Ja sam suprotno od onoga što pišeš o meni, ali naučit ćeš razumjeti ljude. S vremenom. A ne pisati samo jednostrano...
Ja sam suprotno od onoga što pišeš o meni, ali naučit ćeš razumjeti ljude. S vremenom. A ne pisati samo jednostrano...
a po čemu toćčno se tvoj način komuniciranja na ovoj temi razlikuje od ovog boldanog što si napisala? jer je tvoje ispravno?
da, za nerke stvari ti treba osobno iskustvo sa vlastitim djetetom.
kako znaš da neće psovati? u kući mojih svekija se ne psuje, oduvijek. od 7 njihove djece, 5 se toga slijepo drži, dvoje psuje. oduvijek.
a ovo o šećčerima nije opće znanje.
babyboys, ako imaš čime sadržajno doista pridonijeti samoj temi zajedno sa beti3, rado bih pročitala.
ali ovakva isprazna naklapanja i napucavanja nisu moj đir.
pa za desetak godina dijete ce biti odgojeno sa idejom sto je zdravo sto ne, imat ce razvijenu svijest i zdravoj prehrani i u toj ce dobi biti u stanju vec i sama jesti zdravo
to ti je ista fora kao i da ce djeca pusaca i sama pusiti
sto doma naucis to ti je osnova za zivot
djeca koja od rane dobi mlate po slancima i pecivima iz pekare, piju sokice i zvacu grickalice i bonbone ukoliko im rani dijabetes ili alergije na hranu ne natjeraju roditeljlje da se trgnu vjerovatno ce slicni uzorak hranjenja prakticirati i kasnije a dobar dio njih ce usprkos zdravstvenim poteskocama koje prizivaju takvom prehranom nastaviti sa istom pa dok potraje i konzimirat ce tone lijekova da suzbiju simptome zdravstvenih problma koje su prehranom izazvali
moia, ti si sebe na visoki pijedestal stavila!
No, dobro je o sebi imati visoko mišljenje. I ne obazirati se na ono što drugi misle i rade. Dobro samo za tu osobu.
stray_cat, točno je da ono što doma naučiš ostaje osnova za cijeli život.
Samo, ta osnova može biti takva da naučiš da cijeli život radiš baš tako, a može biti i takva da naučiš da radiš čitav život baš suprotno, jer ti je bila nepodnošljiva.
Jedemo da bi živjeli, bez hrane, osim nekih koji se hrane sunčevom svjetlošću!, nema života.
Netko uživa u hrani, netko voli isprobavati hranu raznih kultura, netko jede samo tri vrste hrane, netko samo broji kalorije, netko jede reda-radi...Nekome je bitno što jede, nekome ne. Onaj tko je odlučio čitati ovaj topić vidjet će razna mišljenja o tome što je nekome zdravo, što ne. Ovo nije znanstveni rad.
Pričamo. Svatko svoje. Ovo je edukativni forum, ali zašto nam ne bi bilo i zabavno. Kao kad jedemo, neka bude zdrava hrana, ali neka je ukusna, da uživamo jedući je...
Stray, vec sam pisala, to sto ti zoves "rani dijabetes" ne dobije se od slanaca i peciva pa se onda "roditelji trgnu"
Dijabetes koji se dobije u djecjoj dobi je autoimunog porijekla. Veza s prehranom odnosi se samo na prerano uvodjenje nekih proteina ali i to je nedovoljno istrazeno.
Ja sam rodjena 71. a dijabetes sam dobila 85. 70-ih je moja majka JAKO pazila na moju prehranu, iz razloga koji nemaju veze s dijabetesom (nemamo ga u obitelji) a ni s alergijama. Sjecam se kako sam zavidjela frendicama koje su smjele jesti eurokrem (za one koji ne znaju, to je nutella iz 70-ih), natakati se kokakolom i sokovima itd itd. One danas mozda imaju dijabetes tip 2 a mozda ne, debele su (za razliku od mene, hehe) ili ne ali su sklone sredovjecnoj debljini, i mozda prenose lose navike na svoje klince, ali evo, ja vec 27 godina imam tip 1 i moja majka bi vjerojatno bila s pravom bijesna da joj netko pokusa prodati tezu da je pocela paziti na moju prehranu tek nakon sto sam dobila dijabetes. Jer to jednostavno nije istina, kao ni u slucaju druge djece i ljudi s tipom 1.
