Stranica 5 od 11 PrviPrvi ... 34567 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 201 do 250 od 550

Tema: da li ste stvarno svjesni sto jedete

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

babyboys slažem se u balansu je sve. a ima ima onih kojima su kokice & co više obroci nego grickalice.

problem je često kod klinaca, baš mi prijateljica sa malom od 7 godina vodi rat oko grickalica i cole, prvo je bilo tu i tamo sad žica svakodnevno, odbija jesti, štrajka i radije je gladna dok ne dobije što želi, a to su uglavnom grickalice i slatko. žena se potrga oko zdrave prehrane za čitavu familiju i sve je super funkcioniralo do škole, od kada je mala krenula u prvi razred najednom je počela odbijati jesti i najradije bi živjela od suhom, čokolade i cole, do 12 je samo u školi, jede doma glavne obroke, odnosno pod zadnje frka. valjda je samo prolazna faza, ali nije ugodno za gledat i nije joj lako s malom. baš smo za uskrs bili na ručku, ne pretjeruje o stanju sa malom uopće, a znam da oduvijek kuha i pazi da se jede svega po malo.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

ja bi malu držala gladnu.
    moji obojica su užasno teški na jelu, ja ratujem već 11 godina s njima. stariji je tek sad došao do toga da jede sve, mali izvodi i to poprilično, tako da jako dobro znam kako je toj tvojoj frendici. oni mogu izvoljevatoi što god žele, ali pravila postavljam ja.slatko se može dobiti. nakon ručka. nema ručka - nema slatkog. kraj priče. vjeruj mi, prije će mala pojest ručak nego umrijet od gladi.

i ne, nije lako. ja sam dohranu s obojicom preplakala, a i par godina kasnije sam znala plakat od jada (da me ne vide) jer sam osjećala da mi je sav trud uzalud.
    u svakom slučaju, nek ne odustaje.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj babyboys prvotno napisa Vidi poruku
    pa baš i ne bi išlo da je 100 g mesa jako, jako malo. mislim, ja od pola kile mesa skuham ručak za nas 4. znači, u prosjeku svakoga ide 125 g mesa, a to nikad nisu samo dva zalogaja. ili su naši zalogaji jako mali.
    pa evo baš sam danas dinstala teletinu u saftu i sjetila se ovog nadmudrivanja ovdje i baš išla izvagati koliko je to 100g sdinstane teletine.

pa brat bratu ne više od 4 zalogaja, odnosno 4 kockice mesa veličine koja se obično stavlja u gulaš kao jedan normlaniji zalogaj. moje dijete, mala 2 godine pojede bar 3 x toliko, par kuhanih krumpira i to joj je večera. mi pojedemo više. odnosno ja ko malecka, a mm bi od 4 kocke mesa ostao jako jako gladan. nama su 4 normlana zalogaja mesa jako jako malo, vama izgleda nisu.

stvar valjda percepcije i veličine želuca ili..ili...ali da je 100g bilo kakvog mesa nešto jako puno, to isto valjda baš ne bi išlo, prije nekakav dječji obrok...

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Znas one papirnate vrecice s kukuruzom za kokice sto se stavljaju u mikrovalnu, od kojih ispadne ogromna zdjeletina? U tim vrecicama je oko 80 grama. Moram priznati da je meni ta kolicina grickalica ogromna. Pojedes li toliku kolicinu cipsa, stapica, smokija ili bilo cega drugog, bit ce rijec o puno vise kalorija.
    meni ti je 80g kokica stvarno ništa, slistim tu količinu u roku keks.

ma u biti za neku tekmu napravimo uvijek 4-5 zdjela, ja slistim ko ništa bar jednu, muž još jednu, a ostalo za ekipu koja je kod nas, isto ode sve za pol sata.

mi smo stvarno neki veliki izjelice, iako svi troje mršavi,općenito količinski mi fakat dosta jedemo, bilo povrća, ribe, mesa, žitarica, voća do 3-4 voćke dnevno. kruh ne jedemo, grickalice iznimno kao što je tekma, tjesteninu rijetko.
    da nešto hiper brzi metabolizam imamo, pa i ne baš, za malecku još ne znam...

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

znam ja moia da kuhano i prijesno nije isto, prije nekoliko godina sam bila na dijeti, ono, zdravoj dijeti kada sam sve vagala, brojala kalorije, mršavila 2 kg mjesečno... pa sam zapamtila čega koliko...
    no, mislim da ovdje nitko nije rekao da su kokice niskokalorične grickalice nego da su zdravije od čipsa, posebno onog čipsa koji je pravljen od krumpira u prašku ili kako se to već zove, ono, samljevenog uz još sto dodataka... ili nekih sličnih grickalica...
    i slažem se, mala količina neće nikoga ubiti
    no, nama se počelo događati kao tvojoj frendici... ok, pojedi malo čokolade između doručka i ručka, pa malo poslije ručka..., pa onda joj se jede slatko navečer... i dođemo do toga da dijete koje je do nedavno pitalo smije li kockicu čokolade sada pita, mama, mogu uzeti kinder jaje (dobila za Uskrs), ja kažem, ne smiješ sada, poslije ručka ćeš, a ona ode, otvori i jede...
    popusti sad malo, pa onda malo... i nama se dogodi da dijete već danima ne jede voće, ili pojede par zalogaja, a znala je pojesti cijelu jabuku ili par šljiva iz kompota, sok od naranče...
    sad sam rekla da je dosta, sinoć sam joj objasnila da malo čokolade može dobiti samo nakon što se dobro najede za ručak, kolače (domaće), može dobiti kao međuobrok kad joj se jede slatko uz šalicu mlijeka ili jogurta i to je sve
    složila se, no, jutros se već dokopala rižinih pahuljica u čokoladi (zaboravila sam spremiti), no bezdušno sam joj otela jer je morala doručkovati - nije se bunila

a sad, sto grama mesa... pa ne znam, meni je to dosta... uzmi samo 100 grama čokolade, mislim, mogu ja pojesti i jednog i drugog, ja općenito mogu puno pojesti, nekada ne stanem kada vidim da sam sita jer oči bi jele još (gurman sam), ali uz juhu, puno priloga i salate, 100 grama pečenog/dinstanog/kuhanog mesa je sasvim dosta
    nisam vagala, ali moja M. jedva pojede pola zabatka, zapravo, vjerojatno trećinu... evo, danas se baš najela šarana, ali mislim da nije pojela ni cijelu potkovu (i to joj nisam davala one krajeve gdje je prženo, masno)

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Sika, Kaee je rekla da spadaju u niskokalorične jer je krivo na početku priče uzela da 100g ispucanih zrna kokica ima 369 kcal, a toliko imaju nakon što ih gotovo izvažeš...ali nebitno više, kvragu i kokice, i meni više idu na živce...

ovo za meso i čokoladu, 100g čokolade nemrem niti ja pojest baš samo tako, ali 100g lešane teletine, piletine ili ribe mi je niš...

ovo za malecku šta opisuješ, pa to je stvarno izgleda postao veliki problem, ja samo čekam kad će naša početi. mala za sada jede sve, ama baš sve, žnjupa brokulu ko velika (ne čistu kuhanu, sa maslinovim, češnjakom i peršinom, blago posoljenu), ribu obožava, čim je vidi da je vadim iz frizera trči po kućii viće eba, eba, eba i sve tako nemre dočekat da je spremimo, ona bi je valjda onak sirovu najradije, makar jede fakat i sirovu, usoljene srdele sa kruhom i maslacem, šta da ti kažem, voće isto sve.... ali vjeruj mi da je i mene strah kad krene vrtić, a tek škola. nije da hvata sve klince, neke i zaobiđe, ali vidim da se dosta svi žale koji imaju stariju djecu po vrtićima i školama.
    ali nema tu treba biti strog i dosljedan točno kako i jesi napravila, a to je nekad teško, ali stvar je ili ili, s jedne strane popustiti i dovesti u pitanje buduće loše prehrambene navike, a onda jednog dana i zdravlje, ili ostat tvrd ko kamen dok se stvar opet ne vrati u normalu.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

sika, i ti ju pustiš da pojede to kinder jaje? ja bezdušno otimam.
    i to ne zbog čokolade i prehrane, nego zbog principa. ako sam rekla ne, onda nema šta uzimat nakon toga. JA postavljam opravila, oni slušaju.
    postoje stvari, puno njih, u kojima se dogovaramo, ali ovo nije jedna od njih. ja imam puno bolje razloge za braniti nego oni za svoju želju.
    imam par frendica sa velikom djecom (11+) koje imaju prilično problema postaviti granice za puno veće i važnije stvari od čokolade, ali tu počinje, od malih stvari.

