Keti, visok FSH uglavnom znači preuranjenu menopauzu ili perimenopauzu i ne može se npr. liječiti visok FSH nekim lijekovima ili travama ili čajevima, ako na to misliš. Ali, može se pokušavati ići na IVF oplodnju i to je čak koji put uspješnije ići na tzv. IVF u prirodnom ciklusu (bez stimulacije da jajnik stvori više jajnih stanica jer to koji put još ubrza početak menopauze), tj. pothitno pokušati uloviti kvalitetnu jajnu stanicu, oploditi je spermom njenog supruga ili partnera i transferirati takav embrij u maternicu, s ciljem da dođe do trudnoće. FSH pred menopauzu zna "šarat", pa bude jedan ciklus npr. oko 20, onda za par mjeseci oko 5, to ne znači da se žena "izliječila" jer to šaranje je već znak smanjene jajne rezerve i kvalitete, koliko sam ja shvatila, i treba požurit s rađenjem bebaća na relativno intenzivan način - IVF-ovi su najuspješnij, ništa inseminacije kod velikog FSH-a. Naravno, i računat na faktor sreće, predivnih priča s visokim FSH-om život piše . Neka joj je sa srećom! Provjerene klinike u ZG-u su ti - Vuk Vrhovac, Sv. Duh, Petrova, privatno Poliklinika IVF, Poliklinika VILI, u Splitu CITO, u Samoboru Škvorc, tu treba odmah ići ciljano kod stručnjaka za neplodnost, a ne "zalijepiti" kod socijalnog ginića, kod privatnika koji svaštari itd. Treba brzo kod kužera, ako se žena želi liječiti od neplodnosti. Naravno, ako joj to nije prihvatljivo, taj visok FSH (ne znam koliko joj je visok), ne mora značit da je nemoguće prirodno doći do djeteta jer svaka su čuda moguća, ali će joj biti prilično teško, bar tako kaže teorija i praksa, ali uvijek ima iznimaka i poznati su raspmlampsaji plodnosti i prije same menopauzue