Postoji nazalost mogucnost pojave inzulinske rezistencije i dijabetesa TIP 2 cak i kod djece (i to samo pretile, djeca s tipom 1 su MRSAVA), to onda jest posljedica lose prehrane. Koliko znam, u Hrvatskoj jos nije zabiljezen nijedan takav slucaj. Klinicka slika nakon uvodjenja terapije znatno se razlikuje u odnosu na tip 1, pa sam sigurna da se ne radi o tome da netko ne bi prepoznao o cemu se radi.
http://www.naturalnews.com/008191.html White flour contains diabetes-causing contaminant alloxan
http://www.wellnessletter.com/html/f...9Diabetes.html
Diabetes Prevention: The DietMany people still believe that eating too much sugar causes diabetes. This misconception arises because diabetes is diagnosed by measuring blood sugar (glucose). But dietary sugar is only part of the picture. According to two recent Harvard studies, a diet rich in certain high-carbohydrate foods—those low in fiber and with a high glycemic index (see below)—increases the risk of Type 2 diabetes, at least in those predisposed to it.
http://diabeticdiscounters.com/Diabetes-and-Bread
![]()
meni uopće nije jasno što je upitno u moinu pristupu
kamo sreće da smo svi svjesniji toga što jedemo, da imamo to znanje i da ga upotrebljavamo kada kupujemo namirnice i dajemo ih i djeci
osim toga, žena je podijelila činjenice - ne svoj osobni stav prema hrani, nego činjenice i ne znam što vam sad to smeta
a te fore, vidjet ćeš kad odraste su mi u rangu onoga, što bi pazili na hranu, zrak kojeg udišemo i tako je zagađen... ili, nešto me mora ubiti
meni je to bezveze
što se tiče odgoja i njegovih rezultata u odrasloj dobi, da, to je relativno, ali mislim da ipak na kraju krajeva on poluči traženi uspjeh
da, neka djeca baš iz revolta krenu na drugu stranu, ali kada napokon sazriju, vrate se onome čemu su učeni, znam bezbroj takvih primjera uključujući i svoj (a Naomi Klein mi je najdraži primjer, he he)
a park i parkovska prijateljstva..., mislim da to nikoga ne bi trebalo zabrinjavati osim ljude koji su toliko napadni da i dalje, nakon što im kažeš da tvoje dijete ne jede to i to, uporno djetetu nude smoki, čips, Kiki pametujući kako mu neće biti ništa
meni je to odvratno i s takvim se ljudima nikada ne bih družila, pa ni u parku, pa bili zadnji zemljaci na dalekom Marsu
da se razumijemo, kada moje dijete netko u parku ponudi smokijem, Kikićem... ja kažem da ona to ne jede, ali njezina ručica već krene prema tome i bude mi žao nje, ne njih i toga što bih po njihovom možda ispala nepristojna pa ju pustim, no, takve zaobilazimo, djeca se i tako igraju na svojoj strani, a oni sjede, tračaju i puše na drugoj (he he, da ti pregrrrrozni pušači u dječjim parkovima)
nedavno smo M. i ja imale piknik na jednom od igrališta, hrpu zdjelica s ovom i onom hranom (uglavnom domaći keksi, suho voće, Alnaturni keksi, gužvara...), naravno, djeca su se odmah skupila - neki roditelji su ih pustili, a oni koji nisu s opravdanjem da će pokvariti ručak (bilo podne, ali je naš ručak uvijek kasnije), nije mi palo napamet reći nešto kao, ma neka, pa neće mu biti ništa od keksa nego sam poštivala i nisam više nudila dijete
nego, Moia... kad govoriš o šećeru - bijelom ili tamnom, zar nije zdraviji nerafinirani šećer od šećerne trske nego bijeli od repe
i koji onda šećer uopće koristiti, ono, za kolače (ne možemo mi bez kolača...)
i da, ne mogu vjerovati da se Davor nije uključio u ovu raspravu
sigurno negdje u prikrajku čeka da se pofajtamo i pokajnički vratimo na njegov topic o pseudo hrani![]()
Da, mnoge kemikalije unistavaju beta stanice, o tome je prvi clanak, gdje su izdvojili samo aloksan (a ima ih puno, puno). Ali vjeruj mi, NISAM se nikada hranila u pekarni, za razliku od mojih vrsnjakinja koje nemaju dijabetes tip 1. Plus, nemam genetsku sklonost. Optuziti moju majku za moj tip 1 uvreda je zdravom razumu.
Drugi clanak UPRAVO GOVORI U TIPU 2, dakle o onome o cemu sam JA PISALA.
Posljednje uređivanje od Danka_ : 17.04.2012. at 10:16
Danka_ samo bi napomenula da sam ja post od stray drugačije shvatila.
ona nije rekla ako me oči ne varaju da se rani dijabetes dobije od slanaca i peciva, već ukoliko rani dijabetes i alergije ne natjeraju roditelje da se trgnu....te dalje nastavlja ...usprkos zdravstvenim poteškoćama koje prizivaju takvom prehranom...
čak i ovo za typ2 kod djece nije posve točno što si navela. zvuči tako kao da se tip2 kao prvo događa rijetko kod djece, i da je samo posljedica prehrane, a niti jedno niti drugo nije u potpunosti točno..
naime upravo kod većine djece osim debljine i hormona rasta za nastajanje dijabetesa tip 2 su odgovorni geni, a što se tiče učestalosti u njemačkoj je trenutno stanje takvo da se ta dijagnoza kod djece postavlja sve češće, 15 od 1000 djece ispod 18 godina imaju dijabetes tip2.
ali debljina odnosno prehrana upravo što stray kaže prizivaju dijabetes tip2 i takve zdravstvene probleme, pošto debljina u organizmu pojačava rezistentnost inzulina
Posljednje uređivanje od moia : 17.04.2012. at 10:17
moia, pricala sam o razlici izmedju tipa 1 i tipa 2
Kad ljudi napisu "rani dijabetes", obicno misle na tip 1.
U Hrvatskoj nema slucajeva djece s tipom 2, koliko ja znam. Ispravi me ako grijesim. Ne znam da njemacke statistike, za USA znam da ima i da je u porastu. Ali je KOD DJECE puno rjedji tip 2 nego tip 1, za razliku od odraslih.
Nisam isla objasnjavati detaljnu etiologiju tipa 2 (da, istina je da pretilost nije jedini faktor i da nekad cak nije ni prisutna) jer prelazi okvire ovog topika.
i šećerna repa i šećerna trska saržavaju saharozu. dakle u tom našem stolnom šećeru, svjedno da li od šećerne repe ili trske, svjedno bijeli ili smeđi, omjer fruktoze i glukoze je 50:50, jedna molkelua jednoga, jedna molkeula drugoga.
kemijski ne postoji nikakva razlika između šećera dobivenog iz trske ili repe.
nerafinirani šećer šećerne trske se sastoji od 95% saharoze, dakle i u njemu je opet omjer 50:50 glukoza i fruktoza. opet ista stvar.
e da problem su kolači i slastice, nitko od toga nije cjepljen, vjeruj mi niti mi. obožavam peći kolače i obožavam ih jesti. i tu naravno koristim stolni šećer, probala sam sa dextrosom, nije to to. ali zato radim kolače rijetko. čokoladne torte i teške slastice sa puno kreme i čokolade samo za blagdane. ostalo uglavnom radim, kada radim, pite i štrudle od slanog sira, slatkih jabuka i šljiva i povrća.
bilo je grdo doista, to naše iskustvo, jednostavno neki ljudi ne poznaju kočnicu, trajalo je to puna 3 mjeseca, družili smo se i doma i puklo je jedan dan kad smo bili kod njih i kad mi je žena usprkos mom i mm negodovanju povukla malu u kuhinju dok nismo gledali i išla malu hraniti sa šlagom. tu je bio kraj.
e da još ovo za kolače čoko &co., s vremenom sam nas nekako orijetirala (još prije naše curke) i navikla na puno manje slatke kolače, pa čak iako ih slabo radim stavim pola šećera od onoga što stoji u receptu, a od čokolade svugdne stavljam crnu ili od 80% ili 90% kakaa i mogu ti reći su nam s vremenom prestali šmekati kupovni kolači, ne valjaju nam jednostavno više.
za hr ne znam niti ja statistiku, ali nekako mi se čini nelogičnim da nema niti jednog djeteta sa tipom 2 , čisto s obzirom na to da je u hrvatskoj svako 4 dijete pretilo, u njemačkoj svako 3, a daijabetes. svejedno koji tip. nije genetska bolest koja pogađa selektivno jednu naciju ili podneblje.
Kod tipa 2 faktor nasljedja igra vecu ulogu nego kod tipa 1 (sto je za mnoge iznenadjujuce).
Nisam pojma imala da je u Hr cak 25% djece pretilo. Po definiciji, pretilo je dijete koje ima BMI iznad 97. centile za tu dob. Tesko mi je povjerovati da je to tako.
pa pretpostavljam da čak niti kod nas se ne šali sa takvim vjestima već su dobili nekakve statistike od ministarstva zdravstva...
Da, da, novinariSvasta je moguce.
Vjerojatnije je da 25% djece ima problema s prekomjernom tezinom, sto naravno takodjer utjece na pojavu inzulinske rezistencije i dijabetesa tip 2, ali do pojave bolesti dolazi obicno ipak nesto kasnije. Pa i kod ozloglasenih Amerikanaca tip 2 kod djece javlja se vecinom u dobi nakon 10. godine zivota.
ovo tu ne razumijem što hoćeš reći sa ovom informacijom? mislim da smo to razjasnili u prethodnim postovima oko tipa 1 i 2, i razlikama, ali činjenica koja ostaje za tip 2 da njegov razvoj potiče prekomjerna tjelesna težina, a tu ne mislim na par kg nego na dijete koje sa svojih 10 godina teži 80 i više kg, a trend u njemačkoj raste toliko da se sve više otvraju kampovi za pomoć takvoj djeci...ovo što se danas događa sa djecom i pretilosti nije više šala, a niti slučajnost
ah, da, Danka_ taj mentalitet naš u hr, to uvijek zaboravim kad sam na našem forumu...ne znam, ali znam za njemačku da se ne radi o novinarima niti napuhavanju nego o djeci sa imenom i prezimenom, dokumentarci edukativne emsije, stvarne priče iz kampova toga ne de televiziji ne fali, tu govore djeca i roditelji svojim imenom i prezimenom, kao i stručnjaci koji pokrivaju sa svoje strane takve emsije jer problem zvoni na uzbunu
Posljednje uređivanje od moia : 17.04.2012. at 12:20
ako je sve ovo šarena laža u hrvatskoj, sa kojom onda svrhom lažu u ovoj tematici?
http://www.vjesnik.hr/Kom.aspx?ID=E1...D-66D0E6CB1097
http://dnevnik.hr/vijesti/zdravlje/u...ile-djece.html
kakva je kriza kod nas, mislim da bi onda ljude trebalo baš uvjeravati u suprotno ako postoji neka skrivena svrha, kako smo zapravo mršava nacija, tako da se što više kupuje hrana, pogotovo industrijska.
Posljednje uređivanje od moia : 17.04.2012. at 12:28
Da bi doslo do pojave tipa 2, osim debljine potrebna je i genetska sklonost. Uzroci tipa 2, osim pretilosti koja povecava inzulinsku rezistenciju, imaju veze i s genetski prouzrocenim defektima na inzulinskim receptorima.
Kod tipa 1, dakle dijabetesa autoimune etiologije, kod jednog dijela pacijenata postoje genetska susceptibilnost, ali kod velikog dijela pacijenata toga nema.
Dalje, cinjenica je da ce kod osobe koja nosi genetski sklonost tipu 2 s pretiloscu doci i do pojave bolesti (nekada i bez pretilosti), a kod osobe s genetskom sklonoscu pojavi tipa 1 (sto god to bilo) tip 1 se moze a ne mora pojaviti tijekom zivota.
Nadam se da sam sad jasnija.
Posljednje uređivanje od Danka_ : 17.04.2012. at 12:36
Dren ili drijen je biljka na koju ne idu nikakvi nametnici ni bolesti: http://www.vrtnicentariva.hr/ArtDeta...px?Artikl=3612
nisu ameri ništa ozloglašeni, stvar je činjenica, tako je kako je.
točno tako, typ 2 se počne razvijati sa pubertetom. većina djece oboli na dijabetes 2 u pubertetu kada tijelo izbacuje hormone između ostaloga hormone rasta zbog kojih stanice postaje značajno manje osjteljive na inzulin, a on regulira šećer.
insulin u normalnim okolnostima šiba hranu u stanice, ali kao stanice ne reagiraju više na hormon, šečer ostaje u krvi i razvija se dijabetes tipy 2, a prekomjerna težina dodatno povećava otpor (ne reagiranje) na inzulin i to je sva mudrost kada govorimo u kontekstu povezice dijabetesa tip 2 i prekomjerne težine kod djece.
Posljednje uređivanje od moia : 17.04.2012. at 12:39
ovo tvoje je šok terapija
stray, kako što znači - ono, zdrav čovjek.
puši, pije, jede slance i peciva iz pekare, žvače grickalice i bombone - a zdrav. kaže marta da ih nema, ja kažem da ih ima. a ovo s dijabetesom me užasno nervira. evo što kaže danka - sve je na bazi "vjerojatno da, a možda ipak ne". sve su to neki postoci povećanja rizika.
previše je u svemu tome stresa, za moj pojam.
meni bi izrazito stresno bilo braniti djeci kolu do 10-te godine. i čips. i flips.
ja jesam pobornik zdrave hrane (moj pojam zdrave).
evo, danas sam za marendu kupila nekakvu salatu, ima tri vrste preljeva. taj običaj preljeva za salatu - dressing - mi je užasan. kao prvo mi je gnjusan ukus, a kao drugo sto nekih E-ova. umjesto octa, soli i ulja. al da ću se ubijati oko toga jel salata vaka ili naka - neću. ni ananas, ni jabuka ni mandarina ni banana.
sve je to bilo rečeno već, ponavljam se.
Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 17.04.2012. at 13:35
Meni isto čudno ovo s četvrtinom pretile djece.
Možda prije 4%
http://www.skole.hr/roditelji/savjeti?news_id=5318
Moram ipak naglasiti da je ucestalost pojave tipa 2 stvarno sve veca u razvijenom svijetu, i to defitivno ima veze s povecanjem postotka ljudi s previse kila.
Dobra vijest je da cak i vrlo blaga ali redovita tjelovjezba ima utjecaj na smanjenje inzulinske rezistencije.
Nije panika kad su djeca u pitanju - pogotovo ako nisu debela (u smislu da ce oboljeti od tipa 2 u djetinjstvu), ali lose prehrambene navike osvete se kasnije. Nije lose malo raditi na osvjescivanju i kulturi prehrane. Na navike utjecu i drugi faktori, ne samo obiteljski odgoj, ali mozemo djecu (a i odrasle) barem poduciti, sto je sto u hrani i cemu sluzi.
ne znam, ali moguće da nam se optika malo pomjerila. ono što je nekad bilo debeljuškasto smatra se danas normalnim.
evo jedan primjer baš što smo osobno doživjeli. svojedobno sam išla na 3 baby grupe sve skupa 28 beba, i moja je uvijek bila najmršavija i uvijek su mi svi govorili na tim grupama da mi je dijete premršavo i to me je kao friški mamu usprkos svim činjenicama koje sam poznavala stvaralo nelagodu.
krenule smo od 3 mj. pa do 1. godine.
ali svaki puta kada smo otišli kod pedijatra i to spomenuli (gospon u godinama, jedan od poznatijih u ovm dijelu grada) on je komentirao da je to danas sindrom debele bebe, ako su svi uokolo debeli, naravno da će svi misliti da je beba sa normlanom težinom premršava, a ukoliko su svi uokolo premršavi, onda će svi misliti da je beba predebela, a naša mala je u biti bila uvijek i danas je sa 2 godine točno po tablici, niti više niti manje, točno kako treba.
kaže i on isto, nije problem bucmaste djece dok rastu, problem je prehrabenih navika koje pritom stvaraju i kako se organizam navikne hendlati sa pretjeranim unosom šećera, masti i praznim kalorijama, pa kod dođu u pubertet vrag dođe po svoje.
Posljednje uređivanje od moia : 17.04.2012. at 13:52
Ne znam, meni to zdravo k'o dren ne drži vodu. Šta ja znam, poznajem hrpu ljudi koji su zdravi k'o dren, zdravi k'o dren... i onda hop, kao odjednom ova ili ona boelst. Pa ne padaju bolesti s Marsa.
Ili ono, gle ih, jeli su ovo i ono, a zdravi su. A imaju 16 godina i tek zinuli u svijet. Gdje su zrele godine, starost...
Ne znam kako vi, ali ja bih voljela živjeti dugo, ono, bar 80. Ok, očekujem da će me zezati kičma jer je već sada u lošem stanju (iako me zapravo ne boli, a prelijena sam i preneodgovorna popraviti štetu), ali sve drugo... Grbit ću se do groba i nadam se da neću umrijeti od kakvog tumora, raka ili sa svojih 50 godina morat piti lijekove protiv tlaka, šećera, čireva, ovog, onog... Za mene je i žgaravica bolest. Ono, muči te. Česte viroze, pa i najmanje su za mene znak da nešto nije u redu.
POznajem puno osoba koje će se sprdati s mojim razmišljanjem, a u pola sata će mi nabrojati barem deset zdravstvenih problema koji ih muče.
Mene ne muči ništa. Već duže vrijeme, hvala Bogu.
baš to, to je suština ove naše priče ovdje. i ja bih voljela doživjeti bar 80 i ne bi voljela većinu staračke dobi poboljevati ili još gore biti vezana za krevet ili još gore pasti na djecu, a da bi se došlo do toga treba bome organizam njegovati i održavati ga fit iznutra - ne samo tijelo izvana.
ne dolazi to na žalost tek tako samo od sebe jer imamo eto dobre gene. baš ovo što je gore komenitrala stray - većina hoće nadrapati, a poneki neće. ista paralela se glatko može pouvući i sa alkoholom i pušenjem.
kako ga uništavaju alkohol i duhan, tako ga jednako uništava i pseudo-hrana (hvala na linku, pojma nisam imala za taj topic, super je, mislim da ga je dobro imati uvijek negdje na oku i podsjetiti se nekih činjenica).
Posljednje uređivanje od moia : 17.04.2012. at 18:31
A, čuj, ne pušim, nikad nisam, ne pijem alkohol, muža mi nema ( znači ni ne seksam se, moram napisati jer se to možda ne podrazumijeva), ne izlazim nikud...
Pa da se odreknem i te čaše coca-cole, reda čokolade i jagoda sa hrpom šlaga, što ostaje?
A, da, kuhani brokuli i čaj bez šećera, buhuhuhu
Vjerojatno sam površna, ali meni uopće nije problem paziti na prehranu samo zbog izgleda. Čini mi se da nisam jedina. Ljudi paze kako i koliko jedu te vježbaju, ne zato što brinu hoće li za 25 godina morati piti antihipertenzive i oralne antidijabetike nego jednostavno zato što žele dobro izgledati, odmah sad. Odnosno, ne žele izgledati loše. OK, rekreativno bavljenje sportom obično nosi i dodatno zadovoljstvo, ne svodi se samo na želju za dobrim izgledom.
iz tvoje price ispada da je hrana smisao postojanja??? hrana je u biti samo gorivo za tijelo. sto je kvalitetnije motor ima vece sanse da odradi dobar posao na duge staze.
a zivot je puno vise od uzivanja u onom sto svako od nas vrti pod ukusna hrana. (i opet dolazis na pitanje da li je ukusna hrana i zdrava, da li ti je postala ukusna jer si se s vremenom naviknula, recimo na secer ili neki okus upravo kao pusaci na cigarete)
ti, beti, pišeš kao da ti netko brani piti kolu i jesti čokoladu.
to je za one koji žele tako, a ne za tebe. što si se ti uspaničarila? ima kole dosta da poteče u potocima, a čaj/kavu bez šećera piju oni kojima je tako ukusnije.
ah, da. tebi nije ukusno, pa džaba bilo.
Piva je full zdrava
A Stray je apsolutno u pravu, cukar je smrt, pesticidične jgode isto.
a zašto, ifigenija? treba učiti od onih koji znaju više i ne treba se sramiti to priznati.