Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: Da li je odgoj pravi

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Da li je odgoj pravi

Da li Vas muče pitanja da li svoje djete odgajate na pravi način.
    Recimo, ja sam se usmjerila na "senzitivan" način odgoja, tj. ne želim da moje djete sluša o tome kako se "dečki moraju ponašati", ako on počupa ili uštine, ne radim to na njemu, kako bih mu pokazala da to boli, nego pokušavam riječima objasniti da to nije u redu.
    Puno se mazimo, ljubimo, grlimo. Ne puštam ga da plače, ali ne mogu reći da mu popuštam, ali kada se dogode situacije da se razljuti kada nije po njegovom, skrećem mu pažnju na nešto drugo ili mu pak pokušavam objasniti da to ne valja...
    On je dosta osjetljiv, ponekad se prenemaže (što je u zadnje sve češće - neka faza).
    Mislim da mogu reći da u potpunosti slušam njegove potrebe i koliko god da je to moguće, pokušavam mu udovoljiti - nemojte me krivo shvatiti i misliti da radim na tome da ga razmazim, kod nas se točno zna što se ne smije, a što smije.
    Nakon mnogih situacija u kojima molim baku koja ga čuva, da mu ne govori stvari za koje ja mislim da ne slažu s mojim načinom odgoja (naravno da je ona svom sinu pokazivala kako boli kada nekoga počupaš, uštineš, kako peče kada prisloniš ruku na peglu, pa kako dečki ne plaču i slične stvari) i nakon njezinih reakcija, pitam se da li su moje odgojne metode ispravne. Čak ne znam da li ovdje govorim o odgojnim metodama, nego više bih se usmjerila na sam pristup prema djetetu...
    Nadam se da barem netko shvaća o čemu ja govorim, i što me muči. Ne znam da li sam na pravom putu da djete usmjerim i oblikujem kao ispravnu osobu. Uz sve naše maženje, ne bih htjela da bude preosjetljiv, a opet bih voljela da ima potrebu za fizičkim kontaktom, jer ja ne vidim ništa loše u tome, vjerujem da je to jedan od načina iskazivanja ljubavi prema osobi. Također, ne bih voljela da ispadne mali razmaženko, zbog situacija u kojima ne dozvoljavam da plače.
    On sada ima 18.mj. i formira se i psihički i emocionalno, i strah me da tu ne napravim neku grešku koja će ga pratiti kroz cijeli život i koja će ga kočiti da se razvije u potpunu osobu.
    Ja znam koje su propuste imali moji roditelji, i znam da zbog tih propusta ja imam svoje mane i brane u životu, i zato me muči sve ovo jer ne želim zeznuti svoje djete i priuštiti mu ono kroz što sam morala prolaziti ja.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

jedan kratak posjet podforumu "attachment parenting" razriješiti će tvoje sumnje

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

jedan kratak posjet podforumu "attachment parenting" razriješiti će tvoje sumnje
    ...ili možda i ne treba obzirom da mi se čini da ti jesi AP mama 8)

puno nas je ovdje koji slično razmišljamo i uvjereni smo u svoje pravilne postupke. koji puta se naravno pojavi sumnja jer je svako dijete svemir za sebe pa se tako odgoj ne može unificirati. e onda ideš tamo kuda te ajvica uputila.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno Re: Da li je odgoj pravi

Citiraj Anka prvotno napisa
    On sada ima 18.mj. i formira se i psihički i emocionalno, i strah me da tu ne napravim neku grešku koja će ga pratiti kroz cijeli život i koja će ga kočiti da se razvije u potpunu osobu.
    Ja znam koje su propuste imali moji roditelji, i znam da zbog tih propusta ja imam svoje mane i brane u životu, i zato me muči sve ovo jer ne želim zeznuti svoje djete i priuštiti mu ono kroz što sam morala prolaziti ja.
    Anka, ovo mi zvuči jako poznato. I sama slično razmišljam, ali računam ovako: ako meni uspije ukloniti i suzbiti bar neke od grešaka kojih sam svjesna kod mojih roditelja (a kojih oni nisu bili svjesni), već sam napravila korak naprijed.
    Znam da neće ni naš način odgoja biti savršen, ali bar se trudim prilagoditi djetetu, a ne svojim fiks-idejama (ili nasljeđu baka-djedovskog odgoja).
    I da, preporučujem odličnu knjigu, "Odrastanje Kaina" - baš za dječake!

aqua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

A ja preporučam 'Vaše kompetentno dijete' J. Juul.
    Pa će ti se odmah razriješiti dileme

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

...hvala...
    malo mi se vratila vjera u sebe

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ja, recimo,smatram da mi roditelji nećemo ponoviti greške svojih roditelja, ali ćemo napraviti neke nove koje će tada naša djeca izbjegavati pri odgoju svoje djece... i tako u krug... smatram da nema odgoja bez grešaka, nažalost... :/

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ma zene nista se ne bojte. Volite, mazite, i grlite ih...i ne postupajte sa djecom ko da ne znaju, ne razumiju. Ja sa Mejrom pricam i postupam ko da je velika cura. Nikad joj nisam tepala i pricala 'bebski jezik... Kuhamo, cistimo, shopping sve zajedno. Cak ju pustim da nekad odluci za mene. Ko npr. neki dan kupovali nove tepihe za kuhinju. Pitala sam ju koji joj se svidjaju i naravno izabrala je nejsarenije. Ne idu mi uz kuhinju ali ko ga sisa. Ko god dodje ona doceka na vratima i veli 'mi kupili tepihe, fini, de pipaj malo, ljepi su'

Ne lazem joj. Npr. 'ici cemo poslije u park' ako znam da necemo. Ako joj nesto obecam potrudim se da to i napravim...Zna da je jaaaaaaaako vazna...

Pile moje...

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Anka meni se sve sto si napisala cini ok, a ideje nasih mama, ne bih o tome. MM starci su iz istog filma ko i tvoji, ali ne isprobavaju to na Filipu. Moji su opet totalno popustljivi, oni ce napraviti sve samo da on ne zaplace. Isto pretjeruju, znam po sebi, jer meni plakanje prilicno tesko ide, stvarno treba biti veliki razlog. Kad sam vidila kolika je njima frka kad dijete zaplace jasno mi je i zasto.
    Ja radim otprilike isto sto i ti, jedino se ne trudim umirivati Filipa kad place. Dam mu sto zeli, a ako ne dam, zagrlim ga i pustim da se isplace. Isto i kad se lupi. Uglavnom mu ne pokusavam odvracati paznju, vec pustim da se dere dok mu ne bude dosta. Mislim da se tako potpunije rjesava frustracije.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •