ljude za stolom ili klince kad se igraju, a unutra se ide na wc i spavat. Prebrišeš pod, tih par ploha, nemaš što.
    Kad ću gradit svoju viksu, točno ću tako. Ne volim zemljane boje pločica, al za vikendicu je samo to opcija, i isto tako da je kuća za spavat, a da je sve organizirano da se boravi vani.
    Betonsku kuhinju nije preteško složit; naravno, ako hoćeš nešto hoch, to košta, ali starinski, tradicionalno - ma kakvi, čas posla, i malo ukusa i malo pločica, i divota. To se od upotrebe pohaba, pa dobije onaj toskanski, autentički štih.
    Glavni adut - tri mjesta za sjedenje vani na tri strane svijeta - za jutro, večer, preko dana, prema rasporedu sunca, biljaka, potreba, i to nam je ludnica. Imamo i natkrivenu terasu (plastične ploče i bambus), ta terasa je bojana bojom za beton, a drugo mjesto za sjedenje je šoder, treće - zemlja ispod masline.

Druga viksa u koju idemo je sva high-tech, fine pločice, kupaonica, laminat i to mi je živa pokora jer je sve ufino i sve se vidi i imaš izbor ili živjet ko svinja, i da se vidi da si kao svinja, jer se koriste puno unutarnji prostori, ili rintat kao zvijer, pa tamo ne volim niti ić. Da vidiš kad se klinci vrate s plaže, pa idu u kuću po točno onakvim lijepim pločica kao s prvog linka... crvena zemlja... uf...

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

nemam nekih ideja nego sam samo došla protestirati što na mjm-inom blogu nema već dugo ništa novo!

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa Vidi poruku

Trina u istom sam problemu.
    Ja moram uredit dvorište, polako se nazire ideja. Imam još jedan veći građevinski zahvat i mogu završavat.
    Ali, čovjek ne bi vjerovao koliko to sve košta.
    Sad mi je krivo ko psu što nisam na vrijeme rasađivala,stavljala kojekakvo bilje u školu da raste negdje sastrane.
    recimo šimšir, predivne su mi kugle od šimšira. Jedna takva kugla košta par sto kuna, da sam odmah kad smo kupili plac stavljala reznice u zemlju uštedila bi si i novca i vremena.
    Trina pregledaj malo portal Moj Cvijet, tamo ima krasnih ideja i objašnjenja(za tudume).

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa Vidi poruku
    Koja genijalna tema. Ja ću se malo ubaciti. Mi renoviramo (uf, kako ta riječ dobro zvuči a u stvari pokušavamo osposobiti jednu prastaru kuću za život) kuću koja je bila u jako jadnom stanju (nije više ni plafone imala, zidovi su se raspadali doslovno jer je to ona stara gradnja s kamenom i pijeskom morskim..Uglavnom ,moj mužić je od toga napravio čudo. sad smo u fazi brušenja starog brodskog poda i sve je dobilo drugačiji izgled. Mene zanima postoji li neko instant rješenje za vanjsku fasadu-kuća je iznutra više manje uredna i uređena ali izvanka je to još uvijek ruševina i meni se to gadi. ma bar da liči na nešto a da nije skupo (jesam rekla da nemamo love uopće?)

I još nešto. Ispred kuće je ogromno dvorište totalno neuređeno, ljeti tamo imamo vrt ali to je samo mali dio te ogromne površine (sve skupa 1700 m2). Imate li kakve ideje za urediti taj vanjski dio? S malo novaca? Za unutrašnjosti imam milijardu ideja ali okoliš me hebe.

Trina, zaviri ovdje, možda ima kakvih pametnih napomena za uređivanje starih kamenih kuća:http://www.dragodid.org/mediteranska...dnje-i-obnove/

I sretno, nema većeg zadovoljstva od uređivanja nečega što će ti biti dom.

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Mojca naš šparet je sličan ovom tvom s linka, ali je bijelo i inox .
    molim te linkove na taj tradicionalni kupaonski namještaj

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Lijepa vijest: MM se sviđa ideja zidane kuhinje hihihihi

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Super za kuhinju, m_j_m!
    Linkove nemam, brat mi je rekao, znaš da su Englezi vudereni na tradiciju, pa toga tamo ima u izobilju. (Još uvijek nisam shvatila sistem s dvije pipe. )
    No, pitat ću brata, možda on zna kako se zovu firme koje to prodaju. Ako ne, raspitam se kad odem tamo, planiram prije ljeta, ako Smehuljica bude raspoložena.
    Pred par godina u Frankfurtu na sajmu srela sam ove, ali su skupi http://www.traditional-bathrooms.de/
    Ove sam jednom ragledavala, kad smo tek kupili kućicu: http://www.victorianbathrooms4u.com/...b338adf64d50a2

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj piplica prvotno napisa Vidi poruku
    Može li se tu povući neka lova iz fondova, za ulaganje u seoski turizam, obnovu autohtonih objekata ili tako nešto?
    Ne znam može li se još uvijek ali prije godinu-dvije se moglo. Upravo za svrhu koju si navela.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

može se
    treba imati troškovnik i s njime ići prema fondu

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Uf, treba malo više od troškovnika.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

pa ima sad privatnih konzultanata koji se sa tim bave.
    ja znam bar 2 jako dobrih

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ako kome treba... To spada pod mjeru 302 - diversifikacija i razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti. Sad sam vidila da imam vodič i još neke materijale....

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Uf, treba malo više od troškovnika.
    da, vjerojatno
    ja govorim sa svoje strane, jer upravo prijatelji radim troškovnik za jednu takvu ponudu
    radi se o seoskom turizmu u Dalmatinskoj zagori

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Pred godinu i pol, kad smo kupili kućicu, razmišljala sam o tome, dokumentacija je vrlo, vrlo opsežna. Troškovnik je tek dio, a i on mora biti detaljan do bola.
    Fora je i u tome da za vrijeme i nakon završenih radova dolaze nenajavljene kontrole da vide trošiš li njihove pare onako kako je napisano.
    Ali, nije neizvedivo.

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

I još... Slijedeći natječaj je u svibnju...

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Maruška, imaš neki link?

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Mojca i Maruška, kojeg tipa su ti poticaji, da li u vidu povoljnijeg kreditiranja ili nekih nepovratnih sredstava?
    Ili oboje?
    Gdje je Cvijeta, ona je na europskom topicu spominjala neke poticaje za ruralni razvoj...

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Maruška, imaš neki link?
    I mene zanima.

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Nemam link. Dobila mailom nekoliko dokumenata na tu temu. A u jednom od njih i terminski plan.

Iskreno, nisam sve ni čitala (nije mi aktualno).

Proslijedim ako želite.

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj piplica prvotno napisa Vidi poruku
    Mojca i Maruška, kojeg tipa su ti poticaji, da li u vidu povoljnijeg kreditiranja ili nekih nepovratnih sredstava?
    Ili oboje?
    U primjeru koji mi je "blizak", radilo se o nepovratnim sredstvima.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

http://www.profitiraj.hr/novosti/unc...o-75-000-eura/

Maksimalna ukupna vrijednost prihvatljivih ulaganja po projektu je 150.000 eura. Iznos potpore iz IPARD programa je do 50% ukupnog prihvatljivog ulaganja u projekt, tj. do 75.000 eura. Dakle korisnik ne može dobiti potporu u 100%-tnom iznosu projekta već mora financijski sudjelovati u projektu. K tome, ako uzmemo u obzir da se potpora iz IPARD programa isplaćuje se tek nakon završetka projekta, proizlazi da korisnik mora osigurati financiranje cijelog projekta, a nakon završetka projekta zatražiti isplatu potpore. Za tu je namjenu Zagrebačka banka u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak klijentima ponudila posebne kreditne linije za međufinanciranje do isplate sredstava iz IPARD programa i sufinanciranje dijela projekta za koji je financiranje dužan osigurati sam korisnik. HBOR IPARD program kreditiranja je usklađen s programom IPARD pa su korisnici kredita ustvari oni korisnici koji se prijavljuju za potporu.

Malo smo uzurpirali kreativnu temu, sorry.
    Posljednje uređivanje od Mojca : 19.03.2012. at 19:52

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Hvala Mojca, na to sam i mislila, kreditna sredstva u kombinaciji sa potporom, to meni treba.
    Moderatori mogu splitati ovu temu na novi topic, sigurno će još nekoga zanimati...

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mama_jos_malo prvotno napisa Vidi poruku
    Sanja, deal!!!
    Šalila sam se , ne treba roštilj, ali stavi nam slike kad završiš renoviranje.