ali sad sam skroz offtopic. stvarno mi nije namjera pametovati, govorim isključivo iz iskustva, kako vlastitog, tako i vrlo, vrlo bliskog.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

apropo 100 g mesa, to je jedna pristojna šnicla. jedna šnicla bilo kojeg mesa na bilo koji način, uz neki prilog i salatu, još ako je prije juha , meni, a i mojoj djeci je sasvim dovoljna. mm pojede dvije. i to je 500 g mesa za ručak.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

sika, i ti ju pustiš da pojede to kinder jaje? ja bezdušno otimam.
    ma, dobro je, ispravili smo krivu Drinu
    tješim se da je ipak bio Uskrs u pitanju, ja u sto poslova, tata mekan kao uvijek na nju... sad više nema, dogovorili smo se tako da ako i bedira, ja sam ju upozorila
    a što se tiče otimanja, prije desetak dana sam joj otimala životinjsko carstvo iz ustiju, tako da, s tim nemam problema
    ovo su stvarno bili iznimni dani, ali eto, trebalo mi je da skužim

a što se obroka tiče, tu mi je ok, i ona je jučer pojela hrpu šarana i kelja, samo na lešo, bez zaljevanja, (inače obožava morsku ribu)
    nekada za doručak traži brokulu sa žgancima
    no, borila sam se s voćem u međuobrocima, ali neću popuštati
    jedva čekam da dođu jagode, kupine, maline, višnje, trešnje i da napokon krenemo s tim

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Uzeti djetetu Kinder-jaje?! Prestrašno. Ne mogu zamisliti takve roditelje.

Da meni netko uzme čokoladu, kinder jaje, Nutellu...ma bolje bi mu bilo da ga nema!!

Život bez čokolade nije život, to je životarenje, što god tko mislio o tom.

Svaka čokolada je jaaaako zdrava hrana. Točka.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Kod nas je pravilo da se na božić, uskrs i sv. nikolu jede čokolada u neograničenim količinama, dok im ne pozlije.
    Ostale dane jedu normalno.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku

Da meni netko uzme čokoladu, kinder jaje, Nutellu...ma bolje bi mu bilo da ga nema!!

Uz uvjet da bude pojedena nakon ručka/večere, inače i ja otimam, jer bi se sve svelo na čokoladu bez konkretnog obroka (kod mlađe, stariju čokolada pretjerano ne zanima).

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku

I ja sam ovako mislila sve dok se na svom djetetu nisam uvjerila da mu stvarno škodi (imao je jednom salmonelu pola godine, a obožava mlijeko, škrob i slatkiše koje teško podnosi) pa smo morali primjenjivati metode otimačine koje preporučuju babyboys. Nutella i Kinderlada prognane su iz naše kuće zauvijek. Sila Boga ne moli. Pomoglo je.

Osim toga, kad smo uklonili slatkiše iz kuće, razina hiperaktivnosti se drastično smanjila. Zaista! Danas, dosta godina kasnije, čokolada uredno stanuje u našoj kući ali odabrana (tamna, ona koje ne možeš puno pojesti) i prigodno djedovi Božićnjaci i uskršnji zečići. MM je ovisnik o čokoladi, ali istu jede kad djeca odu spat. Djeca su kroz godine naučila da slatko nije hrana i da im čini loše. Kinder jaja su dobili dva od susjede sad za Uskrs, a zadnja su bila u kući valjda za prošli Uskrs. Kolače pečemo i jedemo, ali često i dijelimo baš zato da se ne predoziramo. Nekako mi se čini da je manje zlo domaći kolač nego industrijski slatkiš, a trudim se ne stavljati previše umjetnih sastojaka u to kaj radim doma.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 12.04.2012. at 07:48

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sirova cokolada bez dodanog secera je odlicna stvar

http://www.lovechock.nl/

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

je , čokolada je zdrava. moja djeca pojedu dvije kockice svaki dan nakon ručka. sve više od toga otimam. osim za rođendan.
    uskrsni zečevi i djedivi mrazovi su vrlo upitnog sastava (lindt ne kupujemo, a navodno su njihovi drugačiji i bezobrazno skupi), ali ajd, i njih iskomadam pa im dajem komadiće - tih čuda imamo od bopžića do božića.

kod mene je opet stvar isključivo u mjeri.a ovo što sam gore pisala, u sikinom sluičaju, stvar je u nečem drugom, što nema veze s prehranom, ali svi to znamo.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

stray, slažem se da je divna. mojoj djeci bi bila okidač da nikad više ne okuse nikakvu.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

jedino šta je zdravo od čokolade je ova šta je linkala stray i crna čokolada sa visokim udijelom kakaa od 80% naviše zbog kakaa, a vrlo male količine kemijski neobrađenog šećera... sve ostalo nije čokolada, već čisti maslac i bijeli (industrijski) šećer sa dodacima...
    Posljednje uređivanje od moia : 12.04.2012. at 09:09

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

stray, slažem se da je divna. mojoj djeci bi bila okidač da nikad više ne okuse nikakvu.
    nisam sigurna da znas o cemu pricam

sirova se cokolada preporuca za hiperaktivce i za autiste. jedino kak to uopce nije slatko nije ih lako nauciti da ti jedu

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

znam o čem pričaš. zato i kažem.
    to što se preporuča ne znalčui da je ostalima zabranjena.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Lidl - Ecuador, 70%, pakirana u lijepe uske prutiće pa lako možeš otkinuti kockicu ili dvije. Znam da to nije baš isto kao ovo o čemu stray priča, ali to nisam ni tražila. Samo gledam da bude visok postotak kakaa i što manje šećera.

Ima još jedna od 83%, ne mogu se sjetiti imena. Da, nije slatko (mm priprdava da mu nije fina), ali moji klinci to svejedno vole.

Ne znam da li je na tragu ljekovitosti, ali je najmanje zlo od onoga što nam je lako dostupno.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ali, kad je čokolada hrana, dio obroka, čest kao i bilo koje meso ili povrće, tada nema nikakvih problema.

Tako i djeca i mi veliki čokoladu i slatkiše podrazumijevamo i evo po kući su uvijek otvorene koje nikoga ne zanimaju. Uredno ih stavim u ladicu i bacam kad mi se učini da predugo stoje. Trenutno od Uskrsa: Dorina od 300g-fali jedan red, Bajadere-fale 4, Milka, Mars, 3 vrećice mm-sve neotvoreno, After eight bombonijera nakon 2 mjeseca još ima pločica unutra...

Baš zato što je dostupna, nije poželjna. Moja filozofija hranjenja.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a ne znam, kod nas nije baš tako. moji smlave cijelu dorinu u roku sekunde. nutelu ako ne paziš, isto tako - sa žlicom, na kruh i nema više. u stanju su pojesti cijelu vrećicu kiki bombona, cijelu, u pol sata. užasno nešto kolko vole to slatko. moraš otimati, nema druge

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    a ne znam, kod nas nije baš tako. moji smlave cijelu dorinu u roku sekunde. nutelu ako ne paziš, isto tako - sa žlicom, na kruh i nema više. u stanju su pojesti cijelu vrećicu kiki bombona, cijelu, u pol sata. užasno nešto kolko vole to slatko. moraš otimati, nema druge
    ovakvi su i moji. otimanje je stvarno jedini način. i nema šanse da stoji na dostupnim mjestima.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

secer je najveca ovisnost i zbog toga se klinci tako jako i brzo navuku

https://www.facebook.com/photo.php?f...type=1&theater

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

beti, pa nisam ja njoj otela čokoladu ili kinder jaje uopće nego pred jelo
    i jabuka je zdrava hrana i radije bih da pojede jabuku nego čokoladu
    radije bih da pojede bilo što od prave hrane nego čokoladu
    ali joj neću zato zabraniti čokoladu nego ću gledati kada je naprikladnije da ju pojede
    sigurno ne kao međuobrok nego kao zasladu nakon oboroka
    Posljednje uređivanje od SikaPika : 13.04.2012. at 04:35

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

ne navuku se samo klinci
    ja se brzo moram riješiti svih slatkiša koje je dobila za Uskrs jer koliko jede, neće ih pojesti do Božića
    da se razumijemo, ona uzme kinder jaje, zagrize ga i ostavi, ne može pojesti puno
    ali ako uzme između obroka, ako je gladna, e onda će pojesti i cijeli red čokolade
    ok, ona je još mala, ali ne želim je navikavati na to
    ne želim da jednog dana postane ovisnica kao ja
    evo, večeras sam pojela nekog ogromnog čokoladnog zeca

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

HFCS (high fructose corn syrup)tj. kukurzni sirup koja se dodaje u hranu (skoro u sve namirnice, od voćnih jogurta, sladoleda pa nadalje...., jako puno i meda po dućanima uopće nema med nego kukruzni sirup...) ne aktivira leptin, hormon koji nam kaže da smo siti - pa zbog toga ne prestajemo jesti.
    kad se pojede npr. šnita kruha koja nema HFCS (vec glukozu) onda se leptin normalno aktivira...

a studije jesu pokazale što se ranije djeca izlože slatkome to ga kasnije sve više konzumiraju - dakle znamo odgovor i na tu moguću dvojbu.
    i šti više trudnica jede šećera, to ga više prenosi preko placente na bebu.
    a fruktoza se probavlja na isti način ko i masnoća.

fruktoza je otrov (kao i ethanol - alkohol) naime ne razgrađuje se na isti nacin u jetri i izaziva iste simptome kao i alkohol.

bijeli industrijski sećer koji se nalazi u većini "čokolada" (saharoza) se sastoji od molekula glukoze i molekula fruktoze u omjeru 50:50 što ga naravno čini samo blažim otrovom za organizam, ali i dalje otrov koji stvara ovisnost.

glukoza nije problem, već fruktoza u sećeru, a sve što vrijedi za fruktozu odnosi se i na HFCS i na stolni šećer, odnosno fruktozu u njemu.
    glukoza je dobar šećer.

što se tiče fruktoze u voću, vrijedi isto, zbog toga se uvijek i govori da sa voćem ne treba pretjerivati, da je povrće bitnije. samo što se kod voća priroda opet pobrinula (za razliku od onoga ekstrahiranog ili stvorenog od strane čovjeka) pa je pored fruktoze stavila i "protuotrov" u obliku ljudskom organizmu nepohodnih vlakana.

a nutela je isto priča za sebe, ta pak nema veze sa lješnjakom i nugatom. nutelina već
    sama etiketa upućuje na navodn zdravi produkt, pritom se radi o čistoj marketinškoj drskosti jer od pravog kravljeg mlijeka nema unutra ni m (za one koji naravno smatraju kravlje mlijeko zdravim), a da ne spominjem uopće da lješnjak-nugat-krema je u stvarnosti zapravo šećer-mast-pasta, pa eto tko voli neka izvoli.
    drugu ovisnost pored fruktoze kod čovjeka stvaraju masnoće, drugim riječima čitava prehrambena industija zapravo uopće nije bedasta i jako dobro znaju što rade i zašto rade.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

i svatko tko otima te otrove iz dječjih ruku radi samo dobro...djeca nam sigurno neće biti kasnije u životu zahvalna što im nismo znali povući granice i što nismo radili u njihovom interesu i interesu njihovog kasnijeg zdravlja..

nikad u povijesti čovječanstva ljudi nisu konzumirali toliko mnogo šećera i mesa, a toliko malo vlakana.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

slažem se s vama.
    jedino mi ovo otimanje loše zvuči i na tragu sam beti koja kaže ako nije branjeno (stoji dostupno), nije toliki predmet žudnje.
    ja ne bih otela iz ruke/usta ni za što na svijetu.
    ali u mojoj kući, dok su djeca bila mala, slatkiše sam dijelila ja.
    gdje vam stoje ti slatkiši koje djeca uzmu, a vi otimate? djeci ispred nosa?

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj moia prvotno napisa Vidi poruku
    HFCS (high fructose corn syrup)tj. kukurzni sirup koja se dodaje u hranu (skoro u sve namirnice, od voćnih jogurta, sladoleda pa nadalje...., jako puno i meda po dućanima uopće nema med nego kukruzni sirup...) ne aktivira leptin, hormon koji nam kaže da smo siti - pa zbog toga ne prestajemo jesti.
    kad se pojede npr. šnita kruha koja nema HFCS (vec glukozu) onda se leptin normalno aktivira...

a studije jesu pokazale što se ranije djeca izlože slatkome to ga kasnije sve više konzumiraju - dakle znamo odgovor i na tu moguću dvojbu.
    i šti više trudnica jede šećera, to ga više prenosi preko placente na bebu.
    a fruktoza se probavlja na isti način ko i masnoća.

fruktoza je otrov (kao i ethanol - alkohol) naime ne razgrađuje se na isti nacin u jetri i izaziva iste simptome kao i alkohol.

bijeli industrijski sećer koji se nalazi u većini "čokolada" (saharoza) se sastoji od molekula glukoze i molekula fruktoze u omjeru 50:50 što ga naravno čini samo blažim otrovom za organizam, ali i dalje otrov koji stvara ovisnost.

glukoza nije problem, već fruktoza u sećeru, a sve što vrijedi za fruktozu odnosi se i na HFCS i na stolni šećer, odnosno fruktozu u njemu.
    glukoza je dobar šećer.

što se tiče fruktoze u voću, vrijedi isto, zbog toga se uvijek i govori da sa voćem ne treba pretjerivati, da je povrće bitnije. samo što se kod voća priroda opet pobrinula (za razliku od onoga ekstrahiranog ili stvorenog od strane čovjeka) pa je pored fruktoze stavila i "protuotrov" u obliku ljudskom organizmu nepohodnih vlakana.

a nutela je isto priča za sebe, ta pak nema veze sa lješnjakom i nugatom. nutelina već
    sama etiketa upućuje na navodn zdravi produkt, pritom se radi o čistoj marketinškoj drskosti jer od pravog kravljeg mlijeka nema unutra ni m (za one koji naravno smatraju kravlje mlijeko zdravim), a da ne spominjem uopće da lješnjak-nugat-krema je u stvarnosti zapravo šećer-mast-pasta, pa eto tko voli neka izvoli.
    drugu ovisnost pored fruktoze kod čovjeka stvaraju masnoće, drugim riječima čitava prehrambena industija zapravo uopće nije bedasta i jako dobro znaju što rade i zašto rade.

biljne sirovine, PI smjer, PBF Zagreb, II godina.
    čista teorija. i sve je istina. ali je i dalje samo teorija, u praksi ima milijardu primjera koji tu teoriju pobijaju i isto toliko koji ju podržavaju.
    radikalizam nija nikad riješenje.

adiomare, kod nas doma slatko i grickalice stoje u visokom ormaru na najvišoj polici do koje meni treba stolica i dijelim ih ja ili mm. otimam kod baka, u parku i inim situacijama, kad nemam stalnu kontrolu. naravno, nisam luda (nadam se), pa ne uzimam iz usta zagrižen komad čokolade ili čega već, ali ostatak tražim da mi daju, spremim i nekada ga po dogovoru dobiju. taj tren sigurno ne. u većini slučajeva ni taj dan.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

što je točno teorija ovdje i radikalizam?

kako se probavlja fruktoza? molekule stolnog šećera? što i kako blokira leptin? da u nuteli nema lješnjaka, mlijeka i nugata? - to bar nije teško niti za to moraš položiti ispit, samo treba znat čitati deklaraciju...

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

mislim nemam ja ništa protiv, samo neka ljudi uživaju u šećeru i maslacu, a zovu to čokoladom, ja svoje dijete radije od malena učim, ako već mora, nek je onda barem prava čokolada...

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

meni je ovo radikalno super čitati (da se razumijemo, teorija mi je itekako poznata).
    Vjerujem da sistem i radi -kod male djece.
    Ali mala djeca jednom narastu, pa se nadam da im roditelji neće dobiti gastritis kad shvate da im hrana koju djeca unose izmiče kontroli (tj. da ne mogu kontrolirati sve što bi htjeli).

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

pa meni osobno je ovo što ti pišeš teorija koju sam slušala. iza teorije ima još nešto.
    a i ovo što sirius kaže, tebi nedostaje iskustvo roditelja velikog djeteta koje nije pod tvojom paskom 24 sata na dan. neke stvari tada padaju u vodu.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

sve počinje sa razvijanjem svijesti o nečemu već u dječjoj dobi - kako o prirodi i društvu, o odnosu prema ljudima i životinjama, tako i prema prehrani i svojem tijelu, ne samo izvana nego i iznutra.

stara poslovica kaže željezo se kuje dok je vruće, i odgoj počinje u dječjoj dobi zar ne, a ne u zreloj.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

sva sreća pa tvoje diojete neće biti podložno utjecajima vršnjaka i okoline, jer ćeš ju tako fenomenalno odgojiti.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

sve počinje sa razvijanjem svijesti o nečemu već u dječjoj dobi - kako o prirodi i društvu, o odnosu prema ljudima i životinjama, tako i prema prehrani i svojem tijelu, ne samo izvana nego i iznutra.

stara poslovica kaže željezo se kuje dok je vruće, i odgoj počinje u dječjoj dobi zar ne, a ne u zreloj.

Da,da sve je odgoj u kući. Ništa nije karakter, utjecaj okoline i vršnjaka. Sretno ti sa tom mišlju.
    Javi se za 8-10 godina da malo porazgovaramo o temi ponovo.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

ah da jasno koja karta će se povuči nego ona da ja nemam dovljno veliko dijete

nemam ja, ali imam dovoljno godina i životnog iskustva, a i dovoljno rodbine i prijatelja koji imaju već poodraslu djecu. osim toga imam i sebe za primjer i moje roditelje.
    također dijete kojem od malena nije ponuđena recimo riba za jelo, teško da će tokom godina uopće razviti sklonost prema toj namirnici to je skoro pa pravilo koje surećem u praksi, posebno dok sam se bavila jedno vrijeme nutricionizmom i dnevno je kroz našu ordinaciju prolazilo 50tak što odraslih što djece sa problemom prehrambenih navika, pretilosti, zdravlja uzrokovnih lošom ishranom i slično.

to je draga moja život i rpaksa i ne moraš biti niti teoretičar niti doktor nauka da ti postane jasno da se između svih tih ljudi i djece provlači jedna te ista navika, jedna te ista paralela. kad još k tome dodaš ono što kaže teorija, posebno zdravstvena, odnosno medicinska zaključci ne djeluju nimalo radikalno.
    Posljednje uređivanje od moia : 13.04.2012. at 09:40

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

meni medicinski zaključci koje ti navodiš nisu niti malo radikalni. Ali mi je radikalna ideja da je dijete "prazna ploča" kojem ćeš ti (samo ti) utjecati na sklonost, ukus i prehrambene navike.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

druga djeca i iskustva nisu tvoje dijete i ti ne znaš kakva će ona biti za 10 godina, bez obzira na trud koji uložiš, zbog ovog što sirius kaže.
    evo ti primjer mojeT: od kad smo krenuli s dohranom mi smo u ratu oko jela. riba nam je godinama bila na meniju dva-tri puta tjedno. sa 11 skoro godina, on plaće i fraze dobija kad vidi ribu. pa eskivira, povraća i svašta još. ja mu je više ne nudim nego na basnjak i veliki petak.
    a on je savtršeno zdrav, sportaš i odlikaš i izuzetno bistro dijete.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

i da, nije radikalna ta teorija koju pišeš, već način na koji ju pišeš.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

ja sam već izrazila brigu upravo na ovom topiku o tome što me čeka kasnije baš u vezi slatkiša, ali radimo na tome i radit ću jednako i za 10 godina jer vidim da postoji ogromna razlika u djeci u toj dobi kako percipiraju ono što jedu od roditelja do roditelja, a sve polazi prije svega od klime u kući.

ako je tema prehrana i zdrava ishrana jedna od tema u kući i djeca to s vremenom precipiraju i počinju polagano shvaćati bit i sama se priklanjati takvom razmišljanju, ali ako djecu odgajaš u duhu da život bez nutele nije život nego životarnje, tako će to na kraju vidjeti i djeca.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

ako je dijete zdravo, aktivno i jede tri normalna obroka dnevno (barem), životinjsko carstvo , ma i jedno dnevno, šteti točno kako?
    tu na red dođe radikalno.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

i da, nije radikalna ta teorija koju pišeš, već način na koji ju pišeš.
    to nije nikakav način ako malo bolje promisliš, to su samo nanizane činjenice. a tu postoji velika razlika. reći za alkohol ili fruktozu da su otrovi nije radiklano, to je naprosto činjenica da oni to jesu za ljudski organizam, samo što nitko neće alkohol uliti u flašicu i ponuditi djetetu dok sa šećerom bilo kojim neće biti problem.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Da, točno je da u dječjoj dobi treba uspostaviti zdrave temelje prehrane (naviku da se jede kuhano, da se jede povrće i slično) ali dobro cure kažu - veća djeca nisu nam pod kontrolom cijelo vrijeme, pa posegnu za svačim. Djeca od desetak godina već znaju što je zdrava hrana,a što ne, ali nisu (bar moji) u stanju pridržavati se pravila igre ako su slatkiši dostupni. To dolazi kasnije.

Moji su naučili jesti sve, ali opet pokleknu i natrpaju se slatkiša ako imaju priliku (rođendani, fešte, razno). Glavu su mi u nekoliko navrata spasili neugodni problemi (zatvor stolice) pa su djeca naučila da njihov izbor hrane ima kojekakve posljedice, ne uvijek ugodne.

Kako će biti dalje, ne znam. Za sada su djeca dobar dio dana bez nadzora - doručkuju i ručaju sami, ali imaju svaki dan skuhano. Danas će za međuobrok pojesti jagode. Slatkiši nisu skriveni, ali nisu baš ni na stolu (košara je u špajzi, trudim se da u njoj budu integralni keksi i crna čokolada - ponekad zgriješimo pa ulete žele bomboni, ali to je uglavnom sve).

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja sam već izrazila brigu upravo na ovom topiku o tome što me čeka kasnije baš u vezi slatkiša, ali radimo na tome i radit ću jednako i za 10 godina jer vidim da postoji ogromna razlika u djeci u toj dobi kako percipiraju ono što jedu od roditelja do roditelja, a sve polazi prije svega od klime u kući.

ako je tema prehrana i zdrava ishrana jedna od tema u kući i djeca to s vremenom precipiraju i počinju polagano shvaćati bit i sama se priklanjati takvom razmišljanju, ali ako djecu odgajaš u duhu da život bez nutele nije život nego životarnje, tako će to na kraju vidjeti i djeca.
    o,da, i ta teorija je super. Vjerovala ili ne, ima ponešto i u karakteru.
    Posljednje uređivanje od sirius : 13.04.2012. at 09:52

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

ali te činjenice nisu apsolutna istina i primjenjive na sve i svakog jer je svaki organizam drugačiji. i uvjeti života i... 100 drugih parametara.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

ako je dijete zdravo, aktivno i jede tri normalna obroka dnevno (barem), životinjsko carstvo , ma i jedno dnevno, šteti točno kako?
    tu na red dođe radikalno.
    već sam napisala, a napisat ću još jednom, svatko je dovoljno razborit i pametan za sebe.

ja ovdje ništa ne propagiram, niti napadam, niti namećem, samo napišem koji post koji uglavnom sadrži činjenice. kako će ih netko obraditi i shvatiti nije na piscu posta, već na čitaocu.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

ali te činjenice nisu apsolutna istina i primjenjive na sve i svakog jer je svaki organizam drugačiji. i uvjeti života i... 100 drugih parametara.
    Upravo tako... Meni je dovoljno da pođem od sebe - godinama (zapravo desetljećima) sam pms liječila slatkišima, a ostali dio mjeseca nisu me zanimali.

Stranica 5 od 11 PrviPrvi ... 34567 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •