AdioMare prvotno napisa
moia, meni je zanimljivo čitati ovo što si stavila
to je zapravo stalni podjetnik (onima kojima je poznato) koliko se nekih namirnica bolje kloniti.
slažem se ja s argumentom da djecu kasnije ne možeš kontrolirati, ali sa svime u odgoju je tako, zar ne?
ali opet se nadaš da si napravio dobar posao i da će se raditi o izletu, a ne konstanti.
ja mogu reći da moje dijete nije probalo čokoladu do 3,5 godine, a onda samo crnu. pomalo, ograničeno i količinom i učestalošću konzumiranja.
od ostalog slatkog je jela mulino bianco kekse s voćem.
dugo sam nakon toga mislila da sam ja zaslužna za to što ona uzme jedan-dva ferrera i ostalo spremi u svoju sobu. pa zaboravi! nađem nakon 2,3 tjedna u ormaru (gdje je sakrila od brata), gotovo netaknuto, fali jedan, dva.
sad više ne mislim tako, iako se ništa nije promijenilo, ona i dalje slatkoga slabo jede.
ali bih i dalje sa svakim sljedećim djetetom postupila isto.
što sam htjela reći, a potkrijepiti da nije samo do odgoja?
moj sin nikada nije volio slatko. radije će uzeti slanu kiflu nego neki kolač, keks, čokoladu, a njega, recimo, nisam štitila u tolikoj mjeri - mogao je, ali nije htio.
i danas će radije posegnuti za slanim nego slatkim (slatko gotovo da i ne primjećuje, kolače, kekse itd) ali kada mu puhne, ponekad, pojede 300 gramsku milku bez pol muke. i onda je miran mjesecima.
ovisno...kad mu se jede, koliko mu energije treba, kako se osjeća itd.
meni je marta jednom potvrdila da sam na dobrom putu.
rekla je otprilike:
sladoled?
tko je vidio svaki dan jesti sladoled?
to nije hrana.
i fakat, to nije hrana. što je hrana, zna se.
daleko od toga da ne jedemo sladoled, ali da ga mora biti dnevno koliko i voća, ne mora i nema ga.
kao što ne volim otimati djetetu kinder jaje ako ga je već dobilo/uzelo od bake, u parku (pa nisu ni te situacije svakodnevne, zar ne?)...
tako ne volim ni kada se čokolino smatra jednako vrijednim kao i kajgana sa slaninom.
ok, neka jede čokolino u nekoj dobi... ali ne zato što je to hrana za jednogodišnje dijete, nego što se osmogodišnje hoće zasladiti, pojesti slatkiš - koji čokolino jest, a roditelj mu kupio/dozvolio.
mislim da kada smo nekih stvari više svjesni, manje griješimo. i jedno je ponekad uzeti malu količinu slatkoga, a drugo je svakodnevno jesti hranu koja nas izgrađuje i uz koju pametno funkcioniramo.