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Kupaonica je sva od pločica, blatno-kaljave boje jer samo tako ne izgleda stalno zmazana, budući da je stalna promenada (na to treba paziti - viksa je obično život na travi i zemlji)
    Nije osobno, nego samo citiram izjavu koju često čujem, da treba birati pločice (ne samo za viksu, nego općenito) na kojima se ne vidi kad su prljave i to mi je uvijek bila totalna nepoznanica. Znači, nije bitno da je čisto, nego samo da tako izgleda, tj. da ne izgleda prljavo.

Nije li bolje imati pločice na kojima se vidi kad su prljave, kako bismo bolje vidjeli kad ih je potrebno očistiti?

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Sanja, kod mene nisu nikad prljave tako da biram samo estetski prihvatljivo.
    Zapravo ulazit će se u cipelama u kuhinju i blagovaonicu, sigurno, ali s trave, pa ne očekujem da će biti ne znam kakvog blata. Zimi se izuva kao doma, valjamo se po podu i uživamo u vatrici
    U sobe, na parket ne želim da se ulazi u cipelama iz vana.

Dakle pločice trebaju biti lijepe s nekom tirkiznom bordurom

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mama_jos_malo prvotno napisa Vidi poruku
    Sanja, kod mene nisu nikad prljave tako da biram samo estetski prihvatljivo.
    Kužim, i ja tako razmišljam. (Kod mene su pločice bijele, s bijelim fugama. )

Ali fakat mi je nebrojeno mnogo ljudi reklo da "treba kupiti smeđe/bež/sivkaste pločice, jer se na njima ne vidi kad su prljave". Neobično, meni barem.
    Posljednje uređivanje od Sanja : 20.03.2012. at 08:41

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Sanja prvotno napisa Vidi poruku
    Kužim, i ja tako razmišljam. (Kod mene su pločice bijele, s bijelim fugama. )

Ali fakat mi je nebrojeno mnogo ljudi reklo da "treba kupiti smeđe/bež/sivkaste pločice, jer se na njima ne vidi kad su prljave". Neobično, meni barem.
    Ne radi se o tome da se ne vidi kad su prljave, nego je puno teže održavati bijele fuge s bijelim pločicama u vikendici gdje se hoda u čizmama, a boravi se uglavnom vani.

Ja imam svijetloljubičastoplave pločice u kupaonici na vikendici s bijelim fugama, ali sam tražila da na podu budu sive fuge, baš zbog toga jer ih više ne možeš očistiti do pune bjeline kad prašina uđe u pore - možeš čistiti koliko god hoćeš, bijele fuge na podu vanjskog objekta su katastrofa. Moraš zalijevati varikinom, pa pričaj dalje o ekološkoj prihvatljivosti.

Kolegica je nedavno dala napraviti ljetnu kuhinju. Podne pločice su velikog formata, svijetlosive, a fuge su ANTRACIT, minimalne širine. Majstor se križao kad mu je rekla što želi, ali ispalo je odlično.

Ja zbog ovog razloga nikako ne bih htjela keramičke pločice s fugama za kuhinju u svom stanu pa sam se nedavno domislila da bi bilo dobro staviti neki kamen/mramor s minimalnim fugama. Nije to lijenost, to je praktičnost.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Podne pločice su velikog formata, svijetlosive, a fuge su ANTRACIT, minimalne širine. Majstor se križao kad mu je rekla što želi, ali ispalo je odlično.
    Naš hodnik i stubište su slično riješeni... izdržljive pločice na kojima se ne vidi svako zrno prašine, minimalne fuge, velike pločice (30x120, 60x120). Imamo dva psa, ne može bit stalno čisto da se ubiješ i jako smo sretni s izborom.
    Majstor koji neće da radi s tankom fugom nije majstor! Debela fuga nijma olakšava posao. Za tanku fugu podloga mora biti savršeno ravna, a rijetko koja ploha je takva...

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Peterlin, savršeno mi je jasan argument lakog održavanja (i posve ga podržavam, pogotovo kad je vikendica u pitanju), ali ako pročitaš citirani post i moj komentar, vidjet ćeš da se ne radi o održavanju, nego o tome da (citiram još jednom za slučaj da je promaklo ) "jer samo tako ne izgleda stalno zmazana".

Jednostavno održavanje i iluzija čistoće su dvije različite stvari, zar ne?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Peterlin, savršeno mi je jasan argument lakog održavanja (i posve ga podržavam, pogotovo kad je vikendica u pitanju), ali ako pročitaš citirani post i moj komentar, vidjet ćeš da se ne radi o održavanju, nego o tome da (citiram još jednom za slučaj da je promaklo ) "jer samo tako ne izgleda stalno zmazana".

Jednostavno održavanje i iluzija čistoće su dvije različite stvari, zar ne?
    Paaa, u načelu se slažem, ALI da li su bijele fuge koje s vremenom postanu sive ILUZIJA ZMAZANOĆE iako ih redovito čistiš i oteliš se dok to činiš?

U moju kuhinju ići će mramor ili ćemo ostati na kuliru kak je sada. Na njemu se ništ ne vidi, ali to NE znači da ne čistimo, čistim u redovnim vremenskim razmacima čak i ako se ništ ne vidi, a vjerujem da je isto i s Ifigenijinim "kaljavim" pločicama. Ne radi se o tome da ne čistiš, nego da ne ližeš, a to JEST razlika. Bilo je topica o tome kako su se žene zeznule s uređenjem kupaonice i slično... pa se na pločicama vidi svako zrnce prašine ili crte od krpe, iako mahnito čiste i glancaju. Ja sam napravila istu sr*nje sa zavjesama od markizeta koje MORAM peglati. Svi mi tu i tamo popušimo... netko s bijelim fugama, netko sa zavjesama. Pa idući put bude pametniji.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Peterlin, ako se vidi zrnce prašine, znači da prašine ima, ergo, prostor nije čist.

Ako se prašina ne vidi, prostor nije čist, iako se ona ne vidi.

Ili, u prijevodu... Bijele i sive (i zelene i crvene i plave) fuge vremenom prime istu količinu prljavštine (prašine, blata, ovog-onog). Bijele ćeš, kako bi ostale bijele, redovito čistiti i nakon što ih očistiš, prema njihovoj boji pouzdano znaš da su čiste. Sive ne moraš, zato što se na njima "ne vidi", pa sve ono što se vremenom na njih prilijepi i što bi s bijelih skinula, na sivima mirne savjesti ostaviš, jer se ne vidi. To ne znači da su čiste, nego samo da se ta zmazanoća ne vidi.

Ne znam kako bih jasnije napisala.

(Inače, postoje dodaci koji se stave u masu za fugiranje kako se prljavština ne bi lovila na fuge i kako fuge ne bi mijenjale boju, dakle, po tom pitanju je zaista svejedno koju boju odabereš, osim ako cilj nije kamufliranje prljavštine.)

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Sanja, cilj je upravo kamufliranje bezazlene prljavštine. Na vikendici želim mesti najviše jedan put na dan, i da mi se u međuvremenu prljavština (koja je sasvim benigna - travčice, trunčice zemlje...) ne vidi. Ne želim mesti 4 puta dnevno jer vidim nešto što smeta samo oku i ničemu drugome.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Sanja, cilj je upravo kamufliranje bezazlene prljavštine. Na vikendici želim mesti najviše jedan put na dan, i da mi se u međuvremenu prljavština (koja je sasvim benigna - travčice, trunčice zemlje...) ne vidi. Ne želim mesti 4 puta dnevno jer vidim nešto što smeta samo oku i ničemu drugome.
    X

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Odustajem.

Možemo se složiti da su nam prioriteti različiti i bitno je da je svatko u svome zadovoljan.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Odustajem.

Možemo se složiti da su nam prioriteti različiti i bitno je da je svatko u svome zadovoljan.
    Slažem se.
    Evo čisto za primjer, baš neki dan razgovaram s prijateljicom o laminatu. Ona ga ima u cijelom stanu i očajan je za održavanje.
    Mi ga imamo u jednoj sobi (i ne mogu si to oprostiti).
    U ostalim sobama je parket.
    Laminat opereš i za pola dana počne se na njemu sakupljati prašina i jednostavno izgleda prljavo, s parketom nije tako i uopće mi nije bitno da li ta prašina stvarno na njemu ne postoji, a ja je ne vidim.
    Malo prašine nas ne bude ubilo.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Odustajem.
    Bravo, pametni znaju kada odustati

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Peterlin, ako se vidi zrnce prašine, znači da prašine ima, ergo, prostor nije čist.
    LOL sanja, je l' pms?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •