moia prvotno napisa
HFCS (high fructose corn syrup)tj. kukurzni sirup koja se dodaje u hranu (skoro u sve namirnice, od voćnih jogurta, sladoleda pa nadalje...., jako puno i meda po dućanima uopće nema med nego kukruzni sirup...) ne aktivira leptin, hormon koji nam kaže da smo siti - pa zbog toga ne prestajemo jesti.
kad se pojede npr. šnita kruha koja nema HFCS (vec glukozu) onda se leptin normalno aktivira...
a studije jesu pokazale što se ranije djeca izlože slatkome to ga kasnije sve više konzumiraju - dakle znamo odgovor i na tu moguću dvojbu.
i šti više trudnica jede šećera, to ga više prenosi preko placente na bebu.
a fruktoza se probavlja na isti način ko i masnoća.
fruktoza je otrov (kao i ethanol - alkohol) naime ne razgrađuje se na isti nacin u jetri i izaziva iste simptome kao i alkohol.
bijeli industrijski sećer koji se nalazi u većini "čokolada" (saharoza) se sastoji od molekula glukoze i molekula fruktoze u omjeru 50:50 što ga naravno čini samo blažim otrovom za organizam, ali i dalje otrov koji stvara ovisnost.
glukoza nije problem, već fruktoza u sećeru, a sve što vrijedi za fruktozu odnosi se i na HFCS i na stolni šećer, odnosno fruktozu u njemu.
glukoza je dobar šećer.
što se tiče fruktoze u voću, vrijedi isto, zbog toga se uvijek i govori da sa voćem ne treba pretjerivati, da je povrće bitnije. samo što se kod voća priroda opet pobrinula (za razliku od onoga ekstrahiranog ili stvorenog od strane čovjeka) pa je pored fruktoze stavila i "protuotrov" u obliku ljudskom organizmu nepohodnih vlakana.
a nutela je isto priča za sebe, ta pak nema veze sa lješnjakom i nugatom. nutelina već sama etiketa upućuje na navodn zdravi produkt, pritom se radi o čistoj marketinškoj drskosti jer od pravog kravljeg mlijeka nema unutra ni m (za one koji naravno smatraju kravlje mlijeko zdravim), a da ne spominjem uopće da lješnjak-nugat-krema je u stvarnosti zapravo šećer-mast-pasta, pa eto tko voli neka izvoli.
drugu ovisnost pored fruktoze kod čovjeka stvaraju masnoće, drugim riječima čitava prehrambena industija zapravo uopće nije bedasta i jako dobro znaju što rade i zašto rade.