Stranica 9 od 11 PrviPrvi ... 7891011 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 401 do 450 od 550

Tema: da li ste stvarno svjesni sto jedete

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    a zašto, ifigenija? treba učiti od onih koji znaju više i ne treba se sramiti to priznati.
    Imaš pravo, drugarice Adio!

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    I ja kažem da ih ima. Moja baka od 18-te godine svaki, ali svaki dan pije tri šalice crne kave s hrpom (bijelog) šećera, meso (uglavnom crveno) nije jela samo na Veliki petak i Badnjak. Žena ima 92 godine i potpuno zdrava, nikad nije pila lijekove, ni danas ih ne pije.
    a koliko bi tek godina imala da je bila kavu bez šećera

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    Cijelu sam tipkovnici zašpricala kavom sa šećerom kad sam se stala smijati
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 18.04.2012. at 11:35

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

treba učiti od onih koji znaju više i ne treba se sramiti to priznati.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

, sad si ti mene nasmijala, ali nisam u ovom slučaju mislila na tebe.

inače, prijavci sa "moja baba"...
    kao kada kažeš da ti je baba pušila 2 kutije dnevno cijeli život i nije u stotoj umrla od karcinoma, a eto, druga baba umrla od karcinoma pluća upol' mlađa, a nije dima povukla i šta joj vrijedi šta nije?
    vjerojatno bi bila zdravija da je, je li tako, beti?

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

inače, prijavci sa "moja baba"...
    kao kada kažeš da ti je baba pušila 2 kutije dnevno cijeli život i nije u stotoj umrla od karcinoma, a eto, druga baba umrla od karcinoma pluća upol' mlađa, a nije dima povukla i šta joj vrijedi šta nije?
    A o čemu ti sad?
    Moj post je bio odgovor na to da ne postoje zdravi ljudi koji se nezdravo hrane. A naravno da ima svakakvih slučajeva, to uopće nije upitno.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

:D
    Reći ću joj da prestane sladiti kavu.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ma ništa tebi, n.grace, to beti i ja malo razgovaramo

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

pa kako mi ne bi išlo na živce. volim kavu s DVA šećera. i sad se moram trest nad time. volim jest, volim kuhat, volim tu kulturu hrane, imam doma sto kuharica. i sad se moram ufurati da je hrana samo pogonsko gorivo, i da jedemo samo da bi preživjeli.
    obožavam popiti kolu poslije pizze. i sad moram drhtat nad svakim gutljajem. nad svakim danom, jer kako god okreneš, igram ruski rulet. negdje omanem. svaki dan. il s jagodama, il s kolom, il s piletinom, il s krumpirom, il sa šećerom.
    ja to ne mogu.
    nervira me.

a šta joj vrijedi šta nije? koji k joj vrijedi da nije ni pušila ni pila, a opet je umrla?
    a mogla je i pušit i pit i jest masno. ja volim i pušit i pit.
    ote vrit.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Cvijeto

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

a šta se uzrujavaš, džabe?
    poanta je i tako bila da jedna baba ne čini proljeće

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ja volim i pušit i pit.
    ote vrit.
    i ja.
    volim zaružit, pjevat, plesat, riba bez crnog vina mi nije riba iako mi to vino prikoči svo ono dobro željezo iz srdela da se apsorbira, a poslije cigareta pa makar vani bilo i -20 (pušim vani)....umrla bi da živim tako sterilno kako pišem što se možda nekom čini da je tako, ali ipak sa druge strane baš zato što si dopustimo svega, pripazimo na drugoj strani jer slagat otrov za otrovom uglavnom ne vodi baš do duboke starosti, ali da je postalo stravično teško više danas pratiti što i kako jesti i piti je, sve je dugoročno gledano pogubno od obične vode iz pipe, vrište na sve strane o tragovima lijekova i antibiotika u rijekama koje se desetljećima sljevaju u vode, pa do onog krastavca u dućanu.
    ali vrijedi barem pokušati.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja pijem kavu sa secerom i uopce me to ne muci nit me ikad mucilo.
    Ko sto me ne muci rakijica tu i tamo. Uopce niti ne razmisljam o tome, samo uzivam.
    A to da ne postoje zdravi ljudi koji se nezdravo hrane, u to sam uvjerena. Ne mozes ti jesti drek i ocekivati da ti godinama tijelo savrseno funkcionira. Svi koje znam da su oboljeli od tezih bolesti su jeli ili nezdravo ili neumjereno i od lijecnika su odmah dobili i upute o prehrani.
    Jedan je bio super zdrav i jak dok mu na nekom usputnom sistematskom nisu otkrili karcinom. Jedna mi kaze "u sto sam se najela sarme, sad ce me žuč zabolit, al mozemo pricat jer nece jos bar pol sata".... I tako.... Tješite se da ima zdravih koji se nezdravo hrane i onih nezdravih koji se zdravo hrane. U nadi je spas.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa je, točno, samo je pitanje u kojim su godinama teško oboljeli. I moj djed (deda prijavak!) je umro od karcinoma, ali sa 90+ godina.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ja tebe, marta, fakat ne kužim.
    U mojoj obitelji se većina hranila kako sam prije opisala, nitko nije bio bolestan niti živio ispod 80 i koju godinu. Da sve ovisi o prehrani, bilo bi vrlo jednostavno. Ali ponešto ovisi i o nasljeđu, stresu... nije sve u prehrani. Nažalost.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma ja zapravo mislim da je najveci uzrocnik oboljevanja stres. Al oni koji su pod stresom se uglavnom i hrane lose na duge staze.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    Ja tebe, marta, fakat ne kužim.
    U mojoj obitelji se većina hranila kako sam prije opisala, nitko nije bio bolestan niti živio ispod 80 i koju godinu. Da sve ovisi o prehrani, bilo bi vrlo jednostavno. Ali ponešto ovisi i o nasljeđu, stresu... nije sve u prehrani. Nažalost.
    u to vrijeme prije 80 godina se meso nije jelo svaki dan nije ga ni bilo toliko niti je bilo novaca.

nisu se jeli niti industrijski naresci, nije ih bilo.

slatkiša u ovoj količni također nije bilo, milka, nutela, kinder jaja, sladoled na litre, čipsevi & co se nisu jeli svaki dan, em ih nije bilo, a ono što je postojalo je bilo daleko zdravije za organizam nego danas nakon 80 godina.
    još u moje vrijeme kada sam bila dijete početak 80-tih u dućanu je bilo 3 vrste čokolade i 2 vrste bombona,

zrak, voda i zemlja su bili nezagađeni od teških pesticida, masovne proizvodnje, teške industrije. sve se to utrostručilo od stanovništva do potreba i zagađenosti

prirodni resursi se smanjuju to je činjenica, zato treba brzo smišljati umjetnu hranu, od umjetnih zaslađivača do umjetno dobivenih masti jer dok su ljudi siti neće biti rata, time se kupuje socijalni mir svugdje u svijetu. pitanje je samo kada više niti neće funkcionirati jer resursi presušuju od vode, drveća, plodnih oranica, do nezagađenog zraka.

nije to nikakav sf scenarij, to su ljudi moji činjenice. mi ćemo možda još i proći lišo, ali što točno čeka našu djecu i našu unučad to se svatko u novije doba boji predviđati.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

2 svjetski rat je bio prije 70 godina, prije toga je bio 1, u to vrijeme su ljudi bili više gladni nego siti, što je isto point koji ima svoju tezu što se tiče organizma i njegovog preživljavanja. manje unosa suvišne energije (kalorija) i otrova putem hrane drže organizam u formi, čeliče ga, organizam ima šansu da se odmori i da se pročisti i vitalniji je unatoč teškom radu ponekad i na prazni želudac.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Potpisujem uz dodatak da su nasi starci, baki i dide, djelomicno i gladovali, odnosno, jednostavno nije bilo dovoljno hrane. Ovdje gdje danas zivim, djeci je bilo zabranjeno da muzu ovce i koze koje su cuvali, pa su ih muzli u posudicu napravljenu od lista smokve, a sirili su mlijeko pomocu smokvinog mlička i to se zvalo kotlic.
    Poskrivecki su jeli smokve i grozde, kad bi ih uhvaliti bilo je batina....
    I to sto su jeli je bilo bolje od ovog danas. Al to je moia vec napisala puno bolje nego bih ja.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Počela sam pisati, ali bolje da samo stavim link, od sutra tjedan zdrave hrane u Lidlu:

http://www.lidl.hr/cps/rde/xchg/SID-....xsl/25801.htm

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

joj Beti...
    još uz to kada se nareže fini plastični paradajz...:bljuc:
    Nego prošlog ljeta ja nudim prijatelju domaći paradajz i on si uzme dva, reko uzmi više kao neće jel ga samo on jede djeca ne vole domaći nego samo onaj iz konzuma, ovaj im je prejak.
    Dakle meni to povrće nije fino, eto i da je najzdravije na svijetu(što nije) meni je to kao da slamu žvaćem, ali očito su se mnogi navikli na taj prazan okus.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Domaći pomidori, nema boljeg. Još kad je staro sjeme, pa onako mirisni...

A link ne komentiram, ali karamel kokice definitivno moram probati.
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 18.04.2012. at 20:48

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

To da je stres uzročnik suvremenih boleština mi ne drži vodu. Ljudi su oduvijek bili pod stresom, zamislite stres u srednjem vijeku! Pa nije bilo rakova i sranja kao danas. Prehrana i cjepljenje je ključno. Zbog toga svi oboljevamo, zbog toga ima porasti karcinoma, autizma itd. Prehrana je ključna.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Domaći pomidori, nema boljeg. Još kad je staro sjeme, pa onako mirisni...
    Apropo...zaledio meni mraz moje pomadore koje sam posijala, sve staro ne tretirano sjeme. Pala u depru...a onda mi u kuću došetala jedna baba tu iz sela i donjela mi 40 sadnica starih pomadora, njeno sjeme, skuplja ga preko 20-30 godina, ne tretirano. Listovi mirišu da padneš na dupe!

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Babe su zakon!

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Naši djedovi i bake koji su se tako zdravo hranili imali su očekivani životni vijek kraći nego danas.
    Ne bih rekla da su gladovanje i oskudica garancija za duži život.
    Ove babe i dede koji se ovdje prijavljuju - to su u stvari žilave jedinke koje su preživjele.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Za srednji vijek ne znam ali znam za 19 stoljeće u ZG. Pomagala sam u izradi doktorata o određenom karcinomu u povijesti i pregledavala zapisnike sa velikog mnoštva obdukcija napravljenih od 1800 i neke pa do kraja tog stoljeća.

Osim što me oduševilo (da li je to prava riječ?) čitati o mnogim poznatim ljudima iz prošlosti na stolu patologa, saznala sam da su kod većine, i to velike većine ljudi koji su bili na obdukciji nakon prirodne ili nasilne smrti, nađeni karcinomi raznih vrsta. Gotovo nikome to nije bila dijagnoza za života.

Nije bilo očekivano naići na tako veliki postotak. Ni nezagađenost, ni prirodna prehrana, ni puno manja izloženost stresu nisu pomogli.

I naravno, duljina ljudskog vijeka je bila puno kraća, mjereno desetljećima. Zarazne bolesti su uzimale ogroman danak, naročito kod djece. Porodi bez pomoći medicine isto tako. No, sad sam već jako izvan teme...

Samo hoću reći da, nažalost, prehrana nije glavna stvar.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

A bez cijepljenja smo, onako, bili gecrkt prije nego sto smo uopce imali sansu dobiti, recimo, karcinom.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Naši djedovi i bake koji su se tako zdravo hranili imali su očekivani životni vijek kraći nego danas.
    Ne bih rekla da su gladovanje i oskudica garancija za duži život.
    Ove babe i dede koji se ovdje prijavljuju - to su u stvari žilave jedinke koje su preživjele.
    očekivani životni vijek se produljio prvenstveno zahvaljujući razvoju medicine i dostupnosti lijekova i liječenje svima bez obzira iz kojih slojeva ljudi dolazili.

moja baka je umrla početkom 80-tih u 50-toj radi običnog limfoma, koji se danas liječi sa uspiješnosti od čak 90%

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

mnogi poznati ljudi iz prošlosti su također rado uživali alkohol, duhan i razne opijate, a i oni nepoznati...također karcinom nije jedina bolest od koje se umire, a niti je bolest današnjice. karicnom je bio učestao i u drevnom egiptu prema novim istraživanjima.

u svakom slučaju uz obdukcije tih ljudi bi bilo potrebno znati i kako su živjeli da bi se mogla dobiti oštrija slika.

da je hrana lijek jednako kao i što može biti otrov mislim da doista nije ništa novo, sve što danas znamo o hrani onoj prvenstveno iz prirode znalo se još i prije par tisuća godina, problem je samo što smo tehnološki napredovali, liječimo sa uspiješnosti nekad neizlječive bolesti kao npr. obična groznica, ali smo se istovremeno okrenuli od prirode.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ma važna je samo i isključivo količina. Moji dida i baka su se opskrbljivali u obližnjem dućančiću, u mesnici niz ulicu i na placu s tri štanda (oni nisu imali vrt). Ja sam često išla u dućan. Baka je kuhala svaki dan dva puta, obilje svega, svaki obrok balansiran kako treba, a ne sjećam se niti jednih kolica punih do vrha, ne sjećam se da smo ikad nosili vrećetine pune svega doma. Više kao Apricot

Ja mislim da svatko tko ide onako konzumeristički u dućan, natrpa svega i svačega u ona ogromna kolica i onda to kroz tjedan dana pojede, skupa sa hrpom napolitanki, suhomesnatog, zašećerenih sokova može bit siguran da se nezdravo hrani.

Onaj koji kupi svačega, al donese u maloj vrećici svega toga i skuha si i zasladi se čim god hoće - on se zdravije hrani.

Ako u toj maloj vrećici stoje organski proizvodi, još bolje, ali nije organsko garancija za zdrav razum.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    To da je stres uzročnik suvremenih boleština mi ne drži vodu. Ljudi su oduvijek bili pod stresom, zamislite stres u srednjem vijeku! Pa nije bilo rakova i sranja kao danas. Prehrana i cjepljenje je ključno. Zbog toga svi oboljevamo, zbog toga ima porasti karcinoma, autizma itd. Prehrana je ključna.
    Cijepljenje? Koji je vama kukac ljudi? Pa to je najbolje od medicine.Al odradilo je svoje u velikom dijelu, pa se sad možemo posrat s oproštenjem na to. Zato smo se tu našle i pričamo gluposti - jer se cijepljenjem iskorijenilo smrtonosne bolesti, pa smo preživjele. Čije se još dijete kao iz onih romana iz 19. stoljeća premetalo u groznici na četrdeset dva tjedna i svi ga gledali, kršili ruke i pitali se hoće li preživjeti? Čiji je brat pjesnik preminuo u 19. od tuberkuloze (to nije cijepljenje, to su antibiotici).

U mojoj familiji odavno nitko nije umro (Bogu hvala), a da smo prije cijepljenja, antibiotika i dostupne hrane, češće bismo mi u povorci na groblje i djeci koje je potukla "groznica" i mladim 19-godišnjim pjesnicima i ženama na porodu i starcima u četrdeset i petoj koji su već bili bez zuba i pogrbljeni kao zvonari Notre Dame.

E, i jel ima kod vas kvart u kojem zgrade zjape jer je kuga pobila svih iz tog kvarta? Nema, nema ni kod mene. A vidiš, iz prošlosti - ima.

Alo? Udžbenik povijesti?

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

fruktoza na primjer, na žalost hrani stanice raka, voljela bi prva da nije tako, ali baš sve relativizrati što znanstvena istraživanja otkriju ipak je apsurd

http://www.reuters.com/article/2010/...10830520100802

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj moia prvotno napisa Vidi poruku
    fruktoza na primjer, na žalost hrani stanice raka, voljela bi prva da nije tako, ali baš sve relativizrati što znanstvena istraživanja otkriju ipak je apsurd

http://www.reuters.com/article/2010/...10830520100802
    Moia, od jedne par žličica šećera se neće nešto najest, o tome ti pričam. Ako uneseš dvjestograma, dobar tek stanice tumora, afskroz.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Jos sto volem, kad se izvuku bake i dide iz kovcega.
    Pa naravno da je zdravlje kompleksna kategorija i da ovisi i o nasljedu, tjelesnim aktivnosti, mentalnom stavu, duhu i jos tisuću stvari. Uključujući i prehranu.
    Ali kakav je to argument: baba pusila tri kutije dnevno pa doživjela 90?
    I ja poznam nekoga tko se slupao u autu, nije bio vezan i nije mu ništa bilo.
    I sto sad? Hoćemo našu djecu voziti nevezanu?

Apropo dida mm-a broji 101. I nije nikad pušio. Doduse u kavu stavi pola sličice secera.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Ifgenija nitko cjepljenje osim Roze nije spomenuo niti potvrdio to mišljenje. cijepljenje i prehrana nemaju mnogo dodirnih točaka u ovom kontekstu o kojem govorimo. da cijepljenje više šteti nego koristi ne dijelim mišljenje u ovom kontekstu u kojem ga ti spominješ i tu se apsolutno slažem, no cijepljenja za svaku sitnicu, kao i čitava priča koja se još friško u pozaditi odigrala sa cijepljenjem protiv svinjske gripe naravno da u ljudima budi sumnje.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ali popije jednu do dvije dnevno.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Moia, od jedne par žličica šećera se neće nešto najest, o tome ti pričam. Ako uneseš dvjestograma, dobar tek stanice tumora, afskroz.
    o tome i ja tebi pričam Ifgenija, i popijem i popušim koju i pojedem dobar komad kolača punog fruktoze, ali ipak s druge strane vodim računa o onome što konzumiramo kao dio ustaljenih prehrambenih navika. izleti i određeni gušti su jedno, svakodnevnica i primarna baza drugo.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    Pa naravno da je zdravlje kompleksna kategorija i da ovisi i o nasljedu, tjelesnim aktivnosti, mentalnom stavu, duhu i jos tisuću stvari. Uključujući i prehranu.
    da to je poanta.

možemo mi malo skrenuti temu i na nasljeđe i tijelesne aktivnosti, stanju duha i tijela, porocima, ili možda bolje ne

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Počela sam pisati, ali bolje da samo stavim link, od sutra tjedan zdrave hrane u Lidlu:

http://www.lidl.hr/cps/rde/xchg/SID-....xsl/25801.htm
    a da se ovo ne konzumira u velikim količinama po broju stanovnika jednog grada ili zemlje, ne bi se niti ti proizvodi niti ta industrija održala.

to je u biti suština ove čitave priče o prehramneim navikama, o povečanoj gojaznosti, poremećenoj optici također, bolestima uslijed toga, a što je najgore kraj se ovome ne nazire, u biti ovo je tek početak s obzirom na stanje u kojem nam se sirovine i čitav planet nalaze, a s obzirom na rast stanovništva.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Moji su svi prošvikali oko 70-e. Ja ne vjerujem da ću doživiti 70 godina a i količine šećera, nikotina i ostalih otrova koje unosim u sebe mi se idu u korist. Ali ako kojim slučajem doživim, onda ću šetati po kući u krug, pišati u pepeljaru ali ću i dalje pušiti, piti kavu i žvakati kekse. Teško se navike mijenjaju

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ajme suze mi idu

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

znam!
    ali bar da tu djecu izvedemo na pravi put

borka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj moia prvotno napisa Vidi poruku

moja baka je umrla početkom 80-tih u 50-toj radi običnog limfoma, koji se danas liječi sa uspiješnosti od čak 90%

Kako bi bilo lijepo da je limfom samo "običan".

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

nema potrebe za takvim dramatiziranjem ove rečenice, jer je jasno u kojem je kontestu je pisana. svakako da limfom nije isto kao i karcinom pluća kod kojeg se nažalost tek u 10-20% slučajeva uspije tek spriječiti da se bolest širi i na taj način malo produlji život pacijentu, a o izlječenju nema govora.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

pisala sam gornji komentar u brzinii pa vidim da ispada malo grubo, naravno duboko se ispričavam ukoliko sam nekoga povrijedila nije mi to bila namjera

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    Ali popije jednu do dvije dnevno.
    Preciziraj, Seni, popije li jednu do dvije kavice ili rakijice dnevno.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moze neko od moderatora malo mahnut metlicom pa pobrisat zvjezdane trenutke i posalice dokonih clanica foruma

LP

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •