JUcer sam potrosio jedan dan godisnjeg umjesto na poludnevni planinarski izlet, kako je bilo planirano, na obilazak doktora zbog Zrinkine bolesti. No, iapk sam stigao napraviti jedan zgodan krug biciklom dio kojeg se moze iskoristiti za malo neobicnu setnju u doba kad nije prevruce.tatek prvotno napisa
Stanovnici zapadnog dijala grada vjerojatno poznaju potok Dubravicu koji izvire u G. Stenjevcu (ispod Veternice) i spusta se uz ulicu Dubravica do Aleje Bologne, onda tece neko vrijeme paralelno sa njom i prugom te se kod Gajnica sastaje sa jednim manjim potocicem i nastavlja teci kroz Jankomir. Kraj nije neka velika idila, ima tu nesto industrije, skladista, obiteljskih kuca, tu je blizu i psihijatrijska bolnica (za blaze slucajeve) ... no, ima i zanimljivosti.
Ja sam krenuo biciklom uz potok (ima slabo ugazena staza tako da je ugodnije pjesice nego biciklom, trava je dosta frisko posisana) od Samoborske ceste. Prvo sam posjetio rasadnik Zrinjevca na raskrscu Samoborske i Jankomira, zatim prosao pored vatrogasne postaje (atrakcija: mogu se izbliza pogledati kamioni - vjerojatno ako se zamoli portira mozda se moze i sasvim blizu i ponesto i pipnuti) i nastavio uz KOncar-transformatore (isto iam zanimljivosti - npr. stari reflektori uz ogradu). Potok nije bas poezija, slab mu je pad pa se umocvario i pun je trske, ali i zaba koje krekecu i skacu uokolo (jos jedna zanimljivost). Nakon par minuta uz potok se prijedje Kovinska cesta (oprez),a zatim jos malo nize teretni kolosijek pruge (isto zanimljivo klincima). DAlje pse potok malo pomalo pretvara u dugoljasto jezero, ono koje se vidi uz LJubljansku nesto prije Bauhausa gdje sjede ribici i pecaju.
Dakle, u malo duljoj setnji se moze stici od Medvednice (ako se krene gore u Gajnicama uz potok Dubravicu) pa skoro do Save bez da se hoda po ulicama vec cijelo vrijeme samo uz potok. Mislim da bi za to trebalo manje od sat vremena,a uz recimo zafrkanciju uz jezerce i pokoji sladoled i sl. taman se da potrositi 2-3 sata (ali ne uvecer, tad je sigurno sve puno komaraca - preko dana ih jucer nije bilo).
Jednom cu povesti Vedrana tim putem pa ako bude jos zainteresiranih za ovakvu off-turisticku atrakciju nek mi se jave.