Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: mlada mama i njen godišnj nakon porodiljnog...

inana avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno mlada mama i njen godišnj nakon porodiljnog...

Drage žene, pomagajte, naime, prijateljica je na porodiljnom, i sada joj ističe krajem 4. mjeseca. Dugo je razmišljala, i odlučili ona i muž da bude još godinu dana na neplačenom dopustu. I isplanirali, obzirom da ima cijeli godišnji od 2011., i 10-ak dana za 2012, mislila je iskoristiti to, pa na taj neplačeni, ali- ta firma je odlučila zapapriti mladim roditeljima plan. Ona je uredno poslala molbu da joj se odobri neplačeni, i u toj molbi je napomenula da traži i da joj se odobri da iskoristi svoj godišnji. I nakon par dana ju zvala iz kadrovske drska djelatnica koja ju je praktički ucjenila, da ako želi biti doma s djetetom, da se pozdravi s go., da to nije njen problem, da oni imaju pravo odrediti kada će tko koristiti go...još joj je napomenula da izvoli napisati drugu molbu, u kojoj će napisati da traži neplačeni, ali u kojem nesmije spomenuti go.E sad, postoji opcija da moja prijateljica ode na bo, jer ima takvo stanje da i može biti na bo, i da jednostavno s 1.6. prekine bo, gdje ih zakon prisiljava da joj daju sari go da iskoristi, ali joj tada vj. neće dati novi, što i nije najbitnije, bitno je da ona želi sve bez muljanja, lijepo se dogovoriti... na pitanje kako to da neki dobiju nakon porodiljnog i stari i novi go bez probleme, ona joj je rekla- zato što oni idu nakon toga raditi, a nama fale ljudi... prijateljica je pitala da ako joj nemogu dati go, da jel joj mogu isplatiti, na što joj nije odgovoreno, nego joj je ironično rekla nek pošalje molbu, pa će vidjeti...Moja prijateljica je sva van sebe od brige i straha, pa sam onda automatski i ja, ona nije registrirana na forumu, ali prati, molim vas sve, ako išta znate, ikoji broj kome da se obrati, molim vas da objavite... da, u sindikatu su je odkantali, da oni nemaju veze s njom, jer je na porodiljnom, da nek to rješi sa HZZO- om.. ali ona ima potraživanja od firme, a ne od HZZO-a. Hvala u moje ime, u njeno, i u ime jednog malog milog fakina.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj inana prvotno napisa Vidi poruku
    Drage žene, pomagajte, naime, prijateljica je na porodiljnom, i sada joj ističe krajem 4. mjeseca. Dugo je razmišljala, i odlučili ona i muž da bude još godinu dana na neplačenom dopustu. I isplanirali, obzirom da ima cijeli godišnji od 2011., i 10-ak dana za 2012, mislila je iskoristiti to, pa na taj neplačeni, ali- ta firma je odlučila zapapriti mladim roditeljima plan. Ona je uredno poslala molbu da joj se odobri neplačeni, i u toj molbi je napomenula da traži i da joj se odobri da iskoristi svoj godišnji. I nakon par dana ju zvala iz kadrovske drska djelatnica koja ju je praktički ucjenila, da ako želi biti doma s djetetom, da se pozdravi s go., da to nije njen problem,

da oni imaju pravo odrediti kada će tko koristiti go...još joj je napomenula da izvoli napisati drugu molbu, u kojoj će napisati da traži neplačeni, ali u kojem nesmije spomenuti go.E sad, postoji opcija da moja prijateljica ode na bo, jer ima takvo stanje da i može biti na bo, i da jednostavno s 1.6. prekine bo, gdje ih zakon prisiljava da joj daju sari go da iskoristi, ali joj tada vj. neće dati novi, što i nije najbitnije, bitno je da ona želi sve bez muljanja, lijepo se dogovoriti... na pitanje kako to da neki dobiju nakon porodiljnog i stari i novi go bez probleme, ona joj je rekla- zato što oni idu nakon toga raditi, a nama fale ljudi... prijateljica je pitala da ako joj nemogu dati go, da jel joj mogu isplatiti, na što joj nije odgovoreno, nego joj je ironično rekla nek pošalje molbu, pa će vidjeti...Moja prijateljica je sva van sebe od brige i straha, pa sam onda automatski i ja,
    samo osvrt na ovo boldano. tocno je da poslodavac sam određuje kada ce tko na go.
    godisni odmor se i placa, ali ne znam kako je mislila da ga joj ga isplate? ona nebi radila nego bi da joj plate kompenzaciju a ona da bude doma na neplacenom? khm.. khm..

razumijem njih, ali razumijem i poslodavca. oni bi prakticki trebali platiti djelatnicu koja je vec godinu dana na prodiljnom, platiti joj 2 godisnja odmora koja su joj ostala, sve doprinose, a da bi ta ista djelatnica onda ostala doma na neplacenom jos godinu dana. Oprosti, ali mislim da niti jedan poslodavac danas nece na tako nesto pristati.

za sad moze biti sretna ako joj uopce odobre to mirovanje odnosa, a ne sporazumni raskid ugovora.

nazalost, takva je situacija svugdje.

kod nas jednoj kolegici sad istice porodiljno, a kad se vrati na posao ceka ju sporazumni otkaz jer jednostavno nema posla kao prije godinu dana.. ne znam sta bi joj rekli da dodje sa ovakvom idejom kao tvoja prijateljica, vjerojatno bi se nasmijali

superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

a pa svašta, ja da sam njezin poslodavac u ovo krizno vrijeme također vrlo vjerovatno ne bih imala razumjevanja za Go!
    Iz perspektive nezaposlene osobe oja već više od 2 godine aktivno tražio bilo kakav posao.....

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

a zakaj joj ne bi dao, s time kaj zna da ona godinu dana ne bu došla na posel.

Isti slučaj sam imala i ja ostala na trogodišnjem porodiljniom, ali već dva puta prekidala da iskoristim godišnji, zakaj da propadne. moji nisu gunđali.
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 19.03.2012. at 14:12

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Meni su isto objasnili kada sam tražila neplaćeni dopust, da je neplaćeni dopust do djetetove treće godine poslodavac obavezan odobriti samo kao nastavak roditeljskog dopusta, a ukoliko ga prekinem radi korištenja go (dakle povratka na posao) više mi ga ne moraju odobriti.
    Znam neke slučajeve kada su to odobravali, ali to je navodno samo dobro volja poslodavca, nije zakonsko pravo.
    Tako su meni rekli.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ma ja znam da to pravo možeš tražit bilo kad , ali prestat s detetovih 3 godine.

nazovi 08007979
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 19.03.2012. at 14:37

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku

Isti slučaj sam imala i ja ostala na trogodišnjem porodiljniom, ali već dva puta prekidala da iskoristim godišnji, zakaj da propadne. moji nisu gunđali.
    bome imaš sreće s poslom, moji bi mene zatukli da se pojavim sa takvom idejom
    da mi daju stari go, novi go, isplate lovu za to, možda još i jedan regres, a mene nema na poslu godinama, a neće me ni biti još, ma nema šanse uz sva napisana prava mene kao radnika
    Posljednje uređivanje od ZO : 19.03.2012. at 14:41

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj ZO prvotno napisa Vidi poruku
    bome imaš sreće s poslom, moji bi mene zatukli da se pojavim sa takvom idejom
    da mi daju stari go, novi go, isplate lovu za to, možda još i jedan regres, a mene nema na poslu godinama, a neće me ni biti još, ma nema šanse uz sva napisana prava mene kao radnika
    meni miriše na državnu upravu

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku

definitivno državna uprava., po mom slobodnom nahođenju, mozda neka gruntovnica, sud, porezna ili slicno. mi obicni smrtnici o ovako necemu mozemo samo sanjati! prekidati porodiljni da bi dobila placeni godisnji odmor, se moze valjda jedino ako ti je drzava poslodavac., a zbog takvih razvlačenja i korištenja povlastica u drzavnoj upravi i jesmo tu di jesmo. Oprosti ako sam bila direktna, ali ne mogu si pomoci., jer me nepravedan polozaj nas i vas koji mozete ( da ne budem prosta ) bez j..... korisiti te povlasite, bas dovodi do stanja ludila! jos jednom, isprike ako si se nasla uvrijeđena., ali to je činjenica.

inana avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

e sad...znači cura radi svaki dan 10 sati, plate joj dnevno 6, radi za 2500kn, i tako 11 godina, smjenski, ugnjetavački, i sad je odlučila ostati s djetetom, i zna da ima pravo na to, obzirom da je radila prošle godine više od 6 mj., i obzirom da je u radnom odnosu, ja sam više mislila da će netko dati pravni savjet, a ne osobne dojmove u odnosu na poslodavca, znači riječ je o maksimalno korektnoj radnici, koja šuti i radi 11 godina, po prvi put ima neka zahtjevanja, e u međuvremenu se obratila pravniku koji ju je uputio da je u pravu, da nema mjesta ucjenama. Da ima pravo i na stari god, i na novi, samo da treba napisati požurnicu na istu molbu, i da su joj dužni u 8 dasna odgovoriti. Ako ima tko još kakav savjet, a ne osudu, molim da postate, jer ona ovo uredno prati forum. Znači, samo traži ono što ona ima pravo, i što joj je pravnik potvrdio...

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Uvijek me fasciniraju osobe koje se čudom čude što netko želi iskoristiti ono na što zakonski ima pravo!

Moja prijateljica (ne plaća ju država, već pivatnik), rodiljni trogodišnji dopust triput je prekidala da bi iskoristila godišnji. Nije se koristila tuđim pravima, već svojim.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj samamama prvotno napisa Vidi poruku
    meni miriše na državnu upravu
    loše mislite, a još lošije gađate, to je dd, bar kaj se mene tiče

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Sjecam se da kad sam o tom citala ovog: molba za neplaceni mora ici mjesec dana prije koristenja.
    Ona je ostvarila pravo na GO i nek zahtjeva da ga iskoristi.
    Ako zahtjevaju da se neplaceni mora nastavljat na porodiljni - nek prekine porodiljni, uzme GO i vrati se na porodiljni pa na neplaceni.
    Mislim da poslodavac ne smije odbiti zahtjev za neplacenim inace moze platit veeeliku kaznu.
    Eto nadam se da sam pomogla

inana avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

S2000
    Hvala ti na pomoći- naime, poanta ove teme je bila da joj netko pomogne, zna da ima na to pravo, i žali to iskoristiti, sari god. jer ga je odradila, novi zato što kada se vrati, tih 10 dana neće mmoće iskoristiti jer će 6. mj. usteći. Ali prijetnjama i ucjenama ove na elefon, uspjeli su je prestrašiti, i rebala joj je pomoć. Moj jedini cilj je bio da joj netko da savjet iz svog iskustva, da se netreba obratiti pravnicima- na kraju je dobila pravni savjet koji ju je učvrstio, i ohrabrio. Čule smo se danas, malo je bila tužna dok je čitala postove, bar one prve, ali sad joj je već lakše. Isto tako mislim da netreba osuđivati majku koja želi iskoristiti ono na što ima pravo, prije nego ode, čak je dosta časno što sve odradi na vrijeme, uvijek je za neki dogovor, ali eto, poslodavac je takav, da joj godinama otima sate, snagu, i sad kad ima priliku da ju ucjeni, pokušava i to... a ona jadna i zabrinuta nezna što on smije, a što ne... mogu samo reći da smo sretni kad je poslodavac korektan, a ne kao u njenom slučaju stroj koji gazi majke...

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Zasto iz 2012 ima samo 10 dana GO?
    meni je porodiljni istekao u 6 mj. Onda sam odmah iskoristila cijeli GO iz prethodne godine i cijeli GO te tekuce godine.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Nek malo prolista zadnje stranice ovih tema:
    forum.roda.hr/threads/59134-GO-nakon-porodiljnog-dopusta
    I ovaj:
    forum.roda.hr/threads/62537-Navodno-nisam-dobila-rjesenje-o-mirovanju-radnog-odnosa?p=1822957&highlight=#post1822957

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

I ako joj porodiljni istice krajem cetvrtog mj, ima vremena za iskoristiti oba godisnja, jer je rok za stari 30.6. a novi je novi. Ali bolje da ostane koliko toliko u dobrim odnosima s poslodavcem jer uistinu on odobrava vrijeme koristenja GO.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj S2000 prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da poslodavac ne smije odbiti zahtjev za neplacenim inace moze platit veeeliku kaznu.
    Eto nadam se da sam pomogla
    teoretski bi trebao dozvoliti., ali u ovakvoj situaciji treba biti pazljiv.

ja sam valjda takav tip, pa planiram najgori scenarij poucena vlastitim iskustvom. Bude li previse pilila sa nekim svojim zakonskim pravima, koja u ovom slucaju idu na direktnu štetu poslodavca, moglo bi joj se vrlo lako desiti da za vrijeme tog svog godisnjeg na kojeg ima pravo, od poslodavca dobije otkaz kao tehnoloski visak, koji joj on ima pravo dati dok je na godisnjem odmoru.

bila bi vrlo pažljiva sa ostvarivanjem svojih prava u ovom slucaju, ne treba zaboraviti da i poslodavac ima svoja prava. a niti jednom poslodavcu nije u interesu da plati mjesec dana godisnjeg i doprinosa radniku koji ce nakon toga ostati doma jos godinu dana. to je bacanje para kroz prozor, bez obzira sto mozda imas to zakonsko pravo.

ps. isprike za ranije, ok. nije drzavna uprava nego dioničko društvo sa vise vlasnika i upravljaca, gdje ocito ima puno dioničara,.. istina, u takvim firmama se moze puno toga progurati. Radila sam i ja u jednom dioničkom društvu, istina bog imali smo malo vise prava dok nije dosao veciniski vlasnik i najurio pola firme haha

inana avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

S2000 da, ako je onai planirala, ali nisu joj htjeli to omogućit- danas su joj javili da će biti odobreno... zašto 10 dana, zato kaj su joj tak rekli u firmi, obzirom da će biti u radnom od. 6 mj., a to nije puna godina, pa nije ni puni god... tak su joj u firmi rekli... netreba se bojati za otkaz kao teh. višak jer da bi njoj dao otkaz treba dati otkaz pola firme, jer ih je pola na ugovor... ma koma živa... nije bacanje novaca poslodavcu da da ono što mu je obaveza, to mu je dužnost.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj inana prvotno napisa Vidi poruku
    netreba se bojati za otkaz kao teh. višak jer da bi njoj dao otkaz treba dati otkaz pola firme, jer ih je pola na ugovor...

malo brkas lončiće sa ovim gore...

nema veze, svako za sebe zna sto mu najpametnije, nadam se da ce ispasti sve dobro.

ja se nebi usudila previse čačkati mećku, kako se ono kaze

sto se tice da je poslodavcu obveza dati godisnji odmor, je., ali je isto tako obveza radnika da radi, a ne da sa porodiljnog ide na godisnji, pa na dopust, ne misliš li tako?
    Posljednje uređivanje od samamama : 20.03.2012. at 10:38

inana avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Citiraj samamama prvotno napisa Vidi poruku
    malo brkas lončiće sa ovim gore...

nema veze, svako za sebe zna sto mu najpametnije, nadam se da ce ispasti sve dobro.

ja se nebi usudila previse čačkati mećku, kako se ono kaze

sto se tice da je poslodavcu obveza dati godisnji odmor, je., ali je isto tako obveza radnika da radi, a ne da sa porodiljnog ide na godisnji, pa na dopust, ne misliš li tako?
    ona radi, uredno, predano, korektno, radnik koji san svakom poslodavcu, šuti i hrmba- ako je stekla pravo na god, onda ga ima pravo iskoristit, ako ima pravo na 3, 5 ili više dana go u novoj godini, onda ga smije iskoristiti, ako ima pravo otiči na neplačeni, i biti sa svojim limačem malo dulje, zašto bi to ikoga smetalo... mislim, nije mi jasno... ali dobro...
    na brkam lončiće za ono gore, jer je to naputak sindikaa e firme, ali ajde... totalno nije tema..

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •