Stranica 4 od 11 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 550

Tema: da li ste stvarno svjesni sto jedete

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Večina ljudi jede sranja koliko god se uvjeravali da ne jedu, "cekin" piletina je drek i bolje vam je pojest domačeg špeka i čvaraka nego taj otrov.
    Sve je dobro kad se dobro kombinira. Moj top 10 zdravih namirnica (domaćih organskih mojih vlastitih) je: Češnjak, Med, Kozje mljeko, Maslinovo ulje, Limun, Jaja, Svinjska mast, Pazija (samoniklo jestivno bilje), Riba, Voće a dodala bi i domaća Piva (ne kupovni drek)

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj nenaa prvotno napisa Vidi poruku
    I uvijek me je zanimalo kad sam radila kao prodavačica još na faksu, kamo idu svi oni povrati isteklih salama i prehrane iz frižidera. Jer to se ne smije baciti niti staviti u otpis. To dobavljač pokupi. Teorije su razne, a ja ne znam koja mi je gora.
    jel to ono da ih samelju pa umješaju ponovno sa friškim i upakiraju? ili kad samo promjene datume?

ajde nenaa molim te malo više infosa o tome ako znaš, baš me zanima, a u biti topic i je baš o tome.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

nedavno su prikazivali kako nastaju šunke, onako fino okrugle ili kockaste ko ravnalom izrezane, ma koja svinja ima takvu butinu.

u biti na hrpu stave komadiće narezene šunke raznih svinja preliju to sa ljepljivom smjesom (umjetnom! - zaboravila sam kako se točno zove) zapakiraju u folije i voila, evo ti šunke ko sa naslovnice, ni ne vidiš da je ljepljena tek pod velikim povečalom na ekranu.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

sječam se samo da se radi o sintetičkom ljepilu

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

isparvka, krvio sam zapamtila, ne radi se o sintetičkoj masi već o enzimu transglutamin, makar uvjerena sam skoro pa 99%da je negdje u emisiji spomenua i sintetička masa, morat ću malo prošvljat po emisijama

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja sam čula od osobe koja radi u jednoj prehrambenoj industriji da se one najjeftinije salame rade tako da se preradi meso kojem je istekao rok trajanja, jer im je jeftinije pretvorit ga u salamu nego sanirat po propisima.

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj moia prvotno napisa Vidi poruku
    jel to ono da ih samelju pa umješaju ponovno sa friškim i upakiraju? ili kad samo promjene datume?

ajde nenaa molim te malo više infosa o tome ako znaš, baš me zanima, a u biti topic i je baš o tome.
    Ja ne mogu dati više informacija, jer ih ja nemam. Ja mogu samo pričati o onome šta sam čula. A čula sam upravo ovo što je tangerina napisala ovdje dole. Prvo te proizvode šalju u svoj labos na kontrolu i onda imaju neke vrijednosti po kojima znaju da li će prekucati datum trajanja ili će dodat neki aditiv koji će malo nafiksat tu salamu dsa potraje još. Ukratko fuuuuuj.

Sjećam se rasprave na tv-u u jednoj davnoj emisiji kako je tip koji je radio u mesnoj industriji doslovno opisivao kako već upakirane salame pancete i slične proizvode inekcijama napune nekom sluzi da budu pune vode i na vagi teže. Ta sluz je bila neki E xy.

Moj muž je u jednu Englesku popularnu (kao kod nas recimo Gavril.) vozio svinjsku sukrvicu u rinfuzi na običnim euro paletama. Morao je hladnjaču držati na -25. Bila je samo umotana u neke najlone prozirne i izgledala je preodvratno, kao rigotina.

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Evo ga, takozvano čarobno sredstvo za ubrizgavanje.

MIOPHOS GEL

Mješavina dodataka na osnovi karagenana razvijena za vlažno salamurenjemesa, postupcima injektiranja (salamurenje mesa ubrizgavanjem), sasrednje do visokim prirastom. Dodatak je naročito pogodan za primjenu uproizvodnji različitih tipova kobasica i konzerva od mesa u komadima, te uproizvodnji polutrajnih suhomesnatih proizvoda i pašteta.Homogena mješavina zgušnjivača (karagenana), lakotopivih emulgatorskihsoli, antioksidansa na osnovi soli askorbinske kiseline i dekstroze.2,0 do 3,0% na ukupnu količinu salamurenog mesa. Kod pripreme salamureprvo se otapa potrebna količina nitritne soli u određenoj količini hladnevode, a zatim MIOPHOS GEL uz neprestano mješanje. MIOPHOS GEL možese dodati u određenu količinu hladne vode i prije nitritne soli, ali u tomslučaju treba za stvaranje disperzije više vremena. Preporučuje se slijedećedoziranje MIOPHOS GEL-a kod pripreme salamure:% salamure na 100 kg mesa 50 % 80 % 100 %% na ukupnu masu 2,0 % 2,5 % 3,0 %odnosno kg 3,0 kg 4,5 kg 6,0 kgVrlo dobra sposobnost disperzije u hladnoj vodi bez stvaranja grudica i taloga. Niska viskoznost tijekom pripreme salamure poželjna je za postupakinjektiranja. Niske koncentracije ksantan gume spriječavaju taloženjekaragenana u suspenziji. Dodatak povečava sposobnost vezivanja vodesalamurenog mesa, smanjuje količinu izdvojenog želea, poboljšava strukturui konzistenciju gotovog proizvoda.MIOPHOS GEL aktivan je u kontaktu s toplom vodom, svu opremu i uređaje
    korištene za rad potrebno je prvo očistiti hladnom vodom, a zatim primjeniti
    uobičajeni način čišćenja i pranja. NATRON vreće od 25 kg. držati u hladnom
    mjestu u izvornom tvorničkom pakiranju 12 mjeseci.

Posljednje uređivanje od nenaa : 03.04.2012. at 09:34

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

originalna salama ili reciklirana, ne vidim bas neku veliku razliku

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam čula od osobe koja radi u jednoj prehrambenoj industriji da se one najjeftinije salame rade tako da se preradi meso kojem je istekao rok trajanja, jer im je jeftinije pretvorit ga u salamu nego sanirat po propisima.
    ima svašta. ali u ozbiljnim hrvatskim firmama - povrat se pali.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    Je li to baš znaš?
    Jer, meni je ovo rekao netko iz ozbiljne hrvatske firme, i rekao je da se tako radi u svima. Vjerojatno do nekih datuma recikliraju, nakon toga ipak spaljuju.
    Ne tvrdim ni da je ovo moje pouzdana informacija, ja na svoje oči nisam ništa vidila, a nisam se detaljnije ni raspitivala, jer ne jedem salamu.

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku

Ne znam cvijeta73, nekako se sjećam da baš i nije uvijek tako.
    Sjećate se ovoga:
    http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20.../novosti02.asp

i njihove bombastične isprike u medijima i to preko cjelih stranica u svim novinama. Ne znam za povrat i "ozbiljne" firme, samo znam da smo mi mali ljudi na žalost bezvrijedni tim istim ozbiljnim kompanijama u odnosu na goleme profite.

Perutnini se je dogodilo. Radilo se je o pogonima u Čakovcu da ne bi bilo da je to Slovenska firma. Sumnjam da takvih stvari ima još samo su ove uhvatili sa rukama u pekmezu, a druge nisu.
    Pa onaj skandal sa lažnim sastojcima u vegeti koji je prošao skoro ne zamjećeno jer ga evo niti uz najgoru muku ne mogu naći na netu da ga linkam. Ja vjerujem da što ozbiljniji i bigatiji imaju više novca za podvale i eventualne gubitke zbog skandala i tužbi. Koje su mlake, a mi narod spreman na nagodbu jer smo gladni pa svaka kuna u nagodbi dobro dođe. I tu sve staje. Ne mislim da je to sad tolikih razmjera niti je potrebno da se narod uspaniči, ali je činjenica da povremenih afera ima. Voljela bih, ili možda i ne, znati što je još sve sa druge strane. Možda bih trebala pitat medu kako u domaćinstvu primjeniti te zdrave namirnice, jer što više puišem sama sebi unosim strah u kosti.
    Posljednje uređivanje od nenaa : 03.04.2012. at 11:28

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

http://www.perutnina.com/press_releases?id=000008258

Isprika koja je u kraćem obliku osvanula u medijima kako našim tako i stranim. Dakle priznali su.

Ozbiljne firme rade i ovakve stvari. Droga je naša također- Atlantic grupa d.d.

http://www.tportal.hr/vijesti/svijet...l-pasteti.html

Cvijeta niti najmanje ovo što ponavljam ozbiljne firme nema veze sa tobom. Da ne misliš da sam se obrušila na tebe. Nego mi se je baš učinilo prikladno usporediti ozbiljnost i veličinu tvrtki sa pšostupcima koje čine. Nema, ali najiskrenije veze sa tvojim postom ili vjerovanjem. Respect

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Što su priznali? Meni su ovakve vijesti baš pokazatelj da se prehrambenu industriju kontrolira.
    Priznali su da su koristili GMO soju, navodno misleći da nije GMO, a ovdje se piše da se za salame koristi pokvareno meso, dakle nešto zdravstveno neispravno.

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Što su priznali? Meni su ovakve vijesti baš pokazatelj da se prehrambenu industriju kontrolira.
    Priznali su da su koristili GMO soju, navodno misleći da nije GMO, a ovdje se piše da se za salame koristi pokvareno meso, dakle nešto zdravstveno neispravno.
    Tijek događaja se je mjenjao u nekih mj dana. Ja se lijepo sjećam početka isprike na velikoj stranici Glasa Istre i Jutarnjeg prije finalizacije, odmah nakon izbijanja skandala, a išao je ovako nekako "Duboko se ispričavamo našim vjernim kupcima i bla bla što smo pogriješili...tko radi taj i griješi"

Odnosilo se na 39 % GMO soje u njihovoj mini Poli salami, a ne o pokvarenoj namirnici. Dakle o 39 % GMO soje koja na sastavu nije bila navedena niti u 1 % sastavu.

Slobodna Dalmacija "Čakovečki "Pipo" kontaminirao je svoju kobasicu mini poli GM sojom koja čini čak 39 posto ukupne soje dodane u kobasicu, ali se pokazalo da je proizvođač soje krivotvorio deklaracije"

Oni su poslje izjavili da im je podmetnuta...
    Ma naravno.
    Posljednje uređivanje od nenaa : 03.04.2012. at 11:52

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    a prije su ljudi živjeli u prostranim seoskim kućama? zašto bi stan od 70kvadrata bio kavez? više nas je nego nekada, stvorili smo si puno veći komfor življenja, produžili životni vijek, ali smo se zato odmakli od prirode. sva sreća pa ljudi slobodno mogu birati svoj stil života.
    Roza koristiš struju, interenet i pogodnosti modernog života, a s druge strane pljuješ po svemu što napredak donosi.
    Prije su ljudi živjeli u prostranim seoskim kućama, ali je bome živjelo po 4 generacije. Rađe bi ja živjela u svom kokošinjcu nego da sa nama živi i mama bi i baba, i sestre, vjerojatno i stric sa svojima itd.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

pa eto, kad znate da sve to ima u salamama, meni je uopće bespredmetno pričati o tome čega gdje ima, ne jedemo i gotovo
    pa makar suhog kruha jela, ne bih to kupila
    a ovo s tim kockastim šunkama... gledala sam onu pikovu finu šuku (kupim 10 dkg za pizzu, dva puta mjesečno) i super mi je smiješno što ima aromu dima, e sad, je li ljepljena ili nije, ne bih rekla, vide se končići mesa, ja baš gledam na te stvari...
    inače jedemo pršut iz trgovine (ima onaj E252) domaću slaninu, povremeno kobasicu u grahu i to je to od suhomesnatog

Mama Martina avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Sa svime se ja slažem. Ali nešto moraš jesti. Danas sva hrana u sebi ima E-ove, nema ništa bez njega. Ja npr. izbjegavam samo one koji su opasni za zdravlje. Mi koji živimo u gradu, nemamo domaće hrane koja nije tretirana. Sve moramo kupiti u dućanu.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Meni je ok propitivanje u vezi hrane i sama sam pri svakoj kupnji uvijek usmjerena prema odabiranju najboljeg i najkvalitetnijeg. No zaključili smo da koliko se god trudiš ne možeš biti siguran jel ti je nešto podmetnuto ili ne. Jedino ako sam proizvodiš i prije toga analiziraš svoju zemlju. Na tržištu postoji kvalitetnija hrana i manje kvalitetna, mrkva s više i manje otrova, možda čak i bez otrova, piletina s hormonima i ona koja trčkara po dvorištu i hrani se prirodno (ovu će te užasno teško naći), ali meni je degutantno ovo nazivanje hrane smećem, drekom, otrovom, sranjem itd. Ok, svi mi imamo nekakav kolokvijalan izraz za nekvalitetnu hranu junk food ili ti smeće, uredu, ali uspoređivati hranu sa fekalijama, izlučevinama i otrovima....e pa dobar tek i vama koji to radite!

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Meni je ok propitivanje u vezi hrane i sama sam pri svakoj kupnji uvijek usmjerena prema odabiranju najboljeg i najkvalitetnijeg. No zaključili smo da koliko se god trudiš ne možeš biti siguran jel ti je nešto podmetnuto ili ne. Jedino ako sam proizvodiš i prije toga analiziraš svoju zemlju. Na tržištu postoji kvalitetnija hrana i manje kvalitetna, mrkva s više i manje otrova, možda čak i bez otrova, piletina s hormonima i ona koja trčkara po dvorištu i hrani se prirodno (ovu će te užasno teško naći), ali meni je degutantno ovo nazivanje hrane smećem, drekom, otrovom, sranjem itd. Ok, svi mi imamo nekakav kolokvijalan izraz za nekvalitetnu hranu junk food ili ti smeće, uredu, ali uspoređivati hranu sa fekalijama, izlučevinama i otrovima....e pa dobar tek i vama koji to radite!
    Apsolutno se slažem sa svime što si napisala, pogotovo s boldanim, uz to što je degutantno je i krajnje nekulturno.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Slažem se, Dorotea, pogotovo imajući na umu da brojni ljudi i te kako štede da bi si povremeno priuštili i tog najjeftinijeg piceka.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vjerovatno se tvoji kriteriji za termin hrana razlikuju od recimo mojih

zanimljivo je kako u istom redu jednom smece dozivljavas kao uvredu a onda ti je to isto podnosljivo

dio ljudi stvarno jede otrove, voce i povrce su prepuni pesticida a to je stvarno STVAAAARNO otrovno

mesne pastete i hrenovke su napravljene od zivotinjskih iznutrica, crijeva i sadrzavaju ostatke zivotinjskih fekalija

kravlje mlijeko cesto sadrzava u sebi gnoj i krv

i tebi dobar tek

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa Vidi poruku
    vjerovatno se tvoji kriteriji za termin hrana razlikuju od recimo mojih

zanimljivo je kako u istom redu jednom smece dozivljavas kao uvredu a onda ti je to isto podnosljivo

dio ljudi stvarno jede otrove, voce i povrce su prepuni pesticida a to je stvarno STVAAAARNO otrovno

mesne pastete i hrenovke su napravljene od zivotinjskih iznutrica, crijeva i sadrzavaju ostatke zivotinjskih fekalija

kravlje mlijeko cesto sadrzava u sebi gnoj i krv

i tebi dobar tek

ne samo da nam se razlikuju kriteriji za hranu nego se razlikuju i kriteriji za značenje riječi paranoja. zrak koji dišeš je također otrov, jedino ako si nisi dala ugraditi kakve filtere u nos, al onda opet ostaje koža na koju padaju čestice iz zraka...o vodi da ne pričam. koliko samo fekalija cijepljenih ljudi ulazi u vodu, a kako sam čula voda pamti itd.

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ljudi moji, naravno da bismo mi svi željeli zdravlje i dobrobit za svoje najdraže i same sebe, ali neki od nas imaju više mogućnosti doći što bliže tom idealu, dok neki od nas kupuju i jedu ono što si mogu priuštiti.
    Osobno ionako ne mislim da je sve organskog uzgoja super zdravo i bez ikakvih "neugodnih" sastojaka, jednako kao što ne mislim da ću kraće živjeti ako 2x mjesečno kupim hrenovke. Nit je crno nit je bijelo.
    Zlatna sredina. Najdraža narodna.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

i da još jednom ponovim kako mi se ne bi opet nabijale na nos paštete i salame. ne smatram ih kvalitetnim namirnicama, ne ručam u McDonaldsu i ne jedem čipseve i grickalice. pokušavam kao i većina izabrati netretirano voće, povrće, meso što prirodnije uzgojeno. no ne mislim da ću se otrovati ako ponekad pojedem paštetu i ne smatram da je ona zaista otrov. možda da ju svaki dan jedeš, plus još svakakvih drugih loših namirnica onda sigurno, ali ovako umjereno i uz uravnoteženu ostalu prehranu....dovoljno je malo zdravog i bistrog razuma.

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Meni je važno da je hrana koju poslužujem u svom domu svježe pripremljena, i da su namirnice u ravnoteži (meseko, povrće, jušno, pečeno, dinstano, tjestenina, žitarice, slatkiši, voće, kokice i bundevine sjemenke, raznorazne pite i kolači, naresci i sirevi, mliječno... od svega pomalo). Jedino moram prizanti da nismo neki ribojedi, radije narežemo špeka i luka uz domaći kruh...

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

i da još jednom ponovim kako mi se ne bi opet nabijale na nos paštete i salame. ne smatram ih kvalitetnim namirnicama, ne ručam u McDonaldsu i ne jedem čipseve i grickalice. pokušavam kao i većina izabrati netretirano voće, povrće, meso što prirodnije uzgojeno. no ne mislim da ću se otrovati ako ponekad pojedem paštetu i ne smatram da je ona zaista otrov. možda da ju svaki dan jedeš, plus još svakakvih drugih loših namirnica onda sigurno, ali ovako umjereno i uz uravnoteženu ostalu prehranu....dovoljno je malo zdravog i bistrog razuma.
    U potpunosti se slažem. Ja sam svega onoga šta sam pisala itekako svjesna, i samo sam htjela dati do znanja da je ne moguće neke stvari izbjeć. ja kupujem jogurte na policama trgovina, gljive mi ne rastu u kući ( osim možda po ponekim kutovima), nemam vrt, nemam farmu. osuđena sam među onim "zlom" u trgovini izabrati najmanje. Smješna su mi ova isfuravanja o kućnim proizvodnjama u tim količinama. Pa ovdje su skoro svi neki nadri alternativci. Ja nisam, znam da jedem puno smeća među hranom koju sam odabrala i za koju vjerujem da sam odabrala bolje. Kad je prilika kupim nešto za što sam sigurna da je jako zdravo. I stvarno bilo da je razlog ljenost ili želja za lakšim izborom, ja stvarno radim puno i nemam vremena satima se baviti obiteljskom prehranom. Čipseve salame i ostale gluposti također ne jedem. MC. Donalds smo davno zabranili iz nekih anti korporativnih razloga, haha...makar coca colu ponekad kupimo za sebe, djetetu je ne dajemo, za sada. Pojedem i sendvič na fastu s vremena na vrijeme...naručimo i čevape od kojih su neki znali biti kao loptica skočica. I mislim da jako puno ljudi živi tako. Ali nasjviše se trudim skuhati fino i svježe. Za sada se još nitko nije izvalio na leđa i zaokrenuo oči. U slast su nam i Cekinke i pokoja domaća trkačica, ako je prilika.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Potpis na doroteu i mamasch.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

samo da upozorim da 100 g kokica ima čak 369 kcal i to slanih ne slatkih, a ostalo je vjerojatno točno kao i ovo sa kalorijama
    100g kokica je, takodjer, ogromna kolicina sto ih onda opet svrstava u niskokaloricne grickalice. Ako se grickalice uopce moraju jesti.

Sto se tice ovog recikliranja mesa i/ili mesnih proizvoda, u cemu je, zapravo problem? Moram priznati da sumnjam da se koristi pokvareno meso, jer da je pokvareno, redovno bi se ljudi ili trovali ili umirali od trovanja, zar ne? Ocito netko ipak pregledava sve to s isteklim rokom trajanja pa ako su svi parametri ok, onda se od toga nesto i napravi i - tko voli, nek izvoli.

Rok trajanja je ionako neki tamo nasumicni datum za koji je proizvodjac eventualno u mogucnosti garantirati. Ako na jogurtu pise da je rok trajanja 06.04., znaci li to sa se u ponoc i jednu milisekundu 7. travnja pretvara u jogurt-ubojicu?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Da je po meni, suhomesnati proizvodi bi propali jer meni to uopće nije fino, ne kužim uopće čemu to služi. Nekad nešto, ajde, ali bolje ako može pršut, špek, suha buđola, ili domaći laks kare - meso, pa onda fino obrađeno. Ali one neke gumene stvari - meni to smrdi, ne mora mi nitko pisati nikakve traktate o tome je li to zdravo ili nije.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

100 g kokica nije nikakva ogromna količina (uzmi vagu pa izvaži), i ne, kokice uopće nisu svrstane u niskokalorične grickalice, to je vrlo pogrešno, ali tko voli zavaravanje činjenica, samo neka izvoli.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

i usput, kada se govori o kaloričnosti kokica misli se na 100 g spremljenih kokica, a ne na 100 g u zrnu kukuruza, i zbog toga nutricionisti ne da ne svsrtavaju kokice u niskokalorične namirnice, već upozoravaju dapače od takvih zamki pri konzumiranju namirnica...

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku

Rok trajanja je ionako neki tamo nasumicni datum za koji je proizvodjac eventualno u mogucnosti garantirati.
    ovo je isto pogrešno. rok trajanja nipošto nije tamo neki nasumični datum...

sasvim druga stvar je što su otisnuti datumi skoro pa redovito kraći nego što je stvarna trajnost proizvoda, barem u europi, čime se naravno potrošača sili da kupuje uvijek svježe i praktički baca još dobre namirnice, a da on toga nije niti svjestan...
    Posljednje uređivanje od moia : 07.04.2012. at 08:08

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Rok trajanja je iskljucivo preporuceni datum do kojeg proizvodjac garantira da je ono zapakirano ispravno, od hrane do lijekova i tko zna cega. Svaka ti cast ako pronadjes jednu jedinu stvar koja postaje pokvarena, otrovna, smrtnonosna ili tehnicki neispravna minutu poslije ponoci sljedeceg dana, na primjer.

A 100g kokica je puno hrane, no ostavljam otvorenu mogucnost da to vrijedi samo za mene. Meni je i 100 grama mesa previse. O kalorijskim vrijednostima vjerojatno znam i previse za nekoga tko se time profesionalno ne bavi.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Rok trajanja je iskljucivo preporuceni datum do kojeg proizvodjac garantira da je ono zapakirano ispravno, od hrane do lijekova i tko zna cega. Svaka ti cast ako pronadjes jednu jedinu stvar koja postaje pokvarena, otrovna, smrtnonosna ili tehnicki neispravna minutu poslije ponoci sljedeceg dana, na primjer.
    pa to niti ne tvrdim, zapravo tvrdim baš suprotno od toga.

ovo za gramažu, ok da to je stvar percepcije, nekom je 100 g mesa, kokica bilo čega, niš, a netko je već i od 50 g sit, to stoji

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

i usput, kada se govori o kaloričnosti kokica misli se na 100 g spremljenih kokica, a ne na 100 g u zrnu kukuruza, i zbog toga nutricionisti ne da ne svsrtavaju kokice u niskokalorične namirnice, već upozoravaju dapače od takvih zamki pri konzumiranju namirnica...
    Pa 100g spremljenih kokica je tek OGROMNA kolicina. Uzmi vagu, izmjeri 100g zrnja, a onda i 100g ispucanih kokica.

O dodacima ne govorim. Netko ce na te kokice staviti ulje, netko dvadeset zlica maslaca, a netko ama bas nista. Ovaj zadnji ce pojesti nesto poprilicno ok.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

ne, ne računa se tako sorry. računa se 100 g spremljenih kokica, dakle kad ih spremiš (ispucaš) i takve izvažeš 100 g izosi 369 kcal, a to nije uopće neka nebulozna količina, to je cca. pol one veće vrečice čipsa ili smokija, neš ti količine za grickalicu uz film na primjer.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

i kao što sam već i rekla 369 kcal se kod kokica odnosi na prosječnu kaloričnu vrijednost spremanja na 1 žlica ulja i malo soli, kako se obično i spremaju. svi ostali dodaci naravno da samo kalorijski povećavaju vrijednost.

bez ulja na suho se kokice ne mogu spremiti baš tako jednostavno, odnosno mogu, sve se može naravno, što donekle umanjuje kaloričnost pošto žlica ulja u prosjeku 120 kcal.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Kokice bez ulja se spremaju vrlo jednostavno, u elektricnom aparatu za kokice, na primjer, gdje kukuruz puca od toplog zraka. Nit' je cudo tehnike, nit' je izmisljotina nove tehnologije, postoji vec godinama.

Znas one papirnate vrecice s kukuruzom za kokice sto se stavljaju u mikrovalnu, od kojih ispadne ogromna zdjeletina? U tim vrecicama je oko 80 grama. Moram priznati da je meni ta kolicina grickalica ogromna. Pojedes li toliku kolicinu cipsa, stapica, smokija ili bilo cega drugog, bit ce rijec o puno vise kalorija.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

moia, ti stvarno brojiš kalorije?

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

ne, bavila sam se jedno vrijeme nutricionizmom pa neke stvari ostanu...

Kaae kokice ko kokice ovako ili onako radi se o namirnici koja nipošto ne spada u niskokalorične namirnice, a 100 g kokica, čipsa, smokija za mnoge je tek za zub.
    ljudi bi trebali znati što su kalorije bar okvirno, što su prazne kalorije, što nisu, što znače grickalice u obroku i slično, pa možda alarm pretilosti ne bi toliko zvonio na uzbunu. mislim da je postotak da je svako 4 dijete u hrvatskoj pretilo, u njemačkoj svako 3 itd o usa nećemo..sasvim dovoljan razlog za to.

a tko želi vjerovati u niskokaloričnost kokica i svrstavati time tu namirnicu u bezazlene grickalice slobodno neka vjeruje i dalje, nitko mu ne brani niti ništa nameće. današnja prehrana je puna zamki, pogotovo kada govorimo o navodnim niskokaloričnim grickalicama, no svakako je svatko slobodan vjerovati ili odlučiti sam za sebe.

zloćko avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Kad sve ovo čitam, mogu sam pomisliti, blago meni i mom malom selu...nema niš sa Exy
    Šunkica iz pušnice, skuhana , tako sočna masna i mesnata,mladi luk, tek izniko iz zemlje, salata tek se zavila u glavice, hrska pod zubima, jaja friško snesena još topla... domaći kruh iz krušne peći,.. tvrdi kuhani sir dimljeni na istom dimu kao i šunkica i kulin...
    Ma želim vam svima SRETAN USKRS...

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj babyboys prvotno napisa Vidi poruku
    moia, ti stvarno brojiš kalorije?
    Brojim ja, godinama.

Ovo o grickalicama mi je i dalje smijesno, ili, ajde, nejasno. Kokice su niskokaloricne grickalice. A jesu li grickalice, zapravo, ikome potrebne, skroz je druga prica.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

100 g kokica nije nikakva ogromna količina (uzmi vagu pa izvaži), i ne, kokice uopće nisu svrstane u niskokalorične grickalice, to je vrlo pogrešno, ali tko voli zavaravanje činjenica, samo neka izvoli.
    ali bilo koja žitarica ima oko 350 kalorija na 100 grama - riža, ječam, proso... a isto kao Kaee znam da se od 100 grama kokica (neispucanih) da napraviti pola zdjele ogromne zdjele (oko 4 litre) kokica
    pa eto, da i pojedeš na jednu večer 350 kalorija, nije to ništa tako strašno (ok, ovisi i koliko ulja staviš, 100 g ulja je 750 kalorija)
    čuvaš se malo kod večere i onda jednom tjedno s kokicama pred dobar film

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj zloćko prvotno napisa Vidi poruku
    Kad sve ovo čitam, mogu sam pomisliti, blago meni i mom malom selu...nema niš sa Exy
    Šunkica iz pušnice, skuhana , tako sočna masna i mesnata,mladi luk, tek izniko iz zemlje, salata tek se zavila u glavice, hrska pod zubima, jaja friško snesena još topla... domaći kruh iz krušne peći,.. tvrdi kuhani sir dimljeni na istom dimu kao i šunkica i kulin...
    Ma želim vam svima SRETAN USKRS...
    ti, šuti, samo nam mast vadiš
    danas mi je dijete reklo da bi dvorište
    preselit ću se na selo, majke mi!

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

SikaPika tu i tamo porcija kokica da je ne znam kako velika nije problem, kao ni vrečica čipsa, smokija i slično, ali rasprava uopće nije bila oko toga, već da li kokice jesu ili nisu niskokalorične grickalice te kontinuirano konzumiranje pod parolom zdravo, a niskokalorično.

osim toga ovo gore što pišeš za žitarice ili isto tako vrijedi i za tjesteninu, ne računa se na žalost to tako...

100 g nekuhane tjestenine ili žitarica (npr. proso) nije isto što i 100 g kuhane...
    primjerice 100 g nekuhane tjestenine je cca. 350 kcal, staviš kuhati, nešto nabubre i onda od toga mjeriš 100 g, a 100 g kuhane tjestenine je cca. 145 kcal, količinski ti je to 2-3 jušne žlice, a od toga se ne najede ni moja 2-godišnja kći. isto vrijedi i za proso & co.
    pitam se da li itko izvaže ponekad svoje porcije, pa da se suoči sa problemom koliko je zapravo 100 g na vazi jako jako malo...100 g mesa su dva poštena zalogaja..itd..

isto je i sa kokicama, radi se o 100 g ispucanih kokica! koje bez ulja imaju 369 kcal (pogrešno sam im prvobitno zapravo još i smanjila kaloričnost, nisu to kalorije sa, već bez ulja!, išla sam bacit pogled na tablice), a količina i nije neka, pola veće vrećice od čipsa ili dvije-tri pune šake...

tako da tu većina ljudi i griješi kod zbrajanja kalorija i optičke varke da količinski malo jedu..

kokica je prije svega grickalica, nikakav obrok, a pošto se te nesretne kokice redovito uspoređuju sa grickalicama kao što su čips ili smoki koji su kaloričniji od kokica, prečesto se pritom ističe da su kokice pogodnije i zdravije i niskokalorične u kontekstu prije svega usporedbe sa ostalim grickalicama.

ne mogu se složiti sa tvrdnjama da su kokice niskokalorične grickalice nikako, žao mi je, ali one to nisu, bilo sa uljem ili bez.
    a naprosto mi je žao da netko to onako u prolazu pročita i misli si - eh super vidi rodin forum šta kaže, idem sad navalit na kokice one su niskokalorične i još su pune antioksidansa - to smatram da bilo bi šteta jer to baš i nije tako, a prehrana i te začkuljice prehrani mi baš nekako onako.. am Herzen liegen.

ali tko želi usprkos činjenicama živjeti u uvjerenju niskokaloričnosti kokica, slobodno neka živi, svatko je dovoljno razborit sam za sebe.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ajme majko! Pa di ovaj svijet ode! Koja rasprava oko kokica? Kad smo na okupu i gladnjikavi, a ne da nam se nešto zapravo spremat i pogledali bismo film ili odigrali partiju Una s klincima, opalimo turu kokica i gotovo. Ne bi mi na pamet palo zbrajat kalorije kokica ili dumat jesu li ovakve ili onakve i kome trebaju. Kad je čas za kokice jedeš kokice.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Fulala si ceo fudbal, moia. :shrug:

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

pa baš i ne bi išlo da je 100 g mesa jako, jako malo. mislim, ja od pola kile mesa skuham ručak za nas 4. znači, u prosjeku svakoga ide 125 g mesa, a to nikad nisu samo dva zalogaja. ili su naši zalogaji jako mali.

kokice nisu obrok, to stoji, ali zar postoje ljudi koji ih jedu kao obrok?
    ja i dalje ostajem pri svom: stvar je u balansu. šaka čipsa ili čaša kole jednom u mjesec ili ma čak i 10 dana neće nikoga ubiti niti trajno naštetiti. vreća čipsa i dvije litre kole svaki dan hoće.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

jel jesam, ajde neka, al eto, na kraju i mi volimo kokice posebno uz nogač..

Stranica 4 od 11 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •