Stranica 10 od 11 PrviPrvi ... 891011 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 451 do 500 od 550

Tema: da li ste stvarno svjesni sto jedete

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

ajde Stray, ne budi toliko stray
    nego, lijepo nas je Moia navukla, a ovamo, i pije i puši, ccc
    i da, ti Beti, ne možeš dočekati jagode iz svoje bašče, ha, nego sad te otrove jedeš
    a Trina me je poslovično nasmijala s tim svojim ludobabskim forama

a u vezi karmeliziranih kokica u Lidlu - sjećate li se onih čokoladnih kokica, ne znam čije su bile, ali ih je bilo po trgovinama krajem osamdesetih, ja sam ih obožavala
    Bože, kad se sjetim svog djetinjstva i svega onoga što smo trpali u sebe (naravno, nije bilo kao danas) pa onda još one neke čokoladne kreme iz Caritasa, pola kile nečeg smeđeg što sam jela kao sumanuta, uh, fuj

i da, slažem se s Ifigenijomkad priča konzumerističkom pristupu (i) hrani

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Ma važna je samo i isključivo količina. Moji dida i baka su se opskrbljivali u obližnjem dućančiću, u mesnici niz ulicu i na placu s tri štanda (oni nisu imali vrt). Ja sam često išla u dućan. Baka je kuhala svaki dan dva puta, obilje svega, svaki obrok balansiran kako treba, a ne sjećam se niti jednih kolica punih do vrha, ne sjećam se da smo ikad nosili vrećetine pune svega doma. Više kao Apricot

Ja mislim da svatko tko ide onako konzumeristički u dućan, natrpa svega i svačega u ona ogromna kolica i onda to kroz tjedan dana pojede, skupa sa hrpom napolitanki, suhomesnatog, zašećerenih sokova može bit siguran da se nezdravo hrani.

Onaj koji kupi svačega, al donese u maloj vrećici svega toga i skuha si i zasladi se čim god hoće - on se zdravije hrani.

Ako u toj maloj vrećici stoje organski proizvodi, još bolje, ali nije organsko garancija za zdrav razum.
    Ja trpam svega i svacega u ogromna kolica. Nemam obliznji ducancic, a jos manje vremena da bih svaki dan do njega dosla pa kupila deset deka mesa, jednu tresnju i pola jabuke. Umjesto toga, vucem brdo vrecetina, tj. kutija, plasticnih, da ne moram razmisljati o recikliranju.

A hranim se skroz zdravo. Nista suhomesnato, nista sokova, nikakve napolitanke.

Cisto sumnjam da moji dugo zive zbog malih vrecica.

hibiskus avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

trina

Citiraj SikaPika prvotno napisa Vidi poruku
    potpis
    svejedno hvala na razjasnjenju po pitanju secera.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj SikaPika prvotno napisa Vidi poruku
    imam osjećaj da sam dužna ovo malo pojasniti

nekada sam bila lanačani pušač, posebno za vrijeme studija, pa u biti i kasnije, po 2 kutije dnevno sam pušila. to je trajalo u vijeme kada smo počeli razmišljati o djetetu počela ja razmišljati i o prestnaku, a prehrabene navike smo promjenili već par godina prije u vijeme kada sam radila u jednoj nutricionističkoj praksi. moja borba saodvikavanjem je bila prestrašna, neću sad opisivati ovdje jer nije topic o tome, ali više od pola godine nego sam ostala u drugom stanju sam prestala potpuno, da bi prije godinu dana opet počela. ovisnost o cigaretama odnosno nikotinu je priča za sebe, samo 1% onih koji prestanu prestanu zauvijek za čitav život, ostatak se uvijek ponovno vraća cigareti na žalost, ali da ne duljim pušim daleko manje, oko 10 cigareta dnevno i to samo vani na terasi naravno prvenstveno radi male. sad sam opet prestala,
    jer se spremamo na drugo dijete, ali ovaj puta daleko daleko lakše. sa vinom također

a što se tiče kolača i slastica, svinjetine, bijelog kruha tzv. čokolade, girckalica, sokića & co. pa evo mogu ti reći što je točno vidljivo čak i iz vana prouzročio veliki zaokret u prehrani. kilaža od djetinjstva preko puberteta pa studentskih dana mi je uvijek bila normalna za moju visinu, ali celulita sam imala već od svoje 12 godine, prehrana u djetinjstvu i mladosti kada danas bacim pogled unazad i nije bila toliko zdrava kako sam mislila da je bila. problem je što čovjek zaboravlja, ali tijelo ne, mjesec je dug, godina još duža, a koliko kg samo loših šećera i masti dijete ili čovjek unesu tokom tog perioda, šokirao bi se svatko da može zbrojiti taj unos

no, da ne duljim, u svega dvije godine celulit mi se smanjo za 50%, danas ga više gotovo i nemam bez ikakvih pomagala (davno sam odustala od pokušaja). iako uopće ne vježbam i mišići i koža su postali čvršći, ten čist i maladenački, kosa sjajnija, nokti čvršći, kilaža mi je pala za 5 kg čime je došla na idealnu po nekim općim mjerilima a da uopće ne pazim na nju, iako sam bilzu 40-te vitalnija sam nego što sam bila sa 30 godina, ljudi koji me ne poznaju ostaju oupnuti redovito jer mi redovito daju oko 28, 30 godina. i to se sve počelo događati prije nego što sam prestala još k svemu lanačano pušiti. isto se dogodilo i mom mužu, s time da on nikad nije zapalio niti jednu cigaretu.

izlete naravno imam u prehrani kao što sam već napisala, ali to su ipak samo izleti, prehrana je pretežnih dana u godini lišena svega onoga o čemu sam ovdje već pisala. pretežno se radi o mediteranskoj prehrani, i prehrani siromašnoj industrijskim šećerima, i rafiniranim proizvodima općenito.

da je ovo pravilo koje će vrijediti za svakoga ne tvrdim, ali nitko nije postao od takve prehrane bolesniji i deblji, to je isto nekako činjenica.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Imam ja onda kredita....Nikad nisam ni pila ni pušila. Znači da mogu tamaniti jagode sa šlagom po želji dok dođem do štete koju uzrokuje pušenje. Ihaaaaj!!

Ali, (mrzim ovaj topić), nisam popila ni mrvu Cole od kad ovo čitam, a tri su flaše na polici. Neotvorene. Zaključak, nitko od nas nije pio Colu već danima. (koji da sad smajlić ubacim?)

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

najljepši smajlić na svijetu, beti
    meni je, zapravo, neopisivo drag taj pozitivni utjecaj koji na mene često ima ovaj forum i vjerujem da ga (forum) svi tako gledaju, barem krajičkom oka.
    uostalom, što čovjek i može sam?

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Sanja prvotno napisa Vidi poruku
    Preciziraj, Seni, popije li jednu do dvije kavice ili rakijice dnevno.

kavicu, kavicu, sanja. doduse popije tu i tamo i rakijicu. ali sve umjereno.
    no i moj tata je bio skolski primjer umjerenosti i u jelu i u pilu, pa mu nije pomoglo.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Imam ja onda kredita....Nikad nisam ni pila ni pušila. Znači da mogu tamaniti jagode sa šlagom po želji dok dođem do štete koju uzrokuje pušenje. Ihaaaaj!!

Ali, (mrzim ovaj topić), nisam popila ni mrvu Cole od kad ovo čitam, a tri su flaše na polici. Neotvorene. Zaključak, nitko od nas nije pio Colu već danima. (koji da sad smajlić ubacim?)
    ma lako za slag beti. i ja ga volim. tu i tamo. no slag za mene znaci tuceno slatko vrhnje. pravo, cisto i organskog porijekla. (bez tragova hormona i antibiotika unutra) i bez secera. meni je dovoljno slatko, onako kako je.
    no slag nikako nije ono neko cudo sa kao 0% masti, kao biljnog porijekla, puno hidrogeniziranih mascoba, raznih e-ova i slicno. i jos su ljudi uvjereni, da si cine dobro kad to jedu. apropo toga, sam u zagrebu i na moru prestala piti espreso sa slagom (sto sam bas voljela), jer bi mi uvijek donjeli to neko umjetno cudo iz onih tuba sa spricaljkom.

sto se kole tice, baci, baci!

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

beti3 moj muž je bio ovisnik o coli i slatkome otprilike tolikom jačinom kao ja o cigaretama. sjećam se žele bombona koje je tamanio, isuse dragi, meni se dizao želudac, to su bili oni veliki, mekani, šećerni, strašno nešto, sama kemija i šećer a ništa nije bolje niti sa colom i svim ostalim industrijskim...da ne nabrajam evo linka, znam da je večernji, ali to što ovdje piše doista stoji.

http://www.jutarnji.hr/otkrivamo-kol...ipsu-/1020980/

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

drugim riječima nema industrijskog proizvoda koje ne sadrži šećer, ne postoji, gdje su još pekmezi tko ih jede za doručak,kompoti, kruh itd... osim određni mali broj onih organskog porijekla ali na kojima se nalazi eu znak bio, recimo takvi pelati npr. nemaju ništa osim rajčica unutra ili kruh koji je također bez šećera itd..

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

da, čak i kiseli krastavci npr. sadrže šećer...

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    ma lako za slag beti. i ja ga volim. tu i tamo. no slag za mene znaci tuceno slatko vrhnje. pravo, cisto i organskog porijekla.
    Pravi pravcati šlag, PIK Rijeka. Koji traje vrlo kratko. Koji moraš paziti kako tučeš, jer ako produžiš samo kratko, nastaje putar.

Samo taj šlag volim. Paše i s kavom. Prije su slastičarne imale onaj aparat, kao bocu i u njemu se od vrhnja radio šlag, ovakav, a ne spray.
    http://www.google.hr/imgres?q=aparat...9,r:1,s:0,i:64

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Idite vi k jarcu. Sad sam poklopala onu masnoću s mlijeka (ona kožica što se stvori nakon kuhanja domaćeg mlijeka, da nije kuhano, bila bi slatko vrhnje) s dva reda Kanditove čokolade za kuhanje.
    Toliko o pozitivnim pomacima

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Upravo sam gledala recept za tortu. Biskvit: 20 dkg šećera, krema 25 dkg šećera, u bjelanjak 5 žlica šećera, zatim se doda šećerni sirup od pola kile šećera i 1 dcl vode (uz 15 jaja i 25 dkg maslaca). Volim katkad pogledati takve recepte, osjećam kao da se hranimo nadnaravno zdravo.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Ja trpam svega i svacega u ogromna kolica. Nemam obliznji ducancic, a jos manje vremena da bih svaki dan do njega dosla pa kupila deset deka mesa, jednu tresnju i pola jabuke. Umjesto toga, vucem brdo vrecetina, tj. kutija, plasticnih, da ne moram razmisljati o recikliranju.

A hranim se skroz zdravo. Nista suhomesnato, nista sokova, nikakve napolitanke.

Cisto sumnjam da moji dugo zive zbog malih vrecica.
    I ja trpam, jednom tjedno ili mjesečno, ali vidjela sam ja što se može u tjedan dana nezdravog pojest, na svoje oči. Pa opet idući tjedan u istu takvu kupnju. I jede se - da se ne baci, kad se već kupilo. A kad nema - kupi se da se ima. Pa se i pojede. Meni se kosa digne na glavi kad to vidim. Ne brojim ja tebi koliko si trešanja pojela

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Pa ne moras trpati jednom tjedno da bi tako jeo.

Upravo sam se vratila iz Zagreba, gdje imam Kerum, dva Konzuma, dva dm-a, Dionu i cijelu trznicu s pripadajucim sadrzajem na pet minuta hoda. Sve skupa je skroz drugacije nego ovdje, gdje putujem do prvog ducana.

I u svim tim ducanima - junka koliko hoces. Fino stane u jednu vrecicu, pola vrecice, ma u dzep, ako treba. I onda to pojedes odmah, pa krenes nazad u ducan.

Ako te to pali. Ako te ne pali, svejedno je imas li sedamnaest WalMarta i tri Getroa pod nosom, s kolicima vecim od prosjecnog kombija.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

mislim da je poanta da ne možeš u ogromnoj košaretini na kotače izvući puno zdrave robe jer je ta uglavnom kvarljiva.
    i meni logika više baca na šarene kutije i šuškave vrečice, nego zelenu salatu, maslac i voće.
    drugo je kod tebe kaae, kada je takva situacija kako pišeš.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ma ne znam, meni je samo ruzno kad se sve skupa bas tako generalizira.

Na svu srecu, moj izuzetno hladan magicni frizider, zajedno s podrumom, nekako ocuva sve zelenje. No ipak idem u ducan cesce od jednom tjedno. Brrrm brrm itakoto.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

ma i mi imamo konzum pod nosom, i svu silu drugih, ali idemo u ovaj prvi koliko god mi se gadi (gade mi se i drugi, ali mi je ovaj najbliži)
    isto idemo jednom u, šta ja znam, deset dana u tu neku veću kupnju po brašno, ulje, stvari za kolače, jogurt... što već kupujemo u trgovini
    jednom tjedno se natovarim k'o budala na pijaci s povrćem i mlijekom

da, možeš ti kupiti junk u prvoj trafici, to je istina
    ali i ja poznajem gomilu ljudi koji odu u trgovinu, natovare kolica sa sto vrsta keksa, kolača, grickalica (pa ovo nije masno, ono sadrži žitarice, u ovom ima voća...) i onda to stoji u ormarima i jede se, jede... dijete otvori jednu vrećicu, pa drugu...
    najsretnija sam kad u kući imam jednu čokoladu, Mašinu - koju ne diram i eventualno Kanditovu za kuhanje
    i domaće kolače
    eto, ubiše me njezini slatkiši od Uskrsa, nisam ih se na vrijeme riješila

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Cijepljenje? Koji je vama kukac ljudi? Pa to je najbolje od medicine.Al odradilo je svoje u velikom dijelu, pa se sad možemo posrat s oproštenjem na to. Zato smo se tu našle i pričamo gluposti - jer se cijepljenjem iskorijenilo smrtonosne bolesti, pa smo preživjele. Čije se još dijete kao iz onih romana iz 19. stoljeća premetalo u groznici na četrdeset dva tjedna i svi ga gledali, kršili ruke i pitali se hoće li preživjeti? Čiji je brat pjesnik preminuo u 19. od tuberkuloze (to nije cijepljenje, to su antibiotici).

U mojoj familiji odavno nitko nije umro (Bogu hvala), a da smo prije cijepljenja, antibiotika i dostupne hrane, češće bismo mi u povorci na groblje i djeci koje je potukla "groznica" i mladim 19-godišnjim pjesnicima i ženama na porodu i starcima u četrdeset i petoj koji su već bili bez zuba i pogrbljeni kao zvonari Notre Dame.

E, i jel ima kod vas kvart u kojem zgrade zjape jer je kuga pobila svih iz tog kvarta? Nema, nema ni kod mene. A vidiš, iz prošlosti - ima.

Alo? Udžbenik povijesti?
    Ko pravu licemjernu katolkinju, tebe ne tangira činjenica da se u procesu nastanka cjepiva koriste abortirani fetusi. Glavno da smatraš da imaš pravo prosipat moral po forumu.

Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

Slučajno otvorih ovaj forum,pročitam samo zadnju str,ok,zdrava prehrana....MI JU KAO NISMO IMALI,ja sam generacija 70-ih,šećer,salame,paštete,keksi,čokolada.....zdr aviji i mršaviji od današnje djece,pretilosti kod djece gotovo nije bilo.Jedino nismo imali jagoda u pola zime i sl.,dakle hranili se sezonski,i danas tako živim,sezonski.
    Moram oderagirati na pisanje RozeGroze,ne možeš spasiti svijet,ne možeš mijenjati druge,živiš po svojim načelima i to je ok.
    Svatko je od nas ponekad licemjeran,bilo zbog vjere,statusa,ponosa,prkosa...i,ti odmah u to utrpaš pobačaje.
    Niti su ih napravili oni koji slažu cjepiva,niti su nekoga prisiljavali da ih radi.Dogadjali su se uvijek,i vjerojatno će se na žalost dogadjati,ali oni su tu,postoje i to je tako.To je nečiji izbor,a mi nismo tu da bi sudili.
    Što si ti Nazaren?Ja sam ateista 5 g.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj moia prvotno napisa Vidi poruku
    , problem je samo što smo tehnološki napredovali, liječimo sa uspiješnosti nekad neizlječive bolesti kao npr. obična groznica, ali smo se istovremeno okrenuli od prirode.
    Pa ljekovi jesu okretanje od prirode. Tko voli toliko prirodu i njene zakone nek zivi bez ljekova pa fino ceka n generacija dok se gen protiv neke bolesti ne propagira, ostali ce vjerojatno umrijeti, virus u medjuvremenu mutirati ali ce se hraniti "zdravo" (i nemojte mi tu kao zdravo i prirodno "podmetati" sjeme sorti nastalo ljudskom manipulacijom zadnjih par tisuca godina jer in to nije "prirodno"). Danas se s paranojama svugdje pretjeruje... Svi bi samo civilizacijske pluseve ali to ipak ide u paketu

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

e ovo me izludi... čitaj kontekst u kojem je rečenica pisana sillyme, a pisana je u kontekstu produljili smo si životni vijek lijekovima i medicinom, odnosno njenoj dostupnosti svima, s jedne strane, a sa druge strane si skračujemo vijek industrijskom i rafiniranom hranom koja je za ljudski organizam neprikladna.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Pa ljekovi jesu okretanje od prirode. Tko voli toliko prirodu i njene zakone nek zivi bez ljekova pa fino ceka n generacija dok se gen protiv neke bolesti ne propagira, ostali ce vjerojatno umrijeti, virus u medjuvremenu mutirati ali ce se hraniti "zdravo" (i nemojte mi tu kao zdravo i prirodno "podmetati" sjeme sorti nastalo ljudskom manipulacijom zadnjih par tisuca godina jer in to nije "prirodno"). Danas se s paranojama svugdje pretjeruje... Svi bi samo civilizacijske pluseve ali to ipak ide u paketu
    i oprosti, ali čemu takav ton? a tko si to ti da se tako obraćaš? šti si to ti tako konkretno i pametno prozborila na ovom topiku i obogatila ga kojom konkretnom informacijom?

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj santana prvotno napisa Vidi poruku
    Slučajno otvorih ovaj forum,pročitam samo zadnju str,ok,zdrava prehrana....MI JU KAO NISMO IMALI,ja sam generacija 70-ih,šećer,salame,paštete,keksi,čokolada.....zdr aviji i mršaviji od današnje djece,pretilosti kod djece gotovo nije bilo.Jedino nismo imali jagoda u pola zime i sl.,dakle hranili se sezonski,i danas tako živim,sezonski.
    santana generacija smo. djelomično se slažem, ali samo djelomično u vezi prije i danas.

u naše vrijeme nije bilo 10.000 vrsta slatkiša niti grickalica, bilo je par vrsta i to je sve. cole, spritea & co nije uopće niti bilo za kupiti, pila se voda ili domaći sok i to nipošto na litre ko danas, onaj mali na slamčicu smo nosali sa sobom samo kad smo išli na izlete u OŠ, sjećam se moja jedna moja prijateljica je dobivala iz vana pa je skupljala limenke (pikse) i bila jako ponosna na to, bila je jako cool zbog toga. žvakale isto 3 vrste.

nije bilo toga da te prvo što te zaspe kad uđeš u dućan brdo slatkiša, ili kod blagajne kad čekaš pol sata da dođeš na red a uokolo tebe i klinaca sve blješti i zove kupi kupi. nije bilo marketinga i reklama za sltakiše i soft drinks u toj mjeri kao danas da se u biti otrov povezuje sa cool stilom života itd...

paštete su tada dosita bile rađene od pileće jetre bez xy dodataka kao danas. industrija je u to doba još koliko toliko bila fer, danas to više nije, od 90-tih se sve akcelerirano počelo vrtiti prije svega oko profita, sve moralne brane su pale. to je jednostavno tako.

i da, prije svega klinci su se više kretali i trošili energiju, igrali su se vani, generacije i generacije su odrasle po kvartovskim ulicama, danas odrastaju više uz tv programe kojih je brdo, prije smo imali samo 2!, i video igrcie, kompjutere kojih isto nije bilo.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Ko pravu licemjernu katolkinju, tebe ne tangira činjenica da se u procesu nastanka cjepiva koriste abortirani fetusi. Glavno da smatraš da imaš pravo prosipat moral po forumu.
    Nisam to znala! Da možda više čitam dokumente Crkve, vjerujem da bih znala. Al eto. Evo, izguglala sam Papino mišljenje o ovoj stvari, pa ako te zanima http://www.zenit.org/article-13676?l=english

Grozno! Jako mi je žao zbog te djece koja su pobačena to je tako tužno!

No, ukratko - stav Crkve je da se, ako je moguće, bira cjepivo koje nije izrađeno na ljudskim fetusima, ali isto tako ako ne postoji alternativa, a javni interes očuvanaja zdravlja (osobito zbog rubeole koja u trudnoći može izazvati teška oštećenja ploda) nalaže da se djeca cijepi, tada se liječnici i roditelji koji dopuštaju cijepiti djecu ne smatraju suodgovornima u zlu. Istodobno, moramo se zalagati i vršiti pritisak da se razviju cjepiva bez ljudskih fetalnih stanica. Oni koji su sudjelovali u pobačaju i koji su radili na stanicama fetusa su u osuđeni od strane Crkve kao aktivni pomagači zla kao takvoga.

Roza, mislim da nisam licemjerna, mislim da se samo razmimoilazimo u nekim mišljenjima, ali ja se zbog toga ne bih svadila. Ne slažem se da je itko posve i skroz pijun u nečijim rukama, osim onih koji žive bez stuje i vode. Osobno imam viksu bez struje i vode i to volim, nije mi strano, tamo sam odrasla, ali ne vjerujem da oni iz viksi sa strujom i vodom vode manje slobodoumne živote od mene i li tebe.

Hej, stara ajmo malo i pozitive!

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Moram oderagirati na pisanje RozeGroze,ne možeš spasiti svijet,ne možeš mijenjati druge,živiš po svojim načelima i to je ok.
    Svatko je od nas ponekad licemjeran,bilo zbog vjere,statusa,ponosa,prkosa...i,ti odmah u to utrpaš pobačaje.
    Niti su ih napravili oni koji slažu cjepiva,niti su nekoga prisiljavali da ih radi.Dogadjali su se uvijek,i vjerojatno će se na žalost dogadjati,ali oni su tu,postoje i to je tako.To je nečiji izbor,a mi nismo tu da bi sudili.
    Gle, ako se bucaš da si vjernica (ne ti nego Ifigenija) onda bi ti po zdravoj pameti i savjesti jedino logično bilo da odbijaš sudjelovat u industriji koja ovisi o abortiranim fetusima. Da li ih oni sami abortiraju ili ne uopće nije bitno, da bi se cjepiva razvila potrebno je ubiti život biće, čovjeka. Ako si vjernica Kršćanka to ti je neprihvatljivo i radije ćeš se uzdat u Božju providnost i milost i nećeš se cjepit (uostalom toliko panično cjepljenje nije niti malo u duhu Kršćanstva) nego se cjepit i mislit da nisi imala izbora, jer izbora uvijek ima. Al kad se već cjepiš i sudjeluješ u svom tom sranju, onda bar začkomi i ne soli pamet drugima. To je moj "point". A ako je dotična vjernica, što jest, i spominje povijesne knjige u kontekstu duljine života ljudi, sjetit će se da su na početku svijeta, prije nekih 6000 godina, ljudi znali živjeti i po 900 godina, po ćemu se da zaključit da se je životni vijek drastično skratio.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Nisam to znala! Da možda više čitam dokumente Crkve, vjerujem da bih znala. Al eto. Evo, izguglala sam Papino mišljenje o ovoj stvari, pa ako te zanima http://www.zenit.org/article-13676?l=english

No, ukratko - stav Crkve je da se, ako je moguće, bira cjepivo koje nije izrađeno na ljudskim fetusima, ali isto tako ako ne postoji alternativa, a javni interes očuvanaja zdravlja (osobito zbog rubeole koja u trudnoći može izazvati teška oštećenja ploda) nalaže da se djeca cijepi, tada se liječnici i roditelji koji dopuštaju cijepiti djecu ne smatraju suodgovornima u zlu. Istodobno, moramo se zalagati i vršiti pritisak da se razviju cjepiva bez ljudskih fetalnih stanica. Oni koji su sudjelovali u pobačaju i koji su radili na stanicama fetusa su u osuđeni od strane Crkve kao aktivni pomagači zla kao takvoga.

Roza, mislim da nisam licemjerna, mislim da se samo razmimoilazimo u nekim mišljenjima, ali ja se zbog toga ne bih svadila. Ne slažem se da je itko posve i skroz pijun u nečijim rukama, osim onih koji žive bez stuje i vode. Osobno imam viksu bez struje i vode i to volim, nije mi strano, tamo sam odrasla, ali ne vjerujem da oni iz viksi sa strujom i vodom vode manje slobodoumne živote od mene i li tebe.

Draga Ifi to što je Papa rekao je totalan glupost, jer on izvrče Božje naredbe kako njemu paše. Nema tu ako baš morate cjepite se, NE, ne cjepite se jer time podržavate ubojstvo, to je jedina logična poruka koju može imat. Zašto onda nije poručio MPO parovima da ako baš moraju ajde dobro pa odite?? U jednim situacijama su jako isključivi i zagorčvaju život drugima, a u drugoj si daju oduška jer i sami imaju tako malo vjere da se radije cjepe nego daju Bogu u ruke svoje zdravlje. Vjera im je slaba, rekla bi i nikakva.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Evo, ja izračunala broj žličica šećera u kolaču koji sam napravila (od Smajlich, s topica o jednopoteznim kolačima), stvarno loše utječete na mene. Al sad vidim kako je moguće da su mi dida i baka živjeli milijun godina uz kavu, kolače, čokoladu, svinju i sve.

Naime, kolač napravljen doma ima jedva žličicu šećera u sebi, ostalo je brašno, voda (i isto toliko ulja, možda malo više ako pribrojimo mliječnu masnoću). Ako nabriješ orasima, čokoladom i čudima, onda je situacija gorja, naravno. Ali u tome i je bit mediteranske kuhinje - lagana. Manje svega.

Prisjećala sam se da mojoj baki nikad nije palo na pamet, iako je bila uzorna austrougarska domaćica, peći kolače preko tjedna. Samo za vikend, pa što je ostalo - jelo se. Od keksa su jeli samo petit-beurre i rijetko napolitanke. Sad ću se zateć kako računam količinu šećera u petit-beurreu, benti moj kockasti mozak više! Moram prestat čitat ovaj topic.

Što znači da su jedući svoju dijetu unosili šećera ne više od tri ili četiri žlicčice - kava, petit-beurre za doručak, kolač ako je ostao od vikenda, i to je to. I isto tako masnoće - jelu su crveno meso jednom tjedno, ostalo piletina, riba, sir ili povrće, u međusobnim kombinacijama i kombinacijama sa ugljikohidratima.

Hoću reći da nije potrebna neka egzotična kuhinja da se živi zdravo. Sve ide, ali u puno manjim omjerima nego što je to danas norma.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

To je nečiji izbor,a mi nismo tu da bi sudili.
    Nisam Nazaren ali sam Kršćanka i pokušavam držati zakon onako kako mi je rečeno u Bibliji.
    A sudit smijem, sam Isus je rekao da sudimo pravedno. Svaki dan svatko od nas sudi, sebi, drugima, određene situacije, što god...tako da to "ne osuđujem" nije istina, odnosno laž je, nema osobe na ovom svijetu koja ništa ne osuđuje.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Gle, ako se bucaš da si vjernica (ne ti nego Ifigenija) onda bi ti po zdravoj pameti i savjesti jedino logično bilo da odbijaš sudjelovat u industriji koja ovisi o abortiranim fetusima. Da li ih oni sami abortiraju ili ne uopće nije bitno, da bi se cjepiva razvila potrebno je ubiti život biće, čovjeka. Ako si vjernica Kršćanka to ti je neprihvatljivo i radije ćeš se uzdat u Božju providnost i milost i nećeš se cjepit (uostalom toliko panično cjepljenje nije niti malo u duhu Kršćanstva) nego se cjepit i mislit da nisi imala izbora, jer izbora uvijek ima. Al kad se već cjepiš i sudjeluješ u svom tom sranju, onda bar začkomi i ne soli pamet drugima. To je moj "point". A ako je dotična vjernica, što jest, i spominje povijesne knjige u kontekstu duljine života ljudi, sjetit će se da su na početku svijeta, prije nekih 6000 godina, ljudi znali živjeti i po 900 godina, po ćemu se da zaključit da se je životni vijek drastično skratio.
    Roza ili Papa? Roza ili Papa? Hm... teško mi je odlučit... hm... možda ipak Papa?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Draga Ifi to što je Papa rekao je totalan glupost, jer on izvrče Božje naredbe kako njemu paše. Nema tu ako baš morate cjepite se, NE, ne cjepite se jer time podržavate ubojstvo, to je jedina logična poruka koju može imat. Zašto onda nije poručio MPO parovima da ako baš moraju ajde dobro pa odite?? U jednim situacijama su jako isključivi i zagorčvaju život drugima, a u drugoj si daju oduška jer i sami imaju tako malo vjere da se radije cjepe nego daju Bogu u ruke svoje zdravlje. Vjera im je slaba, rekla bi i nikakva.
    Dobro, imaš pravo na svoje mišljenje

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Papa je samo čovjek. Biblija je riječ Božija koja bi ti trebala biti na prvom mjestu. Baš me zapravo zanima kako mogu reči da je OK cjepiti se u određenim situacijama a npr MPO parovi nek se popenju na čičimak što se njih tiče...

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Isto kao što MPO djeca bivaju prihvaćena, krštena i mogu u svece, nije problem. Ljudi zgriješili, pa dobro, Bog prašta. Ako iziđe na dobro iz svega toga, hvala Bogu!

Od tih sirotih fetusa nastala je vakcina koja je spasila od teških oštećenja milijune djece. Bogu hvala! Nije trebalo tako biti, ali Bog može iznjedriti i nešto dobro i tamo gdje se čini da je sve posve pomračeno. Ja na neki vrlo daleki način mogu shvatiti, u skladu s crkvenim učenjem, da je grijeh baciti ono što može živome koristiti (vezano uz transplantacije organa), kako je uporaba fetalnog tkiva produžetak toga. Na neki način idemo reći - manji je grijeh uzeti stanicu i napraviti vakcinu nego pobaciti, naravno. Ali svatko odgovara za svoje grijehe.

Da me ne vučeš za jezik, od sad ću za svako cjepivo pitati je li od fetusa i ima li alternative. Naravno da neću nekritički podupirati nekoga tko radi gluposti.

Do pobačaja nije trebalo doći, i odgovorni su svi koji su na bilo koji način u tome sudjelovali. Nakon toga je sve manje važno... Tu djecu nitko više ne može oživjeti.

Ja nisam nigdje napisala da ja osobno razumijem sve uz MPO i Crkvu, niti da smatram da su 100 posto u pravu. To je još u procesu razmatranja. Ali razumijem dileme, dvojbe, opasnosti, razumijem zašto žele sudjelovati u tome. Kako to urediti, što je dobro, što nije - ne znam. Ali ako se sasluša argumente Crkve, možda se zakon može bolje napraviti. Ja sam sigurna da MPO roditelji žele najbolje za dijete i za sebe, i da žele što moralniju i ispravniju proceduru.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Jeba.te, sad mi koji cijepimo djecu ispadamo najveći sotonisti. Jeste vi normalni uopće?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Čim imaš struju i vodu i prijateljicu koja radi u socijalnoj službi - you're on the dark side. Prihvati. Živi s time.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Mislim, nema veze sa hranom, ali zar nisu Bibliju pisali ljudi? Ili bar prepisivali i griješili pri tome? Mislim krivo prepisali. Svi znamo da samo zarez na krivom mjestu može promijeniti cijeli smisao. I cijelu povijest .
    (Ubiti, ne pomilovati. Ubiti ne, pomilovati.)

Ništa nije nepogrešivo. Pa ponavljam: ništa.
    Zato jesmo da učimo, mijenjamo svoje stavove kako širimo znanje i kako stječemo iskustvo.

Smatrati da je samo ono što mislimo i vjerujemo točno, strašno je egoistično. S tim da je egoista sebi dobar, ali da li je dobar?

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Čim imaš struju i vodu i prijateljicu koja radi u socijalnoj službi - you're on the dark side. Prihvati. Živi s time.
    Lol

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Roza, znaš ti kaj? Ja ti to hoću reć već dugo, pa ne znam kako bih. Al za jednu kršćanku i osobu koja provodi vrijeme s Bogom dosta si ovako ratoborna i nemilosrdna. Mi svi tebi - joj, fora ti je grunt, kak to sadiš, viš kako lijepo fotkaš, viš, nosiš maramu, zgodan ti je kamper, a ti na nas kamenjem jer smo Katolici ili ateisti, jer cijepimo, jedemo, idemo u školu ili ne idemo - ako ne direktno, a onda prešutno. Viiiii nevjernici, licemjeri, niškoristi. Jel ti i kamenuješ, onako, u RL?

Kao prođem ja kraj tvog grunta jedne nedjelje na obiteljskom izletu, a ono - kamen u glavu (jer smo štojaznam molili krunicu putem, jeli hamburger, cijepili se, išli u školu).

Mene u mojoj crkvi uče da budem milosrdna, strpljiva, da se ne svadim, da prihvatim svakoga, da mrzim grijeh i ljubim grešnika, da oprostim, da začepim ako nemam lijepu riječ za reć (kao što znaš, ne ide im baš i imam ja što rast...) i da razmišljam o tome kakvu sliku o vjerniku i Bogu ostavljam. Jer ljudi samo kroz nas vide tu vjeru.

Ti, stara moja, bi u svoju vjeru mogla privuć samo neke bbb boyse koji dugo nikog nisu prebili, a ovdje se smiješi izgledna mogućnost - ima tih cijepljenih, vanbračnih, školovanih, pa tih što vjeruju Papi - može se lemat do mile volje. Al za običan svijet - Krist o kojem ti pričaš izaziva strah u kostima običnog ljudskog bića. Da si ti jedina koja priča o Kristu, ja bih bila ateist. Pa si ti misli. Niš ne bih vjerovala Kristu. Jer ako je takav - niš ne kuži, jadan.
    Posljednje uređivanje od Ifigenija : 21.04.2012. at 12:35

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Blablabla smisao se ne može promjeniti u toj mjeri u kojoj abortirani fetusi postaju OK. Uostalom ja vjerujem da je Bog iskontrolirao tko će je prepisivati i kako, ono što čitamo upravo je ono što On želi da čitamo, zakon je takav kakav je oduvijek dan, tu nema previše mogućnosti za dane, da,ne, mo,žda, možda, b,la.blabla...izvlačiti istinu iz samih sebe, kako to danas ljudi čine, dovelo je ovaj svijet tu gdje jest, do rugla. Jednome je istina da ima pravo ubiti drugome je istina da ima pravo silovati - ona je to htjela - i tako...tko postavlja standard po kojem se vodimo? Jer koliko god mi brijali, ipak je istina jedna, jedan je moralni zakon.

Ifigenija po toj logici bi se mogao opravdati i kanibalizam, pa bi zapravo iako je Manson poubijao sve one ljude bilo OK da ih je neko poslje toga pojeo da ne propadnu zaludu.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Roza, znaš ti kaj? Ja ti to hoću reć već dugo, pa ne znam kako bih. Al za jednu kršćanku i osobu koja provodi vrijeme s Bogom dosta si ovako ratoborna i nemilosrdna. Mi svi tebi - joj, fora ti je grunt, kak to sadiš, viš kako lijepo fotkaš, viš, nosiš maramu, zgodan ti je kamper, a ti na nas kamenjem jer smo Katolici ili ateisti, jer cijepimo, jedemo, idemo u školu ili ne idemo - ako ne direktno, a onda prešutno. Viiiii nevjernici, licemjeri, niškoristi. Jel ti i kamenuješ, onako, u RL?

Kao prođem ja kraj tvog grunta jedne nedjelje na obiteljskom izletu, a ono - kamen u glavu (jer smo štojaznam molili krunicu putem, jeli hamburger, cijepili se, išli u školu).

Mene u mojoj crkvi uče da budem milosrdna, strpljiva, da se ne svadim, da prihvatim svakoga, da mrzim grijeh i ljubim grešnika, da oprostim, da začepim ako nemam lijepu riječ za reć (kao što znaš, ne ide im baš i imam ja što rast...) i da razmišljam o tome kakvu sliku o vjerniku i Bogu ostavljam. Jer ljudi samo kroz nas vide tu vjeru.

Ti, stara moja, bi u svoju vjeru mogla privuć samo neke bbb boyse koji dugo nikog nisu prebili, a ovdje se smiješi izgledna mogućnost - ima tih cijepljenih, vanbračnih, školovanih, pa tih što vjeruju Papi - može se lemat do mile volje. Al za običan svijet - Krist o kojem ti pričaš izaziva strah u kostima običnog ljudskog bića. Da si ti jedina koja priča o Kristu, ja bih bila ateist. Pa si ti misli. Niš ne bih vjerovala Kristu. Jer ako je takav - niš ne kuži, jadan.
    Nisam ja rekla da sam ja standard niti mjerna jedinica, ja kao i svi imam probleme sa egom i gazilijon drugih stvari, ne mislim da sam išta bolja od tebe. I da mi prođeš pored grunta ne bi ti doletio kamen u glavu, ovo je forum i raspravljamo se, uostalom teško je iskomunicirati sve kroz preko kompjutera. Iako da, u mojim očima Isus je snažan, praveda, strog, nije neki šonjo kakvim ga Katolici predstavljaju, pa on čeka neđe maltene još razapet da mu se grešnici smiluju.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ja ti mimo grunta neću jer još uvijek vjerujem da bi u Isusovo ime mogla hitit kamen na nekoga.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

što se uopće dajete navući na te gluposti?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    što se uopće dajete navući na te gluposti?
    Pijem kavu i čekam da perilica završi...

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Pijem kavu i čekam da perilica završi...

ako je kava organska, ubrana rukama brazilske djevice i bez šećera onda ok

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Samo to niš ne vrijedi ako voda nije čista, izvorska, s glečera... isto pobrana rukama eskimske djevice.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kad smo se vec poceli pozivati na papu vjerovatno je iduci korak papa i pedofilija...

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

o isuse ljudi pa kaj se ovdje desilo od jutros??

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

šteta topika...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •