Stranica 1 od 11 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 550

Tema: da li ste stvarno svjesni sto jedete

  1. #1

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    nl
    Postovi
    3,369

    Početno da li ste stvarno svjesni sto jedete

    http://magazin.net.hr/zdravlje/nutri...educi-piletinu

    OPASNO MESO

    Činjenica o piletini koju radije ne biste znali



    Proizvođači nerijetko tijekom prerade piletinu umaču u otopinu klorida. Obrađeno meso potom bacaju u spremnike s vodom u kojima se stvara sloj ostataka krvi i izmeta. Do potrošača tako prerađivane piletine dolazi meso prepuno antibiotika, hormona, klorida i otpadnih tvari.

    Bakterija Enterococcus faecalis nalazi se u probavnom traktu zaražene peradi i vrlo je česta, a konzumacijom pilećeg mesa ulazi u ljudski organizam. Ta bakterija uzrokuje infekcije urinarnog trakta, pa čak i infekcije srčanih zalistaka.

    Dr. Louise Ladefoged Poulsen, sa Sveučilišta Kopenhagen, proučavala je prijenos bolesti s peradi na ljude u Vijetnamu. U sklopu međunarodnog istraživanja dr. Poulsen upozorila je na upotrebu antibiotika kod životinja i ljudi. 'Istraživanja pokazuju da trebamo biti krajnje oprezni pri korištenju antibiotika na životinjama.'

    'Ako se kod životinja razvije otpornost na antibiotike, bakterije se mogu prenijeti na ljude i izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Snažni antibiotici koji se koriste u liječenju ljudi stoga se uopće ne bi smjeli koristiti u liječenju životinja. Bakterije bi mogle postati otporne na antibiotike koji bi se trebali čuvati kao lijek za ljude', rekla je dr. Poulsen.

    Može biti opasno i za srce


    Istraživanje provedeno u Vijetnamu pokazalo je da više od polovine žena oboljelih od infekcije urinarnog trakta kod kuće ima kokoši. U velikom broju slučajeva bakterija koja je izazvala infekciju bila je klon bakterije pronađene kod peradi.

    'Perad ide unaokolo i ostavlja izmet, a ljudi često s njim dolaze u kontakt. Logično je zaključiti da put infekcije ide od životinja u ljudski organizam', rekla je dodajući da se ljudi najčešće zaraze kontaminiranom hranom i lošom higijenom. Bakterija zatim putuje kroz naša crijeva i dolazi do mjehura.

    U 30% slučajeva bakterije su bile otporne na gentamicin, a riječ je o važnom antibiotiku za liječenje infekcije srčanih zalistaka. Do infekcije srčanih zalistaka može doći ukoliko se ne liječi infekcija urinarnog trakta bakterijom Enterococcus faecalis. Ukoliko je bakterija otporna na gentamicin, može biti fatalna.

    A u razvijenim zemljama?


    Iako u razvijenim zemljama malo ljudi drži kokoši, i tu treba biti oprezan. Joel Salatin, poljoprivrednik iz SAD-a i autor niza knjiga, uključujući i Folks, This Ain't Normal, You Can Farm te Salad Bar Beef, u knjizi Pastured Poultry Profit$ opisao je način klasične obrade piletine. Riječ je o pilićima koji cijeli život provedu u skučenim kavezima, a hranjeni su koncentratom u kojem je obilje antibiotika, često i hormona rasta, jer tako pilići brže dobivaju na težini. Pri strojnoj obradi pilićima se često zareže probavni trakt, te se sav sadržaj razlijeva po mesu. Baš zato se tijekom prerade piletina dezinficira tako što se namače u otopinama klorida. Obrađeno meso potom se baca u spremnike s vodom, u kojima se s vremenom stvara sloj ostataka krvi i izmeta. Do potrošača tako uzgojene i prerađene piletine dolazi meso prepuno antibiotika, hormona, klorida i otpadnih tvari, piše Salatin.

    Magazin.hr

  2. #2

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    nl
    Postovi
    3,369

    Početno

    danas me sa svih strana napadaju ovakvi clanci... (prije prve kave...)

  3. #3

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    nl
    Postovi
    3,369

    Početno

    7 Reasons Not to Eat Meat

    https://apps.facebook.com/wpsocialre...ther_multiline


    A recent study came to the alarming conclusion that all red meat is bad for you—as in, any amount, any kind, will increase your risk of dying. The study conducted over 20 years, found that eating just three ounces of meat a day increases your risk of dying by 13 percent—and that number increases to 20 percent if that meat is processed, like hot dogs or bacon. But this isn’t the first time meat-lovers have been warned—from ubiquitous pink slime to lax regulation, The Daily Beast rounds up seven arguments against being a carnivore.
    Cancer, Heart Disease, Diabetes

    Anyone with high cholesterol knows to stay away from red meat. Swapping out red meat with another protein source such as nuts can lower your risk of heart disease by up to 30 percent. But red meat is also linked to cancer, especially to colorectal cancer, and to diabetes.
    Pink Slime

    If you need an image to convince you to stay away from meat, you couldn’t do better than that of pink slime. According to Gerald Zirnstein, a former Department of Agriculture scientist, 70 percent of ground beef sold in supermarkets contain pink slime, a goo made out of waste trimmings previously reserved for dog food and cooking oil. Ground beef containing pink slime doesn’t need to be labelled, thanks to a ruling by a USDA official who later stepped down and immediately joined the board of Beef Products Inc.
    Antibiotics, Steroids

    About 80 percent of the antibiotics sold in the United States go to livestock, which need them to stay alive in cramped and overcrowded industrial farms. To make them grow faster, they're often given hormones which have been linked to cancer. It’s unclear what effect eating antibiotic-filled meat has on humans, but the federal government is concerned that the widespread use of drugs is breeding antibiotic-resistant superbugs and has slowly begun to restrict them.
    Chemicals, Pesticides, Heavy Metals

    Cholesterol and antibiotics are supposed to be in the meat, but what about the stuff that isn’t? The United States’ standards for testing meat for pesticides and chemicals are notoriously lax. In 2008, Mexico turned back a shipment of American beef because it didn’t meet the country’s standards for copper traces, and in 2010 the Department of Agriculture’s Inspector General condemned the U.S. for allowing meat containing pesticides, heavy metals, veterinary drugs, and other chemicals to reach supermarket shelves.
    Salmonella, e. Coli, Mad Cow

    Hardly a month goes by without news of a meat recall due to bacteria. There’s e. Coli, which comes from contaminated and undercooked beef and pork and which results in diarrhea, cramps, and occasionally kidney failure.Salmonella, another frequent culprit, results in vomiting, diarrhea, and fever. Mad Cow, while rare, is far more frightening. A pathonogenic protein slowly devours the brains of infected cattle—and of humans who eat them. It’s believed to have originated by feeding cattle the remains of other cattle.
    The Environment

    Livestock do more damage to the environment than automobiles, according to the U.N. Food and Agriculture Organization, which called the industry “one of the top two or three most significant contributors to the most serious environmental problems on every scale.” Livestock degrade land, contribute to climate change, pollute water, and destroy biodiversity. Cattle rank up there with automobiles and power plants in terms of greenhouse gas emissions. Globally, livestock—mostly cattle—account for 18 percent of greenhouse gas emissions.
    Inhumane treatment

    The horrors of factory farming are well documented, from crates where pigs don’t have space to turn around to calves restrained to produce veal. Some of the most egregious practices are being phased out after state-level action, but national regulation remains lax.

  4. #4
    flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010
    Postovi
    6,482

    Početno

    ja zapravo više uopće ne želim ništa znati
    zato jer je to jedini način da ne puknem, što od straha što od bijesa
    jer mi ništa drugo nije ni dostupno, pa da mogu birati

  5. #5

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    nl
    Postovi
    3,369

    Početno

    http://www.whatsonmyfood.org/

    http://www.thedailygreen.com/healthy...foods#fbIndex1

    The New Dirty Dozen: 12 Foods to Eat Organic

    The latest list of foods with the highest pesticide residue includes some familiar fruits and vegetables, and some surprises. By Dan Shapley

    Foods With Pesticide Residue

    The benefits of eating organic food go straight to the farm, where no pesticides and chemical fertilizers are used to grow the organic produce s(kršitelj koda)ed to grocers. That means workers and farm neighbors aren't exposed to potentially harmful chemicals, it means less fossil fuel converted into fertilizers and it means healthier soil that should sustain crops for generations to come.
    For individuals, organic food also has benefits. Eating organic means avoiding the pesticide residue left on foods, and it may even mean more nutritious varietals, though research into that subject has yielded mixed results. While there are few if any proven health impacts from consuming trace quantities of pesticides on foods, a growing number of people take the precaution of avoiding exposure just in case, particularly in the cases of pregnant women (growing babies are exposed to most of the chemicals that mom consume) and the parents of young children.
    But organic food can cost more, meaning many families are loathe to shell out the extra cash for organic produce on every shopping trip. That's what makes the Environmental Working Group's annual list of the dirty dozen foods so useful. The group analyzes Department of Agriculture data about pesticide residue and ranks foods based on how much or little pesticide residue they have. The group estimates that individuals can reduce their exposure by 80% if they switch to organic when buying these 12 foods.
    The USDA and farm and food industry representatives are quick to remind consumers that the government sets allowable pesticide residue limits it deems safe, and the produce for sale in your grocery store should meet those standards. Watchdogs like Environmental Working Group see those limits as too liberal, and see the dirty dozen list as a teaching tool to educate consumers about the benefits of organic food.
    Even Environmental Working Group says that the benefits of eating fresh fruits and vegetables outweighs the known risks of consuming pesticide residue. At TheDailyGreen.com, we always favor educating consumers so that we can make the decision for ourselves.
    Note: The 2011 dirty dozen list reflects testing data from the 2010 harvest, and because some pesticide use is dependent on weather conditions that vary by farm, it may not reflect the pesticide residue on produce in your grocery store. That's why we include not only those fruits and vegetables on Environmental Working Group's current list, but produce that has made the list in the past, as well as information about pesticides used to produce meat, dairy and some other favorite foods that aren't on Environmental Working Group's latest dirty dozen list. In general, tree fruits, berries, leafy greens dominate the list. Since the USDA tests produce after a typical household preparation, fruits and vegetables with thick skins that are removed before eating (melons, avocado, corn, etc.) tend to have the lowest amounts of pesticide residue. If you don't see a favorite food here, check Whats On My Food, a project of the Pesticide Action Network that makes the same USDA pesticide residue testing data available in an easy-to-use database.



    1. Apples

    Topping the 2011 dirty dozen list is a tree fruit that always makes the list: Apples. (Apples ranked No. 2 in 2009 and No. 4 in 2010.) more than 40 different pesticides have been detected on apples, because fungus and insect threats prompt farmers to spray various chemicals on their orchards. Not surprisingly, pesticide residue is also found in apple juice and apple sauce, making all apple products smart foods to buy organic.
    Some recommend peeling apples to reduce exposure to pesticide residue, but be aware that you're peeling away many of the fruit's most beneficial nutrients when you do so!
    Can't find organic apples? Safer alternatives include watermelon, bananas and tangerines.

    2. Celery

    Another perennial food on the dirty dozen list is celery. It's a good one to commit to memory, since it doesn't fit the three main categories of foods with the highest pesticide residue (tree fruits, berries and leafy greens). USDA tests have found more than 60 different pesticides on celery.
    Can't find organic celery? Safer alternatives with a similar crunch include broccoli, radishes and onions.

    3. Strawberries

    Strawberries are always on the list of dirty dozen foods, in part because fungus prompts farmers to spray, and pesticide residue remains on berries sold at market. Nearly 60 different pesticides have been found on strawberries, though fewer are found on frozen strawberries.
    Can't find organic strawberries? Safer alternatives include kiwi and pineapples.

    4. Peaches

    Another tree fruit that always makes the dirty dozen list: peaches. more than 60 pesticides have been found on peaches, an nearly as many in single-serving packs, but far fewer in canned peaches.
    Safer alternatives include watermelon, tangerines, oranges and grapefruit.


    5. Spinach

    Leading the leafy green pesticide residue category is spinach, with nearly 50 different pesticides. (While frozen spinach has nearly as many, canned has had fewer detected pesticides.)



    6. Nectarines (Imported)

    Nectarines, at least imported ones, are among the most highly contaminated tree fruits. Domestic nectarines don't test with as much pesticide residue, but overall 33 pesticides have been detected on nectarines.
    Can't find organic nectarines? Try pineapple, papaya or mango.


    7. Grapes (Imported)

    Another perennial entrant on the dirty dozen list, imported grapes can have more than 30 pesticides. Raisins, not surprisingly, also have high pesticide residue tests. Makes you wonder about wine, eh?



    8. Sweet Bell Peppers

    Another fruit that usually makes the dirty dozen list because it tends to have high pesticide residue is the sweet bell pepper, in all of its colorful varieties. Nearly 50 different pesticides have been detected on sweet bell peppers.



    9. Potatoes

    America's favorite vegetable is the potato; unfortunately, more than 35 pesticides have been detected on potatoes in USDA testing. Sweet potatoes offer a delicious alternative with less chance of pesticide residue.

    10. Blueberries

    Blueberries usually make the dirty dozen list, since more than 50 pesticides have been detected as residue on them. Frozen blueberries have proved somewhat less contaminated. Unfortunately, obvious alternatives like cranberries and cherries, while they may not make the dirty dozen list this year, are often contaminated themselves. For breakfast cereal, if you can't find blueberries, consider topping with bananas.

    11. Lettuce

    Joining spinach in the leafy greens category, lettuce makes the list of dirty dozen foods with the most pesticides. More than 50 pesticides have been identified on lettuce. If you can't find organic lettuce, alternatives include asparagus.



    12. Kale (Tie)

    A superfood, traditionally kale is known as a hardier vegetable that rarely suffers from pests and disease, but it was found to have high amounts of pesticide residue when tested in each of the past two years.
    Can't find organic kale? Safer alternatives include cabbage, asparagus and broccoli. Dandelion greens also make a nutritious alternative.

    12. Collard Greens (Tie)

    Put on par wit kale for the 2011 dirty dozen list, collard greens tests have revealed more than 45 pesticides. Alternatives include Brussels sprouts, dandelion greens and cabbage.


    Fatty Meats

    While it doesn't make the list of dirty dozen foods, meat makes our list. While there are generally no pesticides found in beef muscle, fat is another story. Fewer than a dozen pesticides have been detected in beef fat, but among them are long-lived chemicals that accumulate in human fats just as they do in beef cattle. The same pattern holds for other meats, with pork fat and chicken thighs tallying the most pesticide residue, while lean meat comes up clean.


    Milk

    Pesticides and other man-made chemicals have been found in human breast milk, so it should come as no surprise that they have been found in dairy products, too. Twelve different pesticides have been identified in milk, and milk is of special concern because it is a staple of a child's diets.



    Coffee

    While the watchdog lists don't include data on coffee, many of the coffee beans we buy are grown in countries with lax regulations for use of pesticides. Look for the USDA Organic label to ensure you're not buying beans that have been grown or processed with the use of potentially harmful chemicals.
    Go a step or two further, and look for the Fair Trade Certified and Rainforest Alliance (or Bird Friendly) labels to ensure that your purchase supports farmers who are paid fairly and treated well. And look for shade-grown (Rainforest Alliance- or Bird Friendly-certified) varieties for the trifecta; that way you know the coffee is being grown under the canopy of the rainforest, leaving those ancient trees intact, along with the wildlife – particularly songbirds – that call them home.

    Wine

    Similarly to coffee, there's no watchdog reporting on pesticides found in wine, but grapes are among the crops that are typically heavily doused with pesticides to ward off fungus and bugs. Fortunately, there are more and more fine organic wines on the market. Many will be labeled "made with organic grapes," rather than "organic wine" because winemakers add sulfites as a preservative to allow for long-distance s(kršitelj koda)ing.



    Chocolate

    Like coffee beans, cocoa beans are grown across the developing world, sometimes in countries without strict laws governing use of pesticides, worker rights or other factors we'd consider basic in the U.S. Buying organic chocolate ensures your sweet treat isn't harming the environment or workers elsewhere.



    Buy the Clean 15

    If the cost of buying all organic isn't within your budget, fear not. Check out The Daily Green's list of fruit and vegetables so clean of pesticides you don't have to buy organic. (Of course, buying organic is always a good choice for the health of farms and farm workers, regardless of the residue left on the end product.) The feature also includes tips for buying, cleaning, storing and using each fruit and vegetable – as well as delicious recipes! Here's a look at the Environmental Working Group's 2011 Clean 15 list:
    1. Onions
    2. Sweet Corn
    3. Pineapple
    4. Avocado Avocado
    5. Asparagus
    6. Sweet peas
    7. Mango
    8. Eggplant
    9. Cantaloupe (domestic)
    10. Kiwi
    11. Cabbage
    12. Watermelon
    13. Sweet Potatoes
    14. Grapefruit
    15. Mushrooms
















  6. #6
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Srećom, nas jako puno u ovoj ne previše razvijenoj zemlji ima pristup prirodnim "resursima" (navodnici su zato jer mi se riječ baš ne sviđa, a dobro objašnjava o čemu se radi).

    Piceki koje mi kupujemo od provjerene tete na placu šetaju po dvorištu i jedu kuruzu i crviće... ne isključivo mljevenu vlastitu braću i sestre. Točno se vidi razlika ako silom prilika koji put kupim pakiranu piletinu u dućanu, to nije isto meso.

    Drago mi je da ovdje još ima prirodnog voća, povrća i mesa...

  7. #7
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    MIslim da se kod nas cak ni ti ducanski pilici ne kolju na američki način...

  8. #8
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    MIslim da se kod nas cak ni ti ducanski pilici ne kolju na američki način...
    debela istina!

  9. #9
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    I ja sam uvjerenena da ona pilteina koju ja kupim na štandu na placu kod poznatih ljudi nije obrađena na ovakav način.
    I u mesnici pored, one kobase i sve ostalo...
    I ne zamarama se ovim jer mislim da mi još uvijek možemo birati.

  10. #10
    Cocolina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    910

    Početno

    isto tako, ne zamara se s time. još.

    na placu gdje kupujem piletinu, vjerujem da ju ne tretiraju tako kao što piše u članku.
    puretinu isto.
    u mesnici kod provjerneog mesara kupujemo meso.
    znamo uzeti piceke iz Istre, od prijatelja, i ti piceki trče po dvorištu.

  11. #11
    Banned
    Datum pristupanja
    May 2009
    Postovi
    1,455

    Početno

    u biti tu kod nas u njemačkoj isto apsolutno nikakav problema do organske hrane, njemci su mi tu stvarno super, posebno bavarci, prirodno je prirodno njihova deviza, to me veseli, nismo zakleti mesojedi, zapravo kozmiramo ga malo, 1 x u 2 tjedna, sada nešto češće radi malene, ribojedi smo više, ali ipak bez mesa ne možemo. razlika u mesu se osjeti prilično, u biti nije za usporediti ono pilence koje uzmemo od seljaka i ono gotovo koje ponekad uzmem kad sam u frci s vremenom. teletina isto, jaja, povrće ma u biti sve podsjeća na one okuse iz djetinjstva i bakine kuhinje. ali da je skupo jest, i to 3 x od dućana, posebno meso, ali šta je tu je. bolje negdje drugdje stisnut, nego na hrani, posebno današnja vremena.

  12. #12
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    Kod nas u mesnicama i tim picekinarnicama i puretinarnicama je jeftinije nego ono upakirano po dućanima.

  13. #13

    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    zg posvuduša
    Postovi
    138

    Početno

    Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    ja zapravo više uopće ne želim ništa znati
    zato jer je to jedini način da ne puknem, što od straha što od bijesa
    jer mi ništa drugo nije ni dostupno, pa da mogu birati
    slazem se
    pazim koliko mogu, ali sam svijesna da ne zivim pod staklenim zvonom

  14. #14
    Banned
    Datum pristupanja
    May 2009
    Postovi
    1,455

    Početno

    ovdje je najjeftinije po dućanima, masovna proizvodnja, uvjeti i hrana li-la kako gdje od relativno dobrih do katastrofalnih, svako malo neka uzbuna oko industrijskih proizvođača posebno piceka, da ti se želudac okrene kako drže i sa čime hrane te piceke, kontaminirani svim i svačim. zatim u mesnicama je skuplje za recimo 1 x, a direktno kod seljaka koji uzgajaju samo za sebe i širi krug familije je najskuplje, on pošteno odere jer proizvodi samo za svoje potrebe, ali bar onda i vidiš i znaš točno šta jedeš, kaj se tiče mesa. povrće i voće od njih nije toliko skupo ako nabavljamo dikretno, u bio dućanima već je, marža i sve ostalo tipa trajnost je daleko kraća, oranska marelica, šljiva itd.. npr. propadne za 2-3 dana ako ju ne pojedeš / prodaš, ove "kemijski obrađene" iz supermarketa mogu držat i do 10 dana, nekad i 2 tjedna itd..

  15. #15
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    ja želim znati
    posebno me muče jabuke
    nastojimo nabaviti domaće, ali to je sve teže

    i ovo za ananas mi je zanimljivo, radi foruma na kom je netko rekao da je ananas spužva koja apsorbira sve smeće, odn. mislim da je to bila konkretno marta, prestali smo jesti ananas

  16. #16
    zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Lokacija
    na jugu
    Postovi
    3,403

    Početno

    Mi smo za Bozic kupili puricu od covjeka koji ih drzi nedaleko od nase kuce...svaki sam dan tuda prolazila pa sam vidjela da ih pusta vani po livadi da trckaraju...
    Cime ih je hranio,nemam pojma....mozda je kupovao neke dodatke da im nabije kilazu,tko to zna....znam da ih je sve prodao pred Bozic (poslije nije nista trckaralo po livadi,LOL),mi smo narucili jednog,zaklao ga je to jutro i dobili smo svjeze meso sa iznutricama...eto,barem su vidjele dnevnog sunca i malo su trckarale za razliku od onih iz zatvorenih farmi...

    Ovi su clanci su vecinom iz USA,vjerujem da kod nas jos nije u toj mjeri zatrovano....
    Clean 15 koje spominju su vecinom egzoticna voca- mango,avokado,ananas.... da je clanak prilagodjen nasem podneblju sigurno bi se na popisu nasli:cicimak,nespole,rastika....

    Nedavno sam pitala susjedu da hoce li mi ubrat povrca za malu...ima veliki vrt ispred kuce i to povrce nosi na pjacu...i podje ona meni ubrat- ali na moje iznenadjenje ode ona u vrt iza kuce gdje sadi povrce koje oni doma konzumiraju...jer ovo koje nosi na pjacu tretira pesticidima (nije mi to ona rekla ali mi je svekar rekao da obadam kad predvecer zasipaju)....tako da tko sam ne posadi i ne uzgoji nema sanse da zna sta jede...( a i onda je pitanje sjemena,pa kvalitete zemlje...)
    I kad pogledas- tko te tete s pjace kontrolira kad i u kojoj mjeri zasipaju? Da li pravilno upotrebe otrove,dovoljno dana prije branja povrca,pravilno razrijedjene?
    Ne bi se cudila i da to povrce nekad bude zatrovanije od onog iz ducana koje valjda podlijeze nekim inspekcijama i kontroli....

    Kad pisete,provjerene tete s pjace - kako vi to njih provjeravate i tocno znate sto i kako rade?

  17. #17
    Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,351

    Početno

    Citiraj zasad skulirana prvotno napisa Vidi poruku
    Nedavno sam pitala susjedu da hoce li mi ubrat povrca za malu...ima veliki vrt ispred kuce i to povrce nosi na pjacu...i podje ona meni ubrat- ali na moje iznenadjenje ode ona u vrt iza kuce gdje sadi povrce koje oni doma konzumiraju...jer ovo koje nosi na pjacu tretira pesticidima (nije mi to ona rekla ali mi je svekar rekao da obadam kad predvecer zasipaju)....tako da tko sam ne posadi i ne uzgoji nema sanse da zna sta jede...( a i onda je pitanje sjemena,pa kvalitete zemlje...)
    Ista situacija i meni s jednom susjedom koja jagode uzgaja. Jedne prodaju, a sebi iza kuće sade druge. I ja bih voljela vjerovati da se sve to događa negdje daleko, ali sve više mislim da je to zavaravanje i da proizvod koji je uvijek dostupan (rajčice u zimu) i jeftin, ne može biti prirodno uzgojen...

  18. #18
    Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,351

    Početno

    Citiraj moia prvotno napisa Vidi poruku
    ovdje je najjeftinije po dućanima, masovna proizvodnja, uvjeti i hrana li-la kako gdje od relativno dobrih do katastrofalnih, svako malo neka uzbuna oko industrijskih proizvođača posebno piceka, da ti se želudac okrene kako drže i sa čime hrane te piceke, kontaminirani svim i svačim. zatim u mesnicama je skuplje za recimo 1 x, a direktno kod seljaka koji uzgajaju samo za sebe i širi krug familije je najskuplje, on pošteno odere jer proizvodi samo za svoje potrebe, ali bar onda i vidiš i znaš točno šta jedeš, kaj se tiče mesa. povrće i voće od njih nije toliko skupo ako nabavljamo dikretno, u bio dućanima već je, marža i sve ostalo tipa trajnost je daleko kraća, oranska marelica, šljiva itd.. npr. propadne za 2-3 dana ako ju ne pojedeš / prodaš, ove "kemijski obrađene" iz supermarketa mogu držat i do 10 dana, nekad i 2 tjedna itd..
    Konkretno sam ja našla OPG koje prodaje koke za 70 kn/kg. Mi ono od skoro 2 kg pojedemo u jedan dan. Imala sam veliku želju malcu davati samo te prirodne životinje, ali tko si to može priuštiti.

  19. #19
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,220

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    posebno me muče jabuke
    Ja sam čula za naranče ovo: Kad god ZZJZ provjerava neku pošiljku naranača koje netko želi uvesti u Hrvatsku, naranče ne prođu.
    Ali ne provjeravaju se sve naranče - nego samo povremeno.

  20. #20

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Postovi
    3,461

    Početno

    Citiraj zasad skulirana prvotno napisa Vidi poruku
    Nedavno sam pitala susjedu da hoce li mi ubrat povrca za malu...ima veliki vrt ispred kuce i to povrce nosi na pjacu...i podje ona meni ubrat- ali na moje iznenadjenje ode ona u vrt iza kuce gdje sadi povrce koje oni doma konzumiraju...jer ovo koje nosi na pjacu tretira pesticidima (nije mi to ona rekla ali mi je svekar rekao da obadam kad predvecer zasipaju)....tako da tko sam ne posadi i ne uzgoji nema sanse da zna sta jede...( a i onda je pitanje sjemena,pa kvalitete zemlje...)
    I kad pogledas- tko te tete s pjace kontrolira kad i u kojoj mjeri zasipaju? Da li pravilno upotrebe otrove,dovoljno dana prije branja povrca,pravilno razrijedjene?
    Ne bi se cudila i da to povrce nekad bude zatrovanije od onog iz ducana koje valjda podlijeze nekim inspekcijama i kontroli....

    Kad pisete,provjerene tete s pjace - kako vi to njih provjeravate i tocno znate sto i kako rade?
    E, ovo je meni strašno, zarada iznad svega, pa i kod dobre susjede. Ona neće riskirati da joj propadne povrće za plac jer hoće na njemu zaraditi, a za svoju obitelj ga ne truje, ili to radi minimalno.
    Pa neka ono zatrovano pojede tuđe dijete, šta ima veze.
    Strašno mi je to jer su moji sa sela i od djetinjstva su mi usadili da nikad, nikad tako ne razmišljam. Moj tata prodaje vino i zna da drugi u podrumima jedno tretiraju za prodaju,a drugo za svoju kuću.

    On uvijek kaže "kako momu ditetu, tako i drugima" i jednako je vino kod nas u kući i ono za prodaju.

  21. #21
    Banned
    Datum pristupanja
    May 2009
    Postovi
    1,455

    Početno

    Citiraj Rivendell prvotno napisa Vidi poruku
    Konkretno sam ja našla OPG koje prodaje koke za 70 kn/kg. Mi ono od skoro 2 kg pojedemo u jedan dan. Imala sam veliku želju malcu davati samo te prirodne životinje, ali tko si to može priuštiti.
    brutalno, užas,znam, mi smo za hranu ovdje mjesečno trošili oko 300-400 eu, od kada kupujemo organsko ode i 700-800 na mjesec, ma koma, i to nas tjera da se dobrano odričemo na drugim stranama, dokle ćemo izdržat ne znam, sve se bojim da ćemo ipak morati ući u kompromise pa mješano, malo organsko, malo neorgansko. a pazi sad ovo još njemačka ima najjeftiniju hranu u eu, dosta proizvoda je čak u usporedbi sa hr ista cijena kao i u hr a neki su čakjeftiniji nego kod nas u hr. razmišljali mi da se odselimo za švicarsku, porezi su daleko manji na plaće, netto puno više ostane, ali kad smo vidli te cijene, pa čovječe za hranu bi tamo izdvajali (napravili mi popis namirnica koje tu kupujemo i usporedili) oko 800 - 900 eu (preračunato iz franka) i to bez ikakvog organskog. da ti mrak padne na oči gdje svijet ide, sve skupa zbilja više nema smisla...

  22. #22
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku

    i ovo za ananas mi je zanimljivo, radi foruma na kom je netko rekao da je ananas spužva koja apsorbira sve smeće, odn. mislim da je to bila konkretno marta, prestali smo jesti ananas
    Ma daaaaaaj, ja ga jos kupujem. Doduse, ne bas cesto.

  23. #23
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    ma daaaaaaaaaaaaaj, ti ga kupuješ, a ja ne, jer slušam tamo neke s foruma
    (jesi li ti bila TA?)

  24. #24
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Nemam pojma. AL stvaaaarno se ne sjecam da sam tako nesto napisala, al ne sjecam se ni da nisam.

  25. #25

  26. #26

    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    911

    Početno

    Što se jabuka tiče na jesen svi kod mene. Mi ih imamo toliko puno da ih ne stignemo pokupiti. Nisu špricane ničime, eto rastu same od sebe već godinama, više sorta. Te jabuke je zasadio od muža deda ili njegov tata ne znam... ali znam da su prefine i da ih imamo cijelu zimu na sve moguće načine - sok, pite, kolače, ribane, kompoti....
    Što se ostale hrane tiče neću i ne želim se živcirati. Čovjek od nećega mora umrijeti
    Posljednje uređivanje od mlukacin : 16.03.2012. at 11:51

  27. #27

    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    911

    Početno

    Zapravo kog ce ti vraga uopce torta od ananasa. Sta ne mozes kupit neko normalno voce, a ne te tropske spuzve za pesticide? Sad sam se nasekirala.
    i to od 2008
    ne vjerujem


  28. #28
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    e neka si ju raskrinkala, ale moja!
    šta kažeš mlukacin? tema iz 2008.?
    2008. sam radila zadnju tortu od ananasa!
    od tada ne kupujem ananas uopće.

  29. #29
    zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Lokacija
    na jugu
    Postovi
    3,403

    Početno

    ahahaha,ovo je za onu ˝stojite li iza onoga sto pisete˝ temu....

  30. #30
    Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Postovi
    7,121

    Početno

    Nije zdravo ništa kad bolje pogledaš al opet nekako živimo, najbolje bi bilo da prestanemo sve jesti... kopirat ću vam jedan tekst kasnije mislim da je baš za razmisliti!
    Posljednje uređivanje od Mali Mimi : 16.03.2012. at 12:34

  31. #31
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj zasad skulirana prvotno napisa Vidi poruku
    ahahaha,ovo je za onu ˝stojite li iza onoga sto pisete˝ temu....

  32. #32
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Aaaaaaaaaaaaaa, hahahahahahaha!
    Genijalno.
    Al potpisujem samu sebe. Svo to tropsko voce koje dolazi k nama je ubrano zeleno i radili su mu ko zna sta da se odrzi i dozrije putem.
    I ne mogu vjerovati da zbog tog haiku posta niste kupovale ananas godinama.

  33. #33
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    e neka si ju raskrinkala, ale moja!
    šta kažeš mlukacin? tema iz 2008.?
    2008. sam radila zadnju tortu od ananasa!
    od tada ne kupujem ananas uopće.

  34. #34
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    A sad ozbiljno. Znate sta je meni puno gore od ovih nebuloznih novinskih članaka?
    Onaj mail koji kruzi vec godinama kako se pesticidi mogu odstraniti iz voca i povrca tako da se isto namoci u slanoj vodi.
    Znam hrpu ljudi koji rade sok od cijelih limuna, iako na ambalazi pise da kora nie za jelo jer je tretirana necim, ali oni su to mocili u slanoj vodi i to je sad OK....

  35. #35

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    ZG,R. Pešćenica
    Postovi
    2,190

    Početno

    Meni je bezveze ovo gore što piše za vino. Da se grožđe ubije od tretiranja koječime.
    Grožđe stvarno ima puno tretiranja godišnje, ali to su uglavnom benigna sredstva na bazi bakra i sumpora (koji su dozvoljeni i u ekološkoj proizvodnji), a ostataka u grožđu ne smije biti.
    Kod grožđa proizvođači itekako moraju paziti na ostatke pesticida jer kvasci ne mogu raditi ako je grožđe puno pesticida.
    Tako da je meni EKO vino totalno bezveze i obično mažnjavanje love potrošaču koji se pali na to eko.

  36. #36
    Osoblje foruma BHany avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Postovi
    5,203

    Početno

    nekad se sekiram, više nekad manje oko toga

    ono što ne dobijem iz maminog vrta smatram da ne mogu računati da je potpuno zdravo
    nažalost, mama više nema mogućnosti držati svoje piliće i kokice, pa nemam (provjereno) domaće piletine, koke za juhu i svježih jaja

    ipak nastojim kupovati domaće proizvode i od poznatih ljudi na tržnici za koje npr. znam gdje imaju imanja i/ili staklenike...nekako se bolje osjećem s tim, ali...
    davno sam shvatila (i osvjedočila se) da je povrće s placa tretirano kao i ono iz trgovačkih centara
    upravo ovako...
    Citiraj zasad skulirana prvotno napisa Vidi poruku
    jer ovo koje nosi na pjacu tretira pesticidima (nije mi to ona rekla ali mi je svekar rekao da obadam kad predvecer zasipaju)....tako da tko sam ne posadi i ne uzgoji nema sanse da zna sta jede...( a i onda je pitanje sjemena,pa kvalitete zemlje...)
    I kad pogledas- tko te tete s pjace kontrolira kad i u kojoj mjeri zasipaju? Da li pravilno upotrebe otrove,dovoljno dana prije branja povrca,pravilno razrijedjene?
    Ne bi se cudila i da to povrce nekad bude zatrovanije od onog iz ducana koje valjda podlijeze nekim inspekcijama i kontroli....

    Kad pisete,provjerene tete s pjace - kako vi to njih provjeravate i tocno znate sto i kako rade?
    i baš si ja često razmišljam... ako privatni proizvođači nisu educirani pa niti ne znaju dozirati sredstva...to može biti još i puno gore

    jedan od 'zadnjijih' primjera mi je kako smo kupovali domaće jabuke (i 'čisti prirodni' sok) od jednog čovjeka koji u blizini ima voćnjak...i onda MM ode na teren kod njega u voćnjak svojim poslom i u razgovoru čovjek spomene da tretira jabuke ukupno 16 puta

    nastojim trošiti sezonsko voće i povrće ili ono koje sami spremimo za zimu iz vrta
    ali to nam je nedostatno pa moram i kupovati...
    i zimi trebamo svježe voće i povrće (pa i ono južno...pa i ananas...moje dijete obožava ananas )
    nastojim kupovati od poznatog mesara, tete koja ima piliće, jaja i pravi tijesto... i s opg-a, za nekoliko proizvoda/proizvođača sam prilično sigurna da su ok, ali za druge i nisam 100% ...čak štoviše prilično sam sigurna da ga barem malo 'špricnu'
    a i preskupo mi je (ponekad i komplicirano s nabavkom-ne stignem otići do tih ljudi/proizvođača zbog posla i dr. obaveza) isključivo se tako hraniti pa kombiniram...
    ako nešto kupujem u tr. centru, tražim namirnicu kojoj je zemlja porijekla hrvatska (po mogućnosti neki lokalni opg) i pazim koja je godina proizvodnje/branja...

    prihvatila sam da se ne možemo isključivo i 100% provjereno nezatrovano hraniti, iako nastojimo...i da je to kompromis današnjem načinu života
    ...jer jedino provjereno i zdravo bi bilo kad bismo ja ili moja obitelj mogli provoditi vrijeme u uzgoju svega svoga domaćeg

  37. #37
    babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Lokacija
    zg,podsused
    Postovi
    4,221

    Početno

    ja sam davno prestala čitati te poluisenzacionalističke članke o tretiranju sirovina u proizvodnji hrane u americi. šta ja imam s amerikom?
    trudim se kupovati provjereno i pouzdana, nabavljati od poznatih, ali ne ide uvijek.
    i mirno spavam.
    zdrava i uravnotežena prehrana se u mojoj glavi temelji na nekim drugim postulatima, a ne na severovom povrću i kokoši od 70 kn/kg.
    i djeca su mi zdrava. i mi isto.

  38. #38
    hibiskus avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Postovi
    321

    Početno

    uopce nisam htjela citati postove koje je stavila stray jer me uznemire, a kupovati sve 100% provjereno ne moze nitko, ma koliko se mi volimo zavaravati.
    kumice sa placa su prica za sebe, vec su cure spomenule gore, niti znaju, niti paze cime sve zalijevaju povrce za prodaju.

    sve sto kupim na placu od voca gulim. jabuke, breskve, nektarine, kruske.... pa se nadam da tako ipak odstranim dio koji je najvise tretiran kemijom. ostalo voce koje se ne guli, tipa grozdje, perem sa malom kolicinom deterdjenta za sudje, probajte, pa se uvjerite kako se ponekad boja grozdja promijeni a bobice skripe pod prstima kad ih ispirem.

    zelenje sa placa, perem i nakon toga ostavim jos u vecoj kolicini vode da se odmoci, pa valjda se otopi bar neki dio stetnih tvari

    moj osjecaj da se zdravo hranimo, pociva na cinjenici da ne kupujem gotovu hranu (gotove pudinge, pizze, jela koja se samo podgriju) znaci sve je pripremljeno danas i potpuno obradjeno u mom loncu.

  39. #39
    pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    8,507

    Početno

    tropske spužve za pesticide

  40. #40
    Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Postovi
    4,570

    Početno

    Citiraj hibiskus prvotno napisa Vidi poruku
    uopce nisam htjela citati postove koje je stavila stray jer me uznemire, a kupovati sve 100% provjereno ne moze nitko, ma koliko se mi volimo zavaravati.
    kumice sa placa su prica za sebe, vec su cure spomenule gore, niti znaju, niti paze cime sve zalijevaju povrce za prodaju.

    sve sto kupim na placu od voca gulim. jabuke, breskve, nektarine, kruske.... pa se nadam da tako ipak odstranim dio koji je najvise tretiran kemijom. ostalo voce koje se ne guli, tipa grozdje, perem sa malom kolicinom deterdjenta za sudje, probajte, pa se uvjerite kako se ponekad boja grozdja promijeni a bobice skripe pod prstima kad ih ispirem.

    zelenje sa placa, perem i nakon toga ostavim jos u vecoj kolicini vode da se odmoci, pa valjda se otopi bar neki dio stetnih tvari

    moj osjecaj da se zdravo hranimo, pociva na cinjenici da ne kupujem gotovu hranu (gotove pudinge, pizze, jela koja se samo podgriju) znaci sve je pripremljeno danas i potpuno obradjeno u mom loncu.
    I ja više-manje imam pristup kao Hibiskus.
    Naravno da kad mogu birati - biram da sama sadim, da uzmem od poznatih (iako su mi smiješni dedeki iz obitelji - svoje uzgajaju,a kako su očito DDT generacija nemilice koriste svako moguće gnjojivo i čudo - jer bude veće, ljepše, pa se hvale kako oni u svom vrtu uzgoje kao iz dućana... - pa ni dedeke baš ne doživljavam kao neki pravi izvor vrhunske hrane), da kupim organsko, ne kupujem procesuiranu hranu, da adekvatno obradim...
    Za ono što ne mogu birati i što nosi neki rizik, ja se vodim time da blagoslov hrane umanjuje potencijalno zlo. Ima ta priča sa nekim svecem (sv. Bernard, mislim) koji je znao da su mu otrovali vino, i kad je blagoslovio vino, ništa mu nije bilo, ili nešto takvog, ima više takvih priča. Tako da blagoslov hrane u našoj obitelji uvijek podrazumijeva zahvalu za to da imamo obrok jer znamo da milijuni ljudi nemaju ni organsko ni neorgansko ni procesuriano i da je ipak ta hrana više blagoslov, ali i molitvu da nas Bog zaštiti od onoga od čega se sami ne možemo braniti.

    Pa fino jedemo u sreći i veselju... dokle ide. Nitko neće za sjeme ostat, a duže ćemo poživit i s tim svim mesima i aditivima i čudima nego da kompletan svijet ovisi samo o organskom... tako je kako je. Sve nesavršeno, grešno, pa tako i hrana koju jedemo. U idealnom svijetu bit će drugačije. Ovdje - dobar tek, Vindija... LIdl... kobase... mrkva (nekad Sever, nekad Lidl... nekad iz mog vrta...) Bar nismo gladni, kao što je većina ljudi u svim prostorima i vremenima bila veći dio svog života.
    Posljednje uređivanje od Ifigenija : 16.03.2012. at 14:16

  41. #41
    dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    2,775

    Početno

    Ni ja nisam pročitala članke, niti imam namjeru jer mislim da je to obično ispiranje mozga s druge strane. Trudim se kupovati najbolje što mogu. Svi špricaju povrće, ali nije svako sredstvo štetno za organizam i naručito ako se radi po uputstvu odnosno ako se poštuje karenca. Neki se otrovi jednostavno razgrade, nestanu ili što već dok plod nije zreo za konzumaciju. Zato izbjegavam kupovinu u trgovačkim centrima jer znam da ih tamo još dodatno špricaju koječime i toga me više strah. Opet, ne volim kupovati ni od onih "najvećih" bakica jer tko zna koliko je, koji i kada otrov ona posipala po toj mrkvi, jel poštovala karencu i jel umjesto 5 ml stavila 20ml. Kupujem od onih što se bave proizvodnjom za prodaju, a znam da imaju svoju zemlju, a meso od nekih bakica što drže svoju perad. E sad.....jel ta baka zaklala patku pa ju zamrzla i odmrzla to se može vidjeti ako imaš iskustva (ja ga baš nemam), ali jel ga kljukala čime ja to nemam pojma. Moja svekrva recimo zna prepoznati jel pile hodalo ili je bilo u gajbi u koliko je sati zaklano i što je prije toga jelo
    Kontam da nekad upiknem dobro, nekad promašim pa prstom u gongec, ali da ću si razvijati raznorazne fobije od svih mogućih prehrambenih namirnica i proizvoda, e pa neću!
    Posljednje uređivanje od dorotea24 : 16.03.2012. at 14:28

  42. #42
    Banned
    Datum pristupanja
    May 2009
    Postovi
    1,455

    Početno

    u biti organski proizvedeno, uzgojeno, netretirano uopće nije problem prepoznati, piceki su skoro pa u pol manji, jaja isto, nema tu xxl i slične veličine, šnicle isto, crveno meso je crveno nikakvo blijedo, nema puno masnih štrafti, nema vode, kad se pritisne meso prstom udobina se odmah počne uspravljati ne ostane uleknuto, voćke sve redom puno manje, nepravilne, jedna veća druga manja, tu malo natučene, tu pjegica, tamo pjegica, isto i povrće, a tek med, jest da je skup ali vrijedi svaka žlicka, a skup je jer nema antibiotika u tretiranju pčela, ako se desi pomor desi se i ide se iznova, ali problem je uvijek taj prokleti novac, e što nisam bogata, mene najviše brinu antibiotici u mesu i ribi to nije zezancija uopće, vrijeme će tek pokazati gdje stojimo kad opali kakva obična gripa, odnosno bakterijska infekcija, a antibiotici prestanu djelovat...a šta se tiče pesticida i svi mi starije generacije smo već odavno zatrovani baš DDT-iem koji se prije masovno koristio u proizvodnji hrane, a čak i kad su djeca uši imala jer se tada nije znalo njegova stvarna opasnost, on kad jednom uđe u organizam više ne izlazi niti se razgrađuje kao ni hrpa ostale kemije, a gdje i tu stojimo vrijeme će već pokazati...
    Posljednje uređivanje od moia : 16.03.2012. at 15:04

  43. #43
    mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,437

    Početno

    Kumice s placa rano ujutro odu lijepo u najbliži Konzum, kupe povrće i voće i zajedno sa gajbama ih prenesu na svoj štand, dodaju koju kunu gore i prodaju "fino, domače"!
    Vidjela na svoje oči!
    Najsretnija bih bila da imam svoj vrt ili barem familiju koja uzgaja, no kako nemam nijedno ni drugo, kupujem i kuham što kvalitetnije i raznovrsnije mogu, obzirom na ponudu, kvalitetu i cijenu. Držim se sezonskih namirnica i jela.
    Iskreno, ne volim ovakve članke, pogotovo kad dođu iz Amerike. Meni Ameri nisu mjerilo nizašta... barem ne pozitivno...

  44. #44

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Postovi
    3,461

    Početno

    Citiraj gita75 prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je bezveze ovo gore što piše za vino. Da se grožđe ubije od tretiranja koječime.
    Grožđe stvarno ima puno tretiranja godišnje, ali to su uglavnom benigna sredstva na bazi bakra i sumpora (koji su dozvoljeni i u ekološkoj proizvodnji), a ostataka u grožđu ne smije biti.
    Kod grožđa proizvođači itekako moraju paziti na ostatke pesticida jer kvasci ne mogu raditi ako je grožđe puno pesticida.
    Tako da je meni EKO vino totalno bezveze i obično mažnjavanje love potrošaču koji se pali na to eko.

    Pošto sam ja jedina spomenula vino, ne znam na koga bi se drugoga odnosila ova tvoja primjedba koja pak s mojim pointom nema nikakve veze.
    Za eko vino nikad čula niti se palim na to, i možda je netko drugi spominjao ubijanje grožđa, nisam zapazila.
    No, čula sam i vidjela ljude koji tretiraju grožđe dok je na lozi takvim nemilim otrovima, ne čekaju vrijeme karence već beru i ajmo u prodaju. Vinograde iz kojih beru grožđe za vino za prodaju tretiraju svim i svačim, a ono koje je za doma, paze koliko i kako, zna se o svakom proizvodu kako se smije koristiti.
    Isto tako, bezbroj je kemijanja u podrumu, kad "vino" nastane "ni iz čega", malo grožđa, ostatak šećera i kemije.

    Govorila sam o dvostrukim kriterijima, i kod njih i kod proizvođača voća i povrća, kod kumica s placa,
    neće svojim proizvodima trovati svoju obitelj i svoju djecu, ali tuđu bez problema hoće. Radi zarade.
    To mi uvijek budi misao - žalosna li svijeta!

  45. #45
    Banned
    Datum pristupanja
    May 2009
    Postovi
    1,455

    Početno

    Citiraj babyboys prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam davno prestala čitati te poluisenzacionalističke članke o tretiranju sirovina u proizvodnji hrane u americi. šta ja imam s amerikom?
    trudim se kupovati provjereno i pouzdana, nabavljati od poznatih, ali ne ide uvijek.
    i mirno spavam.
    zdrava i uravnotežena prehrana se u mojoj glavi temelji na nekim drugim postulatima, a ne na severovom povrću i kokoši od 70 kn/kg.
    i djeca su mi zdrava. i mi isto.
    djelomično se slažem, ali meni nije bezveze, niti jedna informacija mi nije bezveze, ali traži provjeru svakako. i meni je amerika odbojna po mnogo čemu, makar ima i dobrih sistema, ali oni nisu tema ovdje, hrana, prehrana, uzgoj, proizvodnja to je sasvim drugačije nego u europi svejedno zapadnoj istočnoj, ali opet ne živim tamo ne znam iz prve vlastite ruke. GMO je na primjer tamo dopušten u europi nije niti će biti, ali što se tiče antibiotika to je na žalost stvarnost bilo u njamčkoj, hrvatskoj, europi, pesticida isto tako, svugdje u biti.
    njemačka vlada pregovara o pokretanju programa i subvencioniranju proizvodnje odnosno uzgoja stoke i peradi bez antibiotika. uzgoj će i dalje biti masovni, ne radi se o organskoj proizvodnji, ali barem bez antibiotika jer antibiotici jesu zlo u mesu i to veliko,a koliko tek će vrijeme pokazati. cijena bi se takvog mesa trebala kretati između organskog i onog tretiranog sa antibioticama, ankete su pokazale da bi ljudi rado kupovali to i izvdvojili nekoliko erua više više samo da nema antibiotika, a organsko je ionako užasno skupo, ali nije bed organsko neorgansko ne toliki, ali antibiotici jesu vrag i to čađav.

  46. #46

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    nl
    Postovi
    3,369

    Početno

    kak uopce znate cime se hrane zivotinje koje kupujete? pa hr nema nikakve standarde (ne postoji) o tome kako se hranilo i drzalo te zivotinje i sto su sve u njih uvalili od hormona i antibiotika.

    moj pas luka nece jesti govedinu (nikakvu) kad smo u hr. dogodilo mi se ako bas inzistiram i pregladni pa pojede da je povracao

  47. #47
    Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Lokacija
    Čakovec
    Postovi
    2,617

    Početno

    Stray a kaj vi jedete/ pijete?
    Di kupujete namirnice (voće, povrće, meso) ?

  48. #48

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    ZG,R. Pešćenica
    Postovi
    2,190

    Početno

    Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    Pošto sam ja jedina spomenula vino, ne znam na koga bi se drugoga odnosila ova tvoja primjedba koja pak s mojim pointom nema nikakve veze.
    Za eko vino nikad čula niti se palim na to, i možda je netko drugi spominjao ubijanje grožđa, nisam zapazila.
    No, čula sam i vidjela ljude koji tretiraju grožđe dok je na lozi takvim nemilim otrovima, ne čekaju vrijeme karence već beru i ajmo u prodaju. Vinograde iz kojih beru grožđe za vino za prodaju tretiraju svim i svačim, a ono koje je za doma, paze koliko i kako, zna se o svakom proizvodu kako se smije koristiti.
    Isto tako, bezbroj je kemijanja u podrumu, kad "vino" nastane "ni iz čega", malo grožđa, ostatak šećera i kemije.

    Govorila sam o dvostrukim kriterijima, i kod njih i kod proizvođača voća i povrća, kod kumica s placa,
    neće svojim proizvodima trovati svoju obitelj i svoju djecu, ali tuđu bez problema hoće. Radi zarade.
    To mi uvijek budi misao - žalosna li svijeta!
    nisam na tebe mislila nego na ovaj dio posta od stray:

    Wine

    Similarly to coffee, there's no watchdog reporting on pesticides found in wine, but grapes are among the crops that are typically heavily doused with pesticides to ward off fungus and bugs. Fortunately, there are more and more fine organic wines on the market. Many will be labeled "made with organic grapes," rather than "organic wine" because winemakers add sulfites as a preservative to allow for long-distance s(kršitelj koda)ing.

    a za dvostruke kriterije se slažem...
    jedno vrijeme sam prodavala zaštitna sredstva za bilje, od onda imam dojam da je opasno kupovati na placu.

  49. #49
    tomita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    Slavonija ravna
    Postovi
    766

    Početno

    Citiraj stray_cat prvotno napisa Vidi poruku
    kak uopce znate cime se hrane zivotinje koje kupujete? pa hr nema nikakve standarde (ne postoji) o tome kako se hranilo i drzalo te zivotinje i sto su sve u njih uvalili od hormona i antibiotika.
    Curici naših poznanika su u šestoj godini počele pojačano rasti grudi i općenito je počela bujati. Pedijatrica je preporučila da ograniče/izbace unos piletine/puretine kupovne industrijske i da se hrani domaćim proizvodima koliko je to moguće, jer su ova industrijska mesa puna hormona. :/

  50. #50

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    nl
    Postovi
    3,369

    Početno

    Citiraj Cheerilee prvotno napisa Vidi poruku
    Stray a kaj vi jedete/ pijete?
    Di kupujete namirnice (voće, povrće, meso) ?
    zivimo u nizozemskoj

    na najblizoj farmi koja radi organsko dinamicku proizvodnju povrca kupim sto rade

    postoji sad univerzalni certifikat koj garantira da je organski ekoloski uzgoj i kupim samo takvo voce i povrce

    za vodu imam filter na riverzibilnu osmozu

    ja ne jedem meso a mesozderima u obitelji (sin, otac mu njegov i pas) kupujem organsko meso i ribu

    koristimo iskljucivo kozmetiku koja je prirodna i netestirana na zivotinjama, ista stvar za prasak za ves i sudje

    sve sto mogu naci od odjece od bio pamuka da nije GMO kupim tako

    moj je mali testiran na metale (zbog autizma) i bio je prepun zive i olova. pesticidi su puni tih otrovnih metala i tad sam bas povukla crtu i sve ide cisto

Stranica 1 od 11 